Левон Аронян

Всичко за величията в шаха

by Advertising on Sun Jun 08, 2008 10:13 am

Advertising
 

Левон Аронян

Postby sirkov-L on Sun Jun 08, 2008 10:13 am

Обширно интервю с Левон Аронян в дните на участието му в Мтел Мастърс 2008 направи Владимир Петров. Пълният текст на интервюто можете да прочетете в сайта на ШК "ЦСКА"
http://www.cskaclub.com/archive/2008/mtelpetrov/2008mtel-aronian-v-petrov-v2.htm

В интервюто Аронян съвсем човешки си признава:
Трябва да се работи, а в същото време ми се иска да бъда на друго място.


Обичам комфорта. Може би това ме доближава до Петросян.


И още един стандартен въпрос (с не съвсем стандартен отговор):

- В историята на Армения и България има много общи моменти. Какво можем да вземем от Армения и България и да го покажем на Европа?

- Можем да им покажем хората на улицата, които никога не бързат, да им покажем семейството. Семейството у нас е много важно. Ние живеем в хармония със своите родители.


Това са само част от отговорите, които Аронян дава на близо 40-те въпроса, които му задава Владимир Петров.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

by Advertising on Wed Jun 18, 2008 11:12 pm

Advertising
 

Re: Левон Аронян

Postby Garnizov on Wed Jun 18, 2008 11:12 pm

Той стана победител в Ереван. Нека да му сложа една снимка за форума. :)
Attachments
aronian1.jpg
aronian1.jpg (39.13 KiB) Viewed 4665 times
User avatar
Garnizov
Цар
 
Posts: 1551
Joined: Tue Mar 04, 2008 10:56 pm
Location: Pleven

by Advertising on Thu Jun 19, 2008 1:37 am

Advertising
 

Re: Левон Аронян

Postby S0uL_K33p3R on Thu Jun 19, 2008 1:37 am

Изключителен шахматист...един от най-силните в света в момента.
S0uL_K33p3R
 

Re: Левон Аронян

Postby Kalin on Sun Jun 22, 2008 11:51 am

Много разбира тактиката :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Левон Аронян

Postby Garnizov on Thu Jun 26, 2008 9:02 pm

Добър е и в фишерандом.
User avatar
Garnizov
Цар
 
Posts: 1551
Joined: Tue Mar 04, 2008 10:56 pm
Location: Pleven

Re: Левон Аронян

Postby Kalin on Thu Jun 26, 2008 9:42 pm

То защото той и нормалния шах го играе малко като Фишерандом :D
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Левон Аронян

Postby S0uL_K33p3R on Fri Jun 27, 2008 1:13 am

Значи е от "веселите играчи" :D
S0uL_K33p3R
 

Re: Левон Аронян

Postby Kalin on Thu Jul 03, 2008 10:05 am

Абсолютно, много е готин :)

Ще копирам тук интервюто с него, с позволението на взелия го лично от Аронян Владимир Петров:

Въпросите задава Владимир ПЕТРОВ.

- Господин Аронян, турнирът “М-Тел Мастърс” е само миг от вашата кариера. Какви са вашите бъдещи планове, какво е вашето място в шахматния елит?

- Моите планове са стандартни, ще пътувам за Армения да играя. У нас ще има много силен турнир по ускорен шах. Ще бъда и в Сочи, където ще участвам в “Гран при” на ФИДЕ. Не мога да определя своето място в елита. Аз играя ту добре, ту лошо. Имам собствена запазена мярка. Опитвам се да играя добре и в същото време да водя бохемски живот, в известен смисъл. Трудно се съчетават двете неща. Трябва да се работи, а в същото време ми се иска да бъда на друго място. Професионализмът създава проблеми. Професионалните шахматисти имат проблеми.

- Кариерата ви се развива както при вашия велик съотечественик Тигран Петросян. Докато Фишер се стремеше да печели с 6:0 на Петросян му беше достатъчна само една победа. Това не е характерно за южняшкия темперамент.

- Не мога да кажа, че играя като северните играчи, аз играя по-остро. По принцип съм спокоен човек. Стремя се да постигна някои неща в съответствие със своя темперамент. Обичам комфорта. Може би това ме доближава до Петросян.

- На колко години започнахте да играете шах?

- На девет.

- Мечтата на всеки шахматист, дори начинаещия, е да стане световен шампион. Вие кога почувствахте, че можете да постигнете това?

- След като играя аз имам своите амбиции. Опитвам се да играя по най-добрия начин, а каква титла ще завоювам, не зная. И дори да играеш силно, това няма да бъде достатъчно за да станеш шампион.

- Шахматисти като Керес, Гелер, Корчной, Ваганян играеха чудесно, но в историята говорят само за шампионите. Кои от тези шахматисти можем да поставим редом с Алехин, Капабланка, Фишер?

- Разбира се, това са много достойни хора. Но тук се появява тази характерна черта на шахмата – той е спорт.

- Когато децата отиват за първи път при треньорите какво е най-важното, което трябва да се направи за да се привържат младите шахматисти за цял живот към шахмата?

- Трябва да им харесва самата игра. Това е най-важно. Самият аз не зная, не съм педагог по образование. Навярно детските психолози и педагози трябва да отговорят на този въпрос – как детето да усети, че играта е по-интересна от футбола и понякога по-сложна.

- Бронщайн написа своята книга “Прекрасен и яростен свят”. Кое според вас е прекрасното в шахмата и кое е това, за което не бихте искали да говорим?

- Най-красивото в шахмата е срещата на два интелекта. На двама души, които се опитват да се борят един с друг. Това е както в бокса, борбата. Това е най-прекрасното. А за какво не бих искал да говоря? Разбира се, много е жалко, че шахматът стана политизиран. Някои хора се стремят да очернят името на своя съперник. А те са играли в някои световни първенства. Бих искал за това никой да не знае, за скандалите в шахмата.

- В историята на Армения и България има много общи моменти. Какво можем да вземем от Армения и България и да го покажем на Европа?

- Можем да им покажем хората на улицата, които никога не бързат, да им покажем семейството. Семейството у нас е много важно. Ние живеем в хармония със своите родители.

- Корейците твърдят, че при тях има култ към миналото и лидерството. В Армения съществува ли такова особено отношение към историята и бележитите хора, към лидерите в различни сфери?

- Този проблем съществува във всяка страна. Ние имаме Петросян, но имаме също и Каспарян, за когото аз смятам, че с нищо не е по-ниско от Петросян. При това навсякъде съществува Петросян, но не и Каспарян, който също е велик и за мен, и за хората, които разбират от шах. Но тук възниква въпросът за победителя, това е просто въпрос на народопсихология. Има световно първенство – това е всичко. Има световен шампион – това е всичко. Няма значение, че ти си велик в своята сфера, ако не са значими твоите резултати. А музикантът и шахматният композитор не може да бъде известен със своите резултати. В края на краищата, това е чисто изкуство.

- Тъй като заговорихте за Каспарян, възниква асоциация с творчеството на Юри Авербах. Те са хора, които работиха дълги години, може да се каже цял живот, в областта на теорията и педагогиката. Авербах написа своите книги за ендшпила в продължение на много години. Сега с помощта на компютрите всичко това може да се свърши за няколко месеца. Човек може да получи комплекси когато се замисли по този въпрос.

- Разбира се, хората от това поколение изпитват някакво разочарование. Но нека погледнем мореплавателите. Всички тези хора са много необходими на човечеството.

- Когато говорим за Петросян, Каспарян, и въобще когато чуем име с окончание “ян” сред шахматистите възниква чувство на особено уважение. Творчеството на Ваганян винаги е било много интересно. В младежките му години го сравняваха с Карпов. Какво не му достигна за да стане световен шампион?

- Той винаги е бил свободен, но не работоспособен. Обичаше повече компаниите. Навярно, той не е от тези хора, които покоряват върхове. Честно казано, аз мисля, че той има колосален потенциал.

- Повечето шахматисти не говорят за политика. Да се живее в Русия или Китай е едно, а да се живее в малки страни като Армения или България, съвсем друго. През последните години повече от милион млади хора напуснаха България.

- Лесно е да разберем, че човек мисли за бъдещето на своето семейство, за бъдещето на своите деца. Затова той напуска страната, в която му е трудно да живее, трудно му е да съществува. Не зная, не мога да бъда адвокат. Но се надявам, че с помощта на Европа, с помощта на други силни държави накрая ние ще можем да спрем тази емиграция и хората ще получат възможност да живеят на тази земя, на която са техните бащи, където се говори на техния език и където е тяхната култура. Това трябва да се направи, но не зная как, аз не съм политик. Но точно към това трябва да се стремим и на мен ми се иска да го видя осъществено с моя народ. Има толкова много арменци в Америка, в Русия. Те не се асимилират, те създават свои кланове. А когато се асимилират, те като народ губят своето единство. С тези няколко милиона, които са в Америка, ние губим хора.

- В страни като Франция, Испания, Германия, има хора, които поставят себе си над хората от другите страни. У нас в България винаги има преклонение пред чужденците. Как е у вас?

- Армения, както и България, е мононационална страна. Те са свикнали така да живеят. А в тези нации, които са големи, не могат да се делят. У нас в Армения обичат да делят родените в Ереван и арменците, родени в някой друг район. Човек, който не е от Ереван, не се счита за арменец, което е смешно. На мене ми се струва, че да бъдеш гражданин на голяма страна е по-добре. Не бих казал по-добре, но има повече плюсове. Те се гордеят много със своите страни, но и ние също се гордеем. Показахме своя интелект на целия свят. С китайците е същото, с американците. А у нас винаги ще има такова чувство. Когато чуем английска реч ние затаяваме дъх. Но той е американец, хайде да бъдем внимателни с него. А ако чуем наша, руска или ваша реч, ние ставаме хладни.

- Девизът на Международната шахматна федерация е Gens una sumus (От едно семейството сме). Някои шахматисти като Карпов, Олафсон, Кампоманес, са държавни деятели. Ако създадем някаква шахматна държава, кой от великите шахматисти трябва да бъде неин президент?

- Смятам, че опит в политиката, много или малко, има Каспаров. Той навярно би могъл да претендира за този пост. Въпросът е много интересен, но шахматистите, по принцип, са хора, които живеят в собствен свят. Но всеки смята себе си за най-добър.

- Много шахматисти не са постигали успехи в шахмата защото са подценявали психологията. Не трябва ли да се погледне по нов начин на нея?

- Навярно това би било полезно, но все пак нашият народ е съветски и поколението, към което принадлежа аз, също. Това поколение се бои от всички чужди неща. Някакви психолози, разни неща, лекари... Ние всички се страхуваме от лекари. Ние все пак сме съветски хора. Трудно ми е да си представя, че може да има психолог за шахматистите на Армения.

- Фишер направи класация на най-добрите шахматисти за всички времена. Вие можете ли да посочите своята десетка. Можем ли да поставим Капабланка по-ниско от Алехин или Каспаров над Карпов? Само победата ли определя мястото на шахматиста в историята?

- Разбира се, че не. Всеки човек постига нещо във времето в което живее. А Алехин аз го поставям много високо. Има хора, които аз ги поставям доста високо. Просто по стил те са ми много близки.

- Фишер казваше “Аз не разбирам играта на Алехин”.

- А аз не разбирам играта на Фишер.

- В България много обичаме да цитираме. Гросмайстор Владимир Симагин пишеше “Аз не мога да играя като Петросян и Фишер”. Полугаевски по време на европейското първенство в Пловдив говореше за Карпов: “Не разбирам, това което играе”. Има ли шахматисти, чиято игра вие не разбирате?

- В първия случай това е когато съперникът играе много глупаво и ти не разбираш неговата игра. Но има случаи, когато той играе много тънко. Но, разбира се, има хора, които е трудно да ги разберем. Понякога аз не разбирам какво прави Вася Иванчук. Интересно играе понякога. Има хора, които играят така. Понякога не разбирам какво прави Морозевич. Но като казвам това не е ясно дали е добре за тях или не. Това не означава, че те непременно играят по-добре от играчите, които по-лесно ги разбираме. Не показва, че те имат съвсем друг стил. Работата се състои в това, че те изключително много търсят. Въпреки че шахматът го смятат за спорт, той все пак е изкуство. И всеки се стреми към нещо. А играта на Карпов, естествено, някои хора не я разбираха. Към този тип съвременни играчи, които е трудно да разберем, трябва да отнесем Адамс. Той играе свой шах, такъв много странен и интересен.

- Има ли такъв шахматист, на когото бихте предвидили всички ходове?

- Не, всеки шахматист е особен по свой начин. Но има хора, за които малко или много знаеш, какво ще предприемат. Такива са позиционните играчи. Знаеш какво да очакваш от Петер Леко – че той ще играе много сухо.

- В едно интервю Петер Леко твърди, че само с тактика нищо не може да се постигне в шахмата.

- Той е прав. Известно е, че тактиката все пак се използва за да се подобрят нашите позиционни идеи. А без солидно начало, без твърда почва, както се казва, нищо не можеш да направиш. Но доста много играчи, и аз в това число, се стремят да играят позиционно, а стигат до тактиката. И често става така че съперниците се възползват от това. Ти имаш хубава позиция, правиш всичко както трябва, а там има някакъв трик, който ти не си видял.

- Нека се върнем към най-добрите шахматисти за цялата история на шахмата.

- Алехин, Каспаров, Спаски, когото аз много обичам като играч. Бих посочил Глигорич, когото никога не можеш да предвидиш. Бих посочил Ларсен.

- Скоро ще има мач между Топалов и Камски. Кариерата на Камски се развиваше много интересно.

- Той има уникална кариера. В самия разцвет на силите си той изостави шахмата за десет години. Това говори за много неща. Ясно е че той се лиши от много доходи. Това че се отказа от печалбата в името на спокойствието го отличава с нещо. Показва нещо. Той е изключително интересен шахматист, много самобитен. Но има шахматисти, които аз обикновено ги деля на практици и на хора, които движат теорията напред. Той, разбира се, принадлежи към практиците.

- Сега в световното първенство участват Топалов, Камски, Ананд и Крамник. Ако първенството се провежда по системата на елиминирането това би било най-обективно. Ако го провеждаха само с турнири едва ли Петросян щеше да стане световен шампион.

- Аз мисля, че световният шампион трябва да се определя с мачове. Елиминацията е нещо нормално. Но за определяне на претендентите също трябва да има мач. Всеки може да спечели турнир. Аз съм печелил не един турнир.

- Леонид Щейн беше три пъти шампион на Съветския съюз.

- Леонид Щейн, впрочем, е един от моите любими играчи. Велик играч. Ако съставям десетката, също бих го поставил в нея.

- Сега вие играете с Топалов и Чепаринов. По-рано с кои български шахматисти сте се срещали?

- Малко съперници съм имал сред българските шахматисти. Но помня едно момче, Василев. Играеше прилично в юношеските състезания. Играл съм и с Владимир Георгиев. Той е талантливо момче, но никога не обичаше да мисли много. Винаги играеше бързо и може би затова не стана велик играч. А играеше много талантливо.

- По време на всички турнири с вас е приятелката ви Ариан Каоили. Защо не дойде в София?

- Трябва да учи. Затова сега е в Австралия.

Историята показва, че жените играят важна роля в живота на всички световни шампиони. Дори има книга, посветена на тях.

- Така е и аз се съобразявам с това.

– В София има езеро “Ариана”, което е един от символите на града.

- Така ли? Не знаех.

- Имаме и бира “Ариана”, една от най-хубавите.

- О, нея вече я видях.

- Можем ли да организираме мач по Интернет между Ариан Каоили и някой от младите ни таланти.

- Тя вече не играе редовно в състезания.

- Нека се върнем отново към Петросян. През следващата година се навършват 80 години от неговото рождение. Можем ли да организираме в България турнир между шахматисти от Армения, България и Германия?

- Това, разбира се, ще бъде интересно за нашата федерация и аз непременно ще предам.

- У нас в България има много талантливи млади шахматисти. Какво трябва да четат?

- Аз самият не зная.

- Явно сте чел толкова много, след като не можете да препоръчате най-полезното.

- Аз четях много книги като дете. Първата книга навярно беше книгата на Алехин “300 избрани партии”.

- Посочете вашите най-паметни партии.

- Своите най-хубави партии, навярно още не съм ги изиграл. А паметните партии са много, но повечето от тях съм загубил. Обикновено всеки шахматист ги помни точно тях.

- Петросян беше главен редактор на “64”, но не написа толкова много книги, както други шахматисти. Спаски също не пише много. Трябва ли шахматистът да пише за своята работа?

- Ако е здрав, би било хубаво. Не трябва да обвиняваме Спаски за това, че не пише книга. Въпреки че аз много бих искал да я видя. Всички казват, че има още много време. Но той е човек, ленив по природа. Велик шахматист. Но какво да се прави.

- Кога можем да ви видим отново в България?

- Дай Боже, в следващия турнир. Бих искал да дойда, на мен много ми хареса тук. Хората са гостоприемни. И ще ви издам една тайна – хората много приличат на нашите, дори по своята външност. Дори по външността си приличат на арменците.

- Бихте ли дошли тук не като шахматист, а просто на почивка?

- Разбира се, че бих дошъл. На мен ми харесва България, харесват ми хората.

- А къде предпочитате да почивате - на море или на планина?

- Няма значение. Важно е настроението. А къде, на море или на планина, зависи от настроението.

- Бъдете сигурен, че когато печелите вие носите радост на много свои почитатели в България.


Интервю на Владимир ПЕТРОВ


Коментирайте, много интересни моменти има! :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Левон Аронян

Postby Garnizov on Thu Jul 03, 2008 8:18 pm

Интересно интервю. Може да направим тема за интервюта. И да си изберем човек който ще интервюира.
User avatar
Garnizov
Цар
 
Posts: 1551
Joined: Tue Mar 04, 2008 10:56 pm
Location: Pleven

Re: Левон Аронян

Postby sirkov-L on Fri Aug 07, 2009 8:36 pm

С победата си в Майнц Аронян даде нов повод да се говори за него.

http://www.monitor.bg/article?id=209086
Аронян взe световна титла по ускорен шах
Иван Чепаринов ще бъде конкурент на най-силните в света
7 Август, 2009
ВЛАДИМИР ПЕТРОВ

Левон Аронян не остави никакво съмнение в превъзходството си по пътя към световната титла.

Арменският гросмайстор Левон Аронян спечели световната титла по ускорен шах, след като победи във финалния мач Ян Непомнящи (Рус) с 3:1. В спора за третото място и четирите партии между Вишванатан Ананд (Инд) и Аркадий Найдич (Гер) завършиха наравно. Първенството се проведе в рамките на грандиозния шахматен фестивал в Майнц. Четиримата съперници първо играха по две партии всеки срещу всеки, а след това първият и вторият си оспорваха титлата.


Изненадващо настоящият световен шампион и бъдещ съперник на Веселин Топалов - индиецът Вишванатан Ананд, не успя да стигне до финала. Той загуби по една партия от Аронян и Непомнящи, но голямата драма беше ремито срещу руския гросмайстор. В ендшпил дама и две пешки срещу дама Ананд не успя да избегне вечния шах, а такъв развой на партия би травматизирал и най-големите играчи.

Времето вече не е на Ананд, но дали е на Топалов?
Историята на шахмата показва, че Вишванатан Ананд е един от най-големите майстори в блица и ускорения шах. В тази разновидност на шахмата, с нейните специфични особености той може да се сравнява с легенди като Тал, Петросян, Фишер, Каспаров. Индийският гросмайстор, освен че е многократен световен шампион в ускорения шах, е и сред най-добрите в блинда. Тогава съперниците водят борба, без да гледат на дъската.

Моментната форма на Ананд показва, че той е в някаква криза. Още преди мача срещу Крамник се появи информация, че Тигъра от Мадрас, както го величаят многобройните негови почитатели, има намерение да се оттегли от шахмата и да се посвети на друга дейност. Той има разностранни интереси и това изглеждаше логично. Още повече че Ботвиник, Фишер, Каспаров също направиха тази неприятна за шахматните запалянковци стъпка. Победата срещу Крамник обаче отложи това.

Ако се съобразяваме с максимата на шопа: "Не сакам на мен да ми е добре, а сакам на Вуте да му е зле", прогнозите за мача между Топалов и Ананд трябва да са оптимистични. Дори водещи гросмайстори и коментатори дават предпочитания за нашия гросмайстор.

Грандиозният шахматен фестивал в германския град Майнц освен световното първенство по ускорен шах включваше и първенство по шахмата на Фишер, паралелни открити турнири, сеанси, турнири на знаменити ветерани. Световен шампион по шахмата на Фишер стана Хикару Накамура, турнирът FiNet Open беше спечелен от руския гросмайстор Александър Гришчук, а ORDIX Open - от азера Шахрияр Мамедяров.

Празникът на Левон Аронян може да продължи и в близките дни в неговата родина Армения. След успеха в Майнц той се включва в турнира от Гран при в известния курорт Джермук. Първите две места в тази верига от състезания дават право за участие в турнира на претендентите за световната титла. Освен Аронян тук ще играе и нашият Иван Чепаринов, а останалите участници са Дмитрий Якомвенко, Петер Леко, Борис Гелфанд, Етиен Бакро, Гата Камски, Сергей Карякин, Павел Елянов, Евгений Алексев, Владимир Акопян, Василий Иванчук, Ернесто Инаркиев и Рустам Касимджанов. Първият кръг е в неделя.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm


Return to Шахматни звезди

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest