Любим световен шампион

Алехин ви е любимец? Тук е мястото да спорите, че би победил Каспаров :)

by Advertising on Tue Dec 23, 2008 10:15 pm

Advertising
 

Любим световен шампион: Алехин

Postby orlin on Tue Dec 23, 2008 10:15 pm

Александър Алехин (световен шампион 1927 - 1935, 1937-1946)
Роден в богато дворянско семейство - и заедно с това първия шампион на Съветска Русия! А преди това той горял във войната и революцията. След това емиграцията във Франция, дипломирането за доктор по право, грандиозната битка с Капабланка, годините на странстване, победи и загуби, Втората световна война, турнирите в окупирана Европа, след това обвиненията за сътрудничество с нацистите и заплахата от дисквалификация...Стила на Алехин бил въплъщение на психологическата агресия. Огромна предварителна подготовка, взривяваща енергия над дъската, маниакален стремеж към победата и всичко това с богата комбинационна фантазия. Всичко това по поразителен начин напомня на опустошителните войни, който бушуват в Европа в първата половина на 20-и век. И тъкмо новият съветски шмпион Ботвиник официално го предизвикал на мач за световната титла и Алехин не навременно починал, така и оставайки непобеден...
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

by Advertising on Tue Dec 23, 2008 10:23 pm

Advertising
 

Любим световен шампион: Еве

Postby orlin on Tue Dec 23, 2008 10:23 pm

Макс Еве (световен шампион 1935-1937)
Символ на научно-техническата революция, началото на атомната ера и компютрите. Последовател и популяризатор на ученито на Щайниц, "прагматик, който изучил в шахмата всичко, който е било публикувано", Еве също бил доктор по математика и виден специалист по електроника; едно време - председател на комисията на Евратом по шахматно програмиране. Първия от шахматните крале, който станал президент на ФИДЕ (1970), не без влиянието на Ботвиник, който счита, че "само шахматист, който е бил световен шампион, може да разбере важността от устойчиви и справедливи правила за провеждане на съревнование на световно първенство".
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

by Advertising on Tue Dec 23, 2008 10:30 pm

Advertising
 

Любим световен шампион:Ботвиник

Postby orlin on Tue Dec 23, 2008 10:30 pm

Михаил Ботвиник (световен шампион 1948-57, 1958-1960, 1961-1963)
От детските си години убеден комунист. Хладния, безжалостен стил на аптриарха на съветската шахматна школа, основана на дълбока дебютна и психологическа подготовка - едва ли не символ на мощта на сталинския режим! За да играе на най-високо ниво, Ботвиник изучавал шахмата много сериозно, научно и професионално. Той бил световен шампион в началните години на студената война, когато спорта излиза на световната политическа арена, превръщайки се в инструмент на идеологическата барба между Изтока и Запада. Професионалния спорт тогава само се е зараждал, а науката нахлува в атомните, космическите и компютърните игри. Да напомня: Ботвиник е доктор на техническите науки и един от пионерите на шахматното програмиране.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: Любим световен шампион

Postby Kalin on Tue Dec 23, 2008 10:46 pm

Аз съм дал на всеки световен шампион кратко описание и "прякор" (къде сполучлив, къде не много :D ) ей тук :)

Световните шампиони по шах
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Любим световен шампион

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 8:53 am

Калине добро описание си дал, но мисля, че и погледа на Гари също заслужава внимание? На теб харесаха ли ти описанията му за световните шампиони?
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Смислов

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:03 am

Василий Смислов (световен шампион 1957-1958)
Безусловен символ на ранния комунизъм, сравнително "вегетарианската" епоха. Смъртта на Сталин, 20-я конгрес на КПСС, начало на реабилитацията на жертвите от репресийте, Световния фестивал на младежта в Москва...На шахматния трон стъпи мек, интилигентен човек с красив баритон, който мечтае за кариера на певец. Той не е бил комунист, а неговата дълбока религиозност последвалото възраждане на православието. А освен това и стила на Смислов е къде по-лек, в сравнение с ботвиниковския натиск на танк. Тези гиганти изиграха помежду си три мача! Чви, шампионството на Смислов, очевидно в тези години най-силния шахматист на света, се оказа кратко: предишната епоха не желаеше да отстъпва.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Тал

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:14 am

Михаил Тал(световен шампион 1960-1961)
Макар и неговото пребиване на шахматния трон да е рекордно кротко, Тал несъмнено остава един от най-ярките звезди в шахматната история.Неговият дързък, рискован стил с изненадващи комбинации и жертви, неговата младост, безумен оптимизъм и остроумие - всичко това отразява надеждите на съветското общество, което едва се е отърсило от мрака на сталинизма и жадно погълна глъдката на свободата при Хрушчов. Тал става световен шампион през 1960 година, но неговата игра покори публиката още през 1956. Неговата победа над Ботвиник е триумф на поета над хладния материалист-техничар (през 51-а до този успех бил близко и Бронщайн, обаче времето все още не е дошло). Но в мача-реванш младия романтик няма шансове за успех в борбата с комунистическата система. Разбира се, именно през 1961-а се появиха първите признаци на лишаване от свободата. Печелеха поклонниците на жестоката линия...
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Петросян

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:21 am

Тигран Петросян (световен шампион 1963-1969)
Идеалният син на своето време, който сменя Ботвиник. Това е периода на ранния Брежнев, времето на методичното лишаване от свободата. Съда над Бродски, процеса над Синявски и Даниел, нахлуването в Чехословакия, пълното удушаване на свободата на словото...Вярата в комунистическите идеали намаляваха, на тяхното място идваха предпазливостта, осмотрителността и мълчаливостта. И "железния Тигран" с неговото трудно детство, трезва преценка и огромен природен шахматен дар всичките тези качества бяха присъщи в пълна степен.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Спаски

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:31 am

Борис Спаски (световен шампион 1969-1972)
Своега рода съветски дисидент, майстор на ефектната атака, природен актьор на шахматната сцена. Също голям талант, но заедно с това смел и независим човек, известен със свойте антисъветски изказвания. За разлика от свойте предшественици никога не е клонял към властта, нищо не е искал и не се е опитвал да "намаже" като политически капитал. Дисидентското поведение на Спаски, както и на редица видни деятели на науката и културата, показва растящата неприязън след сталинското поколения на съветските хора към умиращия режим. Възниква нова вълна на емиграция...През 1976 година на свобода излезна и Спаски, който се жени за французойка и се преселва в Париж. Но червения флаг и стипендията на спорткомитета го лишават чак след Линарес-83, където бившия световен шампион заема 1-о място, изпревервайки действащия шампион Карпов.
Само бих искал да добавя, че Спаски е единствения световен шампион от мойта зодия-водолей!
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:фИШЕР

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:41 am

Роберт Джеймс Фишер (световен шампион 1972-1975)
Най-неспокойния и нееднозначен шампион. Достигайки невиждани успехи, става жива легенда. Енергичният стил на Фишер - стила на "убийците на шахматната дъска": чудовищна целеустремност, бесен натиск, който премазва всичко по своя път...Гения сам предизвика непобедимата съветска школа - и за възторг на Запада, спечели! Той жестоко и безкомпромисно изискваше подобряване на условията на игра, уважение към шахмата и шахматистите. Фишер модернизира практически всички аспекти на древната игра и напълно можеше да осъществи нейното прехвърляне на професионални релси. Но заради някой черти на своя характер и краен индивидуализъм той в края на крайщата става затворник и изпада от постепенния процес на развитие на шахмата. Жалко, защото да води принципна битка на толкова високо ниво може тогава само Фишр - водещият съвременик на "Битълс", хипитата и масовите вълнения на студенството, който изискваха по-голяма индивидуална свобода...
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Карпов

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 9:56 am

Анатолий Карпов (световен шампион 1975 - 1985)
Неговият могъщ инстинкт, умножен с уникален шахматен дар, поражда свъхздрава сплав от психологическиата мощ на Ласкер с безупречната техника на Капабланка. Любимец на Брежнев , ярък символ на "застоя" - последното десетилетие от режима, когато СССР нахлу в Авганистан, а партийната номенклатура, взимайки идеологията "на заем", изцяло се занимаваше с лично забогатяване. В тези години Международната шахматна федерация (ФИДЕ) стана организация, която се управлява от социалистическия лагер и страните на третия свят, а по същество от Съветския Съюз и неговия световен шампион. Корупция, стагнация, цинизъм и конформизъм - типичните черти на съветската действителност в края на комунистическата ера. А Запада прие идеята за мирно съществуване на двете системи и беше готов още дълго време да живее по двойни стандарти. Двата мача за световната титла между Карпов и Корчной (1978 и 1981) е прекрасна илюстрация от този период. Корчной, даже ставайки западен човк и получавайки поддръжката на свободния свят, не успява да противостои на бездушната мощ на съветската машина.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Любим световен шампион:Каспаров

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 10:02 am

Гари Каспаров (световен шампион 1985-2000)
Собственият си стил виждам като симбиоза от стиловете на Алехин, Тал и Фишер. Аз победих Карпов и станах световен шампион в историческата 1985 година, първата година на горбачовската перестройката, след която последваха разпада на СССР и кардинално изменение на картата на света. Над планетата премина буря от промени, която промени живота на милиони хора. Не можеше да остане и старият порядък и в шахмата. След редица отчаяни опити за реанимация на миналото (още три мача с Карпов!) те все пак излезнаха на нов път и стремежа да влезне в числото на основните професионални видове спорт. Впрочем, има много промени, който чакат да бъдат направени - и в шахмата, а и в целия свят.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: Любим световен шампион:Спаски

Postby Bobbylon on Wed Dec 24, 2008 1:18 pm

orlin wrote:Борис Спаски (световен шампион 1969-1972)
...
Само бих искал да добавя, че Спаски е единствения световен шампион от мойта зодия-водолей!

Е, скоро ще станем трима! 8-)
Странно - не стига, че сме почти адаши, пък и по еднакво време на годината сме родени... :lol:

Благодаря за цитатите! Само малко правописни грешки трябва да се оправят, иначе погледът на гения е наистина оригинален!
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: Любим световен шампион

Postby orlin on Wed Dec 24, 2008 1:25 pm

Превода беше правен в движение, и освен това не е редактиран.А иначе ще ми е интересно как се казваш след като сме почти адаши? Иначе съм роден на 28.01.
orlin
Дама
 
Posts: 202
Joined: Tue Mar 11, 2008 3:21 pm

Re: Любим световен шампион

Postby LordVetinari on Wed Dec 24, 2008 8:12 pm

Той има предвид, че е адаш с Борис Спаски:)
User avatar
LordVetinari
Топ
 
Posts: 180
Joined: Wed May 07, 2008 9:50 pm
Location: Ankh Morpork

PreviousNext

Return to Световните шампиони по шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests