София

Местата, където се играе и тренира шах.

by Advertising on Fri Dec 12, 2008 12:42 pm

Advertising
 

Re: София

Postby SvetlaYordanova on Fri Dec 12, 2008 12:42 pm

Не получих отговор на въпроса си,Атакурт.Но мисля,че разбра подтекста му.
Разбира се,че в бъдеще навсякъде ще изискват дипломи,нали сме вече в ЕС.В нашия спорт,обаче,знаеш много добре,че този факт е нещо формално.Шахматната игра може да се усъвършенства,но не се учи в университета.Поне не и в България.Виж,ако говорим за медицина,да речем,ясно е ,че не може да практикуваш без съответния документ.
Съгласна съм,че трябва да има правила,които да се спазват.Повечето клубове все пак имат база( не е задължително собствена) и треньори,тоест имат елементарни условия за работа.Но това не е единственото условие,дори не е най-важното.Шах може да се тренира и у дома,даже там е основното място,където всеки сам израства,ако желае това.По-големият проблем е липсата на достатъчно средства за участие на младите таланти в качествени турнири и за заплащане на елитни треньори.Говорим за един постоянен и продължителен процес.
От друга страна конкуренцията в световен мащаб вече е много жестока и за да постигнеш нещо впечетляващо е нужна най-напред огромна мотивация и след това всичко останало.Тя трябва да идва от семейството,от самото дете дори.Не се сещам за много такива примери,но ги има.Затова и през тази година имаме европейски шампион до 12 години,номер 2 в световната ранглиста за възраста си и вече ММ.Това означава,че нещата могат да се случват при определени условия.
SvetlaYordanova
Топ
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 13, 2008 1:33 am

by Advertising on Fri Dec 12, 2008 2:40 pm

Advertising
 

София

Postby orlin on Fri Dec 12, 2008 2:40 pm

Г-н Куртенков, за последен път ви слизам на нивото! След това просто няма да чета нещата който пишете, защото общо взето са пълни глупости!
Първо бих искал да кажа, че мнението на Светла Йорданова е на 100 процента вярно!
На второ място бих искал да кажа, че не съм адвокат на федерацията!
На трето място пак ви заявявам, че с поведението си, г-н Куртенков, сам ще се изолирате от хората, който обичат играта!
И не на последно място заявявам съвсем отговорно, че за тази година Шахматен Клуб "Михаил Ботвиник" е платил 100 лева членски внос, който е за всички клубове, който имат желание да бъдат членове на шах федерацията и нито стотинка повече!
Както правилно отбеляза г-жа Йорданова проблема не е този, който г-н Куртенков се опита да ни втълпи, а е липсата на достатъчно финанси за участие на децата по турнири! И който не го е разбрал толкова по-зле за него!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

by Advertising on Fri Dec 12, 2008 2:44 pm

Advertising
 

София

Postby orlin on Fri Dec 12, 2008 2:44 pm

И още нещо. ВСИЧКИ клубове в София, който осъществяват треньорска дейност разполагат с база (както отбелязах по-рано в София има над 300 читалища, който са доста повече от шахматните клубове в столицата, и в повечето от тях няма тренировки по шах!) и треньори, който разбират от това което правят с децата (говоря за треньори на начинаещи деца!). Всеки, който се е занимавал поне малко с шах знае колко струват фигурите, как се прави рокада и как се взима ан-пасан!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: София

Postby stefibed on Fri Dec 12, 2008 3:42 pm

Подкрепям напълно становищата на Светла и Орлин.В известна степен съм съгласна и с позицията на г-н Куртенков,БФШ е приел Устав и той трябва да се спазва,шахматните клубове трябва да притежават(може и под наем или предостъпено от съответната община) помещение,в което да се провеждат тренировки,всеки клуб трябва да има и свой тренъор,но да се изисква да има диплома като такъв е невъзможно на този етап.Чудим се как да се преборим със стагнацията на шахмата у нас,но ако се съгласим с това становище,че всеки тренъор по шах трябва да бъде дипломиран като такъв то няма да настъпи възход,а точно обратното-мнозина ще са принудени да се оттеглят,а тези с дипломите няма да могат да покрият тренировките в цялата страна.Още повече ,че много от тези с дипломите не практикуват като тренъори,а голяма част от тези ,които го правят предпочитат да работят зад граница,където заплащането е по-високо.
Едно елементарно проучване сред студенти приети през последните 5 г. в НСА със специалност шахмат ще докаже,че малцина от тях го правят с цел тренъорска дейност в бъдеще,повечето го правят с цел да се развиват като състезатели.
stefibed
Офицер
 
Posts: 57
Joined: Tue Jul 22, 2008 2:24 pm

Re: София

Postby sirkov-L on Fri Dec 12, 2008 8:43 pm

Куртенков е прав да поставя въпроса за това, че повечето клубове у нас са твърде далеч от нормалното функциониране на един шахматен клуб - защото всички изброени в Устава на БФШ изисквания, които той цитира, всъщност са едни най-нормални условия, необходими за извършването на каквато и да било дейност.

Например това, което Орлин изтъква като помещения, с които клубовете разполагат, само отчасти може да се приеме за изпълнение на изискванията - много по-добре за развитието на шахмата щеше да бъде, ако клубовете имаха помещения, с които да разполагат целодневно. (Доколкото знам, няколко от детските години на Веселин Топалов са протекли до голяма степен именно в едно такова помещение в родния му град, където той е имал възможност да се занимава с шахмат много по-продължително, отколкото всяко днешно дете във всеки от днешните клубове в София.)

Същевременно, разбира се, не можем да очакваме, че всички клубове ще изпълнят веднага всички изисквания в пълния им размер - но все пак би трябвало да е напълно естествено клубовете поне да показват някакъв стремеж да
вървят в посока към изпълняване на изискванията. Още повече, че това е Устав, който не им е наложен от държавата, напротив - Уставът на БФШ такъв, какъвто е в момента, е гласуван от самите клубове, които са членове на БФШ, така че те сами са си поставили тези изисквания, за които говори Куртенков.

Куртенков смята, че треньорите трябва да са с педагогическа правоспособност, като се позовава на изисквания на МОН.
Само че в Устава на БФШ не са посочени подобни конкретни изисквания - напротив, използвани са възможно най-общо звучащи понятия: клубът трябва да разполага с "кадри, който могат да пропагандират шахмата (треньори, инструктори, деятели)".
И от страна на държавните институции (на равнище ДАМС) също като че ли съзнателно е избягнато конкретизиране на изискванията - например изискванията към изпълнителя на проект, получил финансиране по Програма "Спорт за децата в двободното време" на ДАМС
виж
http://www.youthsport.bg/public_docs/PR ... 2009_1.doc
също са формулирани по-общо:
"спортни специалисти, притежаващи професионална правоспособност и квалификация за организиране и провеждане на спортни занимания по съответния вид спорт;"
- т.е. оставено е на служителите от ДАМС да преценяват кой има и кой няма "професионална правоспособност", без да се споменава с какъв точно документ се доказва тя.

Отричайки необходимостта от "диплома", Светла Йорданова предлага друго решение:
"Според мен трябва да има разделение на треньорите на категории, но на основание на резултатите, които имат."
Като идея това изглежда правилно, но за да се осъществи, са необходими административни промени, които не е ясно как ще бъдат посрещнати от шахматистите.
Към момента състезателите имат клубна принадлежност, т.е. техните спортни резултати се отчитат като резултати на съответния клуб. За да стане това, което предлага Светла Йорданова, ще трябва допълнително да се въведе и някаква система за регистриране на "треньорска принадлежност", така че да може резултатите на даден състезател да се отчитат и като резултати на съответния конкретен треньор. Само че дори и да се въведе такава регистрация на състезателите (подобна не знам дали досега е въвеждана в някои от другите спортове), пак остава спорно доколко резултатите на един състезател са и постижения на неговия треньор... (това особено силно важи за по-младите състезатели, за резултатите на които е много трудно да се определи доколко се дължат на вродени или семейно придобити способности и доколко - на целенасочено треньорско въздействие. ) Освен това успехите на даден състезател зависят не само от усилията на неговия треньор, но и от възможностите, които състезателят получава, да покаже своите постижения на състезания (а това далеч не винаги зависи само от треньора). На това обръща вниманието ни и Светла Йорданова:
"По-големият проблем е липсата на достатъчно средства за участие на младите таланти в качествени турнири и за заплащане на елитни треньори. Говорим за един постоянен и продължителен процес."

Именно последното изречение:"Говорим за един постоянен и продължителен процес." е ключово за правилното разбиране на всички проблеми, които съпътстват шахматната дейност!
За да може един процес да е постоянен и продължителен, трябва да се постави в една по-широка институционална рамка (а не например да се разчита, че процесът ще се развива в рамките на отделни лични договорки между различни действащи лица, каквато тенденция се наблюдава понякога).

Затова сегашната система, при която състезателите имат клубна принадлежност, ми изглежда достатъчно справедлива - стига, разбира се, самите клубове да са това, което е нормално да бъдат. Ако клубът извършва пълноценно всички шахматни дейности: а това включва и осигуряване на помещение, и организиране на състезания, и подготовка на състезатели, и осигуряване на участията им в състезания - тогава логично е именно клубът да получава и признание (включително и финансово) за успехите на своите състезатели.

За съжаление, както често отбелязва и Куртенков, клубовете у нас почти винаги функционират непълно.
Например едни клубове извършват само една част от характерните за шахматен клуб дейности, а други клубове - само друга част.
Ясно се вижда, че има клубове, които се занимават главно с по-долните възрастови групи, а има и клубове, които се занимават главно със състезатели при мъжете и жените.
Това разделение донякъде се поощрява и от системата за провеждането на отборните първенства (отделно по възрасти и по полове).
В съседна Гърция например е точно обратното: клубните отборни първенства се провеждат на много дъски, които включват и мъжки, и женски, и юношески и детски дъски. И там за да може един клуб да попадне в тяхната "А" група, трябва да се представи със силен отбор във всички възрасти, и от двата пола.
Това стимулира съществуващите клубове да развиват цялостна, всестранна и в крайна сметка пълноценна шахматна дейност, като създава много по-малко условия за възникване на клубове, групирани около една личност или около един тип дейност.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: София

Postby orlin on Fri Dec 12, 2008 9:09 pm

Любо поздравления за сравнението с Гърция! тяхното поощряване много ми хареса!
Само бих искал да кажа, че така както аз използвам залите в двете читалища (събота сутрин и неделя слетобед) е достатъчно добро! Все пак децата ходят на училище, карате, а когато наближат и 7-и или 8-и клас просто нямам думи какво става...
Така, че това от мен!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: София

Postby LordVetinari on Thu Jul 02, 2009 11:41 pm

Ще има ли 3-ти блиц Мемориал Стойков утре, или пропада тази инициатива?
User avatar
LordVetinari
Топ
 
Posts: 180
Joined: Wed May 07, 2008 9:50 pm
Location: Ankh Morpork

Re: София

Postby Bobbylon on Tue Jul 07, 2009 9:03 am

Мисля, че е преместен за този петък - заради изборите май. Но не съм абсолютно сигурен.
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: София

Postby Kalin on Tue Jul 07, 2009 12:25 pm

Ако няма информация, звънете на Митко Илиев - 0888 955542 :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: София

Postby Kalin on Mon Oct 26, 2009 7:29 pm

Следващата седмица Националната шах школа е в София по изключение, така че децата от София могат спокойно да се включат в нашите тренировки на високо ниво :)

За контакти: Калин Каракехайов

0884 632528
kalin_chess@mail.bg

Предвидени са различни приятни изненади за включилите се деца :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: София

Postby Xektor23 on Sat Mar 06, 2010 9:31 pm

Здравейте
Може ли да ми кажете какви са изискванията за да се запиша в някой клуб.
Xektor23
Офицер
 
Posts: 50
Joined: Mon Feb 16, 2009 10:36 pm

Re: София

Postby S0uL_K33p3R on Sat Mar 06, 2010 10:13 pm

Никакви :D Не вярвам да има клуб в България, който да ти откаже членство :)
S0uL_K33p3R
 

Re: София

Postby Xektor23 on Sat Mar 06, 2010 10:36 pm

Еми ако не съм от града в който е клуба и идвам само за ваканциите пак става ли/
Xektor23
Офицер
 
Posts: 50
Joined: Mon Feb 16, 2009 10:36 pm

Re: София

Postby S0uL_K33p3R on Sat Mar 06, 2010 11:19 pm

Чист пример... Аз съм от София, 2009 играх за Спартак Плевен 21, а един път не съм посещавал клуба :D
S0uL_K33p3R
 

Re: София

Postby LordVetinari on Sun Mar 07, 2010 6:59 pm

Как става процедурата по записване в клуб технически?
User avatar
LordVetinari
Топ
 
Posts: 180
Joined: Wed May 07, 2008 9:50 pm
Location: Ankh Morpork

PreviousNext

Return to Шахматни центрове в България

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests