За развитието на детско-юношеския шах в България

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Tue Apr 08, 2008 3:44 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Tue Apr 08, 2008 3:44 pm

Ако може да не се разпростираме за съдийството и БФШ тук, ще има отделна тема за това, както съм обещал. Помолих ви по-скоро да споделите впечатленията си от играта на децата и то на тези, които смятаме за най-талантливи от тях :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

by Advertising on Sun Jun 08, 2008 9:49 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Sun Jun 08, 2008 9:49 pm

Здравейте,
Ще се опитам да се включа в темата за ДИП в Смолян. Имаше някъде пост за истинското състояние, при което играха децата. Лично аз бях потресен от условия, организация и най-накрая награждаването.
Не обичам да критикувам без 100% да съм наясно с нещата по финансиране, съдийство и т.н., но ако така се провежда международна проява просто никой няма да играе. Критики и оправдания - хиляди, но според мен ДИП е извадка на случващото се в България. Ако имаше повече ентусиасти, организацията дори и със същите средства, щеше да е на ниво ..., но не би. Едното ми дете игра във "фоайе" с 3 постоянно отварящи се асансьора, а при другото дори и не отидох за да не се дразня. Награждаването беше пълна пародия и направих голяма грешка, че го заснех на "клип". Колко смях и подигравки от колеги чух само аз си знам.
От друга страна разбирам и друго, там където се съберат повече от двама българи след тях е кочина и никой повече не ги кани. Такива сме си "културни" или както казва един комшия "свинье". Толкова за Смолян. Най-лошото обаче, е че бях с децата на "купата на Слона 3" и направих съпоставка. В началото се възмутих се от "детската" такса от 20 лв (помните че имам 2 деца), но в края на турнира бях готов и на по-висока цена. Перфектно организиран и проведен (мое мнение). И въпреки, че броят на участниците е несъпоставим с ДИП, сигурен съм, че това не може да бъде извинение. В крайна сметка ДИП се прави от БФШ веднъж годишно за тези деца , следователно трябва да се прави добре.
И понеже виждам, че в тази тема се включват и съдии ще помоля за една консултация, а именно:
Къде играят заелите второ място на ДИП ?!?
Отговарям си сам .... на Европейско.
Е да де ама Европейските са 2 ??? Да така е, незнайно защо децата (момичета и момчета) до 8г. вече втора година играят в ГРУЗИЯ през юни.
Тогава пак питам:
Според вас дали тези две деца от ДИП ще играят там (в Грузия)???
Понеже се досещам за отговора задавам 3-ти въпрос:
А ако отидат със другите в Херцег Нови (Европейското от 10 до 18 г.) до каква възраст ще играят ???
И понеже пак съвсем неслучайно се сещам за отговора питам за последно:
А как би се чувствувал, който и да е от нашите таланти (т.е. най-добрите) ако по "стечение на обстоятелствата" го качат в следващата възрастова граница ??? За сравнение на Европейското 2007 най-високо ело при момчетата 10г. - 2094, а при 12г. - 2341 !!!
Или какво ще кажете, то първите няма да "помиришат" световно тая година (така се чува де), та вие с такива дреболиии .....!!! КАРАЙ НАЛИ ДЕТЕТО ЩЕ ВИДИ СВЯТ ;)
Не искам да обиждам никого, но това е реалността дами и господа.
П.П. Ако случайно съм сбъркал в отговорите на моите си въпроси ше се радвам на опровржение ;)
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

by Advertising on Mon Jun 09, 2008 8:51 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Mon Jun 09, 2008 8:51 pm

Наистина контрастът между Държавните първенства (през 2008 г. в Смолян) и повечето от останалите вече утвърдени детски турнири (какъвто е и "Купата на Слона"), е повече от очевиден.

a_monov смята, че в Смолян
Ако имаше повече ентусиасти, организацията дори и със същите средства, щеше да е на ниво


Моите впечатления са малко по-различни. Приемам, че ентусиазмът, когато го има, е нещо положително, но само той не е достатъчен.

Според мен основната разлика в организирането на ДИП Смолян 2008 и на "Купата на Слона" е в наличието на солидни спонсори, подпомогнали организирането на "Купата на Слона".
Нека не ги премълчаваме, напротив - в наш интерес е да ги изброим и тук по начина, по който са отбелязани и в сайта на организаторите от ШК "Бадев":
http://free.hit.bg/badev/

Банка ДСК, Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, Национална Спортна Академия ”Васил Левски”, Българска Народна Банка, Българска Федерация Шахмат, Пенков-Марков & партньори и фирма „Лава”


Разбира се, приносът на всяка една от фирмите и организациите, спомогнали за провеждането на турнира, е различен и е трудно да бъде оценяван отделно, но като цяло в полза на развитието на детския шахмат е всякакъв, дори и най-слаб тип ангажираност, проявена дори и от една най-малка и неизвестна фирма или организация.

Така че моите надежди за подобряване на равнището, на което се провеждат Държавните първенства, са свързани именно с това : БФШ да намери подходящ начин, по който да включи в тяхното провеждане колкото се може повече различни фирми и организации в ролята на спонсори. По този начин ще имаме повече гаранции, че няма да се стига до организационни пропуски от типа на тези, които мнозина са забелязали в Смолян - просто се надявам, че спонсорите ще държат на собствения си авторитет и няма да допуснат подобни неща.

А по втория въпрос, който с основание повдига a_monov - за участието на представители от България в Европейските и Световните първенства - вероятно трябва да изчакаме да бъдат обявени решенията от насроченото за 5 юни 2008 г. заседание на УС на БФШ, в дневния ред на което, наред с много други въпроси, е записана и точка
http://chessbg.com/us.php?i=view&id=41

7.3.По участието на юношите и девойките на Световните и европейски индивидуални първенства през 2008 година.

Докладва: Н. Велчев



Обикновено 1-2 седмици след провеждането на съответното заседание в сайта на БФШ се появяват и решенията, взети по отделните точки от обявения дневен ред.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby SvetlaYordanova on Tue Jun 10, 2008 2:09 pm

Защо Европейското първенство за деца до 8 години се провежда в Грузия ( в момента) ,а не заедно с останалите първенства( до 10,12,14,16,18) ,трябва да попитате ФИДЕ.Факт е,че вече официално има група до 8 и се провежда световно до 8,заедно с другите възрастови групи.Колкото до европейското-Грузия от няколко години се е "абонирала" за това първенство и успешно го използва за обиграване на своите деца ( участниците са предимно местни,тоест само името е европейско).Явно все още не се гледа достатъчно сериозно сред световната общественост на нуждата от такова първенство.Аз мисля,че все пак ще доживеем това време.
SvetlaYordanova
Топ
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 13, 2008 1:33 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Tue Jun 17, 2008 8:40 pm

Г-жо Йорданова,
Това, което ще напиша не е адресирано специално до Вас, но понеже има и реплика на Вашият отговор си позволявам това обръщение. Понеже съм нов във форума се представям - Александър Монов, баща на един от многобройните малчугани имали щастието (или не) да се запалят по тази прекрасна игра, а именно Златина (момичето заело второ място до 8г. на ДИП гр. Смолян). Дебело подчертавам, че изразявам собствено мнение на родител и по никакъв начин не изразявам мнението на клуба в който тренира дъщеря ми.
Започвам по ред. Намекът ми в предния пост (малко по нагоре), се отнасяше не до това, защо Европейското до 8г. се провежда в Грузия, а за това кой и как организира състезателите добили право на участие в този форум. Защото за това че Европейското първенство се провежда на” две места” аз научих случайно и то след датата в която федерацията е трябвало да изпрати „депеша” за участниците, които ще се борят за имиджа на българската шахматна школа. Веднага би възникнал въпроса, защо никой (клуб, треньор или родител) не се е поинтересувал навреме?!? Аз като родител отговарям ..... не можеш да питаш за нещо, което не знаеш че съществува и трябва принципно да „бъдеш уведомен” от „отговарящите”. Така се получи и в нашият случай. Златина въпреки че има право на участие в Европейско не отиде в Грузия (както и момченцето до 8г.), защото никой от федерацията не си направи труда да се обади, изпрати по пощата или уведоми чрез електронно писмо, за мястото и сроковете или поне датата до която трябва да се заяви участие. Пак ще има опониране, че това е задължение на клуба, на което ще отговоря, че организацията се поема от федерацията. А под организация аз лично разбирам и това, навреме да бъдем уведомени за мястото и времето на състезанието, нищо друго ... просто едно обаждане.
Е, не се получи и сега алтернативата е Злати да участвува в Херцег Нови до 10г. (ако федерацията разреши) като „допълнителен играч”, т.е. клуб,спонсор или най-вече родител поемат разноските за всичко. Средно за мен и дъщеря ми (все пак тя е на 8г. и не може да излезе без родител) пребиваването и самата такса за участие на форума ще „чукне” 3000 лв., като тук не се слагат разходи по пътуване (все още не съм наясно колко са). С участието на двете сериозни проверки преди Европейското („Морско конче” – Варна и „Морски дракон” Приморско) разходите стават непосилни за родител, клуб или евентуално спонсор (когато за първи път се изявяваш и си на 8 „мисията е невъзможна”). Тук не смятам и това че шансовете силно се занижават поради „принудително участие" в по-горна възрастова група.
Какво излезе, за да защитава имиджа на България, състезателят „добива право да си плати всичко”. На практика се получи точно това и безкрайно съжалявам, защото сигурно вината е и моя. За следващият път обаче (ако има такъв) ще знам, взимам карта на Европа и след награждаването започвам да досаждам всеки божи ден. А колко по-лесно щеше да бъде просто някой да се беше сетил да качи условия и дати на сайта на федерацията.
Колкото до ситуацията в момента .... тя е „пат”. Злати - момичето с право на участие в Европейското ... просто няма да отиде. И не защото родителите и не могат да осигурят средствата, а защото „не е правилно да го направят”. Това е реалността дами и господа, затова и момичетата на ДИП до 8г. бяха само 7 (миналата година 2), защото няма подкрепа. Никой не очаква „чудеса” от тези които ни организират( лаптопи, командироване на лични треньори и др., както е при турци, поляци, руснаци и всички останали), но и лафовете „всеки да се спасява по единично”, „няма пари” и „като не ви отърва откажете се” вече са ми втръснали. Омръзна ми да ме гледат „от високо”, а аз да „стъпвам на пръсти” случайно да не ядосам някого „защото това е вредно за имиджа” и „винаги има последствия”.
Може би пиша емоционално, може някои от нещата да „стоят по друг начин”, затова още веднъж подчертавам, че това е изповед на един баща имал щастието детето му да се пребори за 2-рото място до 8г. в България, а не ОФИЦИАЛНО МНЕНИЕ НА КЛУБА в който тренира.
Колкото до Злати :) ..... тя в момента е щастлива, усърдно тренира и учи нотация и елементарни шахматни думи на английски. Живее с трепет и очакване на това, което няма да преживее – Европейско първенство. Ще я оставя в този вълшебен „свят на фантазиите” до края на надпреварата „Морски дракон”, а след това ...... след това може би някой от тези, които са отговорни, ще иска да я погледне в очите когато за секунди „стъпча всичко” (та ние дори за международен паспорт снимки правихме). Всъщност от тази възраст ще и останат прекрасните спомени от природата на Смолян, когато беше на крачка от върха и ......... снимките с ръководители от федерацията. Дано любовта към играта надделее над разочарованието и не се случи това, което се е случило с много от младите шахматисти („угасват преди да заблестят”)
Това е дами и господа !!!
Не се оплаквам, не хленча и не търся съжаление. Не нападам и конкретна личност. Просто не се СТРАХУВАМ да кажа това което изживявам, а когато се съвзема може и да пусна мнение по темата „За развитието на детско-юношеският шах в България”.
Още веднъж се извинявам на всички за негативното послание, но мисля,че то е пряко свързано с дискутираната тема.
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby SvetlaYordanova on Thu Jun 19, 2008 12:18 am

Уважаеми г-н Монов,
Не съм аз тази,която трябва да ви отговори,но тъй като се съмнявам,че някой друг ще го направи,реших отново да напиша някой ред.
Първо да ви поздравя за отличното представяне на дъщеря Ви в Смолян.Сигурна съм,че й предстоят още много успехи.
Едва ли знаете,но аз бях инициаторът на идеята преди няколко години в България да се въведе ДИП до 8 години.Макар и бавно и трудно това стана и мисля,че вече "берем плодове"-появиха се много малки таланти,което може само да ни радва.Винаги съм била за това в децата да се инвестира много като средства и сили.
В момента европейското до 8 год е по-скоро неофициален турнир - участва който иска и за своя сметка.Незнам кой Ви е казал,че ДИП до 8 важи за нещо,аз поне незнам.Колкото до световното до 8-там организаторите поемат разноските(без пътни) на 1 представител от държава,както и във всички останали групи.Същото се отнася и за европейско от 10 до 18 години.Затова се опитах да Ви обясня ,че европейското до 8 на практика е "частен" турнир на Грузия и не се възприема насериозно .Засега...
SvetlaYordanova
Топ
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 13, 2008 1:33 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Thu Jun 19, 2008 3:11 pm

Благодаря, г-жо Йорданова
По късният час на мнението Ви разбирам, че сте отделили от личното си време за да отговорите на моята „емоция”. Лошото е, че вече съм съвсем объркан.
Няколко пъти чувах за „неофициалнотоЕвропейско първенство до 8г"., а сега го виждам написано и от Вас. Какво значи това ?!? Че, играещите до 8г. са „втора ръка” ? Че,ако станеш първи на ДИП отиваш на Световно, а при второ място вече си при участниците в „неофициалните” първенства в Европа ?
Веднага направих справка в „мрежата”. На сайта на Fide заглавията са: „European Youth U 10-18 Chess Championship 2008” и „European Youth U-8 Championship 2008”. Препратките и последващи страници са еднакви. Победителите и в едното, и в другото се изписват на същият този сайт. Условията за участие са „еднотипно” поднесени, а и след дълго "ровичкане" не можах да открия думичката „open” за форума провеждан в Грузия. Какво излиза ? Всички го признават, а за нас ...... неофициално!!! Значи ли това, че призово място до 12г. ще „блести”, а челно класиране до 8 няма стойност? Та нали България е една на всички и всяко участие на неин състезател вдига имиджа и в Европа. Пък и ако съвсем откровенно си „говорим”, шансът в Европейското на дете 8 и юноша 16 години е различен, защото при малките не е от голямо значение комерсиализацията („скъпи” треньори, участия зад граница и др.) и постигането на добър резултат е по-лесно постижимо.
Някой може да каже, че при „малчовците” конкуренцията е по-малка !?! Дори така да е, дори призовото място да е „плод на случайност”, все си мисля че всяко дете минава през „кръговете на ада” на едно ДИП и се бори не по-малко достойно от „каките и батковците”. Затова то има същото морално право да участва редом с тях и да се учи да се бори за имиджа на нашата школа. Ако не съм прав, то нека това се каже ЯСНО.
Тук преминавам и към втората реплика. Пишете: „Незнам кой Ви е казал,че ДИП до 8 г. важи за нещо, аз поне незнам”. Ами вижте ... и аз незнам. Порових се в документите и сайта на федерацията, но не видях специален текст за децата до 8г. На ДИП Смолян превъртях клипчетата от откриване и награждаване ..... и там нищо. Каза се само че първите участват на Световно, вторите на Европейско. Хайде стига „секретност”, толкова ли е трудно условията, правото на участие и датите да се публикуват на сайта на федерацията и да се обявяват преди откриване на ДИП, а не да се научават „оттук-оттам” в последният момент ? Не, не е трудно, но дори и аз не бих казал при официално откриване, че условията за всички възрасти са едни ...... „без момченцето и момиченцето заели 2-ро място”. Конфузно, нали?!? Ако е решено – да се каже, а не да се „увърта”.
Сега всички ще кажат че „мрънкам”, защото съм „лично заинтересован”. Донякъде е така. Горд съм че само с 4 месеца тренировки моето „хлапе” се пребори за второто място, въпреки че още има ”принцеси и приказки” в главичката си и гледа на всичко от забавната страна .
Реално обаче решението за НЕУЧАСТИЕ вече го взех и обявих в този форум, но продължавам да питам, защото утре ВАШИТЕ ДЕЦА и вие дами и господа ще сте на моето място и ще изпитате същата болка и разочарование. Нека всеки каже мнението си, може пък ако добре се е „маскирал” да не го разпознаят и да няма „последствия”.
Ще помоля и всички които четата поставения проблем, да не го използват за „разчистване на сметки” (както в подобен форум на наш шахматен сайт ) или за „черен PR”. Не случайно поставих проблема точно тук, не да търся конфронтация, а да намеря логично обяснение. И ако някой, на който това няма да му отнеме много служебно време и „съвсем случайно” му влиза в задълженията ме „просветли”, публично ще благодаря независимо от това дали написаното покрива моите разбирания или не. Защото г-жо Йорданова Вие сте една и не може да отговорите на всички питания некасаещи конкретните Ви задължения.
Чудя се само дали пък хората, които компетентно могат да отговорят нямат проблем с използването на INTERNET и не влизат в такива форуми ? ;) Тогава най-вероятно въпросите ми ще останат без отговор, защото всички останали места на които се сещам, че мога да поставя проблемите се четат от доброжелателни (и не чак толкова) хора, които търсят „жълтичко” и не разбират от шах.
За последно ще кажа че работя от 16 год. с деца (вече над 4000) и доста добре познавам детската психика, затова ще си позволявам да се включвам от време на време в мненията.
Колкото до проблема, който поставих, ...... повече не мисля да досаждам. Разбира се ще отговарям на реплики и дори на „провокации”.
Това е от мен. Чакам мнения, защото „Най-лошо е ако човек не знае как изглеждат нещата в очите на другите” ;)
Last edited by a_monov on Tue Jul 22, 2008 11:32 am, edited 1 time in total.
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Mon Jul 21, 2008 3:01 am

Интервю на Стефан Сергиев от 20 юли 2008 г.

http://focus-news.net/?id=f9690" onclick="window.open(this.href);return false;

Стефан Сергиев: Работим за добрата подготовка на отборите ни на шахматната олимпиада
20 юли 2008 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Стефан Сергиев, председател на Българската федерация по шахмат (БФШ) в интервю по повод Международния ден на шахмата 20 юли пред Агенция “Фокус”

Фокус: Откога шахматът е професионален спорт в България?
Стефан Сергиев: Не мога да кажа, че е професионален спорт. Има в последните години отделни шахматисти, които са професионалисти и то най-вече в последните години, в годините на демокрацията. Но като цяло не може да кажем, че спортът е професионален.
Фокус: А какви са основните проблеми пред Българската федерация по шахмат (БФШ)?
Стефан Сергиев: В момента най-големият ни проблем е да можем да принудим президента на Световната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов да изпълнява решенията на конгреса на ФИДЕ и да се състои мачът на Веселин Топалов срещу Камски, който е полуфинал за световната титла. Иначе останалите проблеми са проблеми от ежедневието. Да се подготвят добре нашите отбори за участие в олимпиадата, шахматната олимпиада говоря, която е от 8 до 25 ноември в Дрезден. Тази година имаме основание всички силни български шахматисти да бъдат включени и те са включени и заявени в националния отбор по шахмат, за да можем да се борим за едно почетно класиране. Пред нас стоят въпросите за добрата подготовка на Антоанета Стефанова и Мария Велчева, които от края на месец август ще участват в световното първенство за жени. Но като цяло не бих казал, че имаме някакви сериозни проблеми.
Фокус: А колко души ще участват от България?
Стефан Сергиев: Отборите са от по четири основни състезателя и един резерва при мъжете и същото при жените.
Фокус: Колко са клубовете по шахмат в България?
Стефан Сергиев: В момента клубовете са 75. Това са официално регистрираните клубове, които са членове на федерацията и развиват дейност. От тях между 48-50 получават субсидии от Държавната агенция по младостта и спорта за постигнати резултати в състезанията от държавния спортен календар.
Фокус: А има ли интерес от страна на децата към шахмата като спорт?
Стефан Сергиев: Мога да кажа, че има много голям интерес. С всяка година непрекъснато се увеличават състезанията. Дори участието на деца са увеличава не само в държавните състезания, а и в много други от рода на традиционния турнир “Морско конче”, което се провежда във Варна. Този турнир се провежда всяка година в последната седмица на август. Друг турнир, “Търновска царица”, се провежда през април във Велико Търново. Вече има много, десетки бих казал, турнири и състезания, в които участват много млади състезатели. От следващата година или по-точно от предстоящата учебна година - от ноември до месец май Българската федерация заедно с М-тел започват една интересна верига от турнири “М-тел Джуниор”. В тези турнири ще участват състезатели, момчета и момичета, до 14 години. Победителят във всеки един от тези турнири ще получи като награда лаптоп. Вече сме определили първите градове, които ще бъдат домакини. Турнирът ще започне в последната събота на месец октомври в Благоевград, след това ще бъде в Тутракан, в началото на следващата година ще бъде в Ямбол. Финалът в провинцията ще бъде на Цветница 2009 година в Ловеч. Заключителните прояви ще бъдат на 17 май, Денят на българския спорт, в София по време на Турнира “М-тел Мастърс”.
Фокус: В какво се изразява политиката на БФШ за повишаване на интереса на децата към шахмата?
Стефан Сергиев: Всички тези състезания се провеждат с активното участие на БФШ. В началото на месец август ще излезе от печат утвърдената от Международната федерация по шахмат книга “Шахмат за всички” , която е препоръчана за всички страни-членове на Международната федерация по шахмат. Ние сме я превели на български език. Тя ще бъде подарена на всички деца, които участват активно в групите за подготовка и са картотекирани към Българската федерация по шахмат, и участват активно в състезания. Тя ще бъде предоставена и на малките деца, които сега правят първите си стъпки в шахмата. Искам да кажа за тази книга, че е на базата на диаграмния метод, т.е. всеки въпрос е поставен на диаграма и всеки, който желае да се обучава, трябва да намери отговора. В нея всъщност няма какво да се чете, а от диаграмата се учи. Разбира се, с помощта на преподавател.
Фокус: Как бихте обяснили един такъв феномен - малки деца, които са блестящи шахматисти и играят с възрастни? Това въпрос на обучение ли е или става въпрос за тип мислене от страна на децата?
Стефан Сергиев: Аз бих отговорил по един начин. Шахматът е спорт за всички възрасти. Важното е да можеш да съобразяваш, да можеш да взимаш бързи решения и да ги осъществяваш. Шахматът, грубо казано, имитира или копира живота. И в живота трябва да знаеш как да стъпиш, за да не паднеш. Така е и в шахмата. Трябва да можеш да оцениш една позиция и да знаеш в нея какво да играеш. Не бих се наемал да отговоря на въпроса. Всеки, който може да играе, всеки, който знае правилата на играта, той сяда и участва. За да постигнеш един добър резултат, трябва да имаш една добра подготовка, трябва да имаш самочувствие, трябва да можеш да се бориш и да побеждаваш. Шахматът, за разлика от много други спортове, дава възможност едновременно да играят хора от всички възрасти. В момента широко разпространени са в целия свят така наречените открити турнири, в които именно се наблюдава това- всички играят. Вече там отделно се правят класиранията и за всичко това ни дава възможност така наречената Швейцарска система.
Росица ГЕОРГИЕВА
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Mon Jul 21, 2008 11:16 am

sirkov-L wrote: Интервю на Стефан Сергиев от 20 юли 2008 г.

В началото на месец август ще излезе от печат утвърдената от Международната федерация по шахмат книга “Шахмат за всички” , която е препоръчана за всички страни-членове на Международната федерация по шахмат. Ние сме я превели на български език. Тя ще бъде подарена на всички деца, които участват активно в групите за подготовка и са картотекирани към Българската федерация по шахмат, и участват активно в състезания. Тя ще бъде предоставена и на малките деца, които сега правят първите си стъпки в шахмата. Искам да кажа за тази книга, че е на базата на диаграмния метод, т.е. всеки въпрос е поставен на диаграма и всеки, който желае да се обучава, трябва да намери отговора. В нея всъщност няма какво да се чете, а от диаграмата се учи. Разбира се, с помощта на преподавател.



Идеята е добра :) Аз пък подготвям Интернет проект по темата, добре ще се допълним ;)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby jeliazkov on Mon Jul 21, 2008 10:28 pm

По делата ще ги познаете! :D
jeliazkov
Кон
 
Posts: 23
Joined: Sat Mar 15, 2008 10:11 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Tue Aug 05, 2008 3:30 am

Понеже мина доста време от срещата във Велико Търново и не се съмнявам, че обсъжданите идеи са били предложени на вниманието на федерацията от Живко Жеков, ми е любопитно дали има или ще има някакъв резултат от тях... Надявам се вече не е тайна? :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Sun Sep 14, 2008 10:45 am

Във вестник "Монитор", Брой 3327, Събота, 13 Септември 2008, е публикувана следната статия:


Време е за родителски срещи в нашия шахмат

Топалов напомни за най-добрите си дни едва в Билбао
ВЛАДИМИР ПЕТРОВ
Финалният турнир от Големия шлем в Билбао може би ще влезе в историята на шахмата с невероятните размествания в класирането, които са съпроводени с много емоции както за участниците, така и за техните почитатели. При новата система на точкуване с 3 т. за победа е достатъчно да спечелиш две поредни партии и от аутсайдер ставаш претендент за първото място. Това направи Левон Аронян, който победи последователно нашия Топалов и световния шампион Ананд. Турнирът се разви много добре и за българския гросмайстор. Освен че често заемаше първо място, той спечели и двете партии срещу Магнус Карлсен. Това е голямо психологическо предимство не само за близкото бъдеще, а и в перспектива, защото норвежкият гросмайстор ще играе главна роля в борбата за световната титла.
Отпадането на Антоанета Стефанова на световното първенство в Русия е тема за много изводи. Борбата на полуфиналите между Костенюк, Крамлинг, Хоу Ифан и Конеру е достатъчно интригуваща. Рускинята Александра Костенюк спечели първата партия срещу Пиа Крамлинг, втората завърши наравно и така се класира за финала. Освен със спортните си успехи тя е известна и като шахматната Курникова. Първите си стъпки в шахмата прави на 5 години под влияние на баща си, преподавател в една от военните академии в Москва. Другата финалистка ще се определи в тайбрек, след като Хоу Ифан и Конеру си размениха по една победа.
Полуфиналистките са представителки на страни, в които шахматът отдавна е нещо повече от игра - Русия, Китай, Индия. Родената в Стокхолм Пиа Крамлинг е омъжена и живее в Испания, страната, която прави най-много за шахмата в момента. Там се съчетават спортни, икономически, политически и много други интереси. Не случайно Ананд, Топалов, Широв, Любоевич живеят в Испания. Много туристически центрове процъфтяват от реклама чрез шахмат. Когато български спортисти губят в международни състезания, търсим всякакви оправдания, включително и със световна конспирация. Но ако бъдем обективни, трябва да признаем, че състезания с представители на САЩ, Русия, Китай и Индия са много по-печеливши. Друг е въпросът, че зад успехите на техните представители стоят не само държавата, бизнесът, медиите. Спазват се принципите на кибернетиката, като наука за управлението. Знаем какво се прави за Магнус Карлсен в Норвегия или за Сергей Карякин в Украйна. У нас също има много шахматисти, които не отстъпват по талант на Веселин Топалов, Антоанета Стефанова, Иван Чепаринов. Но успехите си Ники Христов, Киприан Бербатов, Александър Монев, Дарена Сиркова, Деница Драгиева дължат преди всичко на финансовата помощ на… своите родители. И ако искаме българският шах да има успехи, истината трябва да се казва открито не само по форумите в интернет. Време е за родителски срещи, на които родителите на Антоанета Стефанова, Силвия Алексиева-Кола (лидер на френския национален отбор), Вера Пейчева-Юргенс (стигнала до националния отбор на Германия), сестра є Евгения Пейчева-Хансен (състезавала се за датския национален отбор), Иван Чепаринов, могат да разкажат интересни неща за трънливия път към върховете. Така горчивата за едни и сладка за други истина ще стигне и до медиите, не само жълтите. А медиите бяха част от бляскавата кариера на Фишер, Карпов, Каспаров.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby GEORGE_GLN on Mon Sep 15, 2008 8:09 pm

Моите уважения към г-н Стойнов - и като човек и като треньор.
Искам само да го корегирам : ШК ЦСКА ползва базата на ІV км. , която е собственост на МО само и единствено за състезания , за което имаме подписан договор срещу определени ангажименти. Тренировките на ЦСКА се провеждат в читалище Плиска , като за което плащаме не малък наем.
GEORGE_GLN
Пешка
 
Posts: 1
Joined: Sun Mar 09, 2008 11:09 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Ivanst on Mon Sep 15, 2008 9:19 pm

Здравейте,
По принцип не отговарям на анонимни писачи във форумите.
Само ,не разбирам за какво точно трябва да бъда коригиран.
Поздрави
Иван Стойнов
Ivanst
Офицер
 
Posts: 90
Joined: Wed Mar 12, 2008 10:09 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Mon Sep 15, 2008 10:23 pm

Г-н Иван Стойнов, разбира се, че няма как да се сетите, защото става въпрос за едно Ваше мнение, което сте публикували тук преди месеци, а GEORGE_GLN (това не е анонимен писач, обикновено под това име пише Георги Николов, бащата на младия състезател Румен Николов) вероятно е прочел едва днес.
Вашето мнение тук е следното:
viewtopic.php?f=11&t=35&st=0&sk=t&sd=a#p309

Там цитирате откъс от отчетния доклад на президента на БФШ, в който се казва

ЦСКА работи в залите на хотел „ЦСКА” на 4-ти километър, предоставени му безвъзмездно от Министерството на отбраната, в изпълнение на подписания Меморандум


Вероятно GEORGE_GLN не е обърнал внимание, че написаното е цитат от доклада, и затова е приел, че е Ваше лично становище. (А то може и да е, защото не сте изразил отношение по това, което цитирате, и затова може да се приеме, че според Вас цитираното е безспорна истина.)

Та това иска да Ви каже GEORGE_GLN : че съдържащото се във Вашето мнение от 13 март 2008 г. не е съвсем точно.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

PreviousNext

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests