Полупрофесионален шах в България?

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Fri Aug 31, 2012 12:11 am

Advertising
 

Полупрофесионален шах в България?

Postby PiPPoI on Fri Aug 31, 2012 12:11 am

Здравейте,

Както забелязвате това е първият ми пост. Аз съм любител на шаха, който смята да почне да се занимава малко по-сериозно с тази прекрасна игра. На 22 години съм, студент, към момента безработен, но с желание за намиране на работа в най-скоро време. С шах се занимах като дете, но за кратко. Спомням си, че дори взех трето място на един турнир с "батковците". Може би основната причина бе, че батковците вече бяха навлезли в пубертета и други неща напираха в главите им. :D Иначе играя от време на време с приятели, но на не много високо ниво. От известно време насам почнах да играя в нета и да се стремя да подобрявам играта си (разучаване на дебюти, тактически пъзели и гледане на анализи на интересни игри). Дори почнах да чета "Моята система" на Нимзович.

Искам да ви попитам, как стоят нещата с шахматните клубове в България (по-конкретно, за тези в София). Има ли смисъл човек на моята възраст тепърва да се захващам с такъв(не броя кратката си детска авантюра)? Нека уточня - не искам да ставам следващия Топалов, а просто да играя 2-3 пъти в седмицата, както и в последствие да се включвам в някои друг турнир, същевременно гонейки друга сфера на професионално развитие.

Идеята ми дойде, гледайки някои от видеоклиповете на kingscrusher в Youtube (това е името на канала - бих ви го препоръчал). Там той коментира както някои гросмайсторски игри, така и някои свои. Гвори за турнири, лиги (с мачове между клубове) и т.н.. Има ли в България лига (или дори няколко лиги за различните рейтингови категории)? Ако можете бихте ли ми дали някакъв общ коментар за турнирната ни система.

Има ли тренировки за възрастни в клубовете? Прави ли се нещо по-различно от "спариниги"? И не на последно място, как варират таксите за членство и участие по турнирите?

Знам че поста ми е дълъг и задава много въпроси, но мисля че това е точното място, където те да бъдат зададени.
PiPPoI
Пешка
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 30, 2012 11:06 pm

by Advertising on Fri Aug 31, 2012 5:16 pm

Advertising
 

Re: Полупрофесионален шах в България?

Postby atakurt on Fri Aug 31, 2012 5:16 pm

Приятелю, ако беше от Пловдив или наблизо, щях да ти помогна доста чрез моя шахклуб "СПАРТАК".
Виждайки, че си от Софийско, ще бъда най-общ в отговорите си, защото си далече.
С професионален шах като играене у нас се занимават само 5-6 човека.
Неизвестен брой симулират или реално се опитват да бъдат треньори, а около 30-40 човека вегетират с игра по турнири.
Останалите си цъкаме шахче за густо.
ТОВА Е ИСТИНАТА!
Следователно, не можеш да печелиш пари (да живееш) от шаха, ако това си имал предвид под термина, включващ думата "професионално".

След "Моя система" прочети и останалите книги от серията на Арон Исаевич. Ако успееш да ги разбереш, ще са минали поне две години и ще играеш на силата на първоразрядник.

Клубовете в София са доста. Не желая да ти отговарям на този въпрос, защото хем хората там са ми колеги, хем са ми приятели, хем са ми конкуренти, хем не одобрявам методиката им ... сложна работа, братле ...

Турнири в Пловдив правим бол! Има и в София, има и другаде - виж сам от сайта на БФШ и се включвай където ти душа сака.

В България лиги няма. Няма и реална турнирна система, а всичко е на самотек. За това многократно съм критикувал БФШ в статиите си в "Стандарт" (а досега имам публикувани хиляда и петстотин авторски шахстатии), но промени няма ... няма и да има ...

В моя шахклуб съм изградил стройна система с рейтинги и разряди, но финансовата криза ни убива. Само за предходната година съм на минус над десет хиляди лева за клуба ми ( и то - според документите, които имам ... а какво остава за парите, които са дадени неосчетоводени ...). С други думи - умираме!

За другите клубове не знам, но в нашия НЯМА никакви такси за членство.
За игра в клубчето се плаща по 20 стотинки на час без часовник и с още десет стотинки - с часовник.
Отоплено е. Има и барче.

По турнирите ни таксата варира от 10 до 20 лева на турнир в зависимост от това дали си член на клуба, на колко си години и други подобни.

Още въпроси?
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Sat Sep 01, 2012 7:22 pm

Advertising
 

Re: Полупрофесионален шах в България?

Postby PiPPoI on Sat Sep 01, 2012 7:22 pm

Благодаря за отговора, въпреки че е леко натъжаващ. Таксите които вие начислявате в Пловдив са меко казано символични - човек може да играе няколко часа на цената на едно кафе.

Сякаш съм останал леко неразбарн относно доходите. Аз не желая да играя шах за пари, а само за удоволствие. Озаглавих поста си "полупрофесионален ...", просто защото смятам да се захвана по-сериозно с играта, макар това да не е "работата" ми. Това ще рече да ходя в клуба, да играя с други ентусиасти и евентуално да се включвам в състезания, без да гоня награди. От това което чета разбирам, че това е "професионалния" (бездоходен, за разлика от останалите професии???) шах в България. Четейки колко клуба има, смятам че да се създаде лиога/и не би трябвало да е трудно - създават се няклко рейтингови групи, отборите създават представителни тимове, в раззмер (5-10) души и се играе "всеки срещу всеки" по пример от лигите във футбола да речем. Проблемът сякаш е финансов, тъй като спонсори за шах трудно биха се намерили. Дори и да няма наградни фондове, все пак таксите за наеми на зали са нещо.

Е явно ще изучавам шаха сам, с помощта на Youtube и книги до които се докопам и ще се пускам по турнири, когато смятам, че съм достатъчно добър за това.
PiPPoI
Пешка
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 30, 2012 11:06 pm

Re: Полупрофесионален шах в България?

Postby dari on Tue Oct 23, 2012 12:31 am

Ама то си има "лига" , само че се казвва държавно отборно първенство , провежда се всяка година , има си А и Б групи (виж няколко лиги за отделните рейтингови категории няма.. :D ). Но като цяло на по големите опени има награди в ело категорий ,а от няколко години в Белоградчик се провежда и фестивал за аматъори ( фиде ело до 2250 )също с не лоши награди. В София се правят и уикенд турнири в ЦСКА,Славия и МГУ. Можеш да участваш и на студентското първенсто ако искаш, то е съвсем скоро : )
Един хубав форум :)
dari
Кон
 
Posts: 30
Joined: Sat Mar 01, 2008 11:57 pm

Re: Полупрофесионален шах в България?

Postby atakurt on Tue Oct 23, 2012 7:06 am

Ако в голяма тенджера с вода се сложат жаби и постепенно се повишава температурата, то жабите ще уврат живи, без да се усетят. Даже и ще им е хубаво! А, ако някоя жаба разбере истината и се опита да вразуми другите, то веднага всички жаби ще се нахвърлят върху нея с обвинения, че им разваля топлия рахат.
Така е и у нас.

Понятието "лига" не е еквивалентно на понятието "турнир". Няма да разяснявам лингвистичните тънкости, а само ще отбележа, че "лига" по-скоро се доближава до "обединение", "съюз", а съюзите имат перманентен характер, докато турнирите (и ДОП, в това число) имат инцидентен характер.
Лиги у нас НЯМА! И е време да се проумее този факт. Във футбола, например, има.
Характерното за една лига е, че действието й е перманентно (евентуално - с малка ваканция). В спорта това повишава интереса към лигата и надпреварата, което популяризира лигата и предмета на дейността й.
ДОП-о не е лига. Там се събират няколко отбора за седмица и се плацикат на морето. Провежда се с основната цел двама-трима властимащи хитреца да си сложат мангизи в джоба от разходите на отборите. А водачите на самите отбори - да си сложат в джоба някой лев от общинската субсидия и после да се отчетат пред общинарите.
Има и други разлики, но това засега стига, о мили жаби!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София


Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests