Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Thu Mar 28, 2013 4:10 pm

Advertising
 

Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 4:10 pm

Съзнавайки съдебната отговорност за думите си, съвсем ясно и открито, аз, Атанас Куртенков (съдебен заседател в Пловдивския съд вече повече от осем години подред), обвинявам редица ръководни лица от БФК Шахмат в корупция.
Тези им корупционни действия и практики довеждат до регреса на българския шахмат, провали в националния отбор (поради шуро-баджанащина) и тенденция към закриване на любимата ни игра.
Пиша това с надеждата, че съответните хора бързо ще намерят в себе си сили, за да признаят грешките си и да се коригират.
Нямам за цел да им търся отговорност, а само да се възстанови справедливостта.

ФАКТИТЕ СА:

Първите шест активно играещи български шахматиста по текущ фиксиран ИКЧФ-рейтинг са:
Йотов (2547),
Димов (2483),
Стоянов (2444),
Калчев (2419),
Винчев (2411),
Куртенков (2398).

Корупция (на латински: corrumpo – развалям, развращавам, подкупвам) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно - поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.
Следователно, когато членове на УС на БФКШ или други обществени ръководители в БФКШ гласуват и определят състава на международни турнири с персонални покани или състава на националния отбор, то от резултата на гласуването им не трябва да имат лично облагодетелстване. Ако има такова, то е налице корупция.
Нещо повече, корупция имаме и тогава, когато даден член на УС гласува друг член на УС да е включен в облагодетелстван турнир, а жестът му да се връща от същия член на УС адекватно и аналогично!
Имаме и корупция, когато незаконосъбразно даден член на УС на БФКШ прокарва член на своя отбор за дадена кандидатура, вместо друга полагаема.

Ръководители на БФКШ (непълен списък; данните са от сайта на БФКШ):
УС -
Маринов (и Президент),
Сапунджиев (и вице-президент, и шеф на Съдийската комисия),
Парушев (и секретар, и шеф на Комисията за вътрешните състезания),
Кирков (и шеф на Арбитражната комисия, и шеф на Етичната комисия),
Бочев (и шеф на Комисията по точките - "даването на мангизите от държавата"),

Стоянов - национален селекционер + шеф на Комисията с връзките с ИКЧФ + шеф на Комисията за външните състезания и международните турнири.

Състав на текущи незавършили международни турнири, като българите са определени чрез гласуване от УС на БФКШ (от сайта на ИКЧФ):
"Кипров" - Антонов, Семов, Петков, Бочев, Белчев, Сергиев;
"70 години шах" - Винчев, Сапунджиев;

Национален отбор в различни текущи незавършили състезания:
"Славянска купа" (стартирала миналия месец!!!) - Стоянов, Винчев, Антонов, Семов, Петков, Маринов (я, и Президентът ни се е впил като кърлеж в лапането!);
ХХ Олимпиада (стартирала преди два месеца!!) - Йотов, Стоянов, Калчев, Антонов, Петков, Василев;
"Дунавска купа" - Калчев, Винчев, Белчев, Антонов, Минчев, Давидов;
Европейско отборно първенство - Сапунджиев, Сергиев, Ангелов, Бочев, Кирков, Парушев,Маринов (хахахаха, президентът ни пак цъфна на софрата с лапачката!), Спасов.

ОБОБЩЕНИЕ:
Често срещаните имена от ръководния състав са Сапунджиев, Стоянов, Бочев и Маринов. Има и други ръководители, включени в националния отбор неправилно.
МНОГО ВАЖЕН момент е, че тези гласувания на УС не са отразени на сайта на БФКШ в протоколите на УС, а всичко е извършено тайно и засекретено!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Thu Mar 28, 2013 7:52 pm

Advertising
 

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby MilenPetrov on Thu Mar 28, 2013 7:52 pm

Куртенков, хайде престани да говориш/пишеш глупости.
Ако света ти е крив не може да си го изкарваш на някой който въобще не ти е виновен. Не виждам какъв ти е проблема в цялата тази история.
Или май скоро не си си пил успокоителните и пак започна да плещиш глупостите си.
Казвал съм го и пак ще повторя - не разбра ли, че никой от нормалните кореспондентни шахматисти в България не иска да играе с теб в един отбор??? Какво предпочиташ - нациоанален отбор с Куртенков, бръснаря, месаря и метача, или нормален отбор в който играят хора които са колектив???
Аз бих избрал второто, дори и отбора да е много слаб и в него да играят хора които нямат никакъв международен опит.
Няма корупция, има колективизъм и отношение, а ти с твоето поведение не доказваш нищо, още повече отблъскваш хората.
След като не си поканен, значи не заслужаваш място в националния отбор... Толкова ли е сложно да го проумееш това???
MilenPetrov
Топ
 
Posts: 123
Joined: Wed May 20, 2009 4:25 pm

by Advertising on Thu Mar 28, 2013 8:29 pm

Advertising
 

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 8:29 pm

Милен ясно и точно изрази позицията на всички/изключвам клакъорите на г-н Куртенков/ кореспондентни шахматисти в България.
В момента в национлания ни отбор цари приятелска атмосфера г-н Куртенков.Успехи има много...жените са втори в света.Мъжете ще играят финал на Олимпиада.Наистина пишете наизуст при цялото ми уважение към Вас.
Нормално е да има и по-слаби резултати, но като цяло вървим стабилно нагоре.Това се забелязва в международната федерация, повярвайте ми.Оценява се какво прави г-н Маринов, оценява се какво правя и аз.
На първите шест активно играещи цитирани от Вас е предложено и изискано мнението за всеки един турнир и за всеки един отбор.Помагаме си когато трябва.Всеки излага мнение и се дискутира.Неща определено далеч от Вас.едва ли във Вашия отбор има с кого да се дискутира....
Така,че разберете.Никой не подлага на съмнение дали можете да играете шах.Но не се вписвате в концепцията на един сплотен национален отбор на Република България.
Опитвате се да разбиете нещо градено с години.Да имаме противоречия помежду си.Но всичко това е за добро.Докато всичко казано и написано от вас води само до деструкция и насаждане на омраза.
Не искам да влизам в никаква дискусия.Изразявам мнение, което съм убеден изразява общото мнение на огромен процент от кореспондентните шахматисти в България.Приятели!Да приятели сме, но Вие не влизате в тази категория!
Simeon Vinchev
Кон
 
Posts: 25
Joined: Sun Feb 19, 2012 9:27 am

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 8:43 pm

Уважаеми г-н Петров,
Вие не сте нито член на лицензиран шахматен клуб към БФКШ, нито пък сте състезател в който и да е било турнир на БФКШ от много години.
Тази проблематика не Ви касае. Вие сте външен човек.
Все пак, с оглед на резките Ви и безпочвени нападки, ще Ви информирам за общоизвестни на всички членове на БФКШ факти, а именно:

1. БФКШ има подписан договор с МФВС и по него получава значителна държавна субсидия около пет хиляди лева годишно (за нашия спорт това са бая пари), а отделно са парите, получавани по проекти. БФКШ се е ангажирала да изпълнява изискванията на МФВС, колкото и това да не Ви харесва. Едно от тези изисквания е да има ясни и точни критерии за разпределението на тези финансови средства. Те ТРЯБВА да се разпределят съобразно постигнатите резултати по правила, утвърдени от БФКШ. Но БФКШ не ги спазва, извършвайки финансови закононарушения.
2. Съгласно изискванията на субсидиращата организация МФВС, БФКШ има ясни правила за определяне на националния отбор и за определяне на участниците в турнирите, които са публикувани в Правилника на БФКШ. Съгласно по-горе приведените от мен факти, БФКШ и тук извършва административни нарушения, водещи до финансови нарушения.

Конкретен пример:
Съгласно критериите на БФКШ, би трябвало аз да бъда включен като член на националния отбор, вместо Президента Петьо Маринов в един от примерите тук. Но Президентът Петьо Маринов е включен като член на националния отбор, а аз не съм. Съгласно параметрите на МФВС, държавната субсидия се разпределя и според участията и резултатите в националния отбор. Следователно, незаконосъобразно Президентът Петьо Маринов (или клубът му) ще получи държавна субсидия, която би трябвало да получа аз (или клубът ми). Причина за това финансово закононарушени е, че УС и Президентът Петьо Маринов са гласували той да бъде член на националния отбор, а не аз, което е корупционно действие, свързано с конфликт на интереси.
Да се надяваме, че даже и Вие, г-н Петров, разбрахте за какво става дума - ФИНАСОВИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА БФКШ ПЕТЬО МАРИНОВ!

Та затова и писах тук. И, като не разбирате от тези неща, не мисля, че реагирате адекватно.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 8:49 pm

Уважаеми г-н Винчев,
Разбирам Ви. Вие имате огромна полза от турнирите, които сте получили. Но моля, прочетете по-добре горния ми пост.
КАСАЕ СЕ ЗА ПАРИ!
Пари, които тихомълком се разпределят между членовете на УС на БФКШ и компрадорите им.
Разбирам и гнева Ви срещу мен. Просто аз се намесих и Ви разбърках сметките. Е, не може безкрайно да се краде, нали?

В случай, че не чуя разумно решение на проблема, който поставих, с прискърбие Ви съобщавам, че ще информирам за ставащото оторизираните органи.
И тогава ще изгубим всички. Защо да се стига дотам?

И накрая, смешно ми е това, което казвате за второто място на жените ни. Вие ме подтикнахте и сега започнах да пиша статия за това за вестник "Стандарт". Когато прочетете името си вътре, не се учудвайте - ще съобщя на целия свят как беше извършена най-голямата измама в историята на шаха!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 8:58 pm

Г-н Куртенков,

Засега аз и моя клуб не сме получили лев от нашата федерация.Напротив ще финансирам лично един от следващите мемориали.Така и не разбирате основната теза.
Казано директно г-н Куртенков абсолютно никой не желае да играе в един отбор с Вас.Как Ви звучи истината г-н Куртенков.Пари...това е смешно, не съм видял богат българин от кореспондентен шах.Всеки от обижданите от Вас състезатели и дейци е давал пари г-н Куртенков, а не е взимал....Отбягвате основното.
Разберете за последно нито един български кореспондентен шахматист няма да играе в един отбор с Вас!Звучи грубо, но е истина....
Дискусия не може да се получи, няма как...с вас е невъзможно.
Last edited by Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 9:08 pm, edited 1 time in total.
Simeon Vinchev
Кон
 
Posts: 25
Joined: Sun Feb 19, 2012 9:27 am

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 9:08 pm

Хайде, г-н Винчев, защо ме карате да пиша това, което знаем всички.
От Община Троян (и свързаните лица) сте получили достатъчно, като основание за получените от Вас суми са именно "успехите" на съпругата Ви (вицеолимпийска шампионка по шахмат!!!) и Вашите успехи. Да продължавам ли?
Не се ли засрамвате от начина на получаване на вицеолимпийската титла на съпругата си?
http://troyan21-statii.blogspot.com/201 ... _2181.html
http://www.zlatograd.com/bg/news/archiv ... 10/11/927/
По-добре замълчете, че ще взема наистина да напиша статия за случая с точни цитати и имена от Община Троян. Пък после ще се чудите откъде Ви е дошла белята на главата!
Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
Last edited by atakurt on Thu Mar 28, 2013 9:17 pm, edited 1 time in total.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 9:17 pm

Г-н Куртенков,

ШК Кресим е регистриран в Община Троян в началото на 2013 година.Не е получил нито една стотинка субсидия досега и всеки един малоумник може да провери това.От създаването си досега в този клуб пари съм давал само и единствено аз....За твое огромно съжаление.

С уважение:Симеон Винчев председател на клуба
Simeon Vinchev
Кон
 
Posts: 25
Joined: Sun Feb 19, 2012 9:27 am

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 9:23 pm

Simeon Vinchev wrote:Г-н Куртенков,

ШК Кресим е регистриран в Община Троян в началото на 2013 година.Не е получил нито една стотинка субсидия досега и всеки един малоумник може да провери това.От създаването си досега в този клуб пари съм давал само и единствено аз....За твое огромно съжаление.

С уважение:Симеон Винчев председател на клуба


Странно, съгласно линка http://troyan21-statii.blogspot.com/201 ... _2181.html , още на 11. май 2011 година, местният вестник "Троян 21" е написал статия за дейността на ШК "Кресим".

Г-н Винчев, казах Ви - не се заяждайте с печени журналисти. Единствено поради това, че сме колеги с Вас, не съм писал за Вашия случай. Не го ли оценявате? Поспрете се малко ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 9:32 pm

Г-н Куртенков,
наистина е безсмислено, дейност има има регистриран клуб.Но средства не са взимани поради проста причина, а тя е че за 2012 година клуба не е регистриран в община Троян.
Сигурно сте много печен журналист, не мога да Ви оценя....
Истината обаче знам аз.А тя е аз давам пари а не сам взел и стотинка досега от Община Троян.
Ако искаш мога да дам и на теб и твоя клуб.Последно време имате нужда....ако нямаш 150 лв да ти услужа ,като спечелиш второто дело ще ми ги върнеш.

Приятел
Simeon Vinchev
Кон
 
Posts: 25
Joined: Sun Feb 19, 2012 9:27 am

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 9:43 pm

Супер! Радвам се за Вас.
А докато си пишехте тук, аз тряснах поредния скалп и вече имам 2403 рейтинг.
Така че - поиграйте малко шахче (освен писането), защото вече Ви надминах рейтинга от 2402, с който сте сега в ранглистата ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby Simeon Vinchev on Thu Mar 28, 2013 10:07 pm

Г-н Куртенков , обяснете ми че не Ви разбирам. Всички тези неща ,които пишете горе ,в какво качество ги пишете за да знам как да се обръщам към Вас, тоест дали сме равнопоставени. Като председател на клуб ли ги пишете или като седнал на една ракия ?

Симеон Винчев Председател на ШК Кресим
Simeon Vinchev
Кон
 
Posts: 25
Joined: Sun Feb 19, 2012 9:27 am

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby MilenPetrov on Thu Mar 28, 2013 11:11 pm

atakurt wrote:Уважаеми г-н Петров,
Вие не сте нито член на лицензиран шахматен клуб към БФКШ, нито пък сте състезател в който и да е било турнир на БФКШ от много години.
Тази проблематика не Ви касае. Вие сте външен човек.


Аз ли не разбирам нищо или се правиш на луд??? Погледни ми статистиката в ICCF и си пресметни в колко турнира организирани от БФКШ съм участвал (уж си член на МЕНСА а нещо май математиката ти куца). Това, че в последните 2 години не съм играл в републикански първенства си е лично мое решение. И в двете отборни първенства бях поканен (и то от повече от 1 отбор), но любезно отказах поради лични ангажименти. Също така получих и покани за всички приятелски мачове, но поради същите причини отказах. Можеш да бъдеш спокоен и в същото време много загрижен, тази година ще играя в отборното и ще бъда на 1 дъска да те видя колко хабер си имаш от кореспондентен шах.
В същото време искам да ти кажа че за разлика от теб, мен ме канят да участвам в различни турнири, но аз просто нямам възможност, а и имам и чуждестранни ангажименти. За мен те са по-голям приоритет тъй като евентуално може и да ми носят финансови изгоди. А сега се замисли и си направи сам изводите защо някой "външен човек" е желан а "вътрешния" не е...
MilenPetrov
Топ
 
Posts: 123
Joined: Wed May 20, 2009 4:25 pm

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Thu Mar 28, 2013 11:52 pm

MilenPetrov wrote:А сега се замисли и си направи сам изводите защо някой "външен човек" е желан а "вътрешния" не е...

Много просто - защото външният Петров с текущ рейтинг 2338 е голяма мамула и всеки си го блъска на шах, с други думи - удобен противник, а и лесно става за мезе.
А вътрешният с текущ рейтинг 2403 пък е многократен шампион на България и мачка наред като тахтаби разните му там членове на управителни съвети и други подобни мушмороци. Затова и е нежелан - прекалено е силен!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Доказателства за корупцията в БФК Шахмат

Postby atakurt on Fri Mar 29, 2013 12:03 am

Simeon Vinchev wrote:Г-н Куртенков , обяснете ми че не Ви разбирам.

Споко, г-н Винчев, споко!
Всичко ако разбирахте, като мен щяхте да бъдете. А и сам знаете - индивидуалните уроци се заплащат по-скъпо, така че - обяснението ми ще Ви струва тридесет лева за учебен час, петдесет за два скачени. Изберете си сам, по толкова взимам като на приятел!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Next

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests