Търся програма за шах

Трябват ви бази с комбинации, стратегия, ендшпили? Надникнете тук!

by Advertising on Sun Aug 19, 2012 4:10 am

Advertising
 

Re: Търся програма за шах

Postby Bobbylon on Sun Aug 19, 2012 4:10 am

Здравейте, не знам къде и какво сте чели, но всяка шахматна програма би трябвало да може да оцени позиция и да предложи няколко кандидат ходове и цели варианти за продължение - Rybka или Fritz биха ви свършили работа. Можете да наредите позицията и на този сайт, а анализът и ще ви ориентира в най-силните продължения:

http://www.chesslab.com/PositionSearch.html

Ако искате да изследвате само конкретната позиция, може да я потърсите и в онлайн бази - по ходове, или цели партии, без да е нужно да инсталирате нищо - на същия сайт има и такава база, или например тези:

http://chesslive.de/
http://gameknot.com/chess-games-database.pl
http://www.chessgames.com/perl/explorer

Инсталирането на платформата Chess Base ще ви позволи да правите всичко - и да добавите мегабазата с партии, да добавите споменатите шахматни програми, и с тяхна помощ да анализирате позиции, и да изследвате теоретичните ходове и линии в разните дебютни системи, да съставите собствени бази, репертоар и т.н.

http://www.chessbase.com/download/index.asp

Играта срещу Rybka и Fritz е извън възможностите на който и да е човек, но има множество платформи, които позволяват игра срещу програма с променлива сила - най-достъпен може би е Chess Master, с разните му версии.

http://chessmaster.uk.ubi.com/xi/index.php

Решаването на шахматни задачи с помощта на компютър е доста безсмислена дейност - целта им е да развият вашите шахматни умения, а не компютърни познания ;)
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Return to Обучение с компютър и тренировъчни бази

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest