Помощ за сцена с игра на шах във филм

Ако не сте наясно с тази игра, тук е мястото да зададете въпрос, да обсъждате Топалов и Крамник, да си уговорите срещи по интернет и с една дума - да се забавлявате :)

by Advertising on Wed Jul 20, 2011 12:57 am

Advertising
 

Помощ за сцена с игра на шах във филм

Postby Engel on Wed Jul 20, 2011 12:57 am

Здравейте,
Имам една молба към вас, надявам се, че ще можете да ми помогнете.
Пиша сценарий, в който има сцена с игра на шах. Ще се покажат само последните 2-3 хода. Мисля, че ако на дъската има повече фигури, ще изглежда по-зрелищно, но това не е толкова важно. Победата трябва да е резултат от неочакван ход, нещо толкова просто и нелепо, че умен човек не би се сетил за това. Това е важно за разкриването на характерите. Накрая победителят казва нещо от типа "Ти си прекалено умен, затова е толкова лесно да бъдеш победен". Действието се развива в 10 век, ако това има някакво значение.
Проблемът е, че аз не разбирам нищо от шах - различавам фигурите, зная горе-долу как се движат и толкова. Затова, ако решите да ми помогнете, ще се радвам на подробни и достъпни обяснения към схемите.
Благодаря ви предварително
Last edited by Engel on Wed Jul 20, 2011 5:20 pm, edited 1 time in total.
Engel
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 19, 2011 9:07 pm

by Advertising on Wed Jul 20, 2011 6:27 am

Advertising
 

Re: Помощ за сцена с игра на шах вав филм

Postby atakurt on Wed Jul 20, 2011 6:27 am

Engel wrote: Действието се развива в 10 век, ако това има някакво значение.

ИМА!
И то - решаващо.
Просто през 10-и век играта "шахмат" НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА!!!
Нейният предходник - шатранджът (а преди него имаме чатуранга и други), прониква през около 10. век в Испания, а после - и в останалата част на Европа. Едва през около 15. век се формира окончателно играта "шахмат".
-------------------------
Поради този факт, така формулираното желание не е възможно да се осъществи коректно. Реализацията на такава сцена би била исторически недостоверна.
Друг е въпросът, че "прекалено умните" хора в този форум не биха ти помогнали за такава нелогична сцена, а "по-глупавите" от тях само биха ти дали погрешни идеи.
Затова с интерес ще следя развоя на темата и ще анализирам доколко крайният резултат отговаря на хипотезата ми.
--------------------------------
И едно мнение на професионалист:
ПРЕДИ ДА ПОМОЛИШ ЗА НЕЩО НЯКОГО (КАКВОТО И ДА Е БИЛО, А ОЩЕ ПОВЕЧЕ - ЕЛИТА ОТ ХОРА В ОПРЕДЕЛЕНА ОБЛАСТ), ТО ПЪРВО ПОГЛЕДНИ В "УИКИ" - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1% ... 0%B0%D1%82 ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Wed Jul 20, 2011 1:55 pm

Advertising
 

Re: Помощ за сцена с игра на шах във филм

Postby Engel on Wed Jul 20, 2011 1:55 pm

Погледнах в уики преди да пиша тук. Доколкото разбирам, никой не знае в какво са се променили правилата от 6 до 15 век, знае се само, че са се променили. Царицата е била везир - ок. Може би не е била толкова подвижна, макар че везирът е важна фигура в политиката и е логично да има повече възможности от останалите фигури.
Същността на играта, логиката, те не са се променили, няма как да се променят - това са си символични образи на две воюващи държави. И ако никой не знае как е било, то можем да го направим както е по-логично.
Няма да е исторически некоректно, при положение че играта е съществувала и се е играла. Не мисля, че сцената е нелогична.
Разбира се, мога да взема всяка от схемите дори в този форум, но защо да върша глупости, като мога да попитам хора, които наистина разбират от това?
Last edited by Engel on Wed Jul 20, 2011 5:21 pm, edited 1 time in total.
Engel
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 19, 2011 9:07 pm

Re: Помощ за сцена с игра на шах вав филм

Postby atakurt on Wed Jul 20, 2011 4:30 pm

Много добре се знае в какво са се променили правилата. Но същността не е в подробностите, известни само на специалистите.
Да погледнем с погледа на нешахматиста! След като сте прочели УИКИ, то не може да не сте забелязали, че през 10. век НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ИГРА ШАХМАТ!
Тогава е имало игра "Шатрандж". Да се твърди, че шатранджът и шахматът са една и съща игра, е все едно да се твърди, че вистът и бриджът са една и съща игра. Това са коренно различни игри - не само с различни правила и различни фигури, но и С РАЗЛИЧНА КРАЙНА ЦЕЛ НА ИГРАТА!! По тази логика всички игри с карти би трябвало да са една и съща игра в различни варианти.
Спомням си една сценка от родния велик филм "Хан Аспарух", където на ръката на един от хилядите статисти за миг проблясваше часовник. Аналогично и тук - теоретично е възможно през 10. век някой свръхсупергений да е открил шаха и да играе на него, но на практика ...
----------------------
Не разглеждам проблема от философския му аспект, а от истинностна гледна точка. Още веднъж - знам, че така формулираната от Вас задача няма решение и НИКОЙ не е в състояние да Ви помогне. Нужно е да я преформулирате!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Помощ за сцена с игра на шах във филм

Postby Engel on Wed Jul 20, 2011 4:49 pm

Разбирам, ще се наложи да си измисля нова игра, която да прилича на шахмат. И без това никой няма да види рзликата :)
Все пак героите няма да кажат: "Пък да знаете, ние сега играем шах"... просто ще местят красиво изглеждащи фигурки.
А за "Хан Аспарух" съм съгласна, много беше дразнеща сцената с погребалната клада на хан Кубрат, след като има достатъчно основания да се смята, че е открита неговата гробница, пък и трупоизгарянето не е било разпространено сред прабългарите.
Точно такива неща се опитвам да избегна, затова се ровя вече втори ден да търся информация за нещо, което ще се вижда 3 секунди на екрана.
Engel
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 19, 2011 9:07 pm

Re: Помощ за сцена с игра на шах във филм

Postby pdi on Wed Jul 20, 2011 6:37 pm

Engel wrote:Накрая победителят казва нещо от типа "Ти си прекалено умен, затова е толкова лесно да бъдеш победен". Действието се развива в 10 век, ако това има някакво значение.


Не че аз толкова разбирам от шах, ама това ми се струва странно. В шаха като цяло има много да се учи и тренира - но (по мое мнение) - като си по умен си съответно и по-добър шахматист. Така че по умните да ги побеждават по лесно ми се струва малко неадекватно (без да обиждам, както казах не съм от шах гурутата), ама може да помислиш дали да не изиграят някой покер вместо шах :) [Като за покера коментара на atakurk е също валиден :)]
pdi
Офицер
 
Posts: 58
Joined: Sun Jan 09, 2011 5:54 pm

Re: Помощ за сцена с игра на шах във филм

Postby Engel on Wed Jul 20, 2011 7:57 pm

pdi wrote: ама може да помислиш дали да не изиграят някой покер вместо шах :) [Като за покера коментара на atakurk е също валиден :)]

Не, никак не е интересно да се снимат карти, да не говорим, че е и доста трудно - изображението се размазва. Докато фигури като тези, напрмер, ще изглеждат божествено.
Image
Вече имам някои идеи за фигурите, благодарение на този форум. Топът ще е колесница, белите ще имат императрица, а черните - везир.
Само комбинация остана да избера.
Вижте какво намерих, не изглежда много научно, но кой знае...
http://www.bulgaria-is-alive.com/armia-3.html
Engel
Пешка
 
Posts: 4
Joined: Tue Jul 19, 2011 9:07 pm


Return to Форум за начинаещи и любители

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest