Корупцията в пловдивския шахмат

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Fri Jan 07, 2011 10:59 pm

Advertising
 

Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Brave heart on Fri Jan 07, 2011 10:59 pm

ДА ИЗГОНИМ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА!

В последните години странни неща стават в пловдивския шахмат. Хора, които никога не са се занимавали с древната игра, нахлуха в нея не за да откриват и да тренират таланти, а за да търсят личния си финансов интерес.
Имаме предвид хора като председателя на СКШ „Локомотив” - Пловдив Харалампи Ванев, който от дълги години подвежда Община Пловдив, че развива шахмата и прибира добри печалби. Въпросният господин има тежък грях към пловдивския шахмат - за неплащане на наем от 40 (четиридесет) лв. на месец за триетажна сграда в Стария град (Шахматният дом), тя беше отнета от бившия Областен управител и пловдивските шахматисти осиротяха. Една сграда, в която са провеждани стотици международни и национални турнири по шахмат и се водеше пълноценна учебно-тренировъчна работа, вече пустее.
Освен това той практикува от години „остапбендеровска” схема за облагодетелстване – обединява Открития шампионат на България по шахмат с Мемориал „Георги Трингов”. По този начин той получава солидно ежегодно финансиране от Община Пловдив в размер на десетки хиляди левове и допълнителни средства от Българска федерация по шахмат, а вноските за участие не отчита съгласно счетоводните стандарти в Република България. Служителите от направление „Спорт” в Община Пловдив, вместо да изискат счетоводните му отчети от последните турнири и да проверят приходно-разходните му документи, не провеждат ефективен контрол. Няма ли в Община Пловдив специалисти, които да прекъснат корупционната схема и да насочат тези солидни средства за реално развитие на шахмата сред младежите и децата?
Положителен пример в това отношение дават младите пловдивски шахматни клубове „Рокада”, „Пловдив” и „Спартак”, които със собствени средства развиват дейност и залите им са пълни с деца и младежи! Те не получават и стотинка от Община Пловдив. За тях тя е „мащеха”, а за Х. Ванев - грижовна майка-хранителница. При това председателите им инж. Красимир Сапунов, мм Атанас Куртенков не са самозванци, като Х. Ванев, а са специалисти с по две висши образования - едното от които е шахматно, а г-н Димитър Лалев е изтъкнат международен майстор по шахмат!
Публична тайна е, че СКШ „Локомотив” – Пловдив и други едноименни шахматни клубовe от Пловдив и София съществуват благодарение на безплатните билети за ЖП-транспорта в обединена Европа - една привилегия за работещите в БДЖ. Защо хора без трудово-правни отношения с БДЖ пътуват безплатно в България и Европа, ощетявайки държавния бюджет? Интересен въпрос за ръководството и синдикатите в БДЖ, което е в тежко финансово състояние. Като европейски данъкоплатци питаме - няма ли кой да затвори този кран за изтичане на много средства?
Господа, какво ще подкрепите - старото, ретроградно и корумпирано или новото?
Покойният гросмайстор Георги Трингов, наблюдавайки ни отгоре, сигурно се чуди, как така най-големите му врагове провеждат мемориал в негова памет.
Да изгоним търговците от свещения храм на любимия ни шахмат!

мс Боби Доросиев – магистър по управление на спорта и треньор по шахмат
Brave heart
Пешка
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 07, 2011 10:41 pm

by Advertising on Sat Jan 08, 2011 1:13 am

Advertising
 

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby HeavyMetal on Sat Jan 08, 2011 1:13 am

Не съм наясно с дебрите на пловдивския шах, нито с междуличностните ви отношения, затова няма да ги коментирам. Не ми е известно и откъде изникна Ванев в управата на Локо Пд, до преди 10 години никога не бях чувал за него.
Ще засегна само темата за безплатните жп билети. Даваш ли си сметка, че ако не бяха те, 90% от шахматистите в България щяха да са изправени пред дилемата дали да умрат от глад или да се заемат с други дейности, нямащи нищо общо с шаха. Биха останали да се състезават само протежетата на Данаилов, Антоанета Стефанова, 2-3 души с относително висока класа и добри познанства с организатори и шефове на отбори в чужбина + 3-4 , които стоят добре финансово, понеже имат мая или доходи извън шаха. За останалите това ще е краят. А БДЖ няма да си оправи състоянието, като спре това минимално кранче. БДЖ се източва безжалостно вече 22 години от абсолютно всички правителства без изключение. Давам най-прост пример: дневно пътуват 2 влака от България за Сърбия и още 2 на обратно. В тях билети имат само чужденците. Българите и сърбите просто кихат на кондуктора по 4 лева и пътуват без билет до границата. Тази система работи вече около 20 години. Така в един влак от примерно 200 пътници, не повече от 50 са с билет. И това всеки божи ден. Мислиш ли, че министърът на транспорта не знае? Ами предишният? Ами по-предишният? Просто всички са в схемата и крадат като за последно. Безплатните билети на шахматистите са най-малкият проблем на БДЖ.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

by Advertising on Sun Jan 09, 2011 10:41 am

Advertising
 

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Brave heart on Sun Jan 09, 2011 10:41 am

Драги Heavy Metal, с удоволствие прочетох коментара Ви за моя материал и намирам, че в него има много истини, но Вие не сте принципен! Още преди 3 години поставих въпроса на Общо събрание на БФШ, но изказването ми остана глас в пустиня! Междувременно изчезна аудио-записът и изказването ми не се протоколира?!
Аз и група хора мислим как да се регламентира този проблем така, че да не страдат изтъкнатите ни шахматисти. Засега мога само да кажа, че шахматистите от фидемайстор нагоре ще запазят тази придобивка. Сега се получава така, че ние стоим по 10-12 часа в залите за тренировки, а „билетаджиите” от Локо-Пд, Локо2000-Пд и Локо-Сф като грабливи свраки крадат нашите кадри и обезсмислят труда ни.
Между другото, след като познаваш така добре проблемите на БДЖ, искам да те попитам знаеш ли за колко евро се продава 1 жп-билет на хора извън системата? Аз знам цената и на 29.01.2011 г. ще я обявя! Вие също я знаете, но мълчите като …
Въпросът е принципен и аз няма да спра да го повдигам докато не се реши!
И накрая - когато пътувам с влак винаги си купувам билет първа класа, а не бутам като вас парите в джоба на кондуктора!
Last edited by Brave heart on Sun Jan 09, 2011 9:13 pm, edited 3 times in total.
Brave heart
Пешка
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 07, 2011 10:41 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Brave heart on Sun Jan 09, 2011 11:53 am

Драги Heavy Metal, може ли да Ви задам един въпрос с повишена трудност.
На колко души от Управителния съвет на БФШ съм написал дипломните работи за висше образование? Ако ми отговорите точно ще Ви почерпя 1 бутилка от любимото ми уиски „Tullamore Dew”! И може ли да ме управляват хора, които не могат да си напишат дипломните си работи? Въпросите ми станаха 2, за което Ви моля за извинение.
С нетърпение очаквам Вашия отговор!
Last edited by Brave heart on Mon Jan 10, 2011 12:40 am, edited 1 time in total.
Brave heart
Пешка
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 07, 2011 10:41 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby chesslubitel on Sun Jan 09, 2011 9:59 pm

Драги Brave heart -тука не сме разследващ орган или училище да се изпитваме, но омразата и хулите не са довели никого до добро.
chesslubitel
Пешка
 
Posts: 14
Joined: Mon Nov 01, 2010 2:47 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Brave heart on Mon Jan 10, 2011 12:30 am

Драги Heavy Metal, Вие станахте първия ми респондент. Предполагам, че Вие сте поне два пъти по млад от мен и по- квалифициран като шахматист. Може би сте гросмайстор или поне международен майстор. Ако сте такъв, попитайте Ваши колеги и те ще ви кажат, че аз съм един креативен човек. Знам, че омразата разяжда като ръжда.За всички мои твърдения разполагам с необходимите оригинални документи! Моля Ви, да ме уважавате, защото аз съм сложил моето име и квалификации, а Вие стоите анонимен. Всичко, което правя е, Вие младите, да имате по добра съдба от нас! Много ще се радвам ако имам шанса да се срещна лично с Вас! Повярвайте - имам какво да Ви кажа!
Brave heart
Пешка
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 07, 2011 10:41 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Carlos on Mon Jan 10, 2011 12:46 am

Интиресно ,интиресно ,много интиресно.
ФИФА с интирес ще наблюдава развоя на ситоацията!
Carlos
Пешка
 
Posts: 1
Joined: Mon Jan 10, 2011 12:45 am

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby atakurt on Mon Jan 10, 2011 12:08 pm

Не желая да се ровя навсякъде, но тази тема специално нямам право да подмина, защото вече някои приятели ме обвиниха, че аз стоя зад нея, което не е вярно!
ПЪРВО: В личен аспект за мен е изгодно да има билети, защото всички профита знаят, че и аз ги ползвам. И то - в момента!
ВТОРО: Темата е личен избор на "Смелото сърце", когото уважавам много - както като човек, приятел и шахматист, така и като имащ смелостта да пише по такава тема. Той е достатъчно умен и самостоятелен, за да взима сам правилните решения. Взима ги в момента, а предполагам, че ще ги взима и за в бъдеще.
ТРЕТО: Неизбежно е, че в даден момент билетите ще се дават диференцирано или въобще ще секнат. Кризата ни води натам, а и с шаха не се съобразяват на високите управленски нива. Добре ще е да се подготвим ЗАЕДНО за такъв момент и да имаме обща стратегия. В противен случай ще загубим всички.
ЧЕТВЪРТО: С оглед на гореизложеното мисля, че е добре тази тема да съществува и да се продискутира от всички заинтересувани. Не трябва да бъдем като щрауси!
---------------------------------------
И НАЙ-ВАЖНОТО: Всъщност билетите са само част от темата. Основната ѝ насоченост е в друга плоскост.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby HeavyMetal on Mon Jan 10, 2011 5:12 pm

Уважаеми Brave Heart, имам само 1 регистрация във форума и това за омразата със сигурност го е писал някой друг, не аз. Пак заявявявам, не съм от Пловдив и не съм наясно кой, къде , какво и от кого отмъкнал, кой на кого сват и на булката брат. Затова в темата е добре най-активни да бъдат шахматистите от района. Аз вземам отношение към темата за билетите. Просто знам, че българският шах се крепи все още единствено благодарение на тях. На държавата не и пука за шахматистите, на ръководството на БФШ - също. Не че ако му пукаше , щеше да постигне нещо значимо при тези условия, ама все пак по-добре щеше да е. И съм сигурен, че систематата с билетите работи единствено, за да могат да се ползват и от хора извън тези, на които би трябвало да се полагат, тоест покрай благородните намерения да си понапълнят определени лица джобчетата. Това е действителността в България, ако се отреже възможността за злоупотреби, ще пострадат и тези, за които са предназначени билетите. Тогава кранчето ще пресъхне и ще можем да пуснем погребалния марш на шаха.
Между впрочем вашият клуб отправял ли е официално искане претенциите му да бъдат разгледани от управителен съвет? Ясно е , че там има 3 локомотивски представители, ама все пак да има нещо черно на бяло. Не може нищо да не ви отговорят, дори и само да е формално. На 29 също можете от клуба да изложите идеите си, но се опасявам, че общото събрание не е органът, който може да вземе решения от този тип. Вероятно и то ще се превърне в говорилня и ще се случи като миналия път, изказването ти ще потъне в забрава. Затова официално, с входящ номер и т.н., пък каквото излезе. В крайна сметка в държавата си има институции, където се разрешават споровете. Управителният съвет не е последна инстанция.
По въпроса за дипломноте работи: нямам никаква представа. От членовете на УС мисля, че само 1 е пловдивчанин, но вероятно става дума за повече от 1 човек, затова просто ще се опитам да уцеля - отговорът ми е 2 ( ха дано да пия уиски скоро :D ) На въпроса ти може ли неграмотници да управляват шаха, отговорът ми е - може! Ми те Тиквата и Шестака цяла държава управляват, дето не знаят общо 1 чужд език, бил той и руски, който са изучавали задължително в училище, та да не могат някакви с фалшиви дипломи да управляват 70 клуба и 1000 - 2000 шахматисти. В крайна сметка на послените 2 събрания имаше само 1 кандидатура за президент, сега май се заформя отново да е само една. Какъв избор тогава имаме? Никой не ще да си зареже работата и бизнеса и да ходи да проси пари от държавата. Тогава ще ни управлява единственият , който има желание. Е, ясно е, че каквото изпроси, ще го инвестира в ограмната му част във фонда " И аз съм човек", ама като никой не ще да се жертва за общото благо, какво да правим? За мене единственият вариант е Общото събрание да гласува в новия Управителен съвет да влезнат поне 2-3 души , които са "неудобни" на новия Президент и ще могат да упражняват някакъв контрол. Така хем той ще си има мнозинство и няма да може да се оплаква, че е бил бламиран, хем няма да може да се чувста толкова комфортно, колкото сегашният Председател по време на втория си мандат.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby atakurt on Tue Jan 11, 2011 2:13 am

HeavyMetal wrote:Между впрочем вашият клуб отправял ли е официално искане претенциите му да бъдат разгледани от управителен съвет? Ясно е , че там има 3 локомотивски представители, ама все пак да има нещо черно на бяло. Не може нищо да не ви отговорят, дори и само да е формално.
...............
В крайна сметка на последните 2 събрания имаше само 1 кандидатура за президент, сега май се заформя отново да е само една. Какъв избор тогава имаме? Никой не ще да си зареже работата и бизнеса и да ходи да проси пари от държавата. Тогава ще ни управлява единственият , който има желание.

Да, имаме отпреди ЧЕТИРИ месеца официално искане с входящ номер, но нямаме отговор досега. Ясно е защо ...
...................
Старото Хасан се почеса по тъпия череп и се замисли дълбоко ... или поне си помисли, че се е замислил ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby HeavyMetal on Tue Jan 11, 2011 11:18 am

В такъв случай можете на 29 да ги попитате с какви толкова важни дела са се занимавали, че за 4 месеца не им остана време да отговорят на официалното ви питане. Пред толкова много хора няма как да мълчат като п--ки.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Brave heart on Tue Jan 11, 2011 2:26 pm

Драги, Heavy Metal, предишният ми отговор до Вас беше грешно адресиран. Той се отнася за Chesslubitel. Прочитайки Вашата реплика, си помислих, че каузата ни не е напълно загубена. Никога не съм предполагал, че темата, която поставих ще има такъв обществен отзвук! За 3дни тя би по популярност утвърдени рубрики на форума.
Вижда се, че Вие търсите общото благо, а не личен интерес, но дума не обелвате за това , че чрез билетите те крадат нашите състезатели и ограбват многогодишния ни труд. Питам тези господа от 3-те „Локомотива” кой ги е оторизирал да раздават чужди билети? Не правят ли помен с чужда пита? Питам Ви по каква логика за един млад и талантлив играч няма билети ако не е локомотивец. Справедливо ли е, драги „металист”? Прочетете Конституцията и ще разберете че равенството пред закона е над всичко! Трябва заедно да помислим за промяна на начина за разпределение на жп билетите, за да не остават парите в частни джобове. Един обществен комитет би решил проблемите. До скоро!
Самотното „Смело сърце”
Brave heart
Пешка
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 07, 2011 10:41 pm

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby Kalin on Tue Jan 11, 2011 11:27 pm

Всеки може да си купи билет за 100 евро, предполагам знаете от кого :)

В едните клубове дават пари (пък който иска може да си купи билети с тях), а в Локомотивите дават повече билети и по-малко пари. Аз лично не виждам някаква несправедливост спрямо едните или другите... всеки си преценява сам. Поправете ме, ако информацията ми е грешна, защото не е съвсем нова :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby cornel_stick on Thu Jan 13, 2011 10:35 am

Драги Brave Heart, реших да се включа във Вашата дискусия, защото въпросът за корупцията е изключително актуален за България и за всички шахматисти. Аз съм значително по-възрастен от Вас и знам всичко за корупцията в пловдивския шахмат и за корупцията в българския шахмат! Между другото, те са страхотно преплетени и се вижда ясна конвергенция между тях. Много ме дразни наложения от Вас учтиво-сладникъв тон. Нещата трябва да се казват ясно, точно и по същество.
Да припомня сентенцията "Мисли глобално, действай локално!". Явно „Смелото сърце” се е заровил само в проблемите на Пловдив и не желае, или го е страх, да повдигне очи и да погледне хоризонта на запад. Там, на 130 км, в София, е ръководството на БФШ, което напоследък се самозабрави и премина всякакви граници.
Моето включване има за цел да маркира темите, който ще засегна до 29.01.2011, а именно:
1. Корупцията в Председателството на БФШ,
2. Корупцията в УС на БФШ,
3. Корупцията в Съдийската комисия и всички останали помощни органи,
4. Корупцията в „Локомотив”-ите и проблема с билетите.
Имам това право, тъй като съм от 50 години в шахмата и познавам лично всички досегашни ръководства и методите им на управление. Време е да споделя всичко, което знам. След като излязат тези материали, „Смелото сърце” ще види колко нерешителен е бил.
Запомнете, с мафията трябва да се действа решително и твърдо! Ако е необходимо, може да се използват и техните методи! Идеята за отнемането на жп-билетите е много добра, защото подрива икономическите устои на шахматната мафия! Ако им се отнемат билетите, 3-те "Локомотив"-а стават кухи структури и следва бърза деградация! Широко известно е, че там всички мързелуват и не водят учебно-тренировъчна работа.
За да се води борба с шахматната мафия, трябва и много информация. В моите статии ще споделя от богатата си база данни кой, къде и кога е пътувал с безплатните жп-билети. Кога са пътували адвокатите им, кога съпругите им, кога любовниците им. За радост живеем във века на информационните технологии и всичко е запаметено. Раздадени са хиляди билети на хора, които не са от системата и ги използват незаконно. Тъй като в случая са източвани и европейски средства, скоро ще трябва да дават обяснения пред компетентните органи!
Искам да попитам българските шахматисти, освен „Смелото сърце”, „Хевиметалиста” и атакуващия Атанас, дали ги интересува темата. Събудете се, братя българи! Спахте 500 г., после 45 г., и още 20 години. Да се обединим и изхвърлим на бунището тази клика! Та те са само един файтон хора, а ние сме хиляди! GENS UNA SUMUS
cornel_stick
Пешка
 
Posts: 8
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:08 am

Re: Корупцията в пловдивския шахмат

Postby HeavyMetal on Thu Jan 13, 2011 1:37 pm

Искам да попитам българските шахматисти, освен „Смелото сърце”, „Хевиметалиста” и атакуващия Атанас, дали ги интересува темата. Събудете се, братя българи! Спахте 500 г., после 45 г., и още 20 години. Да се обединим и изхвърлим на бунището тази клика! Та те са само един файтон хора, а ние сме хиляди! GENS UNA SUMUS[/quote]

Четат много шах, нямат време за форума :D .

Искам да те попитам имаш ли конструктивно предложение как да се разреши проблемът с билетите, без да пострадат шахматните професионалисти? По-горе съм изложил становището си защо ако се преустановят корупционните практики, ще изчезне и самата тази много важна привилегия, единствено благодарение на която все още съществува тази "отмираща прослойка", както я е нарекъл Атакурт. Накрая да не избодем очи, вместо да изпишем вежди.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Next

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests