За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Трябват ви бази с комбинации, стратегия, ендшпили? Надникнете тук!

by Advertising on Tue Mar 04, 2008 3:00 am

Advertising
 

За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Kalin on Tue Mar 04, 2008 3:00 am

Здравейте деца, треньори и родители!
В предишния брой на популярното детско шахматно списание “Шах в училище” прочетох интересна статия на фм Иван Стойнов, която съдържаше много верни моменти, но за съжаление отразява и някои популярни в България заблуждения за работата с компютър, които за съжаление споделят не само повечето деца, но и много от техните треньори. В тази статия ще спомена най-важните от тях, а в следващите няколко броя на списанието ще се появи ръководство за използване на шахматен софтуер или по-конкретно Chessbase за подготовката на млади шахматисти. Опасността работата с компютър да не е полезна за шахматното израстване е съвсем реална, но това не значи да не използваме такъв страхотен и удобрен ресурс – просто трябва да знаем как, което не е лесно като се има предвид бързото навлизане на софтуера в шахматния свят. Затова тук ще разсея основните митове за използването на компютъра и ще ви посъветвам как да работите с него.

Мит 1: Компютърът може да се използва само за работа над дебюта – Няма нищо вярно! За дебют е препоръчително да се използва компютър пред книги, поради по-добрата прегледност на вариантите и удобното им разиграване, освен това анализаторът ни предпазва от сериозни грешки, които могат да присъстват даже и в известни теории. Но това не значи, че компютър не може да се използва за тактика, стратегия, ендшпил, гледане на цели партии (с хубав коментар и много полезните и удобни цветни означения и стреки, които използват силно развитата у човека зрителна памет). Всичко зависи от това да сме си намерили подходящи тренировъчни бази с кометирани партии или примери, каквито вече има десетки. По този начин съдържанието е като в най-хубавите книги, а начинът на разглеждане – далеч по-удобен. Хубави тренировъчни бази е лесно да се намерят в интернет, а планирам да събера всичко най-полезно на едно единствено място в скоро време, за което ще ви бъде съобщено в следващия брой. (тази идея е вече в действие – Българският сайт за шах download )

Мит 2: Компютърът ни пречи да мислим и унищожава красотата и творческото начало в шаха – Това зависи само и единствено от нас! Никога не трябва да допускаме да оставим машината да смята сама и само да чакаме резултата – Трявба да мислим и ние! Излислителната мощ на софтуера и фантазията и интуицията на човека се допълват прекрасно и в идеалния анализ фантазията, творчеството и идеите идват от нас, а грубата изчислителна сила - от компютъра. Двамата най-силни български шахматисти Топалов и Чепаринов са едновременно много творчески играчи и едни от най-работещите с компютър сред шахматния елит. Теоритичната “бомба” 12.Kxf7, с която Топалов отнесе Крамник безспорно е компютърен анализ, въпреки че според самия компютър води до загубена позиция – идеален пример за съчетаване на компютърни изчисления с човешка оценка. Това ни довежда и до
Мит 3: Компютърът винаги показва най-силния ход, защото е ужасно силен, бие даже и световните шампиони – За щастие никой не е толкова безгрешен. Компютрите също грешат, особено в дълги форсирани варианти, до края на които не могат да стигнат, при изолирани фигури от игра, силата на които не могат да преценят (примерно кон взел топ на h8), при материално неравновесие (особено ендшпили с 2 фигури за топ), при жертви на материал, особено в дебюта (тогава трудно може да се прецени без много задълбочаване дали ще излезе нещо от атаката или не), в дълбоки ендшпили и в доста други ситуации, които могат да се разделят на два вида – компютъра не успява да сметне надалече (затова винаги разигравайте дългите форсирани варианти) или компютърът оценява позицията погрешно (ето защо трябва и вие да мислите с главата си). Обаче в перспектива с напредъка на хардуера и софтуера компютърът наистина ще стане почти безгрешен и трябва да сме готови за този неприятен момент.

Мит 4: Компютърът ни е безполезен, защото не може да ни обясни идеите зад своите ходове - ами това е положението, все пак по-добре е да имаме вкъщи помощник по-силен от Топалов пък дори и да не говори... Огромната практическа сила на компютъра, който почти безпогрешно намира всякаква тактика е добър показател да сравним собствената си игра – всеки ход, който не е в първите на компютъра вероятно е грешка и тогава можем да се замислим защо сме я направили, докато при гледане без компютър такива моменти се подминават, правилни ходове ни се струват грешки и въобще рискуваме впечатлението от играната 4 часа партия да е напълно необективно.

В обобщение – работата с компютър е безспорно необходима и се води в 2 направления, според двете най-добри способности на компютъра - да подрежда информация прегледно и да изчислява.

Анализиращият модул на компютъра е добре да се използва при дебютни анализи за проверка на идеите ни и търсене на нови. Това в никой случай не значи, че не трябва да мислим сами – даже напротив, предизвикателство е да се намери нещо силно, което компютърът не е успял да оцени. Трябват да се анализират с компютър и играните партии от турнири, за да получат нашите идеи в тях обективна оценка. Освен тези два случая е по-добре да развиваме самостоятелно мислене, като не използваме Rybka-та.

Работа с тренировъчни бази - ясно е че всяка книга е много удобна за четене и разиграване в Chessbase вид. Особено това е така за примери за решаване, където с едно кликване се показва и крие решението, вместо да трябва да прелистваме книгата непрекъснато. Аз възприемам такава работа с компютър (без използване на анализатор) като по-удобна работа с книги и двете са взаимно-заменяеми. Единствено е необходимо да си намерим хубави бази. Всички нови книги се издават и в електронен вид, а и много от необходимите стари класики също са въведени с чудесни коментари.

Очаквайте в следващия брой на списание “Шах в училище” първата част на първото ръководство за шахматния софтуер Chessbase на български език.

Калин Каракехайов, ръководител на Българската шахматна академия
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Tue Mar 18, 2008 4:21 am

Advertising
 

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Kalin on Tue Mar 18, 2008 4:21 am

Тази статия би трябвало да излезе в "Шах в училище" но и аз не знам кога.... Ще се радвам, ако я коментирате :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Tue Mar 18, 2008 11:50 pm

Advertising
 

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby sirkov-L on Tue Mar 18, 2008 11:50 pm

И аз четох статията на фм Иван Стойнов в сп."Шах в училище", посветена на използването на компютри в шахмата и определено статията не ми направи добро впечатление (което не означава, че смятам фм Иван Стойнов за лош треньор).
Просто статията му действително отразява една доста разпространена сред по-възрастните треньори гледна точка за компютрите (доста преди Стойнов да публикува своята статия, още през 2002-2003 г. почти дословно същите доводи бях чувал и от стария треньор Стойко Стойков, когато беше още жив. )
Смятам, че статията заслужава да й бъде отговорено подобаващо и това, което Калин е написал, общо-взето внася необходимите корекции.

От себе си аз мога да добавя, че компютърът може да бъде много полезен не само за напреднали (което вече е достатъчно добре разгласено дори и чрез медиите), но и за съвсем начинаещи шахматисти. Моят опит показва, че малки деца 6-8 годишни по-бързо усвояват правилата на шахмата когато играят с компютър (защото програмата сама автоматично "връща назад" неправилните ходове, които всеки начинаещ прави, с което спестява на треньора досадната работа постоянно да коригира словесно детето : "Не, не можеш да местиш така!", "Чакай, върни се, конят не се движи така!") Друга функция, също полезна за най-начинаещите, е "засветването" или "мигането" на полетата, на които може да отиде фигурата, върху която си цъкнал с мишката.
Още едно предимство на компютъра е, че по принцип той може да бъде подходящ по сила партньор за всеки - и за най-напредналия, и за най-начинаещия шахматист. За съжаление тук все още има някои нерешени проблеми - един от които е, че компютърът като че ли по-успешно играе ролята на силен спаринг-партньор, отколкото на слаб. Т.е. съвременния софтуер е по-лесно е да го накараш да играе като типичен гросмайстор, отколкото като типичен начинаещ шахматист. А именно за най-начинаещите деца е полезно да имат у дома си близък до тях по сила партньор. Засега не съм сигурен доколко съвременния софтуер се справя с тази задача. Впечатленията ми са, че настроен да играе по-слабо, софтуерът обикновено действително допуска повече грешки, което е типично за начинаещите - обаче като че ли допуска грешки от по-друг тип, а не точно такива, каквито допускат малките деца. (И каквито ще допускат противниците на децата, които обучаваме)
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Kalin on Wed Mar 19, 2008 1:09 am

Съгласен съм :) Понеже досега не съм използвал компютър за обучение на начинаещи, мога да говоря само за напредналите, където е наистина незаменим ...
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby chessman on Tue Mar 03, 2009 2:03 pm

Компютърът си има предимствата и недостатъците. Например дадена позиция може да се оценява от компютъра, че е загубена, а всъщност не е така (Топалов-Крамник за жертвата на коня на ф7).
Но мисля, че компютърът не е най-подходящ за дебютна подготовка, а за мителшпила! Например да ни показва плановете на двете страни. Компютърът е и много удобен за изучаването на ендшпилни техники. Но дори и най-силният компютър не може да замени човешката фантазия, защото много ходове и варианти, разглеждани от човека могат да се окажат наистина стойностни, а компютърът може да ги игнорира като силни продължения. :)
Само сицилианска защита !!!
chessman
Дама
 
Posts: 247
Joined: Mon Mar 10, 2008 7:35 pm

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Kalin on Wed Mar 04, 2009 9:38 pm

Точно за плановете да ни показва не е особено подходящ :D
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby chessman on Thu Mar 05, 2009 3:44 pm

Винаги сте срещу мен :( Явно много Ви дразня :( :( :(
Само сицилианска защита !!!
chessman
Дама
 
Posts: 247
Joined: Mon Mar 10, 2008 7:35 pm

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Kalin on Thu Mar 05, 2009 10:52 pm

Е съмняваш ли се :P Майтапа настрана, понякога си малко досаден, ама е хубаво да раздвижваш форума... Само не прекалявай с безсмислените мнения!
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby chessman on Fri Mar 06, 2009 4:15 pm

Обещавам !!! Извинявам се за грешките си ! Благодаря Калине ;) Ще помагам
Само сицилианска защита !!!
chessman
Дама
 
Posts: 247
Joined: Mon Mar 10, 2008 7:35 pm

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Georgi91 on Tue Apr 07, 2009 3:59 pm

Всеки има право на мнение. ;)
Ако някой ти каже лоша дума за Москвича, само от завист ще да е, тъй да знаеш!!!
User avatar
Georgi91
Цар
 
Posts: 480
Joined: Sat Apr 19, 2008 3:02 pm

Re: За компютърния шах и обучението с компютри-Популярни митове

Postby Nikola on Tue Apr 21, 2009 3:19 pm

Само да внеса малко уточнение. Ходът Nxf7 не е нов. Среща се няколко години по-рано в кореспондентни партии. Разбира се, това не означава, че не е проверен с компютърен анализ.

Освен това, компютърните програми не го оценяват като слаб. Дайте им повече време и наблюдавайте как се изменя оценката с нарастване дълбочината на анализа. Колкото повече ходове пресмята машинката напред, толкова по благоприятна става оценката за белите. Така например, с дълбочина 15 хода Rybka дава оценка -0.4, което си е равна позиция. А първоначално започва с -1.5.

Предвид изострения й характер (на позицията) за играч като Топалов не е проблем да извлече нужния психологически дивидент. А на всички е известно колко "добър" е Крамник с ориентацията в засукани тактически ситуации. Ударът си е напълно намясто. Интересно щеше да стане, ако вместо Крамник с черните играеше примерно Иванчук или Широв.
Шахматни опити - http://chess.logos-bg.net
В дебюта играй като по книга, в мителшпила - като магьосник, в ендшпила - като машина, Рудолф Шпилман
Видиш ли добър ход, огледай се за по-добър, Емануел Ласкер
User avatar
Nikola
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Mar 06, 2008 10:56 pm


Return to Обучение с компютър и тренировъчни бази

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest