Важен въпрос: КОИ ШАХМАТНИ ХОДОВЕ СА НЕЕТИЧНИ?

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Sat Nov 17, 2012 12:43 am

Advertising
 

Важен въпрос: КОИ ШАХМАТНИ ХОДОВЕ СА НЕЕТИЧНИ?

Postby atakurt on Sat Nov 17, 2012 12:43 am

Кои шахматни ходове са неетични? Говорим за чисто шахматна игра на дъската, като не разглеждаме поведението или начина на изиграване на ходовете.

Това е важен въпрос, защото на олимпиадата в Лондон станахме свидетели как няколко състезатели бяха отстранени от състезание за неетична игра (ако не греша, беше в турнира по бадмингтон) и вече доста шахматни дейци (например - членът на Експертния съвет на БФШ Красимир Бочев, членът на УС на БФШ Петьо Маринов, рейтинг-администраторът на БФШ Николай Йорданов, председателят на ЦСКА Васил Илиев) официално се готвят да накажат силни шахматисти за "неетични шахматни ходове" с цел да ги отстранят от пътя си.

Например, неетичен ли е ходът на Карлсен 1. а4, с който размаза могъщ противник?
Или неетичен ли е дебютът 1. Ка3, Ка6, както играхме на международния турнир в Дюните преди години с известния Стоян Иванов (Загорката) от Шумен, лека му пръст?
Ако и той не е неетичен, то неетичен ли ще е дебютът 1. Ка3, Ка6 и 2. Тб1, Тб8? А после - 3. Кх3, Кх6 и 4. Тг1, Тг8, както играха на един силен международен турнир във Велинград (Мемориал "Вела Пеева" през месец март, 1982 г.) гросмайстор Кирил Георгиев и международен майстор Димитър Лалев - ако не ме лъже паметта, после си завъртяха конете в ъглите, а аз, гм Крум Георгиев, гм Скембрис от Гърция (тогава го бих в един готин ендшпил) и други силни играчи с интерес ги набюдавахме, но никой не беше наказан за неетична игра?

И къде е границата между етичните и неетичните ходове, ако има такава?
Кой има право да преценява имаме ли налице неетична игра чрез неетични ходове?
И какви са критериите за това?
Няма ли опасност бюрократите да не вникнат в тънките ми шахматни планове и да обявят мои ходове за неетични с цел да ме накажат, а техните хора да ме изпреварят в турнира?
Смятате, че това е невъзможно? Ето ви доказателство за тази опасност, надвиснала над българския шах:

http://corrchessbg.com/Novini/%D0%B7%D0 ... 3%D1%81-2/
"По т.4 Във връзка със съмнения за неетична игра, УС на БФКШ задължава съдията на турнира да следи с особено внимание по-нататъшното протичане на партията Куртенкова – Вакрилов и да докладва на следващият УС за хода на партията."

С други думи - шахматните конкуренти (членове на УС и играещи в същия турнир) ще решат дали ходовете в тази партия са неетична игра след доклад на главния съгледвач - съдията, който "с особено внимание следи по-нататъшното протичане на партията", въоръжен с бинокъл и радиопредавател (за да докладва веднага на УС какво е играно) и анализирайки всеки ход от нея на компютъра си, за да подготви по-подробен доклад за партията пред "следващия УС". А вече тези конкуренти са дали присъдата си, официално оповестявайки на целия свят, че има съмнения за неетични ходове и подготвяйки брадвата!!!!

ХОРА, БДЕТЕ!
НЕ ДОПУСКАЙТЕ ОТНОВО ФАШИЗЪМ!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Sat Nov 17, 2012 8:46 pm

Advertising
 

Re: Важен въпрос: КОИ ШАХМАТНИ ХОДОВЕ СА НЕЕТИЧНИ?

Postby pdi on Sat Nov 17, 2012 8:46 pm

:)

Ами ако е ясно каква е мотивацията за "неетичност" може да се помисли за критерии - иначе не мисля че може да се дефинират такива. Примерно, ясно е че няма как да се хване "нагласено реми" (ако се направи като хората), но мисля че бях чел за случаи където играчи бяха санкционирани за това.
pdi
Офицер
 
Posts: 58
Joined: Sun Jan 09, 2011 5:54 pm


Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests