Самуел Решевски (1911-1992)

Всичко за величията в шаха

by Advertising on Sat Aug 29, 2009 11:55 am

Advertising
 

Самуел Решевски (1911-1992)

Postby sirkov-L on Sat Aug 29, 2009 11:55 am

ГМ Маргарита Войска е написала полезна статия за известния шахматист:

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0002601

Решевски никога не би Фишер и не стана световен шампион

Самуел Решевски (1911-1992) е роден в Озерково, Полша, в семейство на религиозни евреи съботяни и заради това по-късно нежеланието му да се състезава в събота ще създава доста проблеми на турнирните организатори. Една вечер, наблюдавайки как баща му играе шах с приятел, се намесва, за да поправи грешен ход на родителя си. И предизвиква огромното му изумление. След няколко месеца Сами вече играел толкова силно, че в родното му градче нямал достойни противници. Той тръгва на турне с родителите си, като дава сеанси на едновременна игра и събира огромни тълпи. През 1920 г. родителите му емигрират в САЩ. Предприемат множество пътувания из страната, а малкият Сами играе десетки демонстративни партии и сеанси на едновременна игра в клубове, театри и в универсални магазини. Само на 11 години в Ню Йорк участва и в първия си сериозен турнир, като разделя 3-6 място в компанията на знаменити шахматисти като О. Бернщайн, Д. Яновски и Ед. Ласкер. Кариерата му на вундеркинд е прекъсната през 1924 г., защото родителите му най-после решават,че е време синът им да тръгне на училище. Завършва Чикагския университет - специалност счетоводство. Чак след осем години се завръща към любимата си игра, като се включва и печели шампионата на Западните щати пред Хоровиц, Файн и Денкер. По-късно Решевски обаче решава да не поема рискования и изпълнен с лишения път на професионален шахматист. В края на 40-те години той все пак става претендент за шахматната титла. След смъртта на световния шампион Александър Алехин Решевски взема участие в мач-турнира на петимата най-силни шахматисти в света и разделя трето място с Паул Керес. Той печели седем пъти шампионата на САЩ, както и множество силни международни турнири - Сиракуза (1934), Хастингс (1937), Хавана (1952), Ню Йорк (1956) и много други.

Когато в края на 50-те години в САЩ се появява новата звезда на американския шах - Боби Фишер, между тях се заражда люта конкуренция. От 1957 до 1960 г. Фишер 4 пъти подред става шампион, все пред Решевски. Когато преди началото на шампионата на САЩ попитали Фишер за кое място ще се бори, той безапелационно отговорил, че за него целта винаги е била победата в турнира. Отговорът на Решевски бил, че той можел да бъде и предпоследен, стига последен да е... Фишер!

На първата диаграма е финалът на партията на Решевски (с белите) срещу Бисгайер, Ню Йорк ,1957 г. Решевски (на ход) обявява форсиран мат в 5 хода. Опитайте и вие да матирате черния цар.

На втората диаграма Решевски е с белите фигури срещу Донер, партия, играна на турнира в Санта Моника през 1966 г. Можете ли да предвидите четириходовата матова комбинация, която осъществява Решевски?

гм Маргарита Войска
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Return to Шахматни звезди

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest