London Chess Classic

by Advertising on Wed Dec 09, 2009 12:23 am

Advertising
 

London Chess Classic

Postby Nikola on Wed Dec 09, 2009 12:23 am

Елитният турнир в Лондон започна с поанта - Карлсен надигра Крамник в Английско начало (подходящ избор за мястото, където се играе турнирът) и стартира с точка още от първия кръг. Партията - тук.

Съставът на турнира е интересен, но мисля, че норвежецът е в подем. Наскоро Крамник се изказа любезно-надменно за него, че безспорно бил перспективен, но все още не бил на нивото на Ананд, Топалов и - разбира се - себе си. Дали?
Шахматни опити - http://chess.logos-bg.net
В дебюта играй като по книга, в мителшпила - като магьосник, в ендшпила - като машина, Рудолф Шпилман
Видиш ли добър ход, огледай се за по-добър, Емануел Ласкер
User avatar
Nikola
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Mar 06, 2008 10:56 pm

by Advertising on Wed Dec 09, 2009 2:31 am

Advertising
 

Re: London Chess Classic

Postby armando on Wed Dec 09, 2009 2:31 am

Карлсен отдавна е доказал, че е на нивото на най-големите шахматисти на нашето време. Самия факт, че Карлсен има положителен баланс срещу повечето от шахматистите в топ 20 на ранглистата е показателен за класата му. Баланса на Карлсен срещу Топалов от всички партии, които са изиграли помежду си е +7-3=8 !!! :idea:
Спомням си изказване на Крамник след загубата му от Карлсен на турнира Корус през 2008г., тогава Крамник каза, че за сега с Карлсен може да се играе, но след 4-5 години никой няма да може да играе срещу него!
Очаквам Карлсен да стигне ело към 2815 след края на този турнир. :D
armando
Офицер
 
Posts: 72
Joined: Thu Jun 18, 2009 4:17 pm

by Advertising on Mon Dec 14, 2009 1:21 am

Advertising
 

Re: London Chess Classic

Postby Nikola on Mon Dec 14, 2009 1:21 am

Очевидно е, че след 1-2 години най-много светът вече ще бъде под диктата на Карлсен. Докога ли ще продължи това, никой не може да каже. Дано да не е само той, защото няма да е интересно. Дано има достойна конкуренция, макар че Каспаров засега не е обявявал да се захваща с някой друг (предполагам, че това ще е и невъзможно, докато работи с норвежеца). По един задкулисен начин шахматът отново е във властта на Гари. Няма отърваване от тоя змей. :)
Шахматни опити - http://chess.logos-bg.net
В дебюта играй като по книга, в мителшпила - като магьосник, в ендшпила - като машина, Рудолф Шпилман
Видиш ли добър ход, огледай се за по-добър, Емануел Ласкер
User avatar
Nikola
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Mar 06, 2008 10:56 pm

Re: London Chess Classic

Postby armando on Thu Dec 17, 2009 6:00 pm

Като гледам в близко бъдеще се задават редица много силни млади шахматисти като Каруана, Уесли Со, Аниш Гири и като прибавим вече утвърдените Теймур Раджабов,Сергей Карякин и Вашиер-Лаграв то определено интрига за шахматната корона ще има и Карлсен не може да бъде спокоен.
Но всичко зависи от това как ще се развият в следващите няколко години тези шахматисти. За сега Раджабов ми изглежда в някаква криза, а и Елото му падна доста. Карякин се представя доста променливо и я няма стабилност в играта му. Вашиер-Лаграв се изкачва бавно, но сигурно в ранглистата, а що се отнася до Каруана, Со и Гири то много ще зависи от това дали ще успеят да си намерят добър екип, треньор, мениджър и въобще дали някой ще развие таланта, който без съмнение притежават.
На този етап обаче Карлсен е с класа над тях. Изключително стабилно играе във всички турнири, а и играта му се подобрява с всеки следващ турнир, водач е в ранглистата, Каспаров му помага. Въобще Карлсен лично за мен е истинско дете-чудо. По мое мнение най-големия шахматен талант в историята на шаха с уникалната възможност да развива таланта си при перфектни условия ( Каспаров му е треньор, канен е на всеки по-значим турнир, възхваляван по цял свят като дете-чудо, добро финансово положение).
armando
Офицер
 
Posts: 72
Joined: Thu Jun 18, 2009 4:17 pm

Re: London Chess Classic

Postby chessplayer on Fri Dec 18, 2009 4:18 pm

Armando,

талантът на Карлсен е ОГРОМЕН, но той просто е продукт на компютърната епоха в шахмата. Последното поколение неминуемо достига по-високо ЕЛО от предходното, което като цяло значи и по-висока шахматна сила по обективни критерии. Така е било, е и ще бъде занапред. Това не омаловажава неговите качества, но по мое мнение причините за неговите настоящи и бъдещи успехи до голяма степен са обективни- технологии, натрупана от предшествениците база и др. Това като отговор, че той е най-големият талант в историята на шаха.
chessplayer
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Fri Oct 16, 2009 12:56 pm


Return to Международни турнири

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest