Софтуер за начинаещи!?

Ако не сте наясно с тази игра, тук е мястото да зададете въпрос, да обсъждате Топалов и Крамник, да си уговорите срещи по интернет и с една дума - да се забавлявате :)

by Advertising on Fri May 23, 2008 10:35 pm

Advertising
 

Софтуер за начинаещи!?

Postby paradox on Fri May 23, 2008 10:35 pm

Прочетох току що темите за ролята на компютрите в обучението. Смятам, че не могат да заместят дядовците или бащите, но могат да им бъдат много полезни, и не само на тях, а и на децата. Аз лично попаднах на софтуер за начинаещи, и по-специално за деца, който много ми допадна. За съжаление на английски и българчетата не могат да го изучават сами, но с помощта на родителите ще се справят. Става въпрос за игрите

Learn To Play Chess With Fritz And Chesster - 1,2,3
Disney Aladdin Chess Adventure - DCA

Направени са много интуитивно, и бих казал и без много знания по английски по-оправните и желаещи деца ще се оправят. От първата игра с дъщеря ми сме преминали само 1-вата част, но предполагам и другите две важи същото. Всичко е под формата на игра, за абсолютно начинаещи са обяснени ходовете и правилата на играта, стойността на фигурите и т.н. Бих ги препоръчал горещо на всички родители. За втората игра важи същото, но в обстановката и декора на приказката от Аладин. Последните две нива ще затруднят и малко по-напредналите в играта.

Ако някой знае и други подобни игри, моля да сподели инфо за тях.
paradox
Пешка
 
Posts: 3
Joined: Fri May 23, 2008 10:17 pm

by Advertising on Sat May 24, 2008 11:03 am

Advertising
 

Re: Софтуер за начинаещи!?

Postby Kalin on Sat May 24, 2008 11:03 am

Това е много полезна тема, която е важна особено за родителите. Аз лично се занимавам с напреднали и нямам много опит с такива програми, затова се надявам Любо Сирков да помогне по въпроса :)

Иначе популярния Chessmaster, който е с регулируема сила на игра и има някакви неща за обучение, мисля че е полезен :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Sat May 24, 2008 8:38 pm

Advertising
 

Re: Софтуер за начинаещи!?

Postby sirkov-L on Sat May 24, 2008 8:38 pm

И аз нямам много опит (специално с посочените по-горе програми), но ще се опитам да помогна (с опита си, който имам с деца).

Разбира се, добре е човек да е запознат с възможностите на този тип програми, и който иска да получи допълнителна информация за
"Learn to Play Chess with Fritz & Chesster" (този продукт е от 2003 г.)
мога да му препоръчам да прочете следните рецензии, които го описват достатъчно пълно:

http://www.superkids.com/aweb/pages/reviews/problem/03/fchess/merge.shtml
http://games4girls.org/reviews/Chess.html
http://fourfatchicks.com/Reviews/Chess/Learn_to_Play.shtml
http://school.discoveryeducation.com/parents/reviewcorner/software/learntoplaychessfritz.html

Отзивите са като цяло доста положителни (като недостатък се посочват само случаите, в които се налага твърде дълго да се изчаква да завърши някаква анимация, която потребителят няма как да спре и да продължи нататък.)
В рецензиите се споменава, че децата понякога се занимавали с този продукт часове наред, без да им омръзне.

Аз лично съм против подобни продукти, той като те прекалено разглезват децата, без да дават някакви принципно нови умения. Иначе казано, не всеки допълнителен цвят или звук непременно се превръщат в повече знания и умения в главата на детето (но със сигурност дават на детето повече възможности да се отвлече от това, с което се стремим да го занимаваме.).

От моя гледна точка колкото по-малко картинки (и цветове) има в една обучаваща програма, толкова по-лесно децата ще разберат истинската същност на шахмата.
(В "Fritz & Chesster" например, за да научат децата ходовете на царя, трябва да вземат участие в... борба сумо. Така може би наистина ще научат как се движат царете, но когато после ги питате какво са правили, най-вероятно ще разкажат как са играли сумо, а не как са играли шах. )

Това, с което и всяка една много по-проста шахматна програма може да бъде полезна на всяко дете, са главно две функции (повечето дори и най-стари и безплатни програми ги имат и двете):
1.Да показва на детето възможностите за игра (при натискане с мишката върху дадена фигура програмата да показва къде може да се придвижи тази фигура - това обикновено става, като съответните квадратчета започват да "мигат" и детето насочва вниманието си към тях)
2. Да коригира действията на детето, когато то се опита да извърши ход не по правилата (чрез "връщане" на неправилния ход и възстановяване на предишното положение на фигурите.)

Тези две елементарни функции са напълно достатъчни за начинаещи. Чрез тях всяко дете ще се научи да играе и самичко (след като му бъде обяснена и крайната цел на играта). (Именно това е начинът и по който децата се научават да говорят - слушайки какво говорят другите, те първо получават представа какво е възможно да бъде казано, и когато после те самите произнесат нещо не както трябва, биват коригирани и накарани да го произнесат правилно. Родният си език децата научават именно по този начин, а не чрез специални допълнителни игри, цветове, звуци и т.н.)

За да разберете какво имам предвид, ето няколко картинки от самата програма "Learn to Play Chess with Fritz & Chesster" (част от тях са смалени и орязани, за да могат да бъдат показани тук).
Третата картинка я слагам тук, за да стане ясно, че в този продукт децата все пак виждат и как горе-долу изглеждат нормалните фигури, с които се играе шахмат (но само на картина, която виси на стената...)


fritzchesster-1-sm.jpg
fritzchesster-1-sm.jpg (33.72 KiB) Viewed 12873 times
fritzchesster-2sm.jpg
fritzchesster-2sm.jpg (33.53 KiB) Viewed 12906 times
fritzchesster-3sm.jpg
fritzchesster-3sm.jpg (34.97 KiB) Viewed 12877 times
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: Софтуер за начинаещи!?

Postby paradox on Thu May 29, 2008 6:13 pm

Аз мисля, че тези игри си имат своето място и значение, особено за предизвикване на първоначален интерес у малките деца. В много от упражненията наистина не се вижда на пръв поглед нищо шахматно, но те тренират чисто шахматни умения. Борците по сумо определено са много удачни за изучаване на опозицията според мен.Движенията по диагонал на офицера се заучават чрез чупене на чаши за определено време, а на топа чрез игра,почти копираща стария pacman. Малко развлечение не е излишно, особено на ниво, когато трудно се удава да победиш някого. Тези игри обръщат внимание повече на физическото обяснение и смисъла на конкретните ситуации и ходове, а не само на механичното им заучаване. Другия положителен момент за мен е, че след всяка задачка или ниво се получава определена награда, печалба, купа и т.н. Това носи определено удовлетворение за децата, пак по същите съображения - което те едва ли биха получили при играта срещу по-силните си противници на този етап от развитието си.
paradox
Пешка
 
Posts: 3
Joined: Fri May 23, 2008 10:17 pm

Re: Софтуер за начинаещи!?

Postby Kalin on Thu May 29, 2008 6:30 pm

Играта се препоръчва за 4+ години, така че според мен забавният и вид е напълно уместен :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Софтуер за начинаещи!?

Postby orlin on Wed Feb 18, 2009 9:47 am

Аз лично препоръчвам за всички начинаещи програмата "Персонален шахматен треньор" на грм Гилберто Милош. Много е добра и полезна за малките шахматисти, но без треньор какъвто и да е софтуер не става!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm


Return to Форум за начинаещи и любители

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest