За развитието на детско-юношеския шах в България

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Tue Nov 18, 2008 1:41 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Tue Nov 18, 2008 1:41 pm

Въпреки всички разногласия между мен и a_monov, които всеки четащ този форум може да проследи,
моята принципна позиция е хора като него да се включват максимално активно във всички дейности, свързани с шахмата.

Не защото ще бъда напълно съгласен с всичко, което той ще каже или ще направи, а просто защото напълно му вярвам, когато казва
имам поглед "отвътре" на всичко, без гледната точка на треньора


Не може да не прави впечатление, че в шахмата в момента има твърде много хора, особено сред треньорите, за които важи по-скоро обратното -
те също имат поглед "отвътре" на всичко, но ... без гледната точка на родителя.
(Причината е проста - голяма част от треньорите просто нямат собствени деца)

Така че по-активното участие на родители се надявам да позапълни тази празнина в "погледа". :)
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

by Advertising on Thu Nov 20, 2008 1:43 am

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Thu Nov 20, 2008 1:43 am

Информация за размисъл, без да влизам в спорове.
Вие сте директори на държавно училище финансирано от МОН.Издържате се с делегиран бюджет или по-просто 500 ученика Х 1000 лв(например)=500000 лв годишно. Брей, че много пари, но когато се каже "за всичко" (заплати, ремонти, поддръжка, дезинфекции, ток, парно и т.н и т.н) ...... е нищо. Ако превишите "лимита" - чаооо, друг ще те смени. Тогава започват "икономиите", първо съкращаване на обслужващ персонал, следват учителите, ако и така не стане .... сливане на групи (например "Информатика" с 26 ученика вместо с 13), защото по-малко часове - по-малко ПАРИ.
- Ама качеството на образование .....?!?
А бе кой ти гледа, важно е "да се вместим в рамката". Така с едно подръпване на "юздичката" (разбирай сумата за един ученик), държавата може да направи всичко, но виновен е винаги директора (вече ще им викат мениджъри :D ).
Защо Ви казвам всичко това ??? Защото ми стана болно от репортажа, който Кали цитира за сеансите в Шумен. За децата ми е болно и за "орязания" ентусиазъм на треньорите в случая.
Понеже винаги се опитвам да се поставя и на мястото на "опонента" (в случая зам.директорка и педагогически съветник), погледнах нещата от тяхната страна. Та те ученик гледат да не се изключва, че си "занася" издръжката в новото училище .... , а Вие сеанс. Това означава осигуряване на стая, присъствие на съветника (най-вероятно извън работно време), вероятност от "контузии" (винаги я има при много малки деца, които обожават да лудуват), с една дума .... възниква проблем. И тук перефразирам един "велик" пълководец :P :P :P :
-"Има сеанс - има проблем, няма сеанс - няма проблем."
- Ама хубаво е за децата, отбори, състезания, тренировки, успехи ..... !?!
-Пари ще донесе ли това начинание ... - не. Тогава не ни интересува. Ние едва издържаме училището, а Вие ... сеанси !!!

Влизах в ролята и на едните и на другите, за да разберете истината. Уточнявам, че не съм нито директор, нито зам., но нещата стоят така (всъщност треньорите го знаят най-добре). И сега към тези треньори успели да "пробият" и да сформират групи по училищата.
Г-да там където водите тренировки в училище, има наистина хора, които обичат децата и спорта. Те не чакат "облаги", те просто се радват техните ученици да се развиват и да не попълват "уличната армия" от деца без контрол. Ентусиазмът обаче не бива да угасва, защото навсякъде има такива достойни хора и с тяхна помощ нещата може и да тръгнат. И тук винаги има едно "НО".
Всъщност без подкрепата, на тези които трябва да ни обединяват според мен няма да стане. Това е .... , не сте в "комерсиалната" ниша. Друго си е детско-юношеската школа "парици" и слава да носи без да взема. Иначе - търсете спонсори, но и за тях горното важи, освен ако наистина не обичат шаха.
Положението е недобро (така се изказват адвокатите :D - "неистина"), колкото и грубо да звучи.
Другото, което прочетох в постовете е прекалено хубаво за да се случи в България ......... на този етап. Много мнителни станахме и песимисти (аз вече незнам какъв съм). Когато започна "малкият" преди 3 год. си помислих: -"Това е спорт, няма субективност, излизаш и играеш ..... !!!". Ха,ха,ха дърт будала :D :D :D
Просто на първо време трябва да станем по-добри. :oops:
Та, кога викате е следващият детски турнир ?!? :D
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

by Advertising on Fri Nov 21, 2008 10:26 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Fri Nov 21, 2008 10:26 pm

То е ясно, че директорите на училища и техните служители имат много повече проблеми - но същевременно имат и много повече възможности да ги решат.

Например сумата, която споменава Монов и която държавният бюджет дава за годишната издръжка на образованието на един ученик, многократно е обсъждана публично в различни медии, а има и синдикални организации, които също често занимават с този въпрос държавните органи. Докато при шахматните клубове аналогичният механизъм на държавно подпомагане (който е много по-слаб - това е левовата стойност, която държавата определя на т.нар. "точки от тотото") просто никъде не се обсъжда - нито по медиите, нито с участието на синдикати или професионални организации (каквито в шахмата и няма засега).
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Sat Nov 22, 2008 1:25 am

От държавата пари на готово не трябва да се чакат, това е погрешно и непазарно мислене :) Истината е самия шах да навлезе в медиите и да стане малко по-комерсиален :) Тогава частните спонсори ще има стимул да се рекламират като спонсори на шахматни прояви...
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby atakurt on Sat Nov 22, 2008 4:08 pm

Именно! Напълно си прав! Ама какво да се прави, когато именно ръководството на БФШ се държи като ощипана мома и не търпи никаква градивна критика. Заради това УС на БФШ атакува и малкото медийни позиции, които са извоювани от шахматисти на ползу роду. Ето какви писма си ги изпращат по медиите:


-------------------------------------------------
ДО
ГОСПОЖА СЛАВКА БОЗУКОВА
Главен редактор на вестник „Стандарт”


Уважаема госпожа Бозукова,

Етичната комисия на Българската федерация по шахмат се обръща към Вас по повод публикациите във вестник „Стандарт” от 1-ви и 2-ри октомври т.г. в рубриката „Шах” /с.34/. Тя взе предвид и ред други предишни публикации в тази рубрика и счита за грубо нарушение на спортната и гражданската етика неотговарящите на истината твърдения и тълкуваните превратно факти.
Да се говори, че участието на младите български шахматисти от 10 до 18 години в европейското първенство по шахмат в Херцег нови /Черна гора/ е „....поредният провал на другите представители”, когато, освен че за първи път България има европейски шампион, по-голямата част от участниците ни са в първата половина на класациите по възрастови групи, а комплексно ни класират на 8-мо място /от 44 държави-участнички/; да се говори за „....стремиглавия упадък на родната школа”, да се дават и други подобни „оценки” не може да се мисли, че авторът на тези публикации прави всичко това от подбуди на загриженост за шахмата в страната и сред подрастващите поколения. Обратно – явно подбудите са от злонамерено, от недоброжелателно естество.
Още по-неразбираемо е абсолютно голословното, непотвърдено с никакви факти и аргументи твърдение, че организаторът на цялата шахматна дейност в страната – Българската федерация по шахмат - ни е докарала до „....сегашното трагично състояние”.
Нееднократно в тази рубрика в-к „Стандарт” си позволява да публикува неверна информация за водещи български шахматисти / например, че Веселин Топалов не може да се смята за български шахматист понеже живеел в Испания; че Венцеслав Инкьов не е победител в турнира в Сан Себастиан когато той е победителят и др./, за шахматни деятели / например, че имало някакъв бойкот на държавното отборно първенство – 2008 г. от страна на шахматното съдийство/, да отправя голословни обвинения към шахматната федерация и нейния управителен съвет, получили пълна подкрепа от своите членове на последното общо събрание на федерацията.
За съжаление под материалите в рубриката „Шах” на поверения Ви вестник не стои името на автора /или авторите/ им. Въпрос на елементарна етика е авторът да поема открито своята отговорност за твърденията, фактите и дезинформацията, които поднася на читателите, а не да се крие зад името и авторитета на вестник „Стандарт”. Ние не можем да се обърнем директно към тях и затова отправяме нашето писмо до Вас.
Не разбираме защо вестникът Ви ползва услугите на подобни „автори”, когато в шахматната общественост у нас има немалко компетентни, можещи и пишещи шахматисти, шахматни любители и деятели, които с публикациите си във Вешия авторитетен, уважаван и популярен вестник биха спомагали за развитието, а не за „упадъка” на „родната школа”

София, 6.10.2008 г. За етичната комисия на БФШ -
председател на комисията.
доц., д-р Петко Г. Петков :
--------------------------------------------------------------------

.... а и знаете какви решения си ги приемат на заседания на УС на БФШ....

Ами какво впечатление ще оставим в страничните наблюдатели - въобще не им пука! Според мен от цялата история родният шах само загуби и от малкия си имидж, който му беше останал. Един спонсор как ще се реши да дава пари в ръцете на такова ръководство?
За да получава негативна реклама ли?
Не е лесно да си ръководител, не е достатъчно мислене от епохата на тоталитаризма...

А и ми е интересно дали някой там горе - в БФШ, се е запитал какво ще стане, когато тези действия на БФШ станат достояние на по-широк кръг от журналисти?
Лично за мен реших да изчакам края на олимпиадата, за да не създавам излишно нервно напрежение, и след това да потърся журналистически отговор на редица въпроси...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Mon Nov 24, 2008 8:50 pm

То тази тема уж трябваше да е посветена на детско-юношеския шах... обаче в нея се преплитат и много други неща.

Подкрепям това, че Куртенков публикува тук писмото, което е изпратено до
главния редактор на в. "Стандарт".
Интересно ще е също да узнаем и как е реагирал главният редактор на това писмо (или изобщо не е реагирал, което също няма да е изненадващо).

За да се върна обаче към темата за детско-юношеския шах, отново ще възразя на
Калин относно ролята на държавното финансиране.

По този въпрос, разбира се, винаги е имало и ще има идеологически и политически различия между хората, но все пак над всички тези различия би трябвало да стои простият факт, че държавата все пак е един сравнително мощен и устойчив фактор и в наш интерес е да имаме този фактор на наша страна.

На който му е трудно да приеме каквато и да било роля на държавата, нека поне се съгласи, че наред с другите начини, държавата също е просто още възможен начин хората да свършат една работа заедно. И няма смисъл именно ние да сме тези, които сами предварително се отказваме от една такава въможност.

(А относно правилното "пазарно мислене", за което споменава Калин - всеки, който следи развоя на текущата финансова криза в САЩ, няма как да не е забелязал, че дори и високо платените професионални финансисти, чиято работа по принцип е именно това - по пазарен път да изкарват пари - не изпитват особено неудобство да се обръщат за помощ към държавата.)

Още повече, че много от потенциалните частни спонсори, на които се надяваме, с много по-голяма готовност биха подкрепили проекти в областта на шахмата - не преди, а след като видят, че и държавата ги подкрепя (това и на частните спонсори им дава една допълнителна сигурност, че си имат работа с нещо стойностно, а и засилва шансовете на проекта да получи и съответното добро медийно отразяване, което също не е без значение за евентуалния частен спонсор.)
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby JORO555 on Sun Nov 30, 2008 5:44 pm

Тази тема може би дава отговори КАКВО трябва да се направи,но за съжаление най-активните в отговорите какво да се прави не ни казват КАК да се направи!
Пример:
sirkov-L wrote:Изключително важно е да постигнем подобрение при държавното финансиране за шахмата като цяло, а оттам - и за детско-юношеския шахмат.
b]2.[/b] На второ място поставям повишаването на спонсорските ангажименти на едрия бизнес към шахмата като цяло, а оттам и към детско-юношеския шахмат.
3. На трето място поставям единството на шахматното движение.
... Ако спрем дотук и приемем такова ограничено/?????/ вижданетова значи автоматично да оставим без всякакви шансове талантливи деца, чиито семейства по някаква причина (а възможните причини са много!) нямат възможност да участват много активно в шахматното израстване на детето, както и всички деца, които живеят в населени места, в които просто липсва такъв "треньор или деятел ентусиаст, милеещ за града, клуба, или просто опитващ се да остави някаква шахматна следа".
Още повече, че много от потенциалните частни спонсори, на които се надяваме, с много по-голяма готовност биха подкрепили проекти в областта на шахмата - не преди, а след като видят, че и държавата ги подкрепя (това и на частните спонсори им дава една допълнителна сигурност, че си имат работа с нещо стойностно, а и засилва шансовете на проекта да получи и съответното добро медийно отразяване, което също не е без значение за евентуалния частен спонсор.)

Защо да не допълним:
Да се отделят 20 /словом:ДВАДЕСЕТ/ процента от БВП на България за развитието на шахмата.Големите фирми да отделят 5%от оборотите си за шахмат.Да се наказват с глоби и затвор освен родителите,неполагащи грижи за децата си,и такива родители,които не се интересуват от шахматното развитие на децата.Във всяко населено място с над 500 жители да се осигури поне един/може и повече/щатен треньор по шах.Да се поканят Краля и Кралицата на африканското кралство Лесото да участват с Цар Симеон и Царица Маргарита в шах с живи фигури/естествено г-н Сакскобурготски ще бъде белия цар,докато африканският му колега ще бъде черния цар/ с цел пропагандиране на шахмата сред евентуалните спонсори.За мероприятието да бъде направен документален филм от БНТ.
.............и като отворих очи,видях медицинската сестра,която обясняваше на лекаря,че пак съм имал 42 градуса температура и съм бълнувал,че чета редакционна статия на „Шахматна мисъл” от 1985 година!.........
a_monov wrote: Това е .... , не сте в "комерсиалната" ниша. Друго си е детско-юношеската школа "парици" и слава да носи без да взема. Иначе - търсете спонсори, но и за тях горното важи, освен ако наистина не обичат шаха.

За съжаление това е истината-има бизнесмени,отделящи пари за шах/ например Раев и „Пристис”/.”Големите” спонсори обаче биха обърнали внимание на шахмата и биха инвестирали в детско-юношеска школа само ако могат да прочетат нещо от рода на „Младият и переспективен състезател Гуньо Гъдев от ДЮШ на шахклуб „Тутурутка-18” беше закупен от „Спартак”-Видное/например/ за $ 1 000 000.”

В противен случай остава следния факт,който взех от личния сайт на един от руските представители на Световни и Европейски първенства до 12 години: „Услуги лучших шахматных тренеров, перелеты и участие в турнирах стоят дорого, поэтому обойтись без поддержки спонсоров трудно. Мы ищем спонсоров, желающих принять участие в развитии...”/за М.Антипов става дума,не знам дали е редно да споменавам името му-ако не е –Калин да го изтрие/.И това в страна с много по-голяма популярност на шахмата!!!
И пак стигам до дъпроса не какво,а КАК да се направи.
В предишните си постове изказах тезата си,че в България куца предимно организацията.Нямам намерение да се повтарям.
По въпроса за спонсорите,знам как в САЩ правят така наречения World Open Tournament, също така знам как Franklin Chess Club във Филаделфия успява да вземе някой и друг долар от фирми./ И НА ТОВА НЕ МУ Е МЯСТОТО ТУК,АКО НЯКОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА-ДА ПИШЕ НА ЛИЧНИ/.
В противен случай ще продължаваме да дълбаем от пусто в празно-държавата,спонсорите,федерацията...
Поздрави-Жоро.
††Con Nosotros Quien Quiera, Contra Nosotros Quien Pueda.††/With us if you're willing; against us if you dare/
JORO555
Таралеж
 
Posts: 54
Joined: Sun Oct 26, 2008 1:43 pm
Location: Между България и САЩ

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Mon Dec 01, 2008 3:36 am

В предния си пост казах, че няма да споря и затова само ще отговоря на Joro555 (все пак съм цитиран).
Не се опитвах да бъда "хаплив" към треньорите, защото аз също съм от "тяхната" страна. Ще говоря за това за което съм сигурен - училището.
Как да се "грабнат" децата и да се попълнят редиците на детско-юношеската школа ?
Вълшебното ключе е в директора и ...... учителите по физ.възпитание. "Вербуват" ли се те за каузата (поредността няма значение), проблеми няма. Тук обаче се къса връзката и ще ви кажа защо. На ден електронните пощенски кутии са засипани от различни предложения в различни направления, от образование, през помагала, почивки, и още и още. Идват и много "живи" презентатори. Всичко това се "отсява" (разбирайте подминава) в повечето случаи без дори да му се обърне внимание. Това, че сте от някой ВЕЛИК ШАХМАТЕН КЛУБ, няма ама ВЪОБЩЕ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Единственото, което би наклонило везните в случая е ....., официално писмо от федерацията с последваща атрактивна презентация на треньори и деца. Това имах в пред вид, когато написах малко "ироничния"пост. Никой от държавните служители (б.а. директори) не би подминал официална "депеша" на Българска Федерация по Шахмат - все пак това е институция. А за останалото - там треньорите си знаят. В час на класа в голяма зала (повярвайте ми ще бъде осигурена) се прави мултимедийно разясняване правилата на играта на достъпен и пълен с интересни факти език и разбира се покана за блиц-сеанс между малчугани след часовете. Ако до масите, на които се играе се аранжират и отличията на клуба ...., вие ако сте деца бихте ли устояли ?!? След това малчуганите сами ще извоюват правото да тренират шахмат, защото съм сигурен, че няма родител, който да спре детето си в това начинание (стига цената да е поносима+малко отгоре). Може да звучи "утопично", но е реално и се постига (както каза и joro555) с организация. Другото си е мъка и "чукане по затворени врати". Ако щете всички клубове и треньори накуп да се изсипят на "аудиенция", ще постигнат много по-малко от това официално листче хартия. Там "късаме" връзката, "при възела".
Има и още, ама ако го напиша ще включа повече от треньорите във форума (разбира се като опоненти), затова ще си го "преглътна".
Колкото до спонсорството - не мислете, че си стоим и си п.... чакаме. Не може да отидеш да поискаш спонсорство без да покажеш. Така де, но повече от хората в бизнеса са прагматици: - "Я да ти видя успехите на местно, национално, международно ниво, за да знам какво финансирам !?!". Е да де, ама за да ги постигнеш ти трябва не само гол ентусиазъм и талант, а участия .... и пак достигаме до пари.
Има и хора, които просто обичат спорта и най-вече децата и отделят средства. Проблемът, е че трябва да ги намериш, а това в 90% от случаите става с "лобиране" на познати и приятели и най-вече с късмет.
Пак се "разприказвах", но исках да кажа на joro555, че знам КАК да стане, но знам и че НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ, а и ЗАЩО не може да стане.
С поздрави на всички, които четат и си мълчат :D
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Tue Dec 02, 2008 7:02 pm

Много интересно взе да става да се чете всичко това.

Не съм очаквал, че моите разсъждения ще предизвикат толкова емоционален отклик у JORO555.
Хубаво ще е все пак да се придържаме към някаква логика (нали все пак донякъде и заради това сме шахматисти - защото разчитаме на логиката.).

Като изключим това, че JORO555 ме цитира неправилно, като слива мои изказвания от различни епизоди на дискусията, и като изключим странния факт, че JORO555 от една страна се колебае "дали е редно" тук, в шахматен форум, да споменава името на младия руски шахматист Михаил Антипов, а същевременно от друга страна обаче без колебание споменава имена на някакви други личности, които не личи да имат нещо общо с шахмата, за мен изказването на JORO555 се оказа полезно - насочи ме към личния сайт на Михаил Антипов.

http://michael.antipov.name/
Там още на второто изречение е казано:
"Започнал да играе шах, когато бил на 5 години и половина, наблюдавайки как играят децата в детската градина."

И другото, което ми направи много силно впечатление, беше колко спокойно и обективно малкият Миша Антипов описва случилото се в неговите партии, играни на световното първенство за деца във Виетнам през 2008 г.:
http://michael.antipov.name/blog/index. ... post_id=43

26 октября, воскресенье. Седьмой тур.
На следующий день мне достался Американец. Я играл чёрным цветом. По дебюту я получил нормальную позицию. Потом мой противник допустил ошибку и я получил большой перевес. Потом я мог просто выиграть две пешки, но сделал два странных хода подряд и позиция у меня стала сильно хуже. Постепенно я получил проигранную позицию, но потом мой противник допустил несколько ошибок и позиция немного выровнялась. Потом мой противник постепенно реализовал преимущество.


и така нататък - кръг след кръг...

Мисля, че именно такъв спокоен и обективен тон ще ни е от полза и тук.

Към Монов имам само една забележка:
да, "Федерация" звучи малко по-солидно от "клуб" - но само малко.

Надеждата, че
Никой от държавните служители (б.а. директори) не би подминал официална "депеша" на Българска Федерация по Шахмат - все пак това е институция.

е именно това - само една надежда.

И де юре, и де факто, Българска Федерация по Шахмат не е "институция" именно в онзи смисъл, който би впечатлил твърде много държавните служители. Българска Федерация по Шахмат е просто обединение на шахматни клубове. Виж:
http://chessbg.com/documents.php?d=1

Затова пътят е може би малко по-друг - не директно "депеша", а първо БФШ да сключи някакво споразумение с Министерството на образованието и науката (или със съответната община), и след това вече от името на Министерството или общината към училищата да постъпят някакви документи, предвиждащи по-добри възможности за децата, чиито родители желаят това, да се занимават в училище и с шахмат.

Но може би преди това трябва наистина доста да поработим, за да осигурим много по-видимо присъствие на шахмата в обществото - а това става главно чрез медиите. В този смисъл наскоро обявеният от БФШ конкурс за "PR на БФ Шахмат"
http://chessbg.com/news.php?i=view&id=595
е много правилна стъпка.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Wed Dec 03, 2008 12:38 am

Пак "магическото трибуквие" - БФШ :D Факт е обаче, че при всички варианти (специално за шах по училищата), то няма как да бъде изключено от уравнението. Нека някой треньор (без значение на клубна принадлежност) "пробил" в някои от училищата да каже на колко места е почукал и на колко са го приели с готовност и отворени обятия.
Лоша услуга прави и играта на "Кой е по-по-най" между ....... клубовете (аз го казвам така, а всеки да го тълкува както иска). Има варианти:
1. Клубовете (или не точно) спират да се "оплитат" в лични нападки, синхронизират действия с БФШ и заедно "завземат" крепоста наречена училище. Невъзможно.
2. БФШ иницира някакви общи действия с клубовете и ...... като т.1 Още по-невъзможно
3. Мощен спонсор решава да се намеси трайно (или е привлечен от някой клуб) в детско-юношеския шахмат. Дори това да стане реалност, пак се допира до точка 1 или 2 ....... т.е. съвсем невъзможно.
Другото е "гониш комар в тъмна стая само дето него го няма". На всички е ясно, че колкото повече училища се включат, толкова по-голяма е вероятноста нивото на детско-юношеската школа рязко да се повиши. От училищата стаите и децата, от треньорите - заниманията. Сега сме малко на "партизанския принцип" - всеки за себе си.
Така е в моите очи. Дано съм започнал да не довиждам и някой ми "сложи розови стъкла". Специално ще благодаря за НАДЕЖДАТА. Тя съществува, видях я на отминалите градски първенства във всички малки участници. Те искат само едно - да играят. ОСТАНАЛОТО Е ОТ НАС.
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby JORO555 on Fri Dec 05, 2008 12:41 pm

a_monov wrote:В предния си пост казах, че няма да споря и затова само ще отговоря на Joro555 (все пак съм цитиран).
Не се опитвах да бъда "хаплив" към треньорите, защото аз също съм от "тяхната" страна. Ще говоря за това за което съм сигурен - училището.
Как да се "грабнат" децата и да се попълнят редиците на детско-юношеската школа ?
Вълшебното ключе е в директора и ...... учителите по физ.възпитание.

Уважаеми г-н Монов,моят пост не беше насочен срещу Вас :) ,точно обратното-имаме много сходни виждания по въпросите,да не кажа ,че понякога сме в единомислие.Съгласен съм,че "Вълшебното ключе" е в ръцете на директора и учителите по ФВС.Във връзка с това бих искал да попитам има ли някой информация колко човека са завършили за 25 години НСА със специалност "УЧИТЕЛ ПО ФИЗКУЛТУРА-ТРЕНЬОР ПО ШАХМАТ" и колко от тях работят в системата на образованието?Повод за това е един мой разговор с г-н Асен Петров, директор на дирекция „Образователна среда и образователна интеграция” в МОН,който сподели,че няма НИКАКВИ нормативни пречки за СИП-шахмат например,стига това да бъде направено "отвътре"./P.S. Асен Петров ми е личен приятел,имам и други познати,които работят в МОН,и не е проблем за мен да уредя някоя неформална среща на първо време/Не мисля,че писмо на Федерацията би решило проблемите,или по-точно не съм сигурен в ефекта от такова писмо/представих си,че съм директор на училище и при мен дойде писмо от федерацията по хокей на трева с искания :D /. Ако сте прочели предишните ми постове,ще разберете тезата ми,че училищата трябва да "захранват" клубовете,а не клубовете да влизат в училищата.По мои изчисления могат да бъдат назначени 20 треньори в София без да се искат нови средства,без да се търсят спонсори,само с по-добра организация.Нямам идея дали ще са достатъчни, но 20 треньори в повече са...20 треньори повече!Нямам идея как мога да проверя има ли работещи като учители хора,завършили НСА със специалност "Треньор по шахмат".

sirkov-L wrote:Като изключим това, че JORO555 ме цитира неправилно, като слива мои изказвания от различни епизоди на дискусията, и като изключим странния факт, че JORO555 от една страна се колебае "дали е редно" тук, в шахматен форум, да споменава името на младия руски шахматист Михаил Антипов, а същевременно от друга страна обаче без колебание споменава имена на някакви други личности, които не личи да имат нещо общо с шахмата...

Г-н Сирков-цитатите са точни!Не видях нищо конструктивно във всичките ви постове и бих ви задал въпроса отново:
SvetlaYordanova wrote:И все пак не разбрах мнението на г-н Сирков относно бъдещето развитие на детско-юношеския шах?

Да,колебаех се дали да напиша името/и за това оставих на Калин правото да го остави или изтрие/,защото това е проблем,който седи пред младия шахматист и донякъде не е етично да се парадира във форуми с проблемите на другите.
Nikolay Yordanov wrote:риемам, че пропуснахте да се извините на мен, на Светла и на уважавания от нас г-н Стойнов от небрежност, увлечен в дискусията, а не от крайна липса на уважение, пази боже - на възпитание.
...май списъкът се увеличава :D :D
Г-н Сирков,написахте:
sirkov-L wrote:Мисля, че именно такъв спокоен и обективен тон ще ни е от полза и тук.
.Тогава опитайте да пишете с аргументи,а не с доводи от рода на "това е ограничено виждане",на този логиката му куца, "Към Монов имам само една забележка" и т.н.т.
††Con Nosotros Quien Quiera, Contra Nosotros Quien Pueda.††/With us if you're willing; against us if you dare/
JORO555
Таралеж
 
Posts: 54
Joined: Sun Oct 26, 2008 1:43 pm
Location: Между България и САЩ

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby JORO555 on Fri Dec 05, 2008 1:01 pm

sirkov-L wrote:Затова пътят е може би малко по-друг - не директно "депеша", а първо БФШ да сключи някакво споразумение с Министерството на образованието и науката (или със съответната община), и след това вече от името на Министерството или общината към училищата да постъпят някакви документи, предвиждащи по-добри възможности за децата, чиито родители желаят това, да се занимават в училище и с шахмат.

Точно това е практически невъзможно.Дори и да бъде сключено такова споразумение,нито министерството,нито общините имат правото да налагат изпълнение,по простата причина,че шахматът не е задължителен предмет в училище.Пак опираме до директорите и учителите по физкултура,а и по други дисциплини.Няма проблеми за въвеждане на шах в училище само и единствено,ако това се инициира отвътре/ има назначен специалист,има желаещи да тренират,има родителски натиск детето да не е в СИП биология,за да не се съкрати биоложката,а да са в СИП шахмат...и т.н.т./.
††Con Nosotros Quien Quiera, Contra Nosotros Quien Pueda.††/With us if you're willing; against us if you dare/
JORO555
Таралеж
 
Posts: 54
Joined: Sun Oct 26, 2008 1:43 pm
Location: Между България и САЩ

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby atakurt on Fri Dec 05, 2008 2:04 pm

Колеги, чета ви от Германия сега и не издържах повече. Моля ви, не издребнявайте за глупости, бъдете по-конструктивни и дипломатични един към друг, не се заяждайте и, съответно, атакувайте, недейте да правите от мухата слон! Всичко това се използва от нищонеправещите в БГ, за да ни разделят и владеят.
Мнението ми по темата съвсем накратко:
1. Бил съм дългогодишен директор на учебно заведение, където активно развивах шаха в кръжоци и с много треньори; самият аз бях дългогодишен треньор и сега завършвам НСА; имам над 25 години педагогически стаж и над 35 състезателен. Това ми позволява да знам абсолютно всичко по проблема (тези думи написах с оглед на това, че у нас всеки се има за спец, без да е направил достатъчно).
2. Детско-юношеският шах у нас е на доста по-нисък етап на развитие в сравнение с останалите страни, отколкото беше преди години. Причина за това е неправилната политика от страна на БФШ - конкретните грешки са видни от предложенията, които излагам.
3. Предложения за решаване на проблема (само някои, защото мога да пиша с часове, стига да има някой, комуто да се чете):
- да се приложи Уставът на БФШ в частта му относно задълженията на клубовете към треньори, помещения и развиване на шаха;
- само завършили НСА да имат право да бъдат правоспособни треньори (така е, съгласно изискванията на МОН);
- да се приложи Споразумението с МО за разкриване на гарнизонни клубове (там ще може да се развива и "шахът за малки");
- да се учреди Асоциация на шахматистите, където да има действаща комисия по въпросите на "шаха за малки", а не формална комисия, както е в БФШ;
- да се промени силно точкуването за точките от тотото в полза на "малкия шах";
- да се раздвижат по места хората и да си изгонят сами от клубовете търтеите; да си изберат активни хора и свестни люде; да се рекламира шахът активно (като абсурден пример, ще посоча, че от около ДВЕ години пиша почти ежедневно в "Стандарт" за шаха и съм предложил безплатна реклама на всички клубове и шахматисти; не само, че почти никой не пожела да бъде рекламиран, ами и самата БФШ препоръча на клубовете да не го правят!!!!!!);
- ДА СЕ ИЗБЕРЕ НОВО РЪКОВОДСТВО НА БФШ! Явно е, че настоящото не работи за детско-юношеския шах, а само симулира мислене.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Fri Dec 05, 2008 8:15 pm

Включвам се отново, но този път отзад напред :D
Започвам с г-н Atakurt :D
atakurt wrote:Бил съм дългогодишен директор на учебно заведение, където активно развивах шаха в кръжоци и с много треньори; самият аз бях дългогодишен треньор и сега завършвам НСА; имам над 25 години педагогически стаж и над 35 състезателен. Това ми позволява да знам абсолютно всичко по проблема (тези думи написах с оглед на това, че у нас всеки се има за спец, без да е направил достатъчно).

Знам, така БЕШЕ. Единственото, което исках като малък, беше "благословията" на родителите да се включа в някакви тренировки . За съжаление това отдавна е минало (да не се опита някой на политика да го "избие"). Погледнете в какви условия са тренирали (и тренират) олимпийските ни шампиони, а Вие - кръжоци (не е упрек). Само в моето хранилище (в средното училище) сигурно имам повече техника от цялото БФШ. Бедност .... това е думичката. Държаватa е на "акумулатори". Думи - хубави, но за действия .... :cry: Ако сега Ви поставят за един ден директор на едно средно училище, ще си помислите, че просто сте на друга планета. Сега училищата оцеляват и само по-елитните могат да си позволят "лукса" да отпуснат средства за някаква спортна дейност. Всичко е благодарение на спечелени проекти и спонсори. И тук обаче важи максимата, за "големите" има, за "малките" - не.
atakurt wrote:2. Детско-юношеският шах у нас е на доста по-нисък етап на развитие в сравнение с останалите страни, отколкото беше преди години. Причина за това е неправилната политика от страна на БФШ - конкретните грешки са видни от предложенията, които излагам.

Не защитавам БФШ, но смятам, че ние като хора сме станали "различни" (меко казано). Самите клубове (или личности от тях) водят "скрита война" и когато са принудени да направят нещо заедно ... става едно нищо (с изключения, разбира се). След това е и ролята на Федерацията.
Само си представете (аз не мога), всички столични клубове (треньори) да бъдат толерантни един към друг и при нужда да се подкрепят :D :D :D
Колкото до третета точка .... там просто ще се усмихна. Като предложения прекрасни, но аз лично мисля, че това няма как да стане (поне в моя живот) тук в нашата държава. Утопия. Съжалявам че съм песимист на втора степен, но това е защото съм реалист на пета.
Сега и към г-н Joro555.
JORO555 wrote:Във връзка с това бих искал да попитам има ли някой информация колко човека са завършили за 25 години НСА със специалност "УЧИТЕЛ ПО ФИЗКУЛТУРА-ТРЕНЬОР ПО ШАХМАТ" и колко от тях работят в системата на образованието?

Според мен - не и на второто питане - пак не. По "телевизора" могат да си приказват каквото искат, аз ще Ви кажа истината. Учител в средно училище с 10 год. трудов стаж ЧИСТО в момента получава около 400 - 430 лв месечно (в зависимост от училището). Има 52 работни дни отпуск и е на ненормиран работен ден. Директорът може да го задържи по 8 ч. дори да не преподава на ученици в това време. Не го прави, защото остава без учители. Учителското място не е гарантирано. Има деца, има часове - следва..... има учител. Няма прием, няма паралелка - на борсата. Всички "допълват" по един или друг начин. Това е офертата и разбирате, че последното място където хората завършили специалност "Треньор по шахмат" биха започнали работа, е училището.
Колкото до СИП (свободно избираема подготовка).... принуждавате ме и там да ви кажа реалността.
Към момента СИП, е толкова СИП, колкото аз съм канарче :D Защо ли ?!? Защото за СИП се дават предмети, по които не достигат часове на учители, т.е. липсват 200 часа математика и 100 часа БЕЛ - предметите за СИП са тези. СИП ли е? Да, децата избират между два предмета. Ама те иска ШАХ - няма ШАХ. Ама как се защитава това в МОН - трудно. Например с ....: -"От всички деца, молбите за ШАХ са малко..., следва не може да се сформира група, следва - БЕЛ и математика." :(
Гадно звучи и го няма по книжките и нормативните документи, но на практика е така - оцеляване. Не искам съвсем да Ви отчайвам, като Ви кажа как децата "сами да се насочат" към тези предмети. "Натискаш", те не се справят и спасението е едно - СИП по съответния предмет. Благодарен съм само, че "Информатиката" е атрактивна и в новите учебни планове не е "орязана", така че тази "гимнастика" ми е непозната.
Ами за СИП, който е "отгоре" над посоченият в учебните планове и се харесва на децата ?!?
Съжалявам, делегиран бюджет (разбирай излишни средства няма). В "Информатиката" имахме 2 год. занимания с CAD продукт като СИП. 900 часа, т.е. учителско място и половина. След преминаване на делегиран бюджет се "изпариха" заедно с една от колежките.
Ама беше борба със фирмата за лицензи ?!?
Ама това го учат във втори курс на Вузовете ?!?
Ама децата го искат (но истински) ?!?
Точка, няма излишни средства.
Добре дошли в българското училище.
Постът ми заприлича на "Война и мир", но се постарах да отговоря с реални примери. Който пък си мисли, че "украсявам" .... да попита децата.
Това е от мен засега.
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Fri Dec 05, 2008 8:39 pm

Добре стана, че Atakurt се намеси от Германия, и наистина даде пример за едно доста конструктивно мнение.

С голяма част от неговите предложения съм до голяма степен съгласен, и напълно подкрепям едно от тях:

- да се промени силно точкуването за точките от тотото в полза на "малкия шах";


Ако за някого това звучи неясно - става въпрос за точките, които клубовете получават според таблиците, съдържащи се в документа
"Система от показатели за оценяване спортната дейност на шахматните клубове"
http://chessbg.com/documents.php?d=9
http://chessbg.com/downloads/tochki2005.zip

Една корекция (изместване) на стойностите в полза на по-малките възрастови групи би трябвало да е напълно осъществима, тъй като не изисква промяна в закони, наредби, правилници и др.

Разбира се, отделно от това, за да има реален ефект от това, пак остава да се решава въпросът с левовата стойност на съответните точки (която се мени всяка година по някаква не много ясна логика), но тук вече опираме до нуждата от повишаване на държавното финансиране, за която писах вече тук, и въпреки упоритата съпротива от страна на някои събеседници тук, още не съм загубил надежда, че все някога и шахматистите, както това вече са направили много други групи в обществото, ще започнат да отстояват своя интерес.

И останалите предложения на atakurt заслужават серозно разглеждане и аз съм сигурен, че и занапред ще имаме достатъчно поводи да се връщаме към тях.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

PreviousNext

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests