Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Thu Aug 04, 2011 2:39 pm

Advertising
 

Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby atakurt on Thu Aug 04, 2011 2:39 pm

Колеги, преди няколко дена при провеждането на международен турнир се сблъсках с един проблем и моля желаещите да споделят как виждат разрешаването му.
От официалния ръководител на един иначе уважаван шахматен клуб в определения срок получих писмена заявка за 12 човека, която бе оттеглена пак писмено няколко часа преди началото на турнира. Въпреки всичко, все пак, някои от заявените участници се явиха и играха, независимо от факта на оттегляне на заявката им. Особено интересен бе случаят с една наша настояща държавна шампионка, която даде заявка за участие, после я оттегли, а накрая дойде на турнира и заяви, че не желае да участва в него, но помоли да ѝ дадем шахматен комплект да играе леки партии, защото много ѝ се играело шах (разбира се, че ѝ дадохме - какво е виновно детето за машинациите на ръководителите ѝ)!!
Въпросът ми е:
КАК ТРЯБВА ДА ПРОЦЕДИРА ОРГАНИЗАТОРЪТ В ПОДОБНИ СЛУЧАИ?
Не всеки разполага с неограничен инвентар, поемащ няколкостотин човека и всяка голяма дадена и оттеглена заявка води до определени проблеми.
В един редови турнир, ако би била направена заявка не от 12, а от 100 човека, то това би довело до блокиране на по-нататъшните заявки. Ако пък се спре приемането на заявки и заявилите участието си го оттеглят, то това пък би провалило турнира!
По такъв начин един злонамерен човек на ръководен пост в шахклуб би нанесъл действително сериозен ущърб.
Какво да се прави?
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Thu Aug 04, 2011 7:18 pm

Advertising
 

Re: Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby sl_rad on Thu Aug 04, 2011 7:18 pm

Проблема явно е в организатора,който за кой ли път отново изопачава нещата.Организатора на този турнир бе обявил място за игра-МЯСТО: „Клуб Селена” на ул. П. Д. Петков, 34 зад „Маркет център” на ул. Капитан Райчо.Турнира обаче се проведе на съвсем друго място.
Организатора дори не си е направил труда да промени упоменатото място/от самия него/, авпоследствие се разбира,че е избрал друго място за игра,което е тясно,задушно и некомфортно.А въпросната шампионка просто по това време се разхождаше в градината,близо до провеждания турнир/там където се събират т.нар.кибици/.И тъй като имаше час-два свободно време по идея на баща й реши да си намери партньор за игра с кибиците.За съжаление-нямаше достатъчни шахове.Тогава се появи един от участниците и лично предложи да й даде шах,баща й се съгласи,господина е взе със себе си,даде й шах ,шампионката изигра 3 -4 партии и върна шаха.Естестевено -в града има много места,където се играе шах,а има вече и интернет.Когато някой толкова чак му се проиграе шах спокойно може да влезе в интернет и да играе колкото си иска.
Та какво да се прави в такива случай-първо организатора на турнира трябва да си спазва посочените условия от самия него.Когато той еднолично ги променя,какво очаква? Едва ли кое и да е дете ще е очаровано да играе шах в тясно и задушно помещение,само и само да направи кефа на организатора,който звучно е обявил турнира за междуконтенинтален едва ли не.Да не говорим,че 80 % от участниците в тази турнири са именно местните кибици.А с тези кибици може да се играе без да се плаща такса от 20 лв.,защото те по цял ден са си в градинката.
sl_rad
Кон
 
Posts: 21
Joined: Mon Aug 24, 2009 10:09 am

by Advertising on Thu Aug 04, 2011 7:56 pm

Advertising
 

Re: Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby atakurt on Thu Aug 04, 2011 7:56 pm

Колега, тук поставям общ въпрос, на който не давате отговор. Вместо това отивате в лични атаки. Не мисля, че публичността на подобни изяви е правилния подход, след като ми имате телефона и винаги можете да се обадите да пием по една бира. Но, след като повдигате определени проблеми, които ме касаят, съм длъжен да им отговоря:
1. Предварително, с домакина Цветан Кошутански, пред двадесет души свидетели на 19. юни, уточнихме турнирът да се проведе пак при него - в клуб "Селена". Затова и такава беше първоначалната информация.
За съжаление, СЛЕД публикуването ѝ, десетина дена преди турнира, Цветан Кошутански и Стефка Савова, едностранно ми заявиха, че не желаят да се играе шах при тях и, въпреки молбите ми поне за този турнир, прекратиха уговорката ни (а треньорката на дъщеря Ви Соня Пионова случайно присъства на този тежък разговор).
2. Спешно намерих помещения, които отговаряха на стандартите и съвсем не са такива, каквито ги описвате (който си е направил труда да разгледа снимките, направени от супервайзъра Димитър Илиев, е разбрал истината!). След това уведомих ВСИЧКИ за промяната - включително и Соня Пионова, от която получих заявката за 12 човека, СЛЕД като вече беше уведомена за промяната. Затова и последвалият с нищо необоснован отказ от участие може да се тълкува само и единствено като опит за саботаж!
3. Турнирът си е международен - важи за ФИДЕ-рейтинг, качен е на сайта на ФИДЕ, платих всички дължими такси (около 90 лева!), имаше участници от няколко държави. Е, не е от ранга на "Мемориал Трингов", но не това беше целта му.
4. От качените резултати е видно, че участваха 30 човека, от които 13 бяха извън Пловдив (а на седем човека търсих и намерих настаняване по хостели!) и всякакви приказки за 80 % кибици от градинката са явни глупости. Видно е, че просто Виктория Радева е била принудена да не играе в такъв силен турнир, за да не я набият и да стане ясно реалното ѝ ниво.
5. Вноската за дъщеря Ви бе 15 лв. (от които около 5 лева отиват САМО за такси и консумативи само за нуждите на дъщеря Ви в турнира) и от думите Ви се вижда, че даже не сте си направили труда да прочетете регламента.
6. В заключение - наистина няма ненаказано добро! За това, че дадохме шах на дъщеря Ви, сега отправяте към нас редица хули. Е, можете да бъдете сигурен, че втори път няма да допуснем такава грешка!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby sl_rad on Thu Aug 04, 2011 10:01 pm

Колега,както ме наричате,дадох ви отговор,който явно ви е убегнал.А отговора е-когато организирате турнир , спазвайте предварителните си условия.След като ви е било отказанокафе Селена ,сте имали десет дни да промените информацията ,а не сте го направил.Аз не съм присъствал на разговорите ви с собствениците на кафе Селена, но пък мисля,че вие сте били предупреден,че ако не се предоставят по-добри условия и зала за провежадне на турнира,то децата от ШК Пловдив може и да не участват.Това не е необоснован отказ .За мен лично това мазе,в което се проведе турнира си е голямо мъчение за участниците.Естестевно,както и преди съм писал-Спартак Пловдив е най-силния клуб в България,за това спор няма.И децата масово треперят от срещи с колосите на Спартак.Естествено,когато сметнеш,че 12 деца по 15 лв са се отказали /сумата е равна на 180 лв/,то си е направо за яд да изпуснеш лесни 180 лв за 2 дни.Но това е основния проблем-че се правят турнири не с цел да се играе шах,а организатора да спечели някой лев.Що се отнася до силата на дъщеря ми-ние нямаме грандомански амбиции-падала е,била е,пак ще пада,пак ще бие-за разлика от колосите от Спартак,които жънат победа след победа навсякъде,най-вече на Републикански първенства. А пропо-в момента се провежда Републиканско отборно първенство-защо суперселекцията на Спартак не участва? А за дадения шах-с тази постъпка спокойно може да кандидатствате за фейър плей на годината , а защо не и за кавалер на почетния легион! Иначе-ние си имаме 4-5 шаха,може да ви подаря единия,та да не се чувствате лично засегнат,че сме ползвали за 1 час фигурите ви.И когато ходим при кибиците винаги си носим шах.Но точно през този ден плана ни бе да караме колело цял следобяд в градината.Е,кара,кара колело,умори се,и реши да поиграе шах.Е,голяма грешка допуснахме,че позволихме да ни дадете шах.И повече не смятам да отговарям на небивалиците ви.На кривата ракета космоса й е виновен...Иначе като се замисля-може да кандидатствате за Гинес за клуб,който за една година му е отказвано най-много зали.Защо ли?
sl_rad
Кон
 
Posts: 21
Joined: Mon Aug 24, 2009 10:09 am

Re: Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby S0uL_K33p3R on Mon Aug 08, 2011 12:41 pm

Г-н Куртенков, на мен също ми е интересно, къде бяха вашите шахматни "гиганти" на ДОП-а?

П.С.Ако сега пак се опитате да излезете с обяснението, че не са длъжни да играят на ДИП и ДОП, по-добре го спестете :)
S0uL_K33p3R
 

Re: Проблем за организатора: голяма група дава заявка и не играе

Postby atakurt on Mon Aug 08, 2011 1:49 pm

S0uL_K33p3R wrote:Г-н Куртенков, на мен също ми е интересно, къде бяха вашите шахматни "гиганти" на ДОП-а?

П.С.Ако сега пак се опитате да излезете с обяснението, че не са длъжни да играят на ДИП и ДОП, по-добре го спестете :)


Уважаеми млади господине,
На подобни въпроси съм отговарял многократно, а и в темата "СПАРТАК" подробно съм разяснил становището си. Ето го накратко:

Участие в ДОП изисква много пари. Нашият шахклуб се финансира на 100 % от джоба ми и не съм в състояние да давам излишни средства за състезания, които не са полезни. А в ДИП за мъже по блиц имаме едно четвърто място; в ДИП за мъже по рапид имаме пак едно четвърто място.

Считам, че една от причините за загиването на родния шах е даването на средства за вредни състезания. ДОП е едно от тях. Защо е вредно съм обяснявал хилядократно. Поредното доказателство се случи преди дни - ШК "Пловдив" "закупи" състезателката Гергана Заркова от ШК "Рокада" единствено с цел да вземе титлата при момичетата до 12 години. Събраха се 4 отбора. Взеха я. Е, и къде се вижда ползата за родния шах от такова състезание, след като на идващото ЕП през септември пак ще бъдем извън челото?

Ето защо съм насочил капиталите си към верига от състезания за деца и кибици с ФИДЕ-рейтинг под 2200. Това е Пътят на шахклуб "СПАРТАК"!
За една година организирахме ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ ИЗЯВИ! Някой клуб да има дори и половината?
------------------------
Все пак, мисля, че тази тема има за предмет друг проблем, на който досега НИКОЙ не е отговорил!!!
Повтарям въпроса си:
КАК ТРЯБВА ДА ПРОЦЕДИРА ОРГАНИЗАТОРЪТ, АКО ГОЛЯМА ГРУПА ШАХМАТИСТИ ДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ДАДЕН ТУРНИР, НО НЕ ИГРАЕ В НЕГО?
ВЪЗМОЖНИ ЛИ СА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ?
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София


Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest