За развитието на детско-юношеския шах в България

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Thu May 07, 2009 12:41 am

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Thu May 07, 2009 12:41 am

Написаното от Никола за пагубното от възпитателна гледна точка въздействие върху децата на онези "номера", с които възрастните вече са свикнали, би трябвало да ни накара да се замислим.

Какви ли не аргументи бяха довлечени тук, за да се обосновава, че ремитата са нещо съвсем нормално, че едва ли не
шахматът не може без тях, и т.н.

Да, ремито е един от възможните резултати в една шахматна партия.

Но изглежда прекалено лесно забравяме, че както всяко спортно състезание като цяло, така и всяка отделна среща в
рамките на това състезание, се провежда с цел да се установи кой е по-силен (а не с цел да се установи кой с кого
може или с кого не може да направи реми).

Именно за това са изобретени и различни, понякога дори твърде сложни, състезателни системи - техният смисъл е в това
състезателите да бъдат, доколкото това е възможно, поставени в равни условия.

Когато обаче двама или повече състезатели (дали защото са от един клуб, или по някаква друга причина) не играят
състезателно ("спортсменски") в най-широкия смисъл на тази дума, те на практика поставят в неравностойно положение останалите участници.

Не случайно според правилника за нарушение се считат всички предварително договорени резултати - независимо дали са
половинки или цели точки. Това е израз на принципна позиция, защото както цялата точка, така и половинката може да се
окаже решаваща за постигането на определено изкривяване на реалното класиране в полза или във вреда на един или друг
състезател.

Да, формално погледнато, предварително договорените резултатни партии като цяло по-силно изкривяват реалното
класиране, просто защото му влияят с цяла точка, а не с половинка, както е при ремитата.

Изглежда поради тази причина и Калин гледа да насочва вниманието повече към резултатните партии. Само че не е ясно какво точно предлага той да се въведе като правило в тази насока. (Единственото, което се сещам, е, че може да се въведат
някакви санкции срещу прекалено кратките резултатни партии - аналогични на тези, които има сега срещу прекалено кратките
ремита...)

Защото между подозренията към една резултатна партия и към едно реми има съществена разлика: една резултатна партия
може да стане такава и поради съвсем обикновена грешка на единия от противниците - докато при едно кратко реми е
напълно ясно, че и двамата са съучастници (или по-точно "съ-изпълнители", защото, според правилника, отговорност за
договорения резултат носят треньори и придружаващи лица, а не самите състезатели.)
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

by Advertising on Thu May 07, 2009 1:19 am

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Nikolay Yordanov on Thu May 07, 2009 1:19 am

sirkov-L wrote:Изглежда поради тази причина и Калин гледа да насочва вниманието повече към резултатните партии. Само че не е ясно какво точно предлага той да се въведе като правило в тази насока. (Единственото, което се сещам, е, че може да се въведат
някакви санкции срещу прекалено кратките резултатни партии - аналогични на тези, които има сега срещу прекалено кратките
ремита...)


Обикновено самите състезатели "наказват" такива играчи чрез друго действие, за съжаление отскоро също определено за нарушение - просто не им подават ръка, когато играят с тях...Казвам за съжаление, тъй като продължавам да мисля, че отказа от ръкуване във връзка с моралните традиции, с които е свързан, е един недвусмислен и понякога единствено уместен акт спрямо отделни състезатели. И макар формално да не ощетява другия, ясно показва в очите на останалите отношението към него. Затова е правилен и начина, по който ФИДЕ измени правилника - сега можеш да не се ръкуваш с някого, и ако заради това той извика съдията (както направи Шорт), да дадеш всички да разберат, че се ръкуваш с него по задължение, а не от уважение.
Nikolay Yordanov
Офицер
 
Posts: 91
Joined: Mon Mar 10, 2008 8:45 pm

by Advertising on Thu May 07, 2009 1:27 am

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Thu May 07, 2009 1:27 am

Привет,
За малко да не чете човек и винаги става нещо интересно.
Първо, да благодаря на г-н Сирков за урока по повод "Швейцарската система в провеждането на шахматните състезания" (ако не се лъжа за втори път). Затворена тема, но това за въвеждане на "ниски рейтинги" при най-малките и подреждане по тях в състезанията звучи най-разумно и логично.
Сега по "другото" обсъждано така разгорещено.
Аз си казах мнението (някъде нагоре), но като виждам колко емоционални изказвания има, страх ме хваща. Сигурен съм, че за "визираната" партия децата не носят вина, затова нека говорим общо по темата.
Позволено ли е "равенство"от правилника - да.
Позволено ли е "уговорено равенство"от правилника - не.
Може ли да се докаже - не.
Грозно ли е - да.
Ама не минавайте с номера "при големите може", там е осъзнато. :D Че нали и те като малки реми са завършвали ?!?
Това с 30-те хода е логично и би "изчистило уговорки", но само при най-малките, защото съм сигурен , че 12, а дори и 10-годишните могат да импровизират "лапаница" по някой заучен вариант и да не могат да бъдат обвинени в симулативна игра. Факт е, че шахът е май единственият спорт, който допуска прекъсване на срещата и договорка за равенство (поне аз не се сещам за друг). Има субективизъм и в ремито, когато се играе без добавено време. Там съдията решава игрова ли е ситуацията, но според двете страни, които в повечето случаи също са изтъкнати ерудити, нещата са различни и т.н. и т.н.
Така, че да не "попържаме" децата във въпросната среща. Те си играха здраво на първенството, а накрая просто избраха сигурността. Защо никой не допусна, че някоя от двете се е притеснила (уплашила) повечко и просто е решила да търси равенство ?
Пожелавам им, добро представяне на извънграничните форуми и дано не четат нашият форум :D
Завършвам, пак разбира се с г-н Сирков ....
sirkov-L wrote:Погледнете само колко е жалко. Едно първо и едно второ място ще ни донесат 30 точки от ДАМС (примерно), а едно първо и едно четвърто (да речем) 20. И какво правим? За 7-8 лева учим децата да правят уговореми ремита в интерес на клуба?

Да станеш първи или втори в даден спорт на републиканско ниво г-н Сирков, на всяка възраст е трудно, а за някои спортове и невъзможно. Не е като да си след "тройката", дори и само поради факта, че в ранен стадий ти осигурява (ако не мине котенце път) участие в наистина голямо състезание. Може и това да е "трамплина", .... кой знае. Пък и как беше: "- По-добре врабче в ръцете отколкото орел ..." :D
Чао от мен и оставете дечурлигата "на мира" :D
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Thu May 07, 2009 9:31 am

Първо една корекция:
цитатът в мнението на Монов, който започва с думите
"Погледнете само колко е жалко",
не е от мен, а от мнение на Деян Димитров по-горе.

Разбирам какво иска да каже Монов с "участие в наистина голямо състезание", но от опита си на родител на дете, което се е класирало и е участвало в европейски и световни първенства, мога да кажа, че ефекта от тези участия не винаги е този, който Монов очаква ("трамплин"). Поради всички неуредености и финансова несигурност, свързани с тези участия, децата в България много често не успяват да се подготвят конкретно за съответното наистина голямо състезание.

(Наистина, как да се готвиш сериозно за едно състезание, за което до последно не си сигурен дали ще имаш финансовата възможност да пътуваш...)

Така че не е ясно кога се получава "трамплина" - в година, в която участваш, или напротив - в година, в която поради някаква причина не участваш в европейско или световно първенство.

А по въпроса за ремитата - аз лично не смятам, че в случая "попържаме" децата - напротив, вече посочих, че според правилника отговорност за уговорените резултати носят треньорите и придружаващите лица, а не самите състезатели.

За съжаление, видят ли веднъж децата, че не е никакъв е проблем да се правят кратки ремита, твърде бързо усвояват тази зараза.

Жалко е това да става с такава лекота именно в България - страна, чиито водещи шахматисти (имам предвид главно В. Топалов и А. Стефанова) са от онези, които поне засега дават на целия свят съвсем друг пример с борбената си игра. А и именно българин - мениджърът на Топалов - инициира и наложи в световната практика така нареченото "софийско правило".
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Thu May 07, 2009 11:21 pm

Всъщност сте прав, и се извинявам за грешката г-н Сирков. Дори в началото го публикувах правилно, но после и аз незнам защо се обърках, че Вие сте го казал и се "поправих". Нали обикновенно не сме на едно мнение и аз по инерция ...... :oops:
Веднага обаче връщам реплика за следващите Ви редове.
sirkov-L wrote:но от опита си на родител на дете, което се е класирало и е участвало в европейски и световни първенства, мога да кажа, че ефекта от тези участия не винаги е този, който Монов очаква ("трамплин"). Поради всички неуредености и финансова несигурност, свързани с тези участия, децата в България много често не успяват да се подготвят конкретно за съответното наистина голямо състезание.

Аз нищо не очаквам г-н Сирков. Моето дете не игра на европейско по вина на някой, който си "проспа задълженията"от федерацията. От последващата "предоставена възможност" (участие извън класиране в по-горна възраст при пълно поемане на разходите .... от мен), аз не се "възползвах" и заех принципна позиция. Изказах я във форума и се обосновах.
Знам обаче нещо абсолютно сигурно. Когато детето не излезе да премери сили извън рамките на България - при всички случаи губи ( за жалост моето също). Дори да не се представи "на ниво", хлапето печели ценен опит, а треньорите са тези, които правят изводи, анализи и променят (или не) съществуващия начин на подготовка.
Съгласете се г-н Сирков, че ако Дарена не беше играла "навън", надали щеше да е това което е днес. Аз лично го забелязвам при децата от нашият клуб. Тренировки, участия по турнири и изведнъж, .... републиканско (или "Морско конче" или друг голям детски турнир). Уж нищо не се променило, а след турнира (разбира се в зависимост от класирането), това дете започва да "мисли" и играе по коренно различен начин. Мотивацията ли е друга, какво точно незнам, но има нещо.
Така, че дайте да не казваме, че от участие в голямо международно състезание понякога "файда няма", г-н Сирков. За състезателя винаги има.
И понеже влезнахме в "коловоз", да попитам аудиторията и най-вече треньорите (да "повлече крак" Калин като треньор - администратор :D) .
Какво правим с пуберитета ?!?
Какво правим с любовта ?!?
Как задържаме интереса в "поотрасналите малчугани и момиченца" ?!?
Аз съм "вътре" в проблема и имам мнение, но ако някой знае "рецепта" да каже. Че май, май уравнението е, ..... ЛЮБОВ х ШАХМАТ=1 (константа). :D
И разбира се провокативен въпрос към "юношите и девойките" над 14.
Мислите ли тинейджъри, че в някои от "издънените партии" на фаворитите при момчета и момичета (ДИП 14 и 16г.), "има пръст" АМУР??? Като гледам какви "големи деца" играеха, нищо чудно да е останал без стрели ;)
Разбира се, няма нищо лошо децата да се обичат, но е лошо да се загърбват години труд и усилия, а "пооскубаният" брой при "големите" показва, че такъв проблем съществува.
Хубаво е и някой тинейджър да пише (ако му стиска разбира се :D )
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby stefibed on Fri May 08, 2009 10:33 am

В горното мнение има доста верни неща,аз отдавна не съм в пубертета,но мога да кажа,че на 12г. играех много по-добре отколкото на 15-17 г,дори по-добре от сега (но сега все пак не тренирам).Навлизането в тази възраст се отразява на играта на подрастващите,особено на девойките.Няма да навлизам в темата за любовта,защото както е казал Пушкин:"На любовта са всички възрасти покорни", в случия любовта е последствие,причините са промените,които настъпват в подрастващия организъм.Това е период,в който си проличава от кого ще излезе шахматист на високо ниво.Особено за девойките е безмислено да се дават прогнози за бляскаво шахматно бъдеще,когато са само на 10-12г,защото в пубертета настъпват големи обрати.Но всеки човек минава по този път,това няма как да се избегне,няма лек.Да са живи и здрави всички деца,пък дали ще продължат да се занимават с шах времето ще покаже.Когато човек обича шахмата не е нужно да има и свръх амбииции,и шахматът да е единственото нещо,с което да се занимава.Подрастващите трябва да учат,да се забавляват,да се влюбват и разлюбват,защото ако сега се посветат само на шаха по-късно ще усетят липсата на тези неща. За любовта може да няма възраст,но за нейната демонстрация и начин на забавление има и тези,кото рано не са ги изживели,после живеят със закъснение и често стават за смях.
Last edited by stefibed on Fri May 08, 2009 1:03 pm, edited 1 time in total.
stefibed
Офицер
 
Posts: 57
Joined: Tue Jul 22, 2008 2:24 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Fri May 08, 2009 12:52 pm

Напълно съм съгласен :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Fri May 08, 2009 8:05 pm

Ще се върна малко на въпроса за участията "навън" - защото ще ме извинява Монов, но той от една страна твърди, че "нищо не очаква", от друга страна обаче знае "абсолютно сигурно", че без участие навън детето при всички случаи губи.

Такава позиция изглежда естествена и логична. На същото мнение известно време бях и аз. Фактите обаче говорят друго.

Например, като гледам напредъка на дъщеря ми година по година, виждам, че по-голям напредък е отбелязала тя в годините, в които не се е класирала и не е участвала на европейски и световни първенства.

Не знам, може да е някакъв парадокс, някакво изключение - както искате го възприемайте, за мен това си е факт. Затова и се опитах да предупредя Монов и заедно с него всички останали родители - да не свързват напредъка на техните деца непременно с конкретни участия навън. (И същевренно да не мислят, че кой знае колко са загубили, ако някоя година не са се класирали или по друга причина са пропуснали едно такова участие.)

Разбира се, срещата с по-разнообразни противници винаги е полезна - но това днес се постига и чрез игра по интернет.

Ако искате, потърсете информация и колко участия има например един играч като Иван Чепаринов на световни и европейски първенства (във възрастовите групи от 10 до 18 г.) - струва ми се, че той общо само 3 пъти е участвал в такива (по един път до 10, до 12 и до 16 г. - ако греша, който има по-точна информация, нека ме поправи).

По другия въпрос - за промените, настъпващи с навлизането на децата в тяхната следваща възраст, напълно съм съгласен с написаното от Стефи: че е "безмислено да се дават прогнози за бляскаво шахматно бъдеще,когато са само на 10-12г,защото в пубертета настъпват големи обрати".

Не съм специалист, но според мен един от възможните големи обрати с възрастта е едно по-общо пренасочване на личността от по-елементарна рационалност към по-фина емоционалност, или например от по-математическо към по-хуманитарно мислене. (Тук говоря и от личен опит). Едно такова пренасочване на личността около възрастта 14 години е напълно възможно да повлияе и на спортните резултати. (Защото за успешните състезатели е характерна повече рационалността и едно по-скоро математическо, а не хуманитарно мислене - изглежда именно затова почти никой от водещите съвременни шахматисти не сме го видяли да е написал нещо, дори и най-обикновена статия по някоя шахматна тема. ).
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Fri May 08, 2009 9:49 pm

Участията навън са задължителни за всеки, който иска да става наистина голям играч. Чепаринов между 9 и 13 години играеше всяка година навън, може би даже и по 2 пъти. На 14 вече спря юношеските турнири, за да играе мъжки, но пак извън България.

Ако нямаме такива амбиции, от личен опит казвам, че достигането до ниво 2400 не зависи по никакъв начин от участията по европейски и световни, особено на малка възраст - аз до 12 не съм излизал да представям България, а участията ми на 12, 13, 15 и 16 бяха все по-грандиозни провали :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Sat May 09, 2009 2:38 am

Г-н Сирков,
Ако ще се хващаме за всяка дума и ще отегчаваме хората, които посещават форума ...моля, без мен. Когато казах, че нищо не очаквам отговорих на "личното подкачане", а именно:
a_monov wrote:че ефекта от тези участия не винаги е този, който Монов очаква ("трамплин").

Колкото до другото, явно съвсем ме мислите за лаик. Това, което написах, но Вие явно не искате да разберете, е че състезател не участвувал в подобен род състезания (европейско или световно) поне веднъж, в никакъв случай не може да покаже истинските си възможности, независимо колко добре е подготвен. Стрес, ... това е думата, а когато става въпрос за детска психика всички букви са главни.
По "втора точка" .... :
Kalin wrote:като гледам напредъка на дъщеря ми година по година, виждам, че по-голям напредък е отбелязала тя в годините, в които не се е класирала и не е участвала на европейски и световни първенства.
Дали пък годините, когато бележи най-голям напредък са след участията и в "големи първенства" (натрупала е "иностранен" опит) ?!?
Колкото до:
Kalin wrote:Разбира се, срещата с по-разнообразни противници винаги е полезна - но това днес се постига и чрез игра по интернет.
Тук ще кажа само ХА,ХА,ХА :D
Вие сериозно ли се опитвате да ми кажете, че в подготовка включвате партии с различни противници по НЕТА, от които да вадите заключения ?!? Поздравявам Ви ако играете еднакво добре с жив и "нежив" противник, ... значи сте Робокоп. За обучение - да, но за "спаринг" подготовка или сериозна проверка, това е абсурдно. По-добре от мен знаете, че научно е доказно различното възприятие на "жива" и "нежива" партия. Дори самото отсъствие на противник (липсва "живото" психическо напрежение), прави невалидни анализите и изводите за нивото на подготвеност на детето (подчертавам, че в мненията ми става дума за деца).
И последно към Вас, г-н Сирков. Участвате ли на избори (независимо от коя партия), ще дам "мажоритарен" глас за Вас :D
Kalin wrote:Не съм специалист, но според мен един от възможните големи обрати с възрастта е едно по-общо пренасочване на личността от по-елементарна рационалност към по-фина емоционалност, или например от по-математическо към по-хуманитарно мислене. (Тук говоря и от личен опит). Едно такова пренасочване на личността около възрастта 14 години е напълно възможно да повлияе и на спортните резултати. (Защото за успешните състезатели е характерна повече рационалността и едно по-скоро математическо, а не хуманитарно мислене - изглежда именно затова почти никой от водещите съвременни шахматисти не сме го видяли да е написал нещо, дори и най-обикновена статия по някоя шахматна тема. ).
Е, това ще си го сложа в рамка.

Поздравления, Stefibed за прекрасното изказване. Много е хубаво и вярно, но май с друг цитат "ще плаша сина ми" :D
Браво, Кали за "прекрасната подкрепа" ... на stefibed. :D Очаквах съвет от теб, нали твойте възпитаници са по-големи. Или при теб "влюбването" Е ЗАБРАНЕНО ?!? :D
П.П. Цитатите са от един, а излизат от друг. Сега излезе, че Калин има дъщеря :D Явно нещо бъркам с бутончето "Цитирай".
Last edited by a_monov on Sat May 09, 2009 11:50 am, edited 1 time in total.
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby atakurt on Sat May 09, 2009 8:38 am

Колеги, изказвате се доста компетентно, професионално и задълбочено по въпроси, касаещи треньорската материя.
В тази връзка ще се осмеля само да попитам:
КОИ ОТ ВАС ИМАТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ С КВАЛИФИКАЦИЯ "ТРЕНЬОР ПО ШАХМАТ"?
Или шахът стана вече като футбола - всеки, който си мисли, че знае правилата, смята че знае как трябва да се играе?
Този пост не е мнение, а само въпрос и моля да не се тълкува като мнение.
Мнението ми е публикувано тук - viewtopic.php?f=11&t=583
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby stefibed on Sat May 09, 2009 9:43 am

Г-н Монов,моля Ви да не закачате г-н Сирков на тази тема,не за друго ,но е просто неудобно и за младежите и за него.Не ви ограничавам в изказванията(казвам го с наи-добри чувства).Аз до ден днешен се притеснявам от моя баща на тази тема,а съм на 22г и имам близо 7-годишна връзка с моя приятел,но за татковците си оставаме техните малки момиченца.Нека си коментираме без посочването на имена(или намекването за такива),защото за повечето е забавно и не е проблем,но незнаем как се възприемат подобни разсъждения от другата страна.
Като тренъор или като баща няма как със "заплахи" или приказки да се "вкара акъл" на подрастващия,пък и както казах по-горе всеки трябва да мине през този период,няма нищо лошо в това двама младежи да се чувстват влюбени.Децата вече на по 12-13 се влюбват,за 15-16г. е просто неизбежно. Пък и това е поредното доказателство,че шахматът сплотява хората,трябва да сте доволни,че еслучващото е м/у младежи-шахматисти,защото това поне ще ги подържа в заниманията ,за да могат да се видят на поредния турнир :) ,иначе ако едното лице не е шахматист,то шахматистът съвсем ще се отдалечи от шаха. :) Спирам да философствам,за да не давам повод за критика :)
stefibed
Офицер
 
Posts: 57
Joined: Tue Jul 22, 2008 2:24 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby a_monov on Sat May 09, 2009 11:48 am

Г-це Stefibed,
Не съм имал никакво намерение да обиждам или намеквам нещо на г-н Сирков и ако това по някакъв начин го засяга, аз съм сигурен че няма да замълчи. Зададох един от всичките въпроси, които ме вълнуват и за които не намирам отговор за себе си (като отговорих пръв). За да покажа, че не съм злонамерен, веднага редактирам изказването си в посочената от Вас част (все пак и аз имам момиченце :D ). Може би не избрах правилният начин, но и премълчаването не помага. Мислех си, че човек не трябва да се смущава да дискутира, независимо колко неудобна е темата.
По повод "заплахи и вкарване на акъл", нещо не сте ме разбрали правилно. Казвал съм и по-рано, че работя всеки ден с деца в подобна възраст и съм наясно, че нещата се усложняват многократно при "прилагане на сила". Така че дори не съм си и помислил да го правя. Това, което Ви е заблудили беше опит за шега (явно неуспешен :( ).

На провокациите на г-н Атакурт не се "хващам" , че започнем ли "дискусията", .... изгоряхме и двамата (Калин е строг и справедлив). Само искам да му кажа да присъства на влизането в първи час на учител завършил педагогика и притежаващ всичките удостоверения и дипломи. Ще му стане жал, ама много жал за човека. Колкото до изказванията, всеки пише това което вижда и чувства. И последно, "не получите ли съдействие" от родител в трньорската професия (при малките), сте "бита карта" г-н Атакурт. Затова не ограничавайте дискусиите на нас по-малко знаещите и разбиращи (родители).
User avatar
a_monov
Офицер
 
Posts: 85
Joined: Sun Jun 08, 2008 8:22 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby atakurt on Sat May 09, 2009 12:20 pm

Г-н Монов, не провокирам, а само питам. Надявам се, че имам право на въпрос.
Никога не съм смятал, че дискусиите трябва да се ограничават в тесен кръг. Винаги съм твърдял, че всички, особено - родителите на деца-шахматисти, които са били шампиони на България (каквото е и едно от децата ми), имат право на мнение (а шампиони на България по шахмат са били, освен мен, и брат ми, и баща ми).
И за информация - магистър по математика съм с научни публикации по педагогика и имам над 25 (двадесет и пет) години педагогически стаж по всички нива и стъпала от образователната ни система, като съм награждаван от МОН с диплом за постигнати успехи в работата си (а синът ми е награден с държавна премия като талантливо дете, постигнало успехи).
Но, все пак, благодаря за съвета!
А аз продължавам да питам:
КОЛКО ДИПЛОМИРАНИ ТРЕНЬОРА ПО ШАХМАТ, КАТО МЕН, ИМА В ТОЗИ ФОРУМ?
Защото всеки има право на мнение, но мнението на експертите тежи повече. Или смятате, че греша?
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby stefibed on Sat May 09, 2009 2:37 pm

Г-н Монов,надявам се с нищо не съм Ви засегнала.Изразяването в писмена форма,понякога остава по-различни впечатления у хората.Аз разбрах,че вие се шегувате.Имах предвид ,че за някои хора шегата може да не е толкова забавна.Иначе напълно съм съгласна с повечето от вашите мнения,особено относно г-н Куртенков,който в момента връща тема ,която отдавна беше дискутирана(тренъорите по шахмат с диплома и без диплома).
stefibed
Офицер
 
Posts: 57
Joined: Tue Jul 22, 2008 2:24 pm

PreviousNext

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests