Кореспондентен шах

Всичко интересно и шахматно в Интернет, как и къде да играем Online chess :)

by Advertising on Mon May 05, 2008 7:54 am

Advertising
 

Кореспондентен шах

Postby Bobbylon on Mon May 05, 2008 7:54 am

В тази тема всеки може да посочи предпочитаните от него сървъри за кореспондентен шах в интернет, както и да сподели опита си с тях. Нещо изключително полезно - с оглед на големите времеви контроли и трудността да се направи бърза оценка на възможностите и опциите във всеки от тези сървъри. Това би било полезен ориентир за онези, които са готови да отделят голяма част от времето си за този тип игра в интернет, както и за желаешите да разширят списъка на ползваните от тях сървъри. ;-)
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

by Advertising on Mon May 05, 2008 9:11 am

Advertising
 

Re: Кореспондентен шах

Postby Kalin on Mon May 05, 2008 9:11 am

Ами аз нямам време за кореспондентен, само блиц в Playchess и то рядко...

Иначе доколкото съм гледал в Chessfish.com е приятно да се играе :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Thu May 29, 2008 8:08 pm

Advertising
 

Re: Кореспондентен шах

Postby Bobbylon on Thu May 29, 2008 8:08 pm

Аз тук мога да се изкажа, понеже понатрупах малко опит за двете години, в които практикувах активно този вид игра. Най-много партии съм изиграл в пет сървъра, и ще дам линкове към тях, а по-нататък мисля да добавя и други - такива, които не са ми харесали по една или друга причина, както и някои, препоръчани от мои съотборници. 8-)

http://www.chess-knights.com/ - сравнително малък, американски, напълно безплатен сървър (един от малкото), създаден с безкористна цел, но в момента не работещ, поради заболяване на администратора (един достоен човек) ;)

http://www.chesshere.com/ - също не много голям сървър - няколко хиляди активни играчи и приятелска обстановка - администратора доскоро бе един палестинец мисля; GM Amir Bagheri e доста активен тук. Разнообразни възможности за игра - включване в отбори, различни турнири (след изиграване на поне 50 хода), първенство - отворено за всички играчи на сървъра, разделени в категории, и т.н. Има и Real Time Chess секция, за игра в реално време, която постоянно се подобрява.

http://gameknot.com/ - един от най-големите сървъри - над половин милион ползватели; американски; има и силен български отбор, в който играе и Венци Нинов ;) (http://gameknot.com/team.pl?id=1005"). Има безплатни и платени акаунти, различаващи се в опциите и липсата на реклами, както и голяма база играни партии - вътрешни за сайта, и майсторски. Удобен и бърз интерфейс; възможност за включване в отбор, и игра в отборни мачове (след завършване на поне 5 партии), както и месечни турнири - разделени по рейтинг групи, и отворени за всеки ползвател на сървъра - скоро започна 50-ти юбилеен такъв! Има и блиц онлайн секция, работеща на 3 min. Броя едновременни игри за неплатените акаунти е ограничен първоначално до 6 (след потвърждаване на e-mail-а), като расте с 1 партия за всеки 4 победи, и достига до максумум 12 партии за неплатен акаунт, като отборните партии също влизат в това число. Платените акаунти имат лимит от 30 до 200 едновременни партии според съответните абонаментни планове.

http://chessworld.net/ - голям английски сървър (няколко стотин хиляди играчи), също има безплатни и платени акаунти, като за разлика от Game Knot, безплатните са доста по-ограничени - няма възможност за тях да ползват функцията допълнителна дъска за собствен анализ нпример, както и доста други важни функции (отборна игра, турнири и др.)... Има олимпийски турнири по нации, и голяма дебютна база; малко е бавен в зареждането. Допълнителен домейн: http://www.letsplaychess.com/

http://www.redhotpawn.com/ - сървър с над сто хиляди ползватели, добър и разнообразен интерфейс (в различните домейни), но няма ваканционен модул, за разлика от всички изброени по-горе... Поддържа и функцията Тime Bank - в случай на изтичане на времевата контрола се включва допълнително време, което е единствено за цялата партия - нещо като изчерпващ се предпазен резервоар. Има и платени акаунти, както и отборна игра; разнообразни видове турнири (например т.нар. Siege - защитаваш определена дъска и атакуваш по-горни такива). Допълнителни домейни:
http://www.timeforchess.com/
http://www.redhotchess.com/
http://www.chessatwork.com/

Платените, или т.нар. Премиум акаунти, се получават за суми от порядъка на няколко десетки долара/евро на година. :shock: Нещо, което аз нито веднъж не съм платил, а се радвах на задоволителни възможности за игра! 8-)

Дано информацията ви е полезна! Приятна игра! ;-)
Last edited by Bobbylon on Mon Oct 06, 2008 3:25 pm, edited 4 times in total.
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: Кореспондентен шах

Postby Kalin on Thu May 29, 2008 8:11 pm

Ехеее страхотно :) Тази тема ще получи линк в http://shah.start.bg :) Много полезна информация!
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Кореспондентен шах

Postby Garnizov on Thu Jun 12, 2008 9:21 pm

www.chessmaniac.com -това е сайта, дето Господин Трифонов предложи да се съберат хора за отбор на България. Просто влизате, изигравате 5 игри, правите си рейтинг и говорите с капитана за да ви включи в отбора.
User avatar
Garnizov
Цар
 
Posts: 1551
Joined: Tue Mar 04, 2008 10:56 pm
Location: Pleven

Re: Кореспондентен шах

Postby Bobbylon on Sun Sep 21, 2008 5:40 am

Да, чувал съм доста добри отзиви за chessmaniac.com. Допълвам горния списък с още популярни сървъри за кореспондентен шах, които не съм изпробвал, но докато играех, съотборници и противници ги хвалеха:

http://www.freechess.org/ - известният FICS сървър, с над 300 000 играчи
http://www.ficgs.com/ - възможност също за игра на Chess 960 (Fischer Random Chess), Big Chess и Go
http://www.schemingmind.com/ - възможност също за Chess 960, и още 8 разновидности на шахмата
http://www.chessmaniac.com/
http://www.chesscorner.net/
http://www.chess.ac/ - има и онлайн секция
http://www.e4ec.org/ - продължител на традицията на The E4 Emailchess Club
http://www.e4e6.com/
http://www.stansco.com/netchess/
http://www.chess4all.org/chess4all/index.php - организиран от Chess Foundation Africa
http://www.goldtoken.com/ - освен шах, Go, предлага и други видове игри
http://brainking.com/ - възможност за игра на Fischer, Capablanca Random Chess, общо 34 разновидности на шаха!
http://www.mrfixitonline.com/mfochess.asp - има и Fischer Random Chess секция
http://www.iccf-webchess.com/ - сървър на международната федерация по кореспондентен шахмат (ICCF)

И един сървър на който съм играл, но не ми хареса особено - http://www.itsyourturn.com/ - сравнително беден интерфейс, бавно зареждане на страниците, липса на модул за ваканция, и основното - имат определен максимален брой ходове на ден (15) за неплатените акаунти, което именно ме и отказа. Вероятно са попроменили нещо, може да се провери... Доста турнири са се провели от клуба, в който играех, и възможностите не са лоши откъм менажиране и следене на турнири, но това не бе достатъчно за да ме задържи като постоянен посетител! :roll: Предлага също игра и на 15 различни вариации на шахматната игра, от които съм пробвал май само Anti-Chess, както и общо около 60 вида игри, включително Go, и неговите разновидности.

Със сигурност съм пропуснал нещо, но надявам се по пътя да се сетя, коригирам или добавя! ;-)

Приятна игра! 8-)
Last edited by Bobbylon on Mon Oct 06, 2008 2:50 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: Кореспондентен шах

Postby Peach on Sun Sep 21, 2008 11:43 am

Колко много полезна информация на едно място, браво Bobbylon! Трябва да се опитат някои от тези сайтове :D
Play some online chess :)
User avatar
Peach
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Jul 03, 2008 7:04 pm
Location: web

Re: Кореспондентен шах

Postby jeki99 on Tue Nov 18, 2008 3:08 pm

zdraveite
jeki99
Пешка
 
Posts: 1
Joined: Sat Nov 15, 2008 4:34 pm

Re: Кореспондентен шах

Postby LordVetinari on Tue Nov 18, 2008 10:55 pm

.
Last edited by LordVetinari on Tue Nov 15, 2011 10:46 pm, edited 1 time in total.
User avatar
LordVetinari
Топ
 
Posts: 180
Joined: Wed May 07, 2008 9:50 pm
Location: Ankh Morpork

Re: Кореспондентен шах

Postby Bobbylon on Wed Nov 19, 2008 2:14 am

Да, в апликацията Chess (http://apps.facebook.com/chessfb/) е инкорпориран сайта http://www.chess.com/. Наистина може да играете със своите познати, стига да са достатъчно сериозни. :roll: Самият сайт е доста добър, предлага и шах на живо, както и програма за обучение - платена разбира се. ;) Друга подобна и популярна апликация за кореспондентен шах е My Chess (http://apps.facebook.com/mychess/)

Освен за кореспондентен шах, във Facebook има и поне 2-3 сравнително добри апликации за шахмат онлайн - веднага се сещам за тази, наречена Live Chess (http://apps.facebook.com/livechess/), с доста бедна графика, както и за доста по-удобната Royal Chess (http://apps.facebook.com/royalchess/), инкорпорирала сайта http://game.ijji.com/chess/. 8-) Има и връзка към сайта Come2Play (http://apps.facebook.com/cometoplay/), където също има шах онлайн. Апликация, чрез която може директно да поканите познат за партия на живо (контрола до 20 минути) е Chess101 (http://apps.facebook.com/chess-mx/). Това са може би най-популярните апликации за шахмат във Facebook, но все пак са само нищожна част от 209-те такива (до момента), свързани с шахмата. 8-)
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: Кореспондентен шах

Postby emiliobg on Mon Jan 05, 2009 10:40 am

Направих едно малко сайтче за игра на шах, където всеки регистриран може да играе шах без ограничение ... шах между приятели, както дойде.
Ако има интерес ще го поддържам, ако не - здраве ;)
сайтчето е http://www.chessclub-bg.info
emiliobg
Пешка
 
Posts: 3
Joined: Mon Jan 05, 2009 10:07 am

Re: Кореспондентен шах

Postby puzzelbrain on Sun Dec 05, 2010 11:09 am

http://www.chesscube.com-Много добро мяско за игра, има български канал в сървъра играят повече от 300 000 човека от цял свят,има турнири,иии много наистина много функции ...общо взето вси4ко каквото ви е нужно (турнири,шах с прятели,удобен интерфейс,ело-рейтинг,чат стаи,възможност за сваляне на играните ор вас партий в пгн формат (и на други играчи също),подробна статистика на вашата игра и на опонентите ви.)
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm

Re: Кореспондентен шах

Postby kkostadinov on Sun Feb 27, 2011 4:37 pm

puzzelbrain wrote:http://www.chesscube.com-Много добро мяско за игра, има български канал в сървъра играят повече от 300 000 човека от цял свят,има турнири,иии много наистина много функции ...общо взето вси4ко каквото ви е нужно (турнири,шах с прятели,удобен интерфейс,ело-рейтинг,чат стаи,възможност за сваляне на играните ор вас партий в пгн формат (и на други играчи също),подробна статистика на вашата игра и на опонентите ви.)
puzzelbrain wrote:http://www.chesscube.com-Много добро мяско за игра, има български канал в сървъра играят повече от 300 000 човека от цял свят,има турнири,иии много наистина много функции ...общо взето вси4ко каквото ви е нужно (турнири,шах с прятели,удобен интерфейс,ело-рейтинг,чат стаи,възможност за сваляне на играните ор вас партий в пгн формат (и на други играчи също),подробна статистика на вашата игра и на опонентите ви.)
kkostadinov
Пешка
 
Posts: 1
Joined: Sun Feb 27, 2011 4:26 pm

Re: Кореспондентен шах

Postby Bobbylon on Mon Sep 12, 2011 11:20 pm

Тази тема е за сървъри за кореспондентен шах, все пак...
Има отделна тема за онлайн шах: viewtopic.php?f=22&t=178
Има отделна тема и за Chesscube: viewtopic.php?f=22&t=678
Напоследък този сайт търпи промени и развитие - аз играя там предимно Chess 960.
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София


Return to Полезни шахматни връзки

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest