Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Тук може да напишете мнението си за нас и това, което правим за Българския шах, независимо дали е добро или лошо

by Advertising on Sun Nov 21, 2010 4:30 pm

Advertising
 

Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby puzzelbrain on Sun Nov 21, 2010 4:30 pm

Значи...аз съм,на 17 години от гр.Лом и искам да следвам с шах...сега съм 11клас и уча усилено биология и химия т.е. имам зип биология и химия,четеъ разни шах книги,уча добюти и прочие...но несъм много запознат как точно трябва да постъпя зада следвам с шах,може ли да ми кажете каде в българия може да се следва шах (знам за НСА)?И трябва ли да участвам в поне 3 турнира зада кандидаствам там (така чух) и въобще какви насоки и съвети бихте дали на един човек искащ да следва шах...предполагам че аз несъм единствения в този форум които иска да следва с шах....и се надявам че несъм единствения невежа които незнае как стоят нещата с следване що се отнася до шах.
Благодаря предварително!
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm

by Advertising on Sun Nov 21, 2010 4:31 pm

Advertising
 

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby Kalin on Sun Nov 21, 2010 4:31 pm

Шах може да се следва само в НСА :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Sun Nov 21, 2010 4:32 pm

Advertising
 

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby puzzelbrain on Sun Nov 21, 2010 4:32 pm

А трябва ли да имам 3 играни турнира минимум зада следвам там...и каква литература препоръчвате?
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby atakurt on Mon Nov 22, 2010 9:45 am

Не.
Не вярвай на съветници-второизточници.
Попитай Радислав Атанасов.
Той знае.
Координати: http://chessclub-nsa.hit.bg/
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby puzzelbrain on Mon Nov 22, 2010 2:54 pm

Благодаря,ще го питам и после ще публикувам отговора за други като мен :)
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby puzzelbrain on Wed Nov 24, 2010 4:03 pm

За изчисляване на бала тук се взема оценката от дипломата + оценката от матурата по български ( или от теста по езикова подготовка като кандидат-студентски изпит) + удвоената оценка от изпита по шахмат.
Оценката от шахмата се състои от две компоненти: оценка на ЕЛО-то и оценка от устния изпит по шахмат. За да получиш по-висока оценка по шахмат, трябва да изиграеш 1-2 турнира, за да придобиеш коефициента ЕЛО - в зависимост от това колко точки и срещу кого си ги взел. Т.е. добре е до юли да изиграеш 1-3 турнира, за да видиш как е турнирният шах, защото любовта към шаха е много важна, но за по-сигурно влизане е важно да имаш поне минималко ЕЛО - напр. около 1900 -1950. Но дори и да не получиш до юли такова ЕЛО, можеш да бъдеш приет да учиш в НСА, защото може и другите да нямат ЕЛО (както беше миналата година). Влязоха 4 души, които нямаха коефициент ЕЛО. С ЕЛО е по-сигурно, но ако са ти високи другите оценки, пак може да влезеш и без ЕЛО. Също така е важно да се подготвиш за устния изпит по шах. Той продължава до 10 минути, в които излагаш знания и разбиране по 1 въпрос от общо 16, които съвпадат с имената на световните шампиони. Докато Коефициентът ЕЛО показва доколко си живял турнирен живот и познаваш изискванията на спорта и състезанията по шахмат, то устният изпит цели да разберем как умееш да анализираш фактите, цифрите, да отделяш важното от незначителното, същественото от второстепенното и да видим как умееш да говориш и да се изразяваш устно, като използваш и шахматната си памет. Това са качества, които обучението тук и по-нататъшната ти реализация ще очакват от теб. Трябва да можеш да сравняваш световните шампиони,
да познаваш силните и слабите им места, вкусове и предпочитания, приноса им към шаха, както и дали са написали учебници по шахмат.
Това са задачите, които стоят днес пред теб. Имаш достатъчно време, за да се подготвиш. Разбира се, че можеш да разчиташ и на мен, защото имаме общ интерес да успееш да влезеш.
На първо време се разходи из www.nsa.bg и прочети какво има около канд. студентската кампания за тази година, защото и догодина сигурно ще е същото. Миналата година кандидатстваха 4 души за 4 места и всички влязоха. Никой нямаше ЕЛО. Но всеки път е различно. Когато решиш, можеш да дойдеш до София за консултации по горните и други въпроси.
Преди 2 дни в Лом имаше турнир, който спечелиха 2 студенти от НСА, единият бивш, от Видин, другият сега е 3ти курс, от Разград. Следването тук е доста интересно, има много добри страни и се дават полезни за живота знания. След като влезеш, можеш да помислиш за придобиване и на други квалификации, втори специалности, магистратура в друг университет, ако говориш западен език - бригада и учене в чужд университет - имаме и такива случаи. Имаме и момче от Лом, което завърши тук шах, не играе сило, но вече повече от 10 години преподава шахмат в училищата и си живее в Сфия, като се издържа само от това. Изкара магистратура по спортна психология и т.н.

Относно книгите, които трябва да прочетеш. Ползвай интернет и "Короли шахматного мира", както и студентските разработки на www.chessbgnet.org - на първа страница вдясно - "шампионите".
За шаха е важно да разбираш руски и английски език. Но и те се учат.

Надявам се, че съм ти бил полезен.

Сигурно има доста още за обяснение. Ще питаш. Скайпът ми е: radislav2000. мобилен: 0888-787640

С поздрав, Радислав Атанасов
сектор Шахмат при НСА
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm

Re: Искам да следвам с шах но имам въпроси :(?!?!

Postby puzzelbrain on Wed Nov 24, 2010 4:04 pm

Много полезна информация за тези които не знаят как стоят нещата!
Надявам се да съм бил полезен ;)
puzzelbrain
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Sat May 01, 2010 7:27 pm


Return to Въпроси, предложения, идеи, критики...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests