Методи Стойнев

За Българските майстори на играта

by Advertising on Sat Oct 10, 2009 12:05 am

Advertising
 

Методи Стойнев

Postby sirkov-L on Sat Oct 10, 2009 12:05 am

Голямо интервю с Методи Стойнев публикува вестник "Струма"
[url]
http://www.struma.com/otblizo/liderut-n ... i-si_2310/[/url]

Лидерът на “Атака” в Дупница Методи Стойнев: Общинските съветници си поделиха по братски най-апетитните имоти и поръчки и забогатяха, обслужват най-вече собствени интереси, делото ни срещу братя Галеви е лакмус за Районния съд начело с Ели Скоклева
9 октомври 2009

Методи Стойнев

- Господин Стойнев, смущава ли Ви молбата на Милен Попов за напускане на зам. председателския пост?

- Мотивите си за това решение Милен Попов ще обяви на общото събрание на местната партийна организация, което ще се проведе на 17 октомври тази година. Не пресата е мястото, където да се обсъждат подобни решения. Членовете на местната партийна организация са го избрали и те ще преценят дали да му приемат оставката.

- Всъщност той изрази огорчението си от това, че Вие не отстъпихте водачеството в листите нито в пропорционалната, нито в мажоритарната на друг от “Атака”. Защо не се застъпихте за Милен Попов и не отстъпихте една от двете позиции?

- Решенията за подреждането на листите бяха взети без наше участие и ни бяха оповестени в предпоследния ден, преди регистрацията в РИК. На централно ниво са решили мажоритарните кандидати да бъдат и водачи на пропорционалните листи, което важи за почти всички области. Аз също смятам, че ако имаше предварително обсъждане на кандидати по области, можеше да се избягнат недоразумения, както се случи и тук при нас.

- Човек би си помислил, че в битката за власт и пари приятелство няма.

- Какви пари, каква власт виждате в партия ”Атака”?

- Вие получихте определена сума от централата и отказвате да я съобщите, това е странно, след като не е от порядъка на над 10 000 лв., обявете я. Кажете колко пари похарчихте за изборите?

- Колкото са ни предоставили, толкова сме похарчили и отчели. Сумите, които ни се предоставиха, на фона на харчовете на останалите партии са направо смешни. “Атака” определено не е партия на богатите.

- Чуха се коментари, че с пари на партията успяхте да почивате цял месец в Турция и Гърция?

- Първо искам да поясня, че не съм бил на почивка в горепосочените страни, а участвах в състезания по шахмат. Освен това бях на разноски на организаторите и в Атина, и в Истанбул. Всичко е въпрос на контакти и шахматна сила. Останалото са слухове. Който не вярва, да се обърне с питане към организаторите и на двата турнира. В епохата на интернета това не е толкова сложно.

- Има ли пари в турнирите по шахмат? Колко успяхте да изкарате за последната година?

- Определено няма. Шахматът не е типично комерсиален спорт като футбола, бокса, тениса, Формула 1, с прости правила, които да се разбират от всеки зрител. За да разберете силата на някой състезател по шахмат, или начина му на игра, вие трябва да разбирате играта на много високо ниво, за да я оцените. Поради тази причина, хората които не играят шахмат, не могат да се ориентират, а оттам и намирането на спонсори в този спорт е голям проблем. Обикновените хора искат зрелища, лесно разбираеми правила и ако може да се сбият на терена, или пък да стане катастрофа, още по-добре. В известен смисъл, основната маса от хора харесват онези спортове, които заместват гладиаторските игри от времето на римската империя. Хляб и зрелища това е формулата за успех. Шахматът не попада в тях. Поради тази причина е обречен на финансов неуспех. Печелят добре само първите 50 гросмайстори в световната ранглиста (от десетки милиони играещи!).

- Защо замразихте дейността на строителната си фирма?

- Никога не съм имал фирма, която да се занимава само със строителство. Основната дейност и на трите фирми, с които съм оперирал, е била в сферата на търговията. Още по времето на социализма се отказах да работя в строителството. Като млад специалист строях „”Овча купел –2” в София, но моите работници тогава получаваха тройно по-високи заплати от мен, даваха им жилища с преференции, а аз за да бъда технически ръководител на обект се водех бетонджия 5 разряд, защото нямах софийско жителство. За мен, разбира се, нямаше жилище, защото бях с висше образование. Беше времето на работническо-селската власт и на класовата борба. Сама разбирате, че тази ситуация едва ли ми е харесвала. Възползвам се от случая, да благодаря на тогавашния директор на Ниско строителство към ДК-2 - София г-н Ранков, който в нарушение на тогашните закони, ме назначи като бетонджия, а пък аз вършех работата на строителен техник. Разбира се, че при първия удобен случай напуснах тази работа и отидох на много по-добре платена друга. Вземаха ми даже и ергенски данък 10 процента. Този измислен строй беше в полза на такива хора, като сегашния председател на Общинския съвет в Дупница, председателя на една социална уж партияв града, включително и кмета на града, които като деца на активни борци против капитализма и фашизма ползваха всевъзможни привилегии от тогавашния обществен строй. Сега обаче те са вече от най-ревностни защитници на капитализма. Май има и един общински съветник, който е влязъл да учи във ВУЗ с такава привилегия (като дете на активен борец против капитализма), със специална препоръка от Окръжния комитет на комунистическата партия. Тези хора никак не обичат да им се напомня, откъде са тръгнали. Сега те вече се смятат за преуспели хора, на които много им харесва да бъдат ласкани от хората с къса памет.

- Какво Ви е мнението за “безусловната” подкрепа, която партия “Атака” демонстрира към управлението на партия ГЕРБ на централно ниво, и какво е положението на местно равнище?

- Искам само да поясня, че подкрепата не е “безусловна”, а е “добронамерена. Ние трябва да дадем шанс на това правителство да докаже, че добрите му намерения ще се превърнат в добри дела, както се беше изразил тук на местно ниво един кандидат за парламента. Основната задача да бъде свалена тройната коалиция от власт е изпълнена. Освен това, ако искаме да променим Конституцията, трябва да бъдем заедно и с РЗС, и със Синята коалиция и с ГЕРБ, за да имаме необходимото мнозинство от 2/3 в парламента. На парламентарно ниво ГЕРБ има определено подкрепата на “Атака”.
На местно ниво нещата са малко по-различни. Тук съветниците от ГЕРБ безусловно подкрепят сегашната кметска администрация, което беше и повод Б. Борисов да свали един от тях от председателското място на местната му партийна организация. Същия при едно “активно” мероприятие на кметската администрация, успя да компрометира партията си в национален ефир, с което „”заслужи” и това отношение на председателя на ГЕРБ към него.

- Като инженер как оценявате строителната политика на кметския екип?

- Има неща, които кметът независимо на коя партия или сдружение е представител, е длъжен да направи или да работи, за да бъдат изпълнени. Това са всички инфраструктурни проекти, свързани с пътища, улици, водпровод, канализация, електроснабдяване, улично осветление. Основният сериозен обект, в които има строителна дейност е парк “Рила”. Другите по-дребни са Детска градина №1, част от градинките, ремонтните работи по училищата и детските градини. Основен проблем на всичките обекти е откъде ще дойде финансирането и колко ще струват те на общината. Най-добре беше финансирането да бъде от фондовете на Европейския съюз, но тук кметският екип определено не се справя добре, затова финансирането идва от продажба на общински имоти. Но и тук нещата не вървят добре, определено има застой. Да не припомням помпозните предизбирни обещания за закритата зала за 7000 души, огромните молове, които се обещаваха, а ние тук даже и един хипермаркет още си нямаме.
Инвестиционната програма на кметския екип си беше предизборно здраво “напомпана” и затова сега няма как да бъде изпълнена. Но така се печелят избори в България. Първо обещаваш, ама много обещаваш, а пък после винаги се намират “обективни” причини, за да не изпълниш обещаното. А иначе аз не мога да бъда против подобряването на градската сред, в която живеем.
Забележките ми са относно финансирането, начините на провеждане на конкурсите и тяхната псевдопрозрачност. Няма достатъчна публичност и прозрачност на конкурсите. Законово я има, на книга се натъкмява.
Тук е момента да припомня, че протоколите от заседанията на Общинския съвет вече повече от година и половина не се качват в интернет сайта на общината. Това си е типично в стил “прозрачност” на сегашната кметска администрация, така си разбира и прозрачността и настоящият председател на Общинския съвет.

- Знаете ли докъде стигна реконструкцията на парк ”Рила”, колко пари са изхарчени до момента? Говори се, че става въпрос за над 4 000 000 лв.

- Точно колко пари са похарчени и как са похарчени ще ви отговори кметът Ат. Янев. Но и там сумата за строителството непрекъснато се увеличава.

- Защо община Дупница няма спечелен нито един проект от еврофондовете за тази година? Защо правителството отхвърли проектите на екипа на кмета Атанас Янев? Колко милиона загубихме и за какви обекти?

- Освен че част от причините са обективни, както бе пояснено на едно наше питане на предпоследната общинска сесия, тук определено играе роля и лошият имидж, който има градът и Общинската администрация, създаден от главните консултанти и техните помощници в общината. А проектите, които не бяха одобрени, бяха за десетки милиони левове.

- Ако Вие бяхте кмет, щяхте ли да изтеглите 7 500 000 кредит, както направи Атанас Янев?

- Заемът за енергийната ефективност на стойност 3 000 000 лв., за санирането на стените на детските градини и част от училищата и смяната на дограмите аз съм го подкрепил и смятам, че беше необходим. За облигационния заем от 4 000 000 лв., заема от около 250 000 за общинската фирма “Ученически столове” и краткосрочния заем от 5 000 000 лв., който бе гласуван на последната сесия, съм се въздържал.
Не ми харесва, че основната част от главниците по заемите с лихвите попада в началните 2 години на следващата кметска администрация. На следващия кмет ще му бъде много трудно практически да развива каквато и да е инвестиционна програма, при положение че има да изплаща големи суми по заемите, през първата половина от мандата си.

- Къде отидоха всичките тези пари?

- Заемът за енергийна ефективност поясних по-горе къде е вложен. Oбщинската фирма “Ученически столове” оборудва ученически столове с гласувания заем. От облигационния заем 800 000 са похарчени за проекти, както ни отговори гл. счетоводител на общината при едно наше питане. За останалите 3 200 000 от него не са ни дали отговор за какво са похарчени, което аз и предполагах, когато се гласува, че може и да се получи впоследствие, да не бъдат похарчени целево по европейски проекти, каквато беше и целта на тегленето му. Последният заем от 5 000 000 лв. тепърва трябва да бъде одобрен от Фонда на органите на местно самоуправление в България /ФЛАГ/.

- Какво е финансовото състояние на общината?

- Не е добро. Сами виждате, че по обектите не се работи така интензивно, както предната година. Освен това и бюджетът не може да бъде изпълнен, както е гласуван. Не е възможно да се продадат до края на годината имоти на стойност 6 000 000 лв. Досега приходите от продажбите са около 500 000 лв. По-атрактивните имоти вече се продадени. Оттук нататък трябва да се търси по друг начин за попълване на общинската хазна.

- Явор Тодоров често Ви упреква, че критикувате, а нямате идеи за развитието на Дупница. Какви са вашите виждания, те приемат ли се?

- Аз, колегата М. Попов и бившият кмет П. Дангов не сме част от кметския екип, поради което имаме и собствено мнение по много от решенията, които взима сегашната кметска администрация. След като видяхме в началото, че те нямат намерение да се съобразяват с нашите предложения, колкото и конструктивни да са те, а ще си я карат, както са си решили, спряхме да даваме предложения.
За всяка кметска администрация е полезно да има хора, които да са критично настроени. Това действа отрезвяващо и дисциплиниращо на управляващите и ги предпазва да вършат несъобразени с закона неща.

- Съгласен ли сте с твърдението, че общинският парламент е частен, собственост на двама души? Как стана така, че допуснахте да заличат пиацата на “Елит такси”?

- Частен Общинският съвет не е станал, но че защитава частни интереси на определен кръг от хора - да. Доминиращата група на “Движение за нашия град” и по-голямата част от групата на БСП, част от съветниците от ГЕРБ и двамата от РЗС са местни бизнесмени. Някои от тях вече спечелиха част от по-апетитните конкурси (хижа “Стил”, снабдяването с храни на детските градини и ясли и социалния патронаж - “Тоби”, някои закупиха общински имоти - “Борса “Слави”). Директното участие на самите общински съветници в конкурсите въобще не е задължително, достатъчно е те да лобират за определена фирма, като станат подизпълнители към спечелилата фирма например и пак да се облагодетелстват.
Бруталното напоследък навлизане на бизнеса в политиката води задължително до ощетяване на обществения интерес. Тяхното разбиране за обществен интерес е само тогава, когато държавните и общински поръчки минават през техните фирми. Някои от хората въобще не си дават труда да се замислят защо бизнесът дава толкова много пари на различни партии по време на избори. Бизнесмените дават пари само тогава, когато след това ще спечелят, което е и логично за самото им естество на работа. Следователно след спечелване на изборите те ще искат да си върнат тези пари с печалба, и то в пъти. Затова не се учудвайте, че след изборите определен кръг от фирми и определени общински съветници най-често печелят, а и ще печелят за в бъдеще повечето обществените поръчки. За тези неща избирателите трябва да мислят повече, когато стигнат до изборните урни, а не да се оплакват, като вече са гласували за такива бизнес сдружения.
Относно заличаването на таксиметровата пиаца на ул. ”Хан Крум” от законова гледна точка няма нарушение, тъй като пиаците трябва да обслужват всички фирми в града и независимите таксиметрови шофьори. Създадена е такава, която да не навлиза в частен имот, какъвто е този на църквата. Друг въпрос е, че поводът най-вероятно бе да се накаже собственикът на фирма “Елит”, но това са недоказуеми неща, така че от формална гледна точка докладната записка и приетото решение на Общинския съвет е коректно и изрядно.

- Какво пречи на Дупница да се развива?

- Освен лошия имидж, който си е създал, като град, овладян от мафиотски структури, за което се тръби из целия Европейски съюз, другата причина е демографският срив (Дупница стана град на пенсионерите, те са вече повече от 30 процента), голямата емиграция, липсата на добре платена работа, големите предприятия или са закрити, а останалите мъждукат. Във все още работещите вече са направени огромни съкращения.
Град, който не може да задържи младите си хора е обречен на упадък.
Това за съжаление е тъжната констатация. Вижте вечер след 18, 00 часа почти няма хора в центъра на града, а погледнете какво става по същото време в един Благоевград или Петрич. Сравнението не е в полза на града ни.

- Какво стана с решението, което и Вие подкрепихте на сесия Общинския съвет в Дупница, да се разкрие ВУЗ за туризъм и спорт?

- Създаването на едно висше учебно заведение не е толкова проста работа, както в началото им се стори на сега управляващите града. Те едва ли не очакваха този ВУЗ да заработи още миналата година, няма да заработи и тази. Акредитацията на едно висше училище не е лека работа. Освен че трябва да подсигурите преподавателския екип година по-рано, трябва и да сключите предварително трудови договори с тях, трябва да докажете пред МОН как ще се издържа този ВУЗ, трябва да имате и необходимите спортни съоръжения за съответните специалности. Най-вероятно сегашната общинска администрация има проблеми с изпълнението на част от изискванията на МОН, но както виждате, там където се провалят, те си мълчът и не вдигат много шум, което си е типично за тях. Жалко за хубавата идея, аз все още се надявам, макар и със закъснение, все пак това училище да бъде създадено.

- Не мислите ли, че откакто консултантите се оттеглиха от общината, председателят Явор Тодоров пое командването. Можете ли да изброите колко шефски поста пое той?

- Относно председателските постове за различните сдружения, комисии, спортен клуб “Марек” и др., колкото се предоставиха за гласуване в ОбС на толкова беше и „избран”. Стигна се дотам, че съветничката от БСП Й. Божкова да му направи забележка на предпоследната сесия, че досегашните постове вече му стигат и е време да даде път и на други способни хора. Но този му начин на работа явно е рецидив от времето, когато е работил като агент на ДС в репресивния апарат на стария тоталитарен режим. Оттам ще да е и огромното му желание да контролира всичко и всички. Що се отнася за оттеглянето на консултантите, то това е само привидно. Просто се спря да се парадира с тяхното появяване в тази обществена институция, каквато е общината. “Консултантските” услуги могат да се дават и по телефон, или пък да се провеждат срещи на места извън нея?

- Отказвате ли се от съдебната битка с братя Галеви, след като съдия Ели Скоклева елиминира свидетелите Ви, ще поискате ли отвод?

- Не е необходимо да се иска отвод. Делото е достатъчно ясно, доказателственият материал от записа на дебата в “Рила”ТВ е предостатъчен за доказване на вината на подсъдимите. Свидетелите от наша страна са ни необходими не толкова за доказване на вина, а за потвърждаване на гражданския иск, който сме предявили към Ангел Христов и Пламен Галев.
Освен това делото е лакмус за начина на работата на Районния съд в град Дупница. Следи се от по-горни инстанции. Гледа се дали има желание да се промени досегашният начин на работа на съдебната система тук. Подобни дела се наблюдават не само от контролните инстанции в България, но и от тези, в Европейския съюз, които искат да видят реформирана съдебна система в България, работеща в полза на гражданите, а не за престъпниците. Така че отводът, за който ме питате, просто не е необходим.


metodi-stoinev.jpg
metodi-stoinev.jpg (89.21 KiB) Viewed 888 times
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Return to Български шахматисти

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests