За развитието на детско-юношеския шах в България

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Sun Mar 09, 2008 12:34 am

Advertising
 

За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Sun Mar 09, 2008 12:34 am

На 15 Март във Велико Търново БФШ организира официална среща върху бъдещо на детския шах у нас. Хубаво е преди това да се проведе открита интернет дискусия по проблемите, за да могат участниците в срещата да отидат подготвени на нея. Много други хора имат същото желание, а в дискусията се ражда истината, така че ще направим всичко възможно дискусията да се получи. Тази вечер над 1000 свързани с шаха хора ще получат на емайлите си официална покана да участват в нея :)

Какви са основните въпроси, които трябва да си зададем, свързани с детско-юношеския шах?


Ролята на федерацията;

Ролята на клубовете;

Координация и съдействие между различни клубове и клубове и федерация;

Треньорите... Какви са изискванията един треньор да е добър, може ли да се стигне някой състезател да бъде по-силен от треньора си и да не може да намери друг или старият да не го пуска? Как се вписва ролята на федерацията във всичко това?

Как да се впишат силни шахматисти-треньори, които не работят конкретно за определен клуб, но би било хубаво да не седят без работа, като се има предвид недостигът на добри треньори като цяло?

Трябва ли да има национална школа, в какъв вариант трябва да е тя - тренировъчни лагери, онлайн тренировки, задочна работа, комбинация от изброените?

Регламентирано снабдяване на децата с шахматен софтуер (Въкреки че успях да подобря положението със софтуера, друго си е това да е регламентирано и официално)

Система на провеждане на ДИП за юноши и девойки?

Как да се избира водачът за Европейско и Световно? Могат ли да се намерят пари за един водач и един треньор? На какви условия трябва да отговарят двамата?

Как да се стимулират децата с международни успехи?

Как да се прави медийна реклама с цел привличане на спонсори за децата? (определено не като БФШ казва за европейското първенство, което Доника Шивачева почти спечели "това не е е истинско европейско" :( )


Засега това се сещам... Ако съм пропуснал нещо можете да ме допълните...

Аз засега няма да казвам моята гледна точка, а и тя вероятно ще се промени като чета вашите коментари, защото съм много отворен за чужди мнения :) Мога да кажа, че от хората с които съм говорил по темата, най-много ми допада балансираният и реалистичен поглед върху нещата на Светла Йорданова. Надявам се да се включи в дискусията!

Дано това което пишем има наистина резултат - зависи основно от нас самите :)

Накрая напомням, че в официалните дискусии на Българската Шахматна мрежа не се пише анонимно. Нека всеки си пише под поста истинското име, иначе ще трябва да предупреждавам и трия :(

Калин Каракехайов
Last edited by Kalin on Mon Mar 10, 2008 12:15 pm, edited 2 times in total.
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Sun Mar 09, 2008 2:01 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby ARTSPORT on Sun Mar 09, 2008 2:01 pm

Здравейте,
когато говорим за бъдещето е хубаво да познаваме миналото и да сме наясно с настоящето.
Ето линк за допълнителна информация относно "ролята на федерацията": http://www.chess-bg.org/mat.htm
Успех в начинанието, а мнението ми като шахматен специалист ще споделя малко по-късно!
Симеон Стоичков
ARTSPORT
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Sun Mar 09, 2008 1:52 pm

by Advertising on Mon Mar 10, 2008 1:14 am

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Mon Mar 10, 2008 1:14 am

Понеже всички вие може би не знаете как да започнете или ви е любопитно кой ще се наеме, нека да съм аз. Ще формулирам един от най-сериозните (според мен) проблеми.

Колко клуба в Бълария имат треньор със сила международен майстор (да не говорим за гросмайстор)? Това значи, че над определено ниво (2100-2200) вече се разчита само на трудни за намиране и доста заети лични треньори...
Това не е добре - системата се децентрализира, а предишните треньори на децата се сърдят и често им отрязват клубната подкрепа... :(
Затова дори и държавните шампиони над 16 г. често имат ясното (и правилно) съзнание, че шахът няма да им е основна професия в живота и не му отделят толкова внимание, след което постепенно се отказват. Така няма работа и за треньорите, които пък нямат достатъчно напреднали ученици, да не говорим за организирана система треньори и ученици да се намират едни други, да се организират национални лагери над 14 г. - въобще няма и помен от такова нещо... (а това е работа на федерацията, когато се отнася за подготовка на национални състезатели - всеки национал трябва да има треньор) Но къде е примерно треньорът на Ивайло Енчев? Нима трябва шампионът на България до 18 да си търси сам измежду ангажираните Български гросмайстори и международни майстори? Не може ли федерацията да помогне малко, нали отговаря за националните състезатели и тяхната подготовка и решава всичко свързано с тях?
(Това, колкото и да ви е странно, се твърди официално. Беше ми казано в прав текст от Николай Велчев, когато поканих шампионите на България за всички възрасти за промоционален турнир през юли. Само че когато става дума за добра реклама, всеки иска да отговаря, а когато трябва да се направи нещо, никой няма желание).
Затова преди да преминем към темите за шаха в училище, масовите групи, групите за напреднали, индивидуални тренировки в клуба и как да се стимулира самостоятелна работа - да се замислим как да намерим решение за липсата на силни треньори за напреднали деца, треньори, работещи постоянно в България (а не в чужбина :( ) Какво могат да направят по въпроса клубовете или ако те не могат или не искат да направят нищо, какво трябва да направи федерацията? Кога да си треньор на държавен шампион в България ще бъде наистина престижнa професия, от която да няма смисъл да се откажеш?

Калин Каракехайов
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Nikolay Yordanov on Mon Mar 10, 2008 10:08 pm

За ролята на БФШ цитирам Устава на БФШ
" Чл.5. Основните цели на БФ Шахмат са: организиране и провеждане на състезанията от държавния спортен календар, сформиране на национални отбори, обезпечаване на подготовката им и участието им в представителни международни състезания и развитието на шахмата сред децата, учащите се, хората с увреждания и всички граждани на Р България.
Чл.6. Тези цели се постигат чрез следните средства:
6.1. популяризиране на шахмата в България, издаване и разпространяване на шахматна информация, оказване помощ в областта на учебно-тренировъчния процес, подбор и подготовка на шахматни съдии, укрепване и развитие на международните връзки, тясно сътрудничество с Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Международната федерация по кореспондентен шах (ИКЧФ), повишаване майсторството на шахматистите и др.
.............."
Какво четем дотук - всичко по чл.5 БФШ го прави, макар и понякога да не сме съгласни с някои неща, но, като цяло, чл.5 се изпълнява. Единственият пункт тук, който засяга дискусията ни, е доколко се развива шахмата сред децата, учащите се, доколко се оказва помощ в учебно-тренировъчния процес. Лично мое мнение е, че можем да желаем повече от БФШ в две направления - 1.Лицензиране и категоризиране на треньорите(доколкото си спомням, има го в програмата на президента и би трябвало да се случи). 2.Национална детска школа. По втория въпрос, както се видя и от други дискусии, сред самите шахматисти, треньори, деятели няма ясно разбиране за това от какво точно имаме нужда - от лагер-сборове преди СП и ЕП за деца или от постоянно действаща школа. След като сред клубовете няма поне относително единомислие по тези въпроси, защо да смятаме, че федерацията трябва да направи нещо? Който и от двата варианта да бъде избран, които и да са хората, определени да работят в рамките на една такава структура - било на щат, било на хонорар като лектори - винаги поне половин шахматна България ще си каже, типично по нашенски "гледай тия как ги уредиха". Или ще са още хлапетии, или ще са вече много дърти, или само компютъра гледат какво казва, или не могат да го включват, или им е много ниско Ело-то, или стилът им е недостъпен за децата, или са много несериозни, или прекалено скучни... Идеални хора няма. И докато клубовете не изразяват нужда от подобна структура и форма на обучение за водещите си членове, как да е сигурно, че тя е необходима? Та нали именно клубовете са членове на федерацията, а всички ние просто сме техни членове. Защо подобни инициативи не идват от водещите клубове в страната, с едно-две изключения? Тук логически стигаме до първото противоречие - шахматът е индивидуален спорт, може би по-индивидуален от всеки друг, а за да съществува в обществото, се нуждае от структури. Тези структури, клубовете, започват да живеят свой клубен живот, в рамките на който съвсем не винаги приоритет е да направят някого гросмайстор. Федерацията също няма необходимост да създава гросмайстори - тя просто сформира измежду наличните такива представителните отбори на страната. Отговаряйки си на въпроса кой има нужда от това едно дете да стане гросмайстор, ще си отговорим и на въпроса за нуждата от школи, от работа на децата с водещи състезатели и т.н. Нужда има, на първо място, самото дете и неговото семейство. Нужда има някой треньор или деятел ентусиаст, милеещ за града, клуба, или просто опитващ се да остави някаква шахматна следа.Не е функция на клуб и федерация да създават гросмайстори, тяхната функция е да ги обезпечават и да ги ползват. В Русия създаването на школата на Бареев в качеството му на председател на ДЮКомисия към тяхната федерация породи ред конфликти с треньорите по места. В подобна школа има идея да се занимават явно такива таланти, които са на път да надскочат нивото клуб и да се отправят смело към професионалното поприще. Още едно противоречие с клубовете...Единственият начин, който светът е измислил за изглаждане на подобни противоречия, са конкретните, желателно финансови, стимули. И докато за един треньор на ниско ниво не е стимулиращо детето, което занимава, да стане максимално бързо по-силно от него и след това да си отиде, за да дойдат други, няма да има смисъл нито от национални школи, нито от елитни занимания. А въпросите за формата - онлайн, офлайн - са технически. Всеки трябва да тренира по начин, спомагащ за личното му израстване. Разбира се, едва ли нещо може да замени живия контакт.
По въпроса за подготовката на състезатели над 16 г. възраст - на такава възраст би трябвало да няма тренировки. Би трябвало да има консултации, сътрудничество, обмен на идеи. Ако на 16 един юноша не е почти готов да се запъти към професионална кариера, както казва Остап Бендер "Что же мы видим, товарищи? Мы видим, что блондин играет
хорошо, а брюнет играет плохо. И никакие лекции не изменят этого соотношения сил..." На такава възраст за стремящият се да достигне професионално ниво юноша всеки ден у дома му би трябвало да е като лагер-сбор.
Най-интересният момент в детско-юношеския шахмат за мен са родителите. Когато държавата финансираше почти изцяло процеса на израстване на младите таланти, малцина познаваха техните родители - те, с редки изключения, не се появяваха почти никога на състезания. Сега родителите са един от основните, ако не и основния финансов стълб в българския шахмат, а добре знаем, че който плаща, той поръчва музиката. Несъобразяването с тази реалност от страна на треньори, деятели и функционери е отказало не едно и две деца. В един друг форум описах кой е според мен основния проблем в тази насока, и ще си позволя да го пейстна тук без изменения:
Визия за пътя към успеха
Време е да се спре да се експериментира със системата за провеждане на първенствата - дали да са заедно, дали да не са, дали да има квалификации, дали да няма, и т.н. По-важно е да има постоянна система, която да се знае, че ще функционира поне 5-6 години без изменения. Защото, според мен, не е толкова важно кой точно и как ще се класира за СП и ЕП, а с каква подготовка, нагласа и очаквания ще отиде там, какви ще са последствията при добро и недотам добро представяне и т.н. Много по-важно от системата за определяне представителите ни за СП и ЕП е да бъде изградена у родители и деца ясна визия за пътя към успеха - ако стане шампион, отива на световно, тренировките му стават качествено различни, участва в лагер-сборове, в които иначе не би участвал. Отива на световно, влиза в шестицата - променя се това и това в живота му. Взима медал - променя се това и това. Прави примерно на 13 години ЕЛО 2200 - съответни положителни промени. Трябва родителите да виждат, че ако детето им има талант, те правят нужното и има резултати, то пътя е трасиран. Сега това не е така и затова всеки върви по свой път. Чепаринов мина по един, Йотов по друг, а за някои знаем, че стигайки до задънена според тях улица, се отказаха или са на път да го направят. Повечето родители възприемат спорта като училището - учиш, знаеш повече от другите - имаш 6. Отиваш на олимпиада, решаваш задачите - класираш се за следващ кръг. Вземаш изпита - влизаш в елитно училище. Подобна визия трябва според мен да бъде създадена и в нашия спорт - ясна визия за пътя към успеха. Без такава ще продължаваме покрай отпадащите по естествен селективен път да губим и състезатели с голям потенциал.

Някой би казал, че говоря много, а нищо не предлагам. Затова ще повторя предложението, което направих в изказването си на Общото събрание на БФШ - шампионите на България по класически шах до 8,10, 12, 14, 16 и 18 г. да бъдат освободени с решение на УС от такси за участие на всички турнири на територията на страната за календарната година, през която са шампиони, и да бъдат освободени от такса за картотекиране ва началото на следващата календарна година. По отношение на школа - смятам, че такава има смисъл само ако е постоянно действаща, с прием и , естествено, с изключване... Само до 14-годишна възраст - по-нагоре обясних защо. Ботвиник е казвал в началото на всяка сесия от школата си "шахматами нельзя научить, им можно только научиться." Сам не се ли научиш...Финансиране на школата - конкурс за ръководител, обявен на сайта на БФШ, щатна бройка, т.е. някой, който НЕ ИГРАЕ ПОСТОЯННО ПО ТУРНИРИ. Федерацията следва да обезпечи заплатата на един такъв човек, който да работи с приети с изпит и с доказани резултати в малките възрастови групи, като има и очни занимания 3-4 пъти годишно, и постоянни задочни такива. За всичко останало - настаняване, храна, път, допълнителни лектори, би следвало своя дял да поемат родителите и клубовете. Ръководителят на школата би трябвало да е и водач на СП и ЕП, отделно от административния такъв. Тоест, федерацията да осигури възможността за получаване на знания, а който има сили и възможности да издържи на високо темпо, наложено в една такава школа, да пусне детето си да кандидатства за нея.
По груби изчисления става въпрос за около 20 хиляди лева годишно като разход на федерацията - заплата на ръководителя, осигуровки, разходи за СП и ЕП, командировъчни за очните занимания, разходи за материали...Лошото е, че с малко пари не може да има ефект. Частичен вариант не би бил ефективен.
Толкова с предложенията, очаквам критиката ви.
Nikolay Yordanov
Офицер
 
Posts: 91
Joined: Mon Mar 10, 2008 8:45 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Mon Mar 10, 2008 11:47 pm

Напълно съм съгласен с това пътят към успеха в шаха да бъде максимално ясен за родителите, като основни спонсори на детския шах, независимо какво трябва да се направи, за да се постигне. В момента ако си родител и искаш да разбереш какво трябва на талантливото ти дете, за да успее в шаха (да стане ГМ примерно), не е много лесно да разбереш... :(

Nikolay Yordanov wrote:6.1. популяризиране на шахмата в България, издаване и разпространяване на шахматна информация, оказване помощ в областта на учебно-тренировъчния процес


Аз не виждам да се прави почти нищо в тази насока... Издаването на шахматно-исторически книги не го броя за разпространяване на шахматна информация... За популяризиране трябват медии, а там също е много зле положението. За оказването на помощ не пише на кого трябва да се помага, но не виждам да се помага почти на никого от години...

Калин Каракехайов
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby ARTSPORT on Tue Mar 11, 2008 8:12 pm

Калине, как да не виждаш - клуб ИВИС!
Къде в доклада на БФШ имаше отчет за дейността му? При положение, че базата (помещение + библиотека и оборудване) е на федерацията? Значи е факт, че нещата не са уредени легално и правомерно - все пак в София има и други шахматни клубове, които не се ползват от тази преференция!
Братята Иван и Йордан Стойнови е НЕздравословно да работят с децата ви, уважаеми родители! Отново ще си позволя да припомням - техните имена присъстват при ликвидацията на клубовете "Победа", "Академик" и "Славия" София през 90-те години на миналия век. Забравете илюзиите, че нещата ще се подобрят със заравяне на главата в пясъка, когато се мълчи по най-наболелите проблеми. Хората и далаверите трябва да се назовават с истинските им имена.

Симеон Стоичков
ARTSPORT
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Sun Mar 09, 2008 1:52 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby trenior on Tue Mar 11, 2008 8:56 pm

Участията на световните и европейски първенства са най-тежкият проблем. Първо ясно трябва да се поставят целите. Доколкото разбирам от нагласите на шахматната ни общност за сериозен успех на практика се счита най-вече класиране в тройката. Имам предвид, че по-широка гласност получи второто място на Мариян Бойчев на световното през 2005 г. и третото на Киприян Бербатов на европейското през 2005 г. По-слаб отзвук имаха петото място на Александър Монев на Европейското през 2006 г. и четвъртото му място на световното през 2007 г., както и двете четвърти места на Цвета Галунова през 2004 и 2005, осмото и на европейските първенства през 2007 г., както и седмото и място на световното през 2007 г. и третото място на световното за ученици през 2006 г. Високи класирания през последните години отбелязаха Валентин Вълев и Мария Васова, но и те според мен минаха почти незабелязано.
Големият проблем тук е какви са целите по-нататък? Търсим ли непременно само място в тройката? Колко деца са в състояние да постигнат подобни цели? Има ли в България шахматни клубове, които да помагат на своите състезатели за постигане на такива цели? До каква степен може БФШ да помага? Отговорът на тези въпроси ще ни подскаже и приемливото решение. Натрупаният от мен опит на световни и европейски първенства, като треньор и водач ми дава основание да препоръчам някои мерки за подобряване на българските участия.
На първо място трябва да се реши проблема с присъствието на личните треньори на световните и европейски първенства. Няма състезател, който да е бил сам на тези отговорни форуми и да е постигнал успех. Ето и фактите: Киприян Бербатов беше с личния си треньор Марин Атанасов; Александър Монев в Анталия използва услугите на грм Александър Делчев; Цвета Галунова редовно е подпомагана от фм Тодор Галунов. В тази връзка смятам, че понятието "общ водач" на групата не е достатъчно ефикасно. Мотиви: 1. Много от водачите не познават децата или ги познават слабо. За да е ефикасно треньорското сътрудничество, то трябва да е изградено далеч преди първенствата, а може би години. 2. Често за водач на групата се определя някой от сравнително успешните български треньори, които имат примерно поне двама състезатели на турнира. Получава се обаче неловка ситуация - един треньор доскоро е готвил състезателите си срещу този на който сега трябва да помага. В такава ситуация и двете страни колкото и да се стараят не винаги могат да изградят добро сътрудничество. Така, че да се праща треньор който да отговаря за цялата група и да има и свои състезатели не е най-уместно. Има и друг проблем. Българската група обикновено се състои от около 15 състезатели. Колкото и да се старае един водач-треньор той не може да се справи със задачата ако е сам. За илюстрация ако отдели по 30 мин. за подготовка на състезател ще трябва да има на разположение около 8 ч. за подготовка. Това на практика е невъзможно. След партиите той трябва да отдели още толкова време и за анализ и разбор на партиите. Смятам, че най-разумно преди първенствата е родителите на децата да се споразумяват за ангажирането на по един треньор на около 3 деца. Мисля, че това е оптималният вариант на брой състезатели, които един треньор може ефикасно да занимава на такива отговорни форуми. Така ангажираните няколко треньори може да бъдат подпомагани от БФШ в рамките на досега отделяните от нея средства и това няма да натежи върху бюджета на федерацията.
trenior
Пешка
 
Posts: 2
Joined: Tue Mar 11, 2008 8:55 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby trenior on Tue Mar 11, 2008 8:57 pm

Смятам, че проблемите, които обсъждаме трябва да се центрират в три основни посоки:
1. Масов детски шахмат.
2. Държавен календар на детско-юношеските първенства.
3. Участия на световни и европейски първенства.
Първият проблем визира масовостта на заниманията с шахмат при децата. Факторите тук са няколко:
БФШ - тя трябва да помага методически и чрез лобиране в системата на структурите за управление на образованието. Не бива да се стига до прекалено пряко опекунство. Вторият основен фактор за масовизиране на шахмата са директорите на училищата и регионалните структури на образованието. Третият фактор са спортните клубове по места и треньорите. Трите фактора трябва да работят в синхрон и без излишно противопоставяне. Като дългогодишен председател на училищното настоятелство при СОУ "Вела Благоева" в гр. Велико Търново добре знам, че представители на много видове спортове само чакат да се освободи някаква ниша и да рекламират своята спортна дейност в училищата. В тази връзка ние шахматистите работим при много силна външна конкуренция. Много от останалите спортове предлагат по-добри перспективи и условия. Желаещи за шахмат обаче винаги ще има и задача на местните дейци е да успеят, без излишен шум и напрежение, да поизместят останалите спортове в българските училища. За тази цел е добре треньорите, поставящи основата на масовият шахмат в училище, да имат определено шахматно ниво и педагогически умения.
По въпроса за държавният спортен календар главният фактор несъмнено трябва да е БФШ. За мен тук по-спорен е въпросът за системата на държавните първенства. През последните три години държавните индивидуални първенства се проведоха по три различни системи. През 2005 г. схемата бе следната: Едновременно провеждане на първенствата до 10 и 12 г.; до 14 и 16 г. и отделно провеждане на първенствата до 8, 18 и 20 г. През 2006 г. едновременно се проведоха турнирите до 10 г., 14 г. и 18 г. и турнирите до 12 г. и 16 г. През 2007 г. всички играха във възрастовите си групи с изключение на първенствата до 20 г., които се проведоха поотделно. През настоящата 2008 г. се запазва същата система.
Фактът, че се правят експерименти означава, че няма пълна яснота за най-добрата система. Лично аз мисля, че може би най-големи достойнства има системата от 2006 г., даваща възможност един състезател да се бори за високо класиране освен в своята възрастова група и в една група по-горе. Това е справедливо, тъй като децата бързо се развиват и не бива да ги сковававаме да участват само в своята група. Така се дава и възможност на един силен състезател да стане шъмпион в две групи и да участва на световно и на европейско първенство. Избягва се възможността да има "празни" групи, тъй като не всяка година се ражда силно шахматно поколение.
trenior
Пешка
 
Posts: 2
Joined: Tue Mar 11, 2008 8:55 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Ivanst on Wed Mar 12, 2008 10:15 am

Здравейте,
Регистрирах се, за да помоля г-н Симеон Стоичков публично в този форум да се извини за написаното по повод шахматен клуб "Ивис", мен и брат ми персонално. Ако не го направи ще го помолим да докаже написаното в компетентния български съд.
Иван Стойнов
Ivanst
Офицер
 
Posts: 90
Joined: Wed Mar 12, 2008 10:09 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby bob on Wed Mar 12, 2008 3:41 pm

:)
Last edited by bob on Tue May 10, 2011 12:44 pm, edited 1 time in total.
bob
Кон
 
Posts: 49
Joined: Sat Mar 08, 2008 8:54 pm
Location: Централен софийски затвор

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Shivachev on Wed Mar 12, 2008 11:11 pm

Здравейте!
Като родител на състезател (Доника Шивачева) мисля да споделя неща по този въпрос от моята гледна точка.
По въпроса за треньорите - смятам, че е при обучението на един млад шахматист, треньорът трябва да е наясно към какво да се стреми – на какво да го научи, на кои състезания да участва и какво да постигне на всяко от тях. В момента всеки треньор обучава по някаква своя схема децата, но според мен за талантливите деца трябва да има система на обучение – в края на учебната година например детето да трябва да знае определени неща, определени схеми на игра, да има определен игрови опит, да е постигнало определено ело и т.н., от което да се разбира, че то се развива. Мисля, че в страни като Русия има такива разработени системи.
По въпроса за лагер школите – смятам, че тях трябва да ги има, може би по-скоро под формата на тренировъчни лагери, но не трябва да са задължителни. Във всеки случай в никакъв случай не трябва да се смесват повече от 2 възрасти. Миналата година преди тристранната среща във Видин имаше лагер сбор. Бяха смесени възрасти от 8 до 14 години. Всеки може да прецени, че обучение, съобразено с език за 12-14 годишните, не е подходящо за 8 годишни и дори може да има обратен ефект. За пример мога да дам Доника Шивачева. Така, че нека по-добрите да присъстват в горната група, но не и през група. И да не са задължителни и определящи за каквото и да е.
Смятам, че в момента наистина родителите са движещата сила при децата – поне до възрастта до 15-16 годишна възраст. Едно дете, което тренира и ходи на състезания от 5 годишна възраст като Доника, не би могло да го прави без желанието, ентусиазма и средства на родителя.
Шахматниятсофтуер е необходим, смятам, че в сайта на федерацията трябва да има секция за безплатен, а защо не и платен софтуер – освен състезатели има и доста любители, които могат да го теглят, а това в един момент спомага и развитието на шаха в страната като цяло. Може би е добре на тези лагер школи да има отделено място в темите и за шахматния софтуер – как да се работи с него и новостите от предишната година...
Как да се провеждат ДИП за юноши и девойки – на мен по-ми харесва варианта като през 2006г. – в 2 седмици през възрасти – едната седмица – до 8, 12 и 16г., другата – до 10, 14 и 18г. и отделно до 20г. Трябва да се даде възможност за участие да добрите състезатели и в по-горната възраст. Не мога да разбера логиката от миналата година – да не може да се участва в 2 възрасти едновременно, на 8 годишната Доника не бе присъдено 2-то място до 10 години, а в същото време и сега състезателите до 18 години могат да участват във възрастта до 20, както и в шампионата за мъже (жени), просто защото са в различно време. Значи едно дете не може да е шампион едновременно до 10 и 12 години, но състезател на 16 години може да участва в шампионата до 20г. и да е 1-ви и в двете възрасти... нещо не ми харесва тази логика.
Кой да участва на европейските и световни първенства – според мен може да се определят по 2 начина. Единият е досегашния принцип, който общо взето ми харесва – има републиканско първенство, първият отива на световно, втория – на европейско. В крайна сметка и в живота е така – един кандидатстудентски изпит, един конкурс за професия и т.н. Другия начин е да има определен брой турнири, които да носят точки за това – примерно – да има 5 турнира, които носят точки за класиране, вземат се постиженията от най-добрите 3. Мисля, че всяко дете, устремило се към световно или европейско първенство ходи на 5-6 турнира през годината и поне 3 участия няма да са проблем за него.
За водач на Европейско (световно) общо взето нямам мнение. Мисля, че в момента не е ясно какви са му функциите. Бях свидетел как водач на група от друга страна каза, че там никой не искал да става водач, защото трябвало да гледа по 15 партии на ден и да следи за играта на противниците на неговите участници. При нас не е така. Един състезател има полза да е с треньора си, който да следи неговата игра и играта на противниците. Бях на 2 световни и едно европейско първенство – в Грузия без треньор, в Сърбия и в Анталия с треньор – разликата е огромна. Треньорът се ангажира с проследяване на партиите на противника от излизащия преди това бюлетин и насочва играта на състезателя – нещо, което водачът не може да направи със всеки.
За медийна реклама – аз мисля, че миналата година най-добрите постижения във възрастта от 8 до 18 години бяха 2-то място на Доника Шивачева до 8г., 3-то на Василена Трайкова до 10г. на Европейското първенство във Сърбия и 4-то на Александър Монев на световното първенство в Анталия. Първите 2 постижения дори изобщо не бяха споменати в доклада на Сергиев при отчета на конгреса на БФШ. Федерацията е редно да разгласи медийно това, а щом не ги споменава на такъв форум, какво да очакваме за медийното отразяване.
Как да се стимулират децата с успехи – хареса ми мнението на г-н Йорданов по-горе – безплатно участие на определени турнина на републиканските шампиони, а защо не и на всички медалисти от класическия шах например, както и безплетна регистрация другата година. В крайна сметка без пари отделени за децата не може да се очакват успехи.
Shivachev
Кон
 
Posts: 23
Joined: Sun Mar 09, 2008 9:27 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Thu Mar 13, 2008 12:02 am

Относно мнението на Симеон Стоичков за ИВИС, не подкрепям подобни нападки, но все пак нека господата Стойнови ни обяснят как стоят нещата, защото аз също не съм видял в доклада нищо за залата на клуб ИВИС...

Радвам се, че повече хора се включват :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Thu Mar 13, 2008 2:42 am

Shivachev wrote:Шахматният софтуер е необходим, смятам, че в сайта на федерацията трябва да има секция за безплатен, а защо не и платен софтуер – освен състезатели има и доста любители, които могат да го теглят, а това в един момент спомага и развитието на шаха в страната като цяло. Може би е добре на тези лагер школи да има отделено място в темите и за шахматния софтуер – как да се работи с него и новостите от предишната година...

Няма как да съм по-съгласен!
Нещо такова предложих на Милен Петров, който е представител на Chessbase за България през май миналата година. Нямаше отговор, затова оттогава взех нещата в свои ръце и вече мога официално да обявя, че за снабдяването на младите таланти с шахматен софтуер и обясняването как се работи с него отговаря не БФШ, а Българската Шахматна мрежа. Както знаят и някои от участниците в тази дискусия за това не се искат пари и го приемаме като малка жертва на време в интерес на Българския шах :) Очаквайте скоро ръководството за Chessbase да излезе във видео формат, статия за това как да работим и тренираме с компютър да излезе на страниците на "Шах в училище" и още идеи по тези въпроси.
Желаещите таланти компютърът им да бъде осигурен със софтуер и материали за 10 години работа по дебют, тактика, стратегия и ендшпил, могат просто да ми пишат на майла :) Отнема 1 час инсталация и 1-2 часа обяснения как да се използват.
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Ivanst on Thu Mar 13, 2008 10:39 am

От отчетния доклад на президента на БФШ :
"За подобряване на материалната база и условията за развитие на шахмата. Независимо, че за масовото практикуване на шахмата не се изискват кой знае какви скъпи съоръжения, провеждането на нормален учебно-тренировъчен процес и състезателна дейност изискват добри, подобаващи услови. През отчетния период беше направено не малко за осигуряване на подходящи условия за учебно-тренировъчни занимания и състезателна дейност. Новото ръководство на БФ Шахмат пусна в експлоатация още през февруари 2005 г. шах-дом „Г. Гешев”. Беше направено не малко за привеждането на помещенията в нормален за работа, вид. Вече две години в залите на дома работят треньорите на шахматните клубове „Бадев” и „Рицар”. Много усилия бяха заделени за изграждането на нов, модерен шахматен дом, на мястото на сега съществуващата къща на Георги Гешев. За целта беше сключен договор и уточнени всички подробности относно финансирането и изграждането на дома, с бизнесмена Атанас Йорданов. Вече е готов архитектурният план. Започването на строителството се забави повече от необходимото време поради преодоляване на многото бюрократични спънки и на съгласието на съседите. От тях, от съседите, сега зависи дали нашият дом ще бъде от 400 кв. м., или от 800 кв. м. С тях са проведени повече от 10 разговора, които вече са в процес на финализиране. Забавянето във времето може да бъде оправдано с построяването на два пъти по-голяма и по-модерна сграда.
За подобряване условията за шахматна дейност, много усилия бяха хвърлени за изясняване собствеността на бившето кино „Урвич” и предоставянето му за нуждите на детско-юношеския шахмат. За сега въпросът стои открит. През 2006 г. сключихме 5 годишен договор с ръководството на читалище „Средец” в София, в резултат на който ни беше предоставено помещение, в което вече втора година води занимание гросмайсторската школа на Петър Великов и Маргарита Войска. В помещението на федерацията в кв. „Бъкстон” провежда своята дейност ШК „Ивис”. ЦСКА работи в залите на хотел „ЦСКА” на 4-ти километър, предоставени му безвъзмездно от Министерството на отбраната, в изпълнение на подписания Меморандум. В резултат на срещите с кметовете на общини и областните управители, нови помещения получиха шахматните клубове в Шумен, Враца, Свиленград, Видин и др."
И.С.
Ivanst
Офицер
 
Posts: 90
Joined: Wed Mar 12, 2008 10:09 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby ARTSPORT on Thu Mar 13, 2008 11:52 am

Най-публично в този форум се извинявам на братята Иван и Йордан Стойнови, ако с нещо съм ги обидил.
Направи ми впечатление, че в приходно-разходната част на Отчетния доклад на БФШ липсва финансова информация за базата в жк "Бъкстон", която стопанисва клуб ИВИС. Което е недопустимо от юридическа гледна точка, но те вероятно не носят вина...
ARTSPORT
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Sun Mar 09, 2008 1:52 pm

Next

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest