Организация на турнири

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Tue Aug 18, 2009 6:03 pm

Advertising
 

Re: Организация на турнири

Postby MilenPetrov on Tue Aug 18, 2009 6:03 pm

Ангеле, нека криво да седим и да си говорим право в очите. Крайно време е всички организатори да се вземат в ръце и да си вършат работата като хората. Това не е негативизъм а конструктивна критика, но явно малко хора го разбират. За всчико трябва да има прозрачност и обосновка на решенията. А такава липсва. Съгласен ли си с това?
Говориш за това какъв шах се играе на юношеските първенства, а замислял ли си се какъв шах се играе на мъжките и женски първенства? Да не би там да нямаше уговорени резултати? Въвеждаме едни правила за едни турнири а в същото време правим точно обратното за други. как ще коментираш мемориал Г.Трингов? Там още от самото начало се знаеше кой ще покрива. Виж партиите и сам ще се убедиш. Колко от ремитата са в повече от 20 хода (че дори и по-малко). За какво си говорим...
Помисли и по другата тема. Колко от органзаторите на турнири вземат нужния брой съдии и от необходимото ниво. Тук мога само да те поздравя че досега винаги си бил коректен и си се стремил да спазваш установените правила. Искрено се надявам да продължаваш да го правиш. Нима останалите организатори не могат да направят същото? Искаш примери - Тетевен, Ловеч, Варна (европейско училищно първенство)... Кой и как определи съдиите на държавните първенства. Искано ли е становището на СК. Ако не - тогава защо е записано че тя е основен помощен орган. Как ще обясниш факта, че хора които не са членове на РССК и дори нямат съдийска категория са определяни за съдии. Кой е отговорен за това? Ако на това му викаш помия...
MilenPetrov
Топ
 
Posts: 123
Joined: Wed May 20, 2009 4:25 pm

by Advertising on Tue Aug 18, 2009 6:21 pm

Advertising
 

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Tue Aug 18, 2009 6:21 pm

:D
Милене , за много неща си прав особено при мъже и жени срещите.
Наричам помия , нещо казано и не проверено.Яд ме е като организатор, като съдия 2 категория / която смятам че съм си заслужил и защитил / и като човек най вече , че тука има хора които без да проверят нещата плямпат.
Знам как седи въпроса за Боровец .
Цените са такива защото са договорени миналата година и за това сега хората свалиха 5 лева , а не заради братя Стойнови. ;)
Самия аз положих доста усилия като съдия и човек да стане един добър турнир.И мисля че се получи !
Никъде не прочетох или да чух някой да похвали съдийския състав от 3 души ,които се справиха с този тежък турнир .
Самия ти почна да търсиш под вола теле.
Не така .
Никой не похвали Ружка че с много труд успя да се справи и че работеше със хъс и желание. Не ни е работа да търсим водачите и капитаните по фоаетата на хотела , когато се предлага реми на отбора им - и това направихме .
Бяхме един добър екип . Бланки ,Жребий , Маси подредени ,Класирания ,и др .
Само прочетох че не сме слагали 2 минути .
Пълни глупости.Даже на два пъти сме забавяли кръг , за да се появят отбори от другия хотел .Може да са били 3 мин. ,но гледахме да сме коректни . И жребий имаха в хотел " Ела " , всяка вечер което никой никъде не оцени .
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

by Advertising on Tue Aug 18, 2009 6:28 pm

Advertising
 

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Tue Aug 18, 2009 6:28 pm

А за това кое разбирам и кое не Стойнов да е наясно МНОГО СЪМ В ЧАС .
Като организира той турнир и аз да ида да му подбивам цените , няма да му е приятно .
Може да е туроператор добър , но не на гърба на друг !!!!!
Не е туроператора на БФШахмат .
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ ОТ ШАХА Е ОБРЕЧЕН НА ГИБЕЛ.
Лошото е че ще се отдръпнат и спонсори и хотелиери и родители , защото и на тях тези тъпи дребни сметки не съм и ясни и за това повдигнах тази тема.
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

Re: Организация на турнири

Postby S0uL_K33p3R on Tue Aug 18, 2009 8:25 pm

angel_a69 wrote:БФШахмат има грижата за купи , медали и грамоти . Все пак сме в финансова криза и може да се прояви разбиране , но някой направи ли си труда да поразгледа някои партии на децата и Юноши и Девойки , да види какъв шах се играе .
Според мен за такъв шах - много ни дадоха .
С такава игра няма да достигнем нови шахматни върхове , особенно когато водачи и капитани на отбори правят ремита на 32 ход. :(


Та там имаше хора с по 2050 фиде ело, (Бербатов няма да го включвам,защото за него всички знаят...) За българските стандарти не може да се иска повече...Каквото е било по силите на децата са го дали! А това дали са на световно равнище не сме виновни те.... ако имахме базите на Русия може би и те щяха да имат по 2350 на 15 години, но ги нямаме нали !?
S0uL_K33p3R
 

Re: Организация на турнири

Postby Nikolay Yordanov on Wed Aug 19, 2009 12:25 am

Същността на проблема с настаняването, доколкото схващам, е, че има обвързване на безплатното ползване на залата с броя на хората, настанени в хотела. За да се разреши в бъдеще този проблем, има два пътя:
1. Задължително настаняване в посочен от организатора хотел, или парична компенсация в размер, достатъчен да осигури плащането на наем зала, ако броя настанени не удовлетворява собственика на базата. Точно опитите за подобна дискриминация на състезателите доведоха до създаването на ACP преди години. Този модел претърпя провал за европейските първенства, и сега всеки крупен организатор предлага алтернативни възможности за настаняване.
2. Провеждане на състезанието в зала, чието ползване е предварително договорено. Предлагане на различни варианти за настаняване, в различни ценови сегменти - според джоба. За да се реализира това обаче, трябва да се ограничи практиката на провеждане на държавни първенства за малки деца в елитни наши курорти - там алтернативата на 4 звезди е 3 звезди и 2-3 лева надолу...Провеждането на ДИП и ДОП в градски, а не в курортни условия, освен че ще даде възможност всеки да се настанява по свой вкус, вероятно ще спомогне и за по-добро медийно отразяване на първенствата.
И е време да се спре с важността на условията за настаняване - преди 10 години, като спяха в общежития, а се хранеха и играеха в училищни столове, и отборите бяха повече, и родителите по-малко, и сякаш и от тях излезе поколение играчи - Чепаринов, Йотов, Русев, М.Николов сигурно като деца само по многозвездни хотели са спали...
За качеството на партиите на децата- ами дайте ги да ги разгледаме, откъде да изтеглим файла?
Що се отнася до А група за мъже и жени, може и в някой елитен СПА комплекс да се провеждат, след 31-ия ход имат нужда от релакс...
Nikolay Yordanov
Офицер
 
Posts: 91
Joined: Mon Mar 10, 2008 8:45 pm

Re: Организация на турнири

Postby Ivanst on Wed Aug 19, 2009 8:52 am

Здравейте,
Г-н Арахангелов нямам намерение да влизам в спорове, мислех, че искате да направите една професионална дискусия, относно организацията на шахматните турнири.Явно съм сбъркал. В заключение само ще кажа, че потребителите на шахматните услуги - състезатели, треньори и родители
искаме или не са хората, които ще оценят, дали сме си свършили професионално работата. А те дадоха своята оценка категорично.
Ivanst
Офицер
 
Posts: 90
Joined: Wed Mar 12, 2008 10:09 am

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Wed Aug 19, 2009 11:44 am

Много организатори разглеждат състезателите, треньорите и родителите не като потребители, които имат права и без които техните услуги са безмислени, а като "касички", които трябва се "изтръскат".

Г- н Стойнов , това не е истината !
Та затова навлезнах в детайли , но вие нямате доблестта да си го признаете . Задодох ви няколко въпроса на които не отговаряте! Дискусия става като се казват истинските неща с доказателства , а не само полуистини или изкривяване на истината. Защо не кажете , че хората настанени в "Ела" получиха фактура от вашата фирма и вие сте спечелили от тях , на гърба на федерацията !
По отношение на вас толкова . Бъдете жив и здрав !
Николай , съгласен съм със теб за мъжете и жените . На мои турнири кадето съм подсигурявал аз , лично , награден фонд , съм свидетел на какви ли не договорки и ме яд че съм отделил средства от семейния бюджет .Все по често се замислям имали смисъл?
Да но това се промени в скоро време , защото много спосори ще избягат . Дават парите си , а не могат една качествена партия да видят или като видят такива уговорки - просто си казват " майната им " и до там .
А за градските условие и там не е леко .Трудно вече се намират евтини хотели и безплатни зали .
Дори за един голям град като Стара Загора . Просто една такса от 50 -100 лева ще реши нещата , според мен .
Не може да се запишеш в последния момент , в деня на турнира - това също е много тежко за един организатор !
За партиите - Венета , водач на вашия отбор , ги получаваше всеки ден по имейл от главния съдия .
Поздрави
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

Re: Организация на турнири

Postby Ivanst on Wed Aug 19, 2009 12:49 pm

Уважаеми г-н Арахангелов,
Нормална практика е клиентът да заплаща по-малко, когато ползва туристически пакет от туроператор , отколкото, когато плаща директно на хотела.
Не искам тук да обяснявам, защо за хотелите е по-изгодно да работят с туроператори, отколкото с крайни клиенти.
Не разбирам, какво имате предвид визирайки "на гърба на федерацията" може би тя е заплатила разноските на тези състезатели, треньори и родители.
Истината според мен е проста, състезателите, треньорите и родителите искат коректно отношение от организаторите и когато не го получават търсят алтернативи. Дори и да нямаше алтернативни оферти съм сигурен, че по-голямата част от избралите друг хотел за настаняване на Боровец, нямаше да ползват услугите на организатора и разбирането на този факт и причините за него , би предпазил бъдещи организатори от подобни грешки. Според мен не е толкова важно дали нашата агенция е спечелила нещо или не, а това дали бяха доволни настанените състезатели, треньори и родители и колко средства бяха спестени на шахматните клубове и родителите.
Когато, се договаря голям контингент е нормално да се получи такава отстъпка в цената, че офертата да няма конкуренция и организаторът да може да покрие допълнителните разходи по организацията без да завишава допълнително цените за настаняване. Хотели с отлични условия за игра и настаняване и готови да предложат атрактивни цени има много. Ограничаването в избора на предлаганите хотели за състезания е сериозна грешка, според мен . Сътрудничество с нови хотели, само ще увеличи възможностите за избор на най-добра оферта. Не искам да коментирам "избора" на домакини за първенствата, защото на практика нямаше избор. Вижте, какво става в останалите сфери от живота ни, когато не се спазват ясни и открити правила и не се прилага конкурсното начало.
Ivanst
Офицер
 
Posts: 90
Joined: Wed Mar 12, 2008 10:09 am

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Wed Aug 19, 2009 3:04 pm

Колега Стойнов,
не увъртайте , че ставате смешен и взе да ми писва от вас !
Точно и ясно - НИКОЙ НЕ Е ЗАВИШАВАЛ ЦЕНИ НА БОРОВЕЦ !
Каде е залата за игра в хотел Ела .
На гърба на федерацията е ЗАЩОТО АКО НЯМАШЕ ТОЗИ ТУРНИР , ВИЕ КАДЕ , КОГО И ЗА КАКВО щяхте да настанявате се питам? Не казвам ,че не са доволни хората от вас . Просто не е коретно с чужда пита - помен да правиш .
На Морско конче също имате поле за Изява , но бездействате или по точно ДЕЙСТВАТЕ ИЗБИРАТЕЛНО !!!!!
ТОВА Е!!!!
НЕ смятам повече да ви отделям внимание на ВАС СПЕЦИАЛНО !
За ВСИЧКИ останали съм на линия за ДИСКУСИЯ !
Поздрави!
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

Re: Организация на турнири

Postby S0uL_K33p3R on Wed Aug 19, 2009 3:33 pm

Успокойте малко страстите... вместо да обсъждате като хората идеите,вие сте седнали да се карате... ако имате намерението да спорите си пишете по скайп,личен,е-майл, не ми влиза в работата по какво. Но просто не е много приятно, когато влязат деца на възраст 13-16 каквито сме голям процент от потребителите в този форум, и видят че треньора на Ивис (също така организатор на един от най-хубавите детски турнири в България), и съдия 2-ра категория (също така организатор на много хубави турнири) седят и се карат кой колко е спечелил от турнирите, най-малкото създавате негативно мнение у другите.
Приятен ден!
S0uL_K33p3R
 

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Wed Aug 19, 2009 4:42 pm

ВИЖ момче . аз не се карам с никого просто искам когато някой говори да каже само истината!
Аз не печеля от шаха , ако ме познаваш,дребните души нямат място в него, защото го позорят!
Задай си въпроса , защо да давам пари за турнири , собствени , а да не заведа семейството си с тях на море!
Колко още спонсори могат да си зададът този въпрос . Кой ще спечели . Как да направя един турнир , като ще се появи месията Стойнов и ше предложи по ниски цени . Как ?
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

Re: Организация на турнири

Postby Kalin on Wed Aug 19, 2009 4:44 pm

Радвам се, че с такова желание защитавате гледните си точки, но все пак по-спокойно :) Най-доброто решение винаги е компромисът, а на мен ми писна на толкова турнири поред да обикалям да си готвя децата си по няколко различни хотела. Тъй като условията за настаняване влияят най-пряко на родителите и шахматните клубове, може би е добре процедурата за избор между офертите на държавните първенства за деца и юноши да не става на УС, ами с публично Интернет гласуване, като на всеки клуб се дават толкова гласове, колкото състезатели е пратил на съответния ДИП за миналата година. Така ще видим как и къде искат хората да бъдат организирани турнирите. БФШ разбира се ще постави необходимите точни условия за офертите, като например брой настанени в хотела съдии, минимални критерии за зали и т. н. По този начин няма да има никакви скандали и смятам, че ще изчезнат и паралелните оферти. Мисля, че ако всички може да се съгласим около нещо, то е, че от тези караници в момента не печели абсолютно никой.
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: Организация на турнири

Postby angel_a69 on Wed Aug 19, 2009 4:47 pm

Тук съм за да дам малко яснота и защото обещах на Калин , за малко разиснения по темата доколкото знам.
Ни най малко искам конфликти , но тук има хора където си чешат само езиците .
Има форум - нека в този форум се казва само истината . Това е !
НЕКА ПРАВИМ ДОБРО!
поздрави!
angel_a69
Кон
 
Posts: 20
Joined: Mon Aug 17, 2009 11:28 am

Re: Организация на турнири

Postby lyucy on Fri Aug 28, 2009 3:50 pm

Здравейте!
Имам един въпрос - казвате, че хората трябва да се настаняват в даден хотел задължително, за да може на организаторите да им излезе безплатно залата и настаняването на съдиите. Значи участниците в турнира си плащат косвено залата и съдиите... тогава каква всъщност е ролята на организатора и федерацията? да си получат комисионната?
Калинчо, някои от постовете ми се струват лични нападки и доста груби - плюнки хвърчат, обиждат се лично хора ... я въдвори малко ред :))
а който най-много парадира за позивитивизъм, извинете, но не прочетох нито един позитивен пост от него.. :))
lyucy
Пешка
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 02, 2008 12:11 pm

Re: Организация на турнири

Postby bob on Fri Aug 28, 2009 4:36 pm

Люси е права.
Last edited by bob on Tue May 10, 2011 12:42 pm, edited 1 time in total.
bob
Кон
 
Posts: 49
Joined: Sat Mar 08, 2008 8:54 pm
Location: Централен софийски затвор

PreviousNext

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests