Крамник - Ананд

by Advertising on Thu Oct 30, 2008 7:33 pm

Advertising
 

Re: Крамник - Ананд

Postby Nikola on Thu Oct 30, 2008 7:33 pm

Каспаров може да е голям чешит и да е насътворил много бели на шахматната организация през последните години, но всичките му прегрешения се опрощават автоматично, като се има предвид колко много е дал на шахмата. Така че, мнението му винаги тежи повече от мнението на всеки друг.

Радвам се, че и моето мнение съвпада с неговото, преди да съм го прочел :)
Шахматни опити - http://chess.logos-bg.net
В дебюта играй като по книга, в мителшпила - като магьосник, в ендшпила - като машина, Рудолф Шпилман
Видиш ли добър ход, огледай се за по-добър, Емануел Ласкер
User avatar
Nikola
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Mar 06, 2008 10:56 pm

by Advertising on Fri Oct 31, 2008 4:58 pm

Advertising
 

Re: Крамник - Ананд

Postby sirkov-L on Fri Oct 31, 2008 4:58 pm

Вестник "7 дни спорт" публикува обширен коментар, посветен на завършилия наскоро мач Ананд-Крамник

http://www.7sport.net/7sport/fo_1forum/d5205_5.htm

Шахматният свят след мача Ананд-КрамникАнанд разби илюзиите на Крамник за свръхсила
Индиецът победи заслужено, но руснаците останаха без козове в битката за короната

За всеобща изненада завесата на шахматното гала-представление в Бон бе спусната предсрочно. Само след 11 партии и при резултат, който малцина можеха да предвидят - 6.5:4.5 за шампиона Вишванатан Ананд (Инд), Тигърът от Мадрас запази короната си. Преди всичко нека поздравим победителя - симпатичния, скромен и уважаван от всички индийски колос, който триумфира напълно заслужено, а имаше реални шансове да разгроми съперника си с още по-изразителна разлика в точките. Най-висока оценка заслужават и домакините и по-конкретно - главният организатор Йозеф Реш.

Всъщност нямаше никакви съмнения, че в това отношение всичко ще бъде на възможно най-високото ниво. Пословични са талантът, прецизността и доброжелателността на германците, когато провеждат в страната форуми от всякакъв род. За уникалните шахматни традиции и символи на Германия какво да говорим - за тях може да се прочете и в детските ръководства по шах.

Защо рухнаха прогнозите? Преди началото на мача почти всички експерти предвещаваха успех на Владимир Крамник (Рус). Даже прогнозата на гения Гари Каспаров бе в полза на сънародника му, макар че Човекоядецът от Баку оценяваше шансовете на руснака като минимално по-добри. Сред аргументите "за" бе и немаловажният факт, че преди старта балансът от резултатните "класически партии" (при нормална контрола за мислене) е в полза на Крамник - 6:4, а опитът му в мачове на подобно ниво бе по-богат. Други капацитети бяха склонни да приемат, че в случая съществено значение има и домакинството на двубоя, защото в Бон Владимир се чувства едва ли не като на своя родна земя. Главен организатор на мача там бе Йозеф Реш - немец с руски произход, емигрирал от СССР в Германия преди 24 години. Според информации от руските медии двамата се запознали след мача Топалов-Крамник (Елиста, 2006 г.). Енергичният и пълен с идеи Реш даже предлагал злополучният мач между Веско и Крамник да се организира в Германия, но ФИДЕ отклонила неоснователно офертата му (какъв шанс са пропуснали българите тогава!) и постановила твърдо - двубоят да се състои в Калмикия!

Но по онова време министърът на финансите на Германия Щайнбрюк заявил, че в близко бъдеще все пак ще има мач за короната в Бон.

Сега в медиите могат да се прочетат хиляди коментари по повод мача в Бон. Нека чуем първо гласовете на най-осведомените - самите участници, техните наставници. Ще цитираме мнения, публикувани в официалния сайт на Руската шахматна федерация (РШФ). В практически аспект всичко в мача приключи още през първата му половина - след VI партия Ананд поведе с 4.5:1.5 - убийствен аванс на кратката дистанция от 12 партии. Преди VII партия (завършила реми) пристигналият със закъснение в Бон руски гросмайстор Евгений Бареев, който беше помощник на Крамник в победните му шампионски мачове срещу Каспаров и Леко, възкликна: "Не бива да бъдеш тъй безнадежден в дебюта. Що за подготовка е тази, при която Крамник няма надеждно оръжие нито за белите, нито за черните? При Володя липсва точно изработена линия на поведение в зависимост от ситуацията в мача.Той се лута, очевидно е, че и формата му е лоша - тези вечни цайтноти..." След VIII партия (при резултат 5.5:2.5 за Ананд) двамата заявиха пред журналистите следното: Ананд: "Очевидно е, че Крамник се уморява към края на партиите и аз използвам това. Старая се да не давам на съперника възможност да се съвземе, подхвърляйки му проблеми както с белите, така и с черните". Крамник: " Аз и моят отбор (щаб) се оказахме по-зле подготвени за мача. И аз престанах да мисля за моите шансове на победа и за крайния изход на целия мач. Остава само да се опитам да покажа добър шах, да играя тъй, както умея..." Гари Каспаров (в "Chess Base): "

В този отлично проведен от Ананд мач Крамник не очакваше остри, рисковани дебютни системи с белите и това беше ключът за Ананд. Владимир бе неспособен да се бори срещу това и съперникът му напипа слабостта на Крамник - консервативния подход към играта. Струва ми се, че неговата прекалено защитна игра изразява общо понижение на силата". А специалният кореспондент на РШФ Евгений Атаров сподели нещо изключително интересно: "Не зная какво става сега на "територията на Крамник", ала в цялото му досегашно поведение - включително и в тази нищо незначеща V___ партия, се чувства явен дефицит на положителни емоции..." Защо ли бе така? И къде бе все пак симпатичната му съпруга-французойка, за да го окуражава?

Руснакът надцени себе си.
Вероятно още една съществена причина допринесе за ужасното фиаско на Крамник. Макар и с незавидно за претенциите му място в световната ранглиста (преди Бон - шести с коефициент 2772), Владимир продължи да развива своите "теории" които, в крайна сметка водеха до извода, че той е най-силният, че това ще е мачът, който ще бъде записан в световната история сред най-грандиозните. Според него истинските, "пълноценните" световни шампиони са само тези, излъчени в мачове (т.е. - такива, като него). Докато другите - станали крале в мач-турнири, са нещо като втора проба първенци. По този начин той грубо обиждаше Топалов и Ананд, спечелили короната след епични битки в мач-турнирите съответно в Аржентина (2005) и Мексико (2007). "Дребна подробност" тук е фактът, че Русия получи първия си световен шампион - патриарха на съветския шах Михаил Ботвиник, именно след мач-турнир през 1948 г., проведен в Хага и Москва и подобен на тези през 2005 и 2007 г.

Според Крамник обаче само мачът в Бон щял да сложи точка на въпроса кой и защо е най-силен. Надявайки се, разбира се, че той ще победи. Услужливи журналисти, близки до колоса, упорито доразвиха темата за величието на Владимир, а гросмайстор Михаил Голубьов даже постави заглавие на статията си: "Неговите велики наследници", имайки предвид, че само Ананд и Крамник са в момента хората, които могат да бъдат продължители на "шахматния ген" и уникалните постижения на Гари Каспаров! Изглежда руснакът надцени себе си, повярва в уникални възможности, каквито очевидно няма. И може би реши, че и този мач с Ананд ще бъде като другите негови, спечелени до момента - с типичната му тактика: бягство от усложнения, дълго позиционно лавиране, а когато получи по-добра позиция - "душене" на противника - т.е. постепенното му умъртвяване в позиционната паяжина.

Е, сега лъсна цялата истина, макар че тепърва ще има ровене и в други шахматни и житейски подробности, оставащи засега зад кулисите. ФИДЕ в цугцванг Според все още действащите правила на ФИДЕ предстои шампионът Ананд да се срещне с победителя от мача Веселин Топалов - Гата Камски. Да, ама при всяка възможна развръзка на споменатите двубои руснаците остават на сухо. Тях вече ги няма на големия подиум! Крамник е аут поне за 2-3 години, най-силният в момента по рейтинг руснак Александър Морозевич също няма директен достъп до трона. В по-нататъшните илюзорни планове на ФИДЕ, облечени засега във формата на официални правила, се предвижда победителят от Световната купа през 2009 г. и серията "Гран при" през 2009 г. да се срещнат в мач, та по-силният от тях после да се опълчи и срещу световния шампион през 2010 г. Ала за зла участ руснаците засега се представят трагично в "Гран при" - във временната класация на веригата няма техен човек в първата петица! Още по-съмнително е, че ще имат сигурен успех и в "Световната купа" - състезание по т.нар. "нокаут-система" с редуцирано време за мислене и кратки мачове на елиминиране - нещо, по-приличащо на шахматна рулетка.

ФИДЕ сега е в цугцванг - няма полезен ход и очевидно е, че ще трябва да прекроява отново старите си правила, за да даде шанс на някой друг руснак (или пък нов бонус на Крамник!). Такива са причините и за протакането на двубоя Топалов - Камски, който, неизвестно защо, ще бъде "обсъждан" на предстоящия конгрес на ФИДЕ през ноември в Дрезден с много голям шанс изобщо да бъде заличен от календара на централата, за да се премине към нов вид турнирчета, мачове и т.н.

Откъде идат конфликтите?
Цялата беда е в това, че някои високопоставени функционери във ФИДЕ и в Русия искат на всяка цена мъжката световна титла да се върне при тях. Бедата е, че тази истерия се подклажда от сегашната върхушка във ФИДЕ, която от години търси пътища и пътечки към "заветната цел".

В действителност на шахматната планета може да се въдвори дългогодишен мир, ако ръководните фактори на ФИДЕ разберат няколко съвсем простички неща. Първо - никой и никога не е подлагал на съмнение водещата роля на най-силната школа в света - съветската (наричана сега "руска"). Всички останали национални школи са нейни дечица - сукали от майчиното й мляко. Само налудничави хора могат да си мислят, че някой би могъл да достигне и надмине в общ план тази могъща школа, създадена от един велик, невероятно талантлив народ. И поддържана - даже в момента, по най-добър начин от самата държава. Впрочем Ананд признава, че е станал играч под чудодейното влияние на вълшебника Михаил Тал. Боби Фишер напусна училище, но започна усилено да изучава руски. И се стигна дотам, че изчете всичко написано на този език за шах, включително и "забележките под линия"! Второ - добре, ама за жалост никой не може да каже кога и къде ще се роди поредният шахматен гений. След Гари Каспаров взе, че се пръкна детето чудо Магнус Карлсен в Норвегия, която изобщо няма шахматни традиции!

Преди години, когато президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов бил при Баба Ванга в Петрич, тя му казала, че България скоро ще има световни шампиони. И то не един! Босът снизходително се усмихнал. Но когато Антоанета Стефанова и Веско Топалов по най-категоричен начин грабнаха короните, Илюмжинов си спомнил за уникалното предсказание... Логично и необходимо е да има места на шампионския подиум за колоси от повече нации. Ала този въпрос, както се вижда, го решава не ФИДЕ, а някакви могъщи и тайнствени сили (повечето хора казват просто - Бог). Що се отнася до нашата мисия на този фронт, да не забравяме, че по традиция във великите дела българинът е бил винаги страдалец. Но и страхотен борец. Едва ли ще е тъй лесно върхушката във ФИДЕ да лиши Топалов от правото му да щурмува пак трона в този тъй благоприятен момент. Човечеството чака големия, истинския мач за трона: Ананд - Топалов. В безброй чатове на шахматните сайтове многомилионната аудитория от фенове съвсем ясно казва това!

ПЕТКО ПЕТКОВ
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

by Advertising on Fri Oct 31, 2008 5:54 pm

Advertising
 

Re: Крамник - Ананд

Postby Kalin on Fri Oct 31, 2008 5:54 pm

Много хубава статия! :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Крамник - Ананд

Postby Nikola on Fri Oct 31, 2008 9:22 pm

Да, анализът е дълбок. Напипсва много проблеми.

Нормално е след падането на желязната завеса да настъпи период на "износ" на бившата съветска школа по целия свят.

Вижте само топ 10 играчите в по-големите национални ранглисти. Например класацията на USA. Всеки втори завършва на "-ов" и "-ски". Очевидно руски, украински и прочее емигранти.

Съветската шахматна школа и нейните плодове са навсякъде вече, не са привилегия само на руснаците. Географските граници не означават нищо.

А и компютрите като цяло и интернет промениха доста условията за подготовка.

Сега всеки с достъп до мрежата може да взима уроци от изтъкнати треньори по света, може да общува безпрепятствено със световни имена в шахмата.

Безкрайно е глупаво и неадекватно който и да било (дори и да е президент на ФИДЕ), да си мисли, че шахматната корона все още може да бъде привилегия само на определена нация.
Шахматни опити - http://chess.logos-bg.net
В дебюта играй като по книга, в мителшпила - като магьосник, в ендшпила - като машина, Рудолф Шпилман
Видиш ли добър ход, огледай се за по-добър, Емануел Ласкер
User avatar
Nikola
Цар
 
Posts: 495
Joined: Thu Mar 06, 2008 10:56 pm

Previous

Return to Международни турнири

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest