Курсова работа на Красимир Русев

Тук може да споделите треньорските си възгледи, а учениците могат да похвалят треньора си - или да се оплачат от него :)

by Advertising on Mon Apr 07, 2008 2:10 pm

Advertising
 

Курсова работа на Красимир Русев

Postby Kalin on Mon Apr 07, 2008 2:10 pm

Българската шахматна мрежа ви представя една много интересна курсова работа на завършващият НСА Красимир Русев - един от най-прогресиращите Български шахматисти

КУРСОВА РАБОТА на ТЕМА:

“КАК НАПРАВИХ ЕЛО 2521?”

Какво е 2521? Едно число? За някои то е само това, но за тези, които се занимават с шахмат - това е коефициент за сила, за който международната шахматна федерация-ФИДЕ удостоверява с най-високото звание Гросмайстор (GМ)

Ще се върна към началото на шахматното израстване на всеки един състезател.
Започвайки от ранна училищна възраст (в моя случай – 6 годишeн) аз се стремях да побеждавам своите връстници и по-големите си по години противници. Тогава за тази цел беше достатъчно да не си раздавам фигурите в един ход. И да взимам това, което ми се даваше даром, тъй като нивото на игра беше доста слабо както на моите противници, така на мен самия!
Израствайки с времето, аз придобивах повече шахматни знания. И сила…Участвах в състезания. И трупах опит.
Прогресът настъпва изключително бързо, когато началната база е ниска. Аз започнах от нулата. И с всеки изминал ден напредвах! Научавах за взаимодействието на фигурите, за типовите позиции, за различни видове ендшпили и дебюти. Свиквах с шахматния часовник и с шахматните правила.
Свикнах дори с турнирната атмосфера! Шахът вече не беше игра за мен - превърна се в мой начин на живот!
И така, на 19 години успях да се наложа като убедителен трикратен шампион на България до 20години (както и във всички възрастови групи преди това) И достигнах коефициент на сила 2412!
Влизайки в Национална Спортна Академия (НСА), аз - Красимир Иванов Русев имах рейтинг 2412.
Разликата от 110 точки не изглежда особено голяма на пръв поглед, но …..
Както всеки млад човек, аз също бях неумерен оптимист! Мислех си, че за да достигна Ело 2500 е въпрос на година, максимум две! Затова когато първата година в НСА достигнах 2450, повярвах, че всичко в този живот е лесно. И, че развитието на човек става с напредването на възрастта - ОГРОМНА ГРЕШКА!!!
Три години по-късно, вече студент в 4-ти курс, аз стоях отново на Ело 2450, въпреки усилията (очевидно недостатъчни) които полагах!
Защо не се получаваше? Нали тренирах? Нали натрупвах все повече опит? Нали ставах все по-голям???
Баща ми обича да казва: "Количествените натрупвания водят до качествени изменения"

Връщайки се от турнир в Германия и размишлявайки върху това, какво мога да подобря за да се измъкна от този застой, в който съм, попаднах на книга, която промени начина ми на мислене - "МИСЛИ И ЗАБОГАТЯВАЙ" от Наполеон Хил.
В нея са изложени различни стратегии и начини за натрупване на богатство, как се създава успешен бизнес и т.н..
Четейки книгата, свързвах примерите, дадени в нея, не със собствения ми бизнес (понеже нямах такъв) а с шаха!

1 - За да се развива една фирма тя трябва да реинвестира поне 40% от печалбата си!!!
2 - Човек, които продава собственото си време, без да купува чуждото, не може да забогатее!!!
3 - Ако искаш да си най-добрият,…наеми най-добрите да работят за теб!!!
4 - Как да наемем „Tiger Woods”??? – глава, която скоро ще обясня.
5 - За да скочиш - първо трябва да се засилиш!!!

Не ми казвайте, че не виждате какво общо има това с шахматното развитие на човек! Има МНОГО общо. А сега ще ви разкажа какво направих!!!

1 - За да се развива една фирма, тя трябва да реинвестира поне 40 % от печалбата си...Фирмата - това съм аз! Печалбата - това са наградите, които печеля от турнири! И сега въпросът е: Колко процента да инвестирам…Отговорът ми не бе обнадеждаващ - не инвестирах нищо!

2 – Човек, който продава собственото си време, без да купува чуждото, не може да забогатее - с професията, която упражнявам, аз нямам избор. И трябва да продавам собственото си време, това е така, но поне да мога да купя чуждо време. И сили, които да ми помогнат да стигна целите, които съм си набелязал!!!

3 - Ако искаш да си най-добрият, наеми най-добрите да работят за теб!!! Е, да, ама аз тренирам сам, нямам треньор!!! Отговорът е ясен - трябва ми доказан треньор, който знае как да ми помогне за осъществяването на шахматните ми цели!!!

4 - Как да наемем “Tiger Woods”? За тези, които не знаят, Тайгър Уудс е легенда в голфа! Един от най-скъпо платените спортисти в света! В тази глава дават пример как малка компания, която създава изключителен продукт, се нуждае от реклама, за която Тайгър Уудс е най-подходящият, но….и най-скъпият. Компанията не разполага със средства, с които да плати на голф-звездата, но измисля алтернативен вариант -предлагат му дялово участие от 50% от печалбата на компанията, ако г-н Уудс се съгласи да е рекламното лице - и той се съгласява. Години по-късно компанията се оценява на над 40 000 000 $, което означава че Тайгър Уудс е заработил 20 000 000 $ от реклама - добре за него, добре и за съдружниците му !!!
Това беше чудесен пример за мен, тъй като в този момент нямах никакви средства !!!

5 - За да скочиш - първо трябва да се засилиш!!! Или казано най-общо - след като си набележа план, просто трябва да свърша работата по него, за да подейства !!!

И така, прибирайки се в България, вече обнадежден, направих следното: Попитах водещи шахматисти у нас, а и не само у нас, колко време отделят на ден за подготовка върху шаха. И дали физическата подготовка е важна? Всички отговориха, че физическото състояние и форма са много важни, но те за жалост не отделяли особено внимание на нея! На въпроса за продължителността на шахматните тренировки чувах какви ли не отговори - от 1-2 часа до 4-5 часа, но не и повече!!!След това запитвах доказаните имена в България, кой, според тях, е най-добрият треньор? Отговорите също бяха различни, но едно име се спрягаше най-често - Владимир Димитров!!!Следваха го Евгени Ерменков и Кирил Георгиев.

Вече знаех, че ако искам да бъда по-добър от останалите, то тренировките ми трябва да започват от 4-5 часа на ден и да достигат 7-8 часа! Знаех също и, че физическата форма е от значение. И не трябва да допускам грешката на останалите, които я пренебрегват!!!

За треньори, които могат да ми помогнат, също имах списък…но нямах пари!!! Знаейки обаче за Тайгър Уудс не беше трудно да измисля алтернативния си вариант - отидох при Вл.Димитров, разказах му за своите планове. И го попитах, дали би ми станал треньор, като в замяна на това аз му давам процент от изкараните от мен награди - той за моя радост се съгласи. И всичко започна както трябва!
Накупих си шахматна литература, по-мощен лаптоп (ето за какви 40 % говорят в книгата)

Друг човек, който също ми помогна в израстването, е Радислав Атанасов - изкарвайки 1000-и часове в шах залата,превеждайки нови книги от различни езици. И давайки ми напътствия за прости истини, за които странно защо ли не се бях замислял преди това! От него усвоих класическото мислене зад дъската, което ми помага непрекъснато -"имаш открита линия, сложи си топа на нея, дори и да има други фигури”! (Той създаде и идеята за настоящата работа)

След като имах план, започнах да го изпълнявам - вземах най-доброто от всички. И давах максимума от себе си зад дъската. Резултатите дойдоха преди определения от мен срок, качих Елото си 6 месеца преди прогнозата си, което отново ме направи оптимист!

Вероятно очаквахте да чуете някой и друг ход, тъй като темата е: „Как направих Ело 2521!?” Е, съжалявам, че липсват варианти, но мисля, че дадените напътствия ще ви помогнат повече, ако и вие сте решили да тръгнете по този път..
За финал ще дам някои чисто шахматни съвети, които съм се убедил, че помагат за израстването! Ще ви предложа и книги, които ще ви научат да мислите на едно ново, по-високо ниво зад дъската!

1- Играйте партите си без страх от загубата. И не правете бързи ремита - предложението за реми не е нищо повече от заявление, че се боите да не загубите!
2 - Търсете силни турнири със силни противници, от тях се напредва истински!
3 - Направете си план. И си изработете режим – тетрадка-дневник ще ви е от изключителна полза!
4 - Разширявайте дебютният си репертоар - така се научавате да играете повече позиции!
5 - Вярвайте си ВИЕ САМИТЕ, за да ви повярват и другите!!!

Книги за напреднали:
1 - Серията на Дворецки и Юсупов
2 - Книгите на Дорфман (1 и 2 том)
3 - Михаил Марин "Атаката в шахмата","Изкуството на защитата"
4 - Стратегия Ендшпиля - Шерешевски
5 - Енциклопедия на комбинациите

И не мислете че като достигнете 2521 работата ви е свършила! Тогава седнете и помислете за нов план - Как да направя ЕЛО 2621 !?
Има, разбира се, и по-лесен начин - изчакайте още 2 години, докато го достигна. И тогава ще ви напиша нова, още по-интересна разработка на тема: Как направих ЕЛО 2621!!!

УСПЕХ!

Изготвил: Красимир Русев, студент в 4-ти курс, НСА

Ще се радвам да коментирате, на мен ми хареса много! :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Mon Apr 07, 2008 2:38 pm

Advertising
 

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby sweet_sisi on Mon Apr 07, 2008 2:38 pm

И на мен също.Четох го в Смолян.Като видях, че е 3 страници почти се отказах, обаче като почнах да го чета и не разбрах кога свърших ;)
"Шахматът, подобно на музиката и любовта, притежава силата да прави хората щастливи!"
User avatar
sweet_sisi
Форумното коте
 
Posts: 490
Joined: Mon Mar 03, 2008 9:09 pm
Location: Rousse, BG

by Advertising on Mon Apr 07, 2008 5:45 pm

Advertising
 

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby sirkov-L on Mon Apr 07, 2008 5:45 pm

И аз четох тази курсова работа (още преди да бъде публикувана тук), обаче не ми хареса чак толкова. (Като казвам това, давам мнението си за качествата на конкретната курсова работа, а не за качествата на Красимир Русев като състезател)

На първо място: някак прекалено много индивидуализъм лъха от нея. Лесно се вижда колко често авторът говори за това какво той е направил сам, а не какво е направил заедно с останалите (като че ли шахматът е пасианс или пъзел, който редиш сам вкъщи). Дори за началните си години в шахмата авторът говори така, сякаш тогава около него не е имало никакви други хора - нито родители, нито приятели, не е имало нито един треньор, нито един съдия, нито един шахматен клуб, нито един спонсор, нито дори просто поне един негов шахматен партньор - той просто всичко прави "сам": "аз придобивах повече шахматни знания", "участвах в състезания", изобщо на читателя не му остава нищо друго, освен да приеме, че този шахматист е достигнал ЕЛО 2412 съвсем сам.

Както лесно може да забележи всеки читател, авторът на курсовата работа ползва идеи директно от една книга на Наполеон Хил - а дали авторът се е поинтересувал същият този Наполеон Хил парите си как ги е спечелил : именно по начина, по който сам описва в книгите си? Или може би по-скоро ги е спечелил по един малко по-друг начин?
Вижте например тук:
http://www.helikon.bg/?act=books&do=autor&autor=MjI4OQ
Само на български език са преведени и издадени 10 (десет) книги с автор Наполеон Хил (вероятно в повечето от тях пише почти едно и също, но все пак това са 10 отделни книги, вече преведени на български).
Как мислите - ако един човек има някакъв друг свой (успешен) бизнес, би ли намерил време да напише 10 книги? На този човек просто това му е бизнеса - да пише книги (на вечната тема "как да забогатеем").

Проблемът с курсовата работа е не толкова в това, че нейният автор е възприел подхода на друг, вече утвърден автор - по-големият проблем е, че е възприел е начинът на писане, характерен за Наполеон Хил (този начин на писане е подходящ за типа книги, с които Наполеон Хил изкарва парите си, но не е подходящ за писане на курсови работи.)

Накратко - ако това е първата курсова работа на този студент, добре. Но съм сигурен, че след време ще се върне към нея, ще я погледне и просто ще се усмихне - така, както се усмихва сега, когато вече като състезател с ЕЛО 2521, понякога за развлечение поглежда на компютъра някоя своя партия от времето, когато е бил с ЕЛО примерно 2121.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby Kalin on Mon Apr 07, 2008 7:17 pm

Аз пък смятам че точно индивидуализмът и самочувствието много помагат на Краси в шаха (лично наблюдение)

Как успява не ми е много ясно, за себе си съм сигурен, че подобен подход не би довел до същите добри резултати...
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby orlin on Sun Apr 27, 2008 2:43 pm

edno golqmo BRAVO!!!
Rabotata e velikolepna!Tq moje da zaslujava samo admiracii!edno velikolepno opisanie za tova kakvo TRQBVA da napravi edin 4ovek za da stane grosmaistor, kogato e dostignal da edno opredeleno nivo!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby Kalin on Sun Apr 27, 2008 4:08 pm

Точно така е :) Не знам защо но малко хора пишат по такъв искрен начин :D
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Курсова работа на Красимир Русев

Postby Kali on Sun Feb 01, 2009 5:46 pm

Мисля, че Любо Сирков е прав в критиките си, доколкото те се основават на академичните критерии за курсова работа. Но, ако се абстрахираме от академизма, написаното от Краси звучи искрено и стегнато и затова ми харесва. Аз бих го определила като есе. Вярно, че стилът е ала Наполеон Хил, но пък Краси и не го крие, напротив! Харесала му е книгата, помогнала му е да преодолее конкретни трудности и да израстне шахматно и той споделя това. Може и на други да помогне, както на него. Всеки има своя истина и свой път към нея. И добре че не се е впуснал в благодарности! Щеше да се получи голяма скука.
P.S. Защо повече шахматисти не споделят с другите как израстват? Мисля, че би било от полза, а и е интересно.
Kali
Пешка
 
Posts: 2
Joined: Wed Jul 09, 2008 11:03 pm


Return to Треньорски дискусии

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest