мм Веселин Драгиев - 2411

За Българските майстори на играта

by Advertising on Fri Sep 17, 2010 4:47 pm

Advertising
 

мм Веселин Драгиев - 2411

Postby atakurt on Fri Sep 17, 2010 4:47 pm

http://ratings.fide.com/card.phtml?event=2901676
------------------------------------------------------------------------------
http://www.blitz.bg/news/article/87383

Шахматистът Драгиев убит заради органи?
17 септември 2010, 14:16

Нова следа - оказва се, че длъжник е принуден от съдия-изпълнител да си върне дълга към него и на следващия ден Веско изчезва.
Миналата година “ШОУ” пръв описа мистериозните обстоятелства около смъртта на един от най-силните български шахматисти Веско Драгиев. Тези дни семейството получи определение от състав на Софийски градски съд, че връща делото за ново разследване, а вестникът се добра по свои канали до информация, насочваща към възможна версия – убийство от длъжник.

Нека припомним фактите. На 2 февруари 2009 г. младежът изчезва. Още на следващия ден баща му го обявява за изчезнал в Първо столично РПУ. Предоставя снимки и всички необходими данни. Нещо повече – сам раздава снимки във всички магазини и места около градинката пред Народния театър, които синът му посещава. Според едно от момичетата в магазин за козметика, същият младеж е идвал в магазина и след деня на изчезването.

На 17 февруари, след 15 дни неизвестност, бащата Михаил Драгиев звъни в полицейското управление, за да пита как върви разследването. От първо РПУ го насочват за повече информация към Пето РПУ, където е препратен случаят. Там удивен и съкрушен бащата научава, че синът му е открит напълно гол и мъртъв в Перловската река в района на тунела под Сточна гара още на 7 февруари. Никой не му обяснява защо това се крие 10 дни от родителите му. Според дознателя Веско се е самоубил. Не е ясно как се е самоудавил, след като горната част на тялото му е над водата при намирането. Вместо разяснения бащата веднага е натоварен на патрулка и заведен в моргата на Съдебна медицина за разпознаване.

Там нещата придобиват пълен обрат. Михаил Драгиев оглежда намерения труп и заявява, че тялото е с абсолютно неразпознаваемо лице. Не вижда характерните белезите по рождение. Патоанатомката д-р Боянова отказва да му покаже отрязаните китки, на една от които дланта е татуирана с шахматен кон и пешка. В крайна сметка

бащата обявява, че не е убеден, че това са останките от неговия син и отказва да подпише протокола.

Иска снимки на намереното тяло при първоначалния оглед, протокол от аутопсията и т.н. Не получава нищо. Нито едно листче с някаква информация дори. Дознателят обяснява, че вероятно Веско се е самоубил. Д-р Боянова обяснява, че смъртта е настъпила от удавяне. И също устно добавя, че предоставеният й труп е имал травма от удар с тъп предмет.

Ясно, че в цялата история има нещо гнило. Излиза, че страдащият от циклофрения самоубиец се е съблякъл някъде в центъра на столицата, пресякъл е напълно гол половин София от Народния театър, за да се самоудави в 30-40-сантиметровата вада под тунела на Сточна гара. Другата възможна хипотеза би трябвало да бъде, че се е съблякъл на място, полегнал е в реката гол, удавил се, а после решил да покаже главата си над водата и да се лумне с нещо тъпо и твърдо за по-сигурно. Това са двете абсурдни хипотези, произтичащи от обясненията и находките до момента. Странното е, че и до днес няма следа от дрехите му.

След като разбира, че разследването не е свършило нищо, Михаил Драгиев отказва да прибере и погребе тялото, защото не е сигурен над чий гроб ще плаче. Междувременно д-р Боянова кой знае защо напуска престижното си място в Съдена медицина и се запилява някъде към Ботевградско, че и още по-нататък. Дори шефът й доц. Христов не можа да обясни пред “ШОУ” точно къде.

След като бащата отказва да си прибере показаното му тяло, трупът е преместен от моргата на Съдебна медицина в камерите за дълбоко замразяване на ВМИ. Делото е изпратено от Пето РПУ в Софийска градска прокуратура. Най-големият абсурд е, че

Веско изчезва не само като жив, но и като мъртъв.

Минават месеци. Много месеци, година... “Неузаконеният” мъртвец Веселин Драгиев завоюва посмъртно последната си титла – българският труп с най-дълъг престой в морга при живи родителите и близки. И отново абсурдът е пълен. След неколкомесечен престой в провинция на 12 февруари т.г. бащата се връща и първата му работа е да отиде до ВМИ, за да попита идвал ли е някой, извършени ли са нови следствени действия, удовлетворена ли е молбата му за нова петорна експертиза. Вместо нови сведения бащата научава нещо потресаващо – камерата с трупа на евентуалния му син е празна. Шефовете на моргата само бегло си спомнят, че преди време един ден тялото било прибрано, но от кой, кога и къде се намира трупът така и не могат да му обяснят. Някой идва, изнася труп и никой не може да покаже никакъв документ по въпроса.

Този път майката се разшетва и открива отговора - от общинските “Социални грижи” идват, вадят и изнасят евентуалния труп на Веско. Но повече нищо не могли да кажат. Мистерията е пълна – Михаил Драгиев за пореден път остава с пръст в устата. След доста мъки родителите успяват само да установят къде е заровено неидентифицираното тяло - при клошарите в Бакърена фабрика. На всичко отгоре в “Социални грижи” ги нахокват, че общината се е охарчила с 210 лв. за ковчег и бучнат дървен кръст с името на “незаконния” мъртвец.

Днес родителите на Веско Драгиев още не знаят кой лежи под земята - синът им или друг. Парадоксът е, че ако един ден някой завършен бюрократ поиска документално да удостоверят, че вече нямат син, семейство Драгиеви по никакъв начин не може да го докаже. Което може да породи много неразрешими казуси. Нямат смъртен акт, нямат дори едно листче официален документ, че Веско е доказано мъртъв и погребан... неизвестно кога. Според документираното дотук синът им би трябвало още да се води жив, макар и в неизвестност.

За чест на Софийския градски съд негов състав също преценява, че следствието е претупано и тези дни излезе с определението, че трябва да се проведе ново разследване. Оказва се, че още от 18.01.2005 г. има решение на Софийския районен съд, от което става ясно, че още през август 2002 г.

Юлиян Димитров е завлякъл Веско с 2500 лв.

Пред “ШОУ” Михаил Драгиев обясни, че става въпрос за измамник и комарджия от жк "Люлин", псевдоприятел на сина му. Според него Юлиян знаел, че Веско разполага с доста пари, спечелени от участията си в турнирите, в които се е състезавал. Знае също, че е доста наивен. Един му разиграва класическата сценка с тежкото си семейно положение, болни деца, които се нуждаят спешно от операция, и му измъква 2500 лв. срещу голото обещание да му ги върне. Това не се случва. Стига се до дело, което Веско печели. Частният съдия-изпълнител си удържа хонорар от 600 лв. Изпълнителният лист е издаден на 25 февруари 2005 г. Но Юлиян благоволява да предаде първата вноска от 800 лв. едва през 2008 г.
На 2 февруари 2009 г. жителят на жк “Люлин” с тежко семейно положение

превежда по банков път още 1300 лв. и същия ден вечерта Веско изчезва.

След два-три дни Михаил Драгиев отива при Юлиан, за да го пита не знае ли нещо. Причината е, че синът му вече е преспивал при Юлиян. На бащата прави впечатление, че люлинецът не успява да симулира никакво съчувствие и опит за учудване дори, че приятелят му е изчезнал. С хладнокръвен тон му отговаря, че не знае нищо. Парадоксът е, че и до днес нито разследващи, нито прокуратура знаят за въпросната сага. Просто дознателят от Пето РПУ не го е разпитвал!

Оттук нататък версиите са много. Според бащата възможно е вбесеният Юлиян Димитров, след като официално е превел и загубил 1300 лв., да е решил да си ги върне неофициално още същия ден. Лично или с подизпълнители в лицето на апапите си, или “закупени” наркоманчета тийнейджъри, които срещу 15-20 лв. са готови да претрепят и слон. А не е толкова невероятна версията да е действал и чрез ловци на подходящи донори. Възможно е нещо да ги е уплашило и те да са изхвърлили приготвения за разфасоване труп.

Всеки посветен знае, че в България ежедневно изчезват не само деца, но и млади здравеняци. Вероятно е нереализираният гений Веселин Драгиев да е привлякъл вниманието на трупната мафия и тялото му да е подменено с НЛО-клошар, когото никой никога няма да потърси.

Славей КОСТАДИНОВ
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Return to Български шахматисти

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest