ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Tue Jan 11, 2011 10:31 pm

Advertising
 

ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Tue Jan 11, 2011 10:31 pm

Няколко дена преди ОС на БФШ (което е на 29.01. и ще предопредели българския шахмат за 4 години) вече картите се свалиха - утре Н. Велчев и Ст. Сергиев заминават за Белград (харчейки командировъчни парички), за да се срещнат със С. Данаилов (който няма време да дойде до София!!!), за да подготвят бъдещото ръководство в състав:
Президент на БФШ - Данаилов (който е и Президент на Европейския шахматен съюз!), заместник - Сергиев, изп. директор - Велчев.
Всеки сам може да си реши за себе си какво смята по въпроса, но субективното ми мнение е, че не може да се издържи още 4 години под тоталитарната диктатура на СС (явно е, че председателят на ЕШС Данаилов ще даде цялата власт на заместника си). Затова тази вечер седнах пред компа и написах една програмка, с която ще се явя за кандидат (друг е въпросът, че съм реалист, но е нужна алтернатива на диктатурата, нали?). Предоставям я на вниманието на всички и моля да си кажете забележките, за да ги обсъдим (приемам и по скайп или на имейл). Със сигурност програмката не е пълна и затова бих я променил, ако мнението на шахматистите е друго. Ето я:
-------------------------------------------------------------------------------------
ПРОГРАМА
ЗА РАЗВИТИЕТО НА ШАХМАТА В СТРАНАТА
ПРЕЗ ПЕРИОДА ЯНУАРИ, 2011 Г. – ЯНУАРИ, 2015 Г.

Четири години са дългосрочен период в бурно развиващия се шахмат и всякаква подробна програма би била безсмислена, още повече, че през последните няколко Общи събрания на БФ Шахмат се наслушахме на бляскави програми, които си останаха мираж. Ето защо, настоящата програма съдържа само принципните постановки и най-общите положения, към които ще се придържа лицето Атанас Куртенков, ако бъде избрано за Президент на БФ Шахмат, а те са:
1. Стриктно спазване на Устава на БФ Шахмат и прилагане на изискванията му за наличие на материална база и треньорски кадри. Основната енергия и финансови средства на БФШ ще бъдат насочени именно към подпомагането на клубовете в тази насока. За целта ще се организират субсидирани курсове към НСА и ще бъде посетен всеки един клуб в България, като на място ще бъде разрешен този проблем.
2. Гласност и откритост при разрешаването на всички шахматни въпроси. Всеки председател на клуб ще има право по имейл да постави една седмица преди заседанието на УС на БФШ проблемите, които го вълнуват, като предложи адекватното им разрешаване. Самото заседание на УС ще се провежда онлайн – по скайп, като всеки председател ще може да присъства на него и да дискутира по дневния ред. Така ще бъдат удовлетворени интересите на всички, стига те да се възприемат от останалите клубове като адекватни.
3. Възстановяване на детско-юношеските школи. Те ще станат задължителни за всички клубове, като ще послужат за създаване на шахматно поколение – основа на бъдещите ни успехи. Съвременният живот изисква шахматът да не бъде цел, а да е средство, поради което от ранна възраст ще интегрираме нашата дейност с другите организации, работещи с подрастващите. В тази връзка ще се промени кардинално системата за субсидиране, като тежестта ще се прехвърли върху резултатите на младите. Ще се занижи началното ниво на българския рейтинг, за да се формира ясна градация още от най-ранна възраст.
4. Строга финансова отчетност. Ще бъдат преустановени безконтролните командировки и отчитането им в бюджета ще се раздели по параграфи от парите, предназначени за съдийски разходи. Ще се свие раздутият щат на БФШ.
5. Масовизиране чрез атрактивност. Шахматният професионалист е отмираща рядкост – за да се печелят добри пари чрез победи в състезания в съвременния шахмат са нужни огромни капиталовложения, с които в бедна България не разполагаме. Затова ще се насочим към популяризиране на шахмата, атрактивни дейности, привличане на любители, шахматни шоу-програми и други.
6. Въвеждане на шахмата като СИП из училищата, обучение в детските градини. Многобройните шахматни школи из учебните заведения ще позволят да се намери средство за препитание на шахматните „професионалисти”, а слизането на най-ниското ниво – ПУП-а, е една свободна ниша, чието заемане ще разреши финансовите им проблеми, а редом с това и ще даде база за бъдещата шахматна класа на България.
7. Работа по проекти. МФВС вече определи работата по проекти като основен източник за финансиране на спорта. Всеки клуб трябва незабавно да се преориентира към тази дейност, защото такава е вече държавната политика.
8. Смяна на системата на държавните първенства. Безнадеждно архаично се провеждат ДП у нас. Нужно е да се осъвременят и поевтинят. Ще се постави пирамидална система във всички възрастови групи – започвайки от клубно (!) и общинско (районно) първенство през областно и зоново до държавно, като класирането за по-горен етап ще става на база призовите места и нивото на рейтинга. Специално ще се обсъди от всички клубове дали да не се премине към няколко „лиги” и разменено гостуване при отборните първенства, за да се намалят разходите и отпаднат скъпо платените „наемници”.
9. Въвеждане на конкурсното начало при организацията на състезания от Националния календар. Всички състезания от Националния календар ще се организират от клуба, спечелил конкурс за провеждането им, конкурс с ясни и точни правила – открит и достъпен за всички.
10. Децентрализиране на властта. Прекалената централизация и недемократичност вредят на инициативата в пазарната икономика. Всички комисии към БФШ ще получат повече права, за да могат да дават разумни предложения пред УС, а ненужните ще преустановят дейността си. Членовете им ще имат право да присъстват на онлайн-заседанията на УС и да участват в тях. Ако Общото събрание прецени за уместно, то за член на УС ще бъде избран по един представител от всяка от седемте зони, който и ще бъде зонален координатор на съответната зона. Всеки клуб ще се обръща към него по проблеми от местен характер и така ще се дадат повече права и задължения по места. УС ще бъде в състав от 12 члена.

АТАНАС КУРТЕНКОВ: (подпис)
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Tue Jan 11, 2011 11:21 pm

Advertising
 

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby Kalin on Tue Jan 11, 2011 11:21 pm

Мога само да се радвам за добрите идеи и да съжалявам, че ще останат неосъществени...

Ето една и от мен - да се зареже скучната и предизвикваща уговорени партии кръгова система за организирана на държавните първенства за мъже и жени и да се премине към швейцарска или елиминационна, която е по-атрактивна, намалява разходите за настаняване и може съответно да се вдигне наградният фонд :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Tue Jan 11, 2011 11:25 pm

Advertising
 

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Tue Jan 11, 2011 11:25 pm

Kalin wrote:Мога само да се радвам за добрите идеи и да съжалявам, че ще останат неосъществени...

Ето една и от мен - да се зареже скучната и предизвикваща уговорени партии кръгова система за организирана на държавните първенства за мъже и жени и да се премине към швейцарска или елиминационна, която е по-атрактивна, намалява разходите за настаняване и може съответно да се вдигне наградният фонд :)

Това е и една от подидеите ми (по-конкретно - мисля за елиминации), но не я написах, за да бъде програмата кратка и читаема. Радвам се, че мислим еднакво. Иска ми се да защитя интересите на всички и мисля, че това е възможно, ако се спазват изброените в програмата принципи.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby Dejan Dimitrov on Wed Jan 12, 2011 11:36 am

Общо взето г-н Куртенков е напипал основните приоритети (нещо, в което никога не съм се съмняваб ;) ). Според мен най-важните неща са следните: Приоритет детско-юношеския шах. Това е ясно. Увеличавание субсидията за финансиране на клубовете. Както пише и в програмата, стриктно спазване на устава на БФШ. Ако уставът на БФШ наистина се спазва стриктно, клубовете, които изпълняват критериите ще останат тесен кръг и няма да има никакво съмнение, че те заслужават финансиране. 60 хил. лева са напълно недостатъчни. Всички мисли, които излагам, са свързани. Формулярите с точките да се качват на сайта на БФШ. Задължително!!! За да има прозрачност. Иначе всяка година се чудим защо примерно ние си смятавме 2500 лв., а накрая ни гласуват 2200. Значи принципно има си критерий, но иначе се реже на парче от точките на клубове, които имат повече се дава на тези, които нямат и т.н. Защо? Къде е логиката? Следваща стъпка, която трябва да се предприеме. Щатни треньори към клубовете. На трите или петте в (зависимост от финансите) клуба с най-високи резултати в детския шах през последните години да се отпусне заплата от БФШ за щатен треньор. Така поне ще се направи опит да се излезе от порочната система с вземането на такси. Обърнахме щаха на печалбарство, а качество няма, щото треньорите нямат сигурност и са принудени да търпят повечето си ученици, които за нищо не стават, само защото капят стотинки. Няма какво да се лъжем, това си е истината. Друго много, ама много важно нещо. Конкурсен принцип при определянето на държавните първенства и турнирите за Купа България. Няколко години подред "Шумен 2005" се опита да прокара тази идея, естествено без абсолютно никакъв резултат. Това е единственият начин за се вдигне качеството. Като има конкуренция и абсолютно обективно се избира най-добрата оферта. Да се въведат строги правила и забрани в детския шах, който да се спазват. Примерно, не е нормално последен кръг на държавно първенство два отбора да правят ремита за 10 хода, защото това ги устройва и да останат ненаказани. При мъжете има правило за 30 хода, при децата няма... Страхотна идея за онлайн предаванията на събранията. Досега събранията бяха като сбирки на някакво тайно общество. Всеки знае, че ги има, но никой не ги е виждал. Това е общо взето от мен. Ако се сетя още нещо ще пиша пак.
Dejan Dimitrov
Офицер
 
Posts: 64
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:39 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby HeavyMetal on Wed Jan 12, 2011 11:41 am

Опааа, започна да става интересно ! Един все пак е готов да се жертва за общото благо, този път няма да имаме служебна победа на изборите, за което заслужава само адмирации.
Сега нямам време да прочета по-подробно програмата ти, ще пиша по-късно по нея. Но имам следните 3 технически въпроса:
1. Малцина са вярващите, че Данаилов няма да бъде новият президент, но все пак готов ли си психически, че има някаква малка вероятност да бъдеш избран? С много хора съм говорил, които имат зъб на Сергиев и Велчев и не е изключено просто да гласуват против тях, не че са влюбени в тебе.
2. Управителният съвет се избира от Общото събрание, но вицепрезидентът и изпълнителният директор трябва да бъдат предложени от кандидат-президента. Имаш ли договорка кои ще са и в случай, че вече си наясно, редно е да им обявиш имената.
3. Освен че е важно делегатите за кого ще гласуват, не по-малко важно е кой ще брои бюлетините. На миналите избори кандидатурата беше 1 и изборът - ясен. Но си спомням съвсем ясно , че имаше само един глас против Сергиев. След време в лични разговори независимо един от друг 2 души ми споделиха и 1 ми намекна, че са гласували против. Значи или някой лъже, или има нещо гнило в Дания. Как смяташ да предотвратиш евентуална подмяна на вота, вярваш ли, че комисията по изборите ще е стриктна към правилата?
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Wed Jan 12, 2011 6:37 pm

Преди час с входящ номер 1-077-006 от 12.01.2011 г., официално входирах в БФШ кандидатурата си.
----------------------------------
Деяне,
Подкрепям всичко написано от теб.
Единствено за щатните треньори, финансирани от БФШ, не знам дали ще има толкова много пари. Но със сигурност поне един (може би - треньорът, чиито деца до 12 години са донесли най-много точки в България) ще бъде финансиран за срок от една година от БФШ.
----------------------------------
Металисте,
Поставяш точни въпроси и веднага ти отговарям. Още повече, че почти всички ме познавате единствено като шахматист, но 95 % от живота ми е бил много далеч от шаха. Просто не обичам да говоря за доста неща, но сега съм принуден. И така:

1. Още преди три години, наблюдавайки унижението, на което Сергиев подложи присъстващите на ОС на БФШ, реших да си поставя кандидатурата за Президент на БФШ и започнах усилена подготовка. Близо две години и половина работих къртовски (през това време спрях почти всички шахизяви) и понатрупах някой и друг лев (Президент без пари - огън да го гори) и някоя и друга връзка (станах член на около 15-20 най-различни организации с влияние в БГ от всякакъв род и характер). Преди половин година стартирах ШК "Спартак" и вложих в него около три-четири х. лв. лични пари само досега (това е тема на отделен разговор), за да покажа на всички у нас, че намеренията и възможностите ми са повече от сериозни (важно е хората да видят, че желая да давам за шаха, а не - да взимам).
Видно е, че съм подготвен добре (разбира се, доста неща няма да кажа тук и сега) и смятам шансовете ми за даже по-високи от тези на Силвио (при заинтересованост мога да се обоснова добре).
Не се хващам с тази идея, за да бъда обичан, а за да работя. Всеизвестни ми са както силните страни, така и слабостите. Доказал съм, че съм консенсусен, комуникативен, принципен и неглупав.
На практика възможностите са две:
- Силвио е шеф; Сергиев - заместник; Силвио си гледа работата в ЕШС и оставя Сергиев да командва; Турците атакуват Силвио за съвместяване на двете длъжности и реномето му рухва; Сергиев доунищожава БФШ; През това време аз изграждам мощен шахматен център в Пловдив, финансирам шахцентрове и в други области и след четири години ставам Президент на БФШ с около 95 % поддръжка от клубовете в БГ.
- Аз съм шеф; Провеждам програмата си така, както съм я написал - с корекциите, които тук, в този форум, и на ОС на БФШ бъдат приети от ОС.

2. Аз в договорки не влизам - ако имам някакво споразумение с някого, то ще е в полза на всички. Но засега нямам такова, а просто предоставям на всички клубове да решат сами какво да правят, без да им влияя.
В Устава няма член, който да гласи, че Президентът предлага вицето и изп. директор. Държа на вишегласието и демократичността, поради което отсега декларирам, че само ОС и УС, в рамките на Устава, ще определят всяка личност.
Не съм против никого - нито Велчев, нито Сергиев, нито когото и да е било. Единствено съм против тоталитарния стил на Сергиев, несъвместим с членството ни в ЕС.

3. Да, много ключов въпрос (да си припомним др. Сталин - любимец на др. Сергиев, който е казал: "Не е важно кой и как гласува, а кой и как брои!").
Затова ще държа Комисията по преброяването да е от обективни и независими хора - тя се избира от ОС.

Очаквам още въпроси, на които се наемам да отговоря в качеството си на кандидат-президент. От около час насам официално съм в предизборна кампания.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby Dejan Dimitrov on Wed Jan 12, 2011 6:51 pm

С риск да засегна шахматистите професионалисти мисля, че съкращаването на разходите, за да има пари за детския шах и евентуално за щатни треньори, може да започне от националните ни отбори. Нямам абсолютно никаква идея какви хонорари се раздават не съм се интересувал, но предполагам, че са добри (особено за топ играчите). Мисля, че ако се съкратят поне наполовина и се помисли кое перо още може да се резне малко, предполагам, че ще се намерят пари за щатни треньори, т.е. за детския шах. Според мен националните отбори не бива да са приоритет, нека да участват на Олимпиади, Световни и Европейски по-скоро на олимпийския принцип. През последните години възлагахме много надежди за добро класиране и дори медал на голям форум и видяхме, че не се получи, а предполагам, че изхарчените пари не са никак малко.
Dejan Dimitrov
Офицер
 
Posts: 64
Joined: Mon Mar 03, 2008 1:39 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Wed Jan 12, 2011 7:02 pm

Dejan Dimitrov wrote:С риск да засегна шахматистите професионалисти мисля, че съкращаването на разходите, за да има пари за детския шах и евентуално за щатни треньори, може да започне от националните ни отбори. Нямам абсолютно никаква идея какви хонорари се раздават не съм се интересувал, но предполагам, че са добри (особено за топ играчите). Мисля, че ако се съкратят поне наполовина и се помисли кое перо още може да се резне малко, предполагам, че ще се намерят пари за щатни треньори, т.е. за детския шах. Според мен националните отбори не бива да са приоритет, нека да участват на Олимпиади, Световни и Европейски по-скоро на олимпийския принцип. През последните години възлагахме много надежди за добро класиране и дори медал на голям форум и видяхме, че не се получи, а предполагам, че изхарчените пари не са никак малко.

Това е основен проблем, който ще стои пред бъдещия Президент.
Нужно е да се намери баланс между приходите от класиранията на националните отбори и разходите за издръжката им.
Именно това ще бъде моята цел.
Сега нямам информация за салдото по това перо и затова не мога да взема становище по идеята на Деян, но давам дума до три месеца да публикувам салдото и да подложа на публично обсъждане от всички клубове горната идея.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby Kalin on Thu Jan 13, 2011 2:22 am

Направих темата важна, да и пусна една новина в сайта? Или ако искаш ти напиши такава, а аз ще я одобря?
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Thu Jan 13, 2011 9:39 am

Благодаря, Калине!
Предоставям ти сам да прецениш какъв текст да качиш. Не желая да влияя на когото и да е било във връзка с кандидатурата ми.
Иска ми се да има борба между точни и ясни програми, а не - междуличностни взаимоотношения. Бъдещето на родния шахмат е под въпрос и проблемите около него се намират в критична фаза. Един президент няма право на приятели "по служба", а е длъжен да е експертен, принципен, обективен и високоморален мениджър.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby HeavyMetal on Thu Jan 13, 2011 12:58 pm

По принцип съм съгласен с голяма част от идеите ти, но с едно категорично не мога да се съглася, а именно, че шахматният професионалист трябва да стане учител по шах в часовете по СИП. В крайна сметка има един такъв лаф " Който може нещо , го прави, който не може - учи другите как да го правят". Дай да убием професионализма, щото България била бедна и на Олимпиадите да се борим с Буркина Фасо и Източен Тимур за класиране в стотицата. Да , България е бедна, но шахматът е невероятно евтин спорт. Трябват ти един компютър среден клас, интернет връзка и малко пиратски софтуеър , за да тренираш ( говоря за вече напреднали шахматисти ) и повишаваш класата си. Това са са толкова минимални разходи, че съм убеден, че пушачите в този форум на година дават много повече за порока си, дори и да си купуват само от контрабандните цигари. Едва ли има повече от 3-4 спорта на света , които да изискват толкова малко разходи. За начинаещите харчовете са много повече, тъй като трябва да изиграят стотици турнири, без никакъв шанс да се докопат до награда, за да наберат някакъв опит, класа и състезателни навици.
Напълно подкрепям идеята на Калин за промяна на системата на индивидуалния финал. Това го говоря от години, но кой ли слуша. Причините не са само уговорените ремита, а и десетките уговорени резултатни партии. В последните 10-15 години са единици случаите, в които шампионът става такъв, без да пазарува. Тази година случаят беше такъв, но дори и сега имаше не една и две уредени партии между останалите състезатели. И за това способства порочната кръгова система, където играят в последните кръгове първият с последния. Докато при една швейцарска или нокаут система борещите се за призови места играят с преките си конкуренти, а не с някой с 5 точки по-малко примерно, и тогава възможността за уреждане е минимална. Освен това да не забравяме, че при сегашната система първенството е в 2 части : 1/2финал и финал. Първата част започва след по-малко от месец. Но за финала засега абсолютно нищо не е известно, нито кога, нито къде ще се проведе, както и какви ще са наградите. Тоест първенството започва де факто, а регламент липсва. И това всяка година. И не им увря на тези тиквеници от управителния съвет, че това е пълна тъпотия, и то при положение, че има достатъчно шахматисти в него, не са само бели якички. И докато минали години на полуфиналите по 80 души се бориха за класиране, сега играят по 20-25, тоест всеки трети става финалист. И играят главно пловдивчани, понеже им е у дома и съответно безплатно. Ами ако се проведе в някой малък град? Сигурно ще се явят 5 участници за 7 места :lol: . На повечето, включително и на мене, им писна да играят на първенство с неизвестен регламент и затова го пропускаме. Не съм съгласен, че това първенство трябва да се поевтини, а напротив, сегашните 6000 лв награден фонд вече 10 година поред трябва да се вдигнат на минимум 20000, за да имат играчите стимул да участват, а не всяка година Сергиев и Велчев едва ли не да кандардисват и да се молят на гросмайсторите , за да се съберат 3 на брой, с оглед на това турнирът да важи за покриване на звания.
Last edited by HeavyMetal on Thu Jan 13, 2011 1:41 pm, edited 1 time in total.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby HeavyMetal on Thu Jan 13, 2011 1:27 pm

По въпросите за регламента на ДОП и дали детско-юношеският шах трябва да е приоритет съм се изказал в друга тема, ще направя копи/пейст:

"Иначе идеята ти за формата на ДОП по подобие на немското за БГ не мисля, че е много практична. Първо, половината клубове нямат собствени помещения, а когато са домакин , те са длъжни да осигурят такива. Ще се стигне до абсурда да играем по кафенета, читалища и мазета. Освен това за всеки един мач трябва да има осигурен съдия, на който да му се плати. Кой поема разходите за него?
А темата за детско-юношеския шах ми е напълно безинтересна на този етап. Когато гросмайсторите са стигнали почти до положение да ровят по кофите, какъв смисъл има държавата да произвежда организирано нови клошари? По-скоро трябва да се води някаква кръжочна дейност, където децата да се понаучат малко да играят и да се запали интереса им, за да не се наливат по кръчмите и да играят по 10 часа на ден компютърни игри от чудене какво да правят. Но да се готвят сериозно и от тях да се очакват резултати - не виждам идея.Първо трябва да оправим дереджето на т.нар. професионалисти, за да не се откажат и малкото, които са останали, а и да имат децата към какво да се стремят. Но за това трябва т.нар. професионалисти да си помогнат и сами, а не да се съгласяват да играят на отборни за 50 лв хонорар + хотел и храна."

А на треньорите, които дърпат чергата към себе си и предлагат на националите да не се плаща нищо,за да има за тях, ще им задам следния въпрос: Ако т.нар. професионалисти се откажат от състезателна дейност и станат треньори, при кого мислите ще отидат трениращите? В някой малък град може и да виреете, където нямате конкуренция, но в София и Пловдив, забравете!

А към Атакурт: хубаво звучи това, че не искаш междуличностни боричкания , а сблъсък на програми, но това няма как да се избегне. Сам си обвинявал Сергиев в други теми, че не си изпълнява собствената. Неминуемо ще се стигне до момента кой как ще си изпълнява програмата, тоест делегатите на кого имат доверие като личност и на кого не. И понеже по-горе цитира Сталин, аз от своя страна ще вметна едно култово изказване на Ленин : " Нашите планове са едно го_но. Това , което е важно, е подборът на кадрите".
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Thu Jan 13, 2011 1:55 pm

Металисте,
Ето и субективното ми мнение по повдигнатите от теб теми:
1. НЕ съм писал, че "профито" ТРЯБВА да стане учител по шах. Моля да бъда цитиран точно. Писах, че часовете по СИП "ще позволят да се намери средство за препитание на шахматните „професионалисти” , т. е. предлагам допълнителна възможност за доходи на "профитата", което може само да им е от полза (а и е по желание). НЕ СЪМ ПРОТИВ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА, А СЪМ ПРОТИВ ТОВА ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ ДА БЪДЕ СУБСИДИРАН ОТ БФШ С ПАРИЧНИ СРЕДСТВА! БФШ ще подпомага "профитата" с всичко възможно, но не и с пари. Та нали затова са професионалисти - да се самоиздържат?!
2. Лесно е да се каже от теб: "6 000 лв. награден фонд трябва да се вдигнат на минимум 20 000 лв.", но е трудно да се направи. Сега у нас НЯМА спортна пирамида, НЯМА здрава основа и, ако имам 20 х. лв., то ще ги дам за детския шах, а не - на "профитата". Нали са "профита"? Ами да си печелят парите с труд! Защо ще взимат от децата? В съвременна България няма кой да ти даде толкова много пари за хранене на "профита" - бъди реалист! Истината е в детския шах!
3. За помещенията и системата на игра - именно в първа точка от програмата си съм казал, че БФШ ще отделя основната част от финансирането на клубовете в тази насока и всеки клуб ще има помещение с треньор/и. Прочети внимателно Устава на БФШ! Той е в сила, все още, а в чл. 7, т. 4, 5, 6 изрично се изисква всеки клуб да има треньори, помещение и участие в ДП. Иначе клубът няма право да е член на БФШ! Логиката е ясна - ако клубът няма тези три неща, то не е член на БФШ. Следователно, по Устав, всички клубове ги имат!! За съдийските разноски - ще се плаща. Има пари в Съдийската комисия - няколко хиляди лева засега и всяка година се увеличават с около хиляда. Освен това, в системата на игра ще се допускат само картотекирани състезатели и от там ще се събират пари. След като, по Закона за ФВС, е задължително шахпроява да е организирана от лицензиран шахклуб, то и във всяка шахпроява задължително трябва да участват само лицензирани шахсъстезатели! Ето ти огромна маса пари, събрани от желаещите да си правят удоволствие любители! Тази пазарна ниша досега е подминавана от БФШ, но ще позволи финансирането на ДП - така, както е в цитираната от теб Германия, например!
4. Нека се откажат "профитата" и да станат треньори и ще видят, че хората НЯМА да искат да ходят при тях. Примери има много - "Шахшкола Луков" или даже цитираният от теб Пловдив. Именно в Пловдив в момента треньорите НЕ са "профита" (ЦЕЛИЯТ пазар се контролира само от два клуба - "Спартак" с шеф моя милост и "Пловдив" с шеф Лалев). НИКОЕ "профи" не може да стане от само себе си веднага добър треньор. Нужен е такт, умения, опит, треньорски знания и много други неща - практиката го показва. Съвременният родител дава пари и иска да види Личност, а не - само "разбирач-профи". В "Спартак" имаме изграден треньорски екип от ОСЕМ човека и работата върви синхронизирано, така че знам какво е реалното състояние на пазара в момента).
Не забравяй, че имам четвъртвековен педагогически стаж и всичко в родното образование ми е до болка ясно. Припомням и друг факт - като директор бях сключил трудови договори с над ДВАДЕСЕТ "профита" (гм Генов, мм Генова, гм Нинов, мм Мархолев, мм Панбукчиян и мноооого други - имената им се знаят) за треньори по шах. Те не издържаха и напуснаха!!! Коментарът е излишен ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby MilenPetrov on Thu Jan 13, 2011 2:11 pm

Интересно...
Започват да се намират хора които да си надигат главата и да застават срещу сегашното положение.
Мисля, че един от най-важните приоритети трябва да бъде въвеждане на здрав ред и стриктно следване на устава, правилниците и наредбите.
А не както е в момента лица като Д.Илиев да си правят каквото си поискат и тези действия да остават безнаказани (да не кажа потулвани).
Без ясни правила и ред всяка програма би се провалила, па ако ще и тя да залага приходи от милиони в шаха.
За регламентите.... Абсолютно си прав Метале... Пък да не говорим че тези състезания се организират винаги в последния момент и не само т.нар. професионалисти играяза 50 лв плюс храна и хотел. Същото важи и за съдиите. А после в отчетите се появяват космически цифри дадени за съдии, които са обединени с командировъчните разходи на няколко човека.
Поискайте информация на ОС колко от разходите по това перо са за съдийски хонорари и колко за командировъчни. Едва ли ще получите отговор. А дори и да има такъв процента ще е 80 - 20 в полза на командировките.
Изпълнението на една програма зависи от членовете на УС,а не от президента/председателя, тъй като именно УС гласува и взема решенията. Така че ако нямаш подходящ избран УС г-н Куртенков, по-добре бягай още докато не си се сгромолясал. А всички знаем какви лица влизат в тоя УС, да не гворим че някои май са нащат там само за да могат даси защитават собствените интереси. Няма да посоча конкретни имена, но направете справка кои са били членове на УС в последните 10-15 години и ще разберете.

Успех!
П.С. преди няколко дена в Шоуто на Слави беше пуснат един лаф, който адски много ми хареса. Ще си позволя да го цитирам:
Защо пчелите нямат нужда от правителство? - Защото правят мед а не л..на!
Аз лично предпочитам да си остана в кошера с пчелите :)
MilenPetrov
Топ
 
Posts: 123
Joined: Wed May 20, 2009 4:25 pm

Re: ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА НА АТАНАС КУРТЕНКОВ ЗА ОС НА БФШ

Postby atakurt on Thu Jan 13, 2011 2:17 pm

MilenPetrov wrote:Интересно...
Започват да се намират хора които да си надигат главата и да застават срещу сегашното положение.
Мисля, че един от най-важните приоритети трябва да бъде въвеждане на здрав ред и стриктно следване на устава, правилниците и наредбите.
А не както е в момента лица като Д.Илиев да си правят каквото си поискат и тези действия да остават безнаказани (да не кажа потулвани).
Без ясни правила и ред всяка програма би се провалила, па ако ще и тя да залага приходи от милиони в шаха.
За регламентите.... Абсолютно си прав Метале... Пък да не говорим че тези състезания се организират винаги в последния момент и не само т.нар. професионалисти играяза 50 лв плюс храна и хотел. Същото важи и за съдиите. А после в отчетите се появяват космически цифри дадени за съдии, които са обединени с командировъчните разходи на няколко човека.
Поискайте информация на ОС колко от разходите по това перо са за съдийски хонорари и колко за командировъчни. Едва ли ще получите отговор. А дори и да има такъв процента ще е 80 - 20 в полза на командировките.
Изпълнението на една програма зависи от членовете на УС,а не от президента/председателя, тъй като именно УС гласува и взема решенията. Така че ако нямаш подходящ избран УС г-н Куртенков, по-добре бягай още докато не си се сгромолясал. А всички знаем какви лица влизат в тоя УС, да не гворим че някои май са нащат там само за да могат даси защитават собствените интереси. Няма да посоча конкретни имена, но направете справка кои са били членове на УС в последните 10-15 години и ще разберете.

Успех!

Съгласен съм с всичко в този пост.
Командировъчните и съдийските винаги са били в едно перо и именно поради това изрично в Програмата ми искам да се разделят, за да се разбере за какво става дума.
УС ще се избира от самите председатели на клубове. По Програмата ми седем човека от УС (което е над 50 %) ще са зоналните координатори. Те ще са председатели на заинтересовани клубове и избрани по зони от клубовете, членове на тези зони. Сл., така ще има обективен и заинтересуван УС.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Next

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests