За развитието на детско-юношеския шах в България

Тук се пише само от сериозни хора по сериозни теми

by Advertising on Sun Aug 23, 2009 7:46 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby deathly on Sun Aug 23, 2009 7:46 pm

Kalin wrote:Моя грижа и отговорност е този форум да върви по пътя си, а той е да помага на шахматистите в България :) Затова не ми харесва в най-важната, четена и съдържателна тема във форума (която е тази), да се говори за неприятен, частен и все още недоказан случай за един човек. Ясно е че, по случая може да се философства безкрайно, но тази тема е за детския шах и няма да я размиваме с такива неща :) Налага се понякога да се намесвам, когато хората проявяват неразбиране по такива въпроси.

Искам да се върна на темата за детския шах със следния въпрос - защо все по-малко деца (особено момичета от големите възрасти) посещават детския турнир Морско конче, който е с традиции, нелоши награди и се провежда на прекрасно място на морето? Организаторите се стараят максимално да удовлетворят желанията на всички тук.


Поздравления за отговорното поведение и принципна позиция !
Разбирасе че не трябва да се нахвърляме на този човек преди да е доказано нещо. Та ние сме шахматисти, а не следователи и би трябвало да се защитаваме във всякакви остоятелства. Лично на мене ми се струва невероятно обвинението.
deathly
Кон
 
Posts: 39
Joined: Fri May 08, 2009 6:34 am

by Advertising on Mon Aug 24, 2009 1:58 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby MilenPetrov on Mon Aug 24, 2009 1:58 pm

Станалото - станало. Фактите са налице.
Явно пишещите тук нямат достатъчно познания за законите, действащи в страната. Заслужава да се помисли следвайки принципността на Калин и да се ограничи достъпа на непълнолетни до тази част от форума от гледна точка на това че те въобще не са наясно за какво иде реч. Направете справка в нашето законодателство преди да заемате някаква позиция. Всеки работодател е отговорен за действията на своите служители ако те нарушават законите на Р България. Със своите действия/бездействия/ той се явява съучастник в тези престъпления и е солидарно отговорен с нарушителите. Нормалното поведение в този случай изисква ограничаване на активността на въпросното лице (без значение кое е то) до изясняване на случая. Но явно при нас няма хора, които да вземат нормални решения. Останалото е за сметка на всички нас... Аз нямам намерение повече да вземам отношение по темите тук, защото явно модераторите, администраторите и голяма част от потребителите си тълкуват проблемите от своята гледна точка без да се съобразяват с обективните фактори. Същото важи и за останалите теми в под-форума. Темите се изместват в посока, коаято е угодна на някои хора, а не в конкретния проблем.
MilenPetrov
Топ
 
Posts: 123
Joined: Wed May 20, 2009 4:25 pm

by Advertising on Mon Aug 24, 2009 9:29 pm

Advertising
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Mon Aug 24, 2009 9:29 pm

Хм, я да видим какво точно е това, което някои тук наричат „отговорно поведение” и „принципна позиция”

Калин написа:
„Тази тема е за детския шах” …. „Георги Живков няма общо с темата.”


Има поне два очевидни факта, които опровергават това:
1. Самата статия в „Монитор” е написана по повод на шахматно състезание за деца
2. Самият Георги Живков, в изявление в своя защита, цитирано не само от този вестник, но и от други медии, подчерта именно факта, че е свързан с детския шах („Водил съм детски делегации в Италия, Франция, Колумбия", каза тогава в съдебната зала 49-годишният Георги Живков.”)
За да не цитирам отново статията в „Монитор”, ето линкове към други медии, в които е възпроизведено дословно същото изявление на Георги Живков, което той прави в своя защита:
http://www.burgasnews.com/content/view/17005/535/
http://44paralel.com/politiki-1278

И на фона на всичко това Калин продължава да твърди, че „Георги Живков няма общо с темата.”

Ето още само някои други факти:

Сайтът на в. „Монитор” се посещава от по между 9 000 и 17 000 души всеки ден.
Този факт може да се провери тук:
http://www.tyxo.bg/?ID=61833&show=byday

Този форум се посещава от по около 300 души дневно.
Този факт може да се провери тук:
http://www.tyxo.bg/?ID=46742&show=byday

Отделно от това въпросната статия, естествено, вече е била прочетена и от още няколко хиляди души, които предпочитат да четат вестника в традиционния му хартиен вид.

И при наличието на всички тези факти Калин си мисли, че прави нещо много "полезно", като трие въпросната статия от този форум…

Ефекта от цялото това триене ще бъде само един – този родител, който се е обърнал към вестника, ако досега просто е подозирал, че има нещо нередно около един от съдиите на едно състезание, то от сега нататък вече ще е напълно убеден, че има нещо нередно в цялата шахматна общност! (А ти продължавай да си задаваш въпроса защо все по-малко деца посещават този или онзи детски турнир)

Калине, решението на този проблем не е в това, СЛЕД като е излязла подобна статия, да тръгнеш да я триеш от където можеш. Ако наистина търсиш решение на проблема, трябваше да предвидиш малко по-отрано, че предвид вече известните обстоятелства, е много вероятно и почти неизбежно някой – все едно кой – да свърже вече известните факти и да напише подобна статия в този или в който и да е друг вестник, със или без наличието на възмутен родител на дете, участвало в състезание.

Ако наистина пътят на този форум е "да помага на шахматистите в България", ще е добре всички да проумеем, че понятието "шахматистите в България" е по-широко, отколкото всеки от нас от собствената си гледна точка може да си представи, и включва дори и този пожелал да остане анонимен родител на дете, участвало на турнира в Боровец.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Mon Aug 24, 2009 10:50 pm

На глупости на смятам да отговарям - как въобще може да се коментира статия като тази?? Ако ще да е постната и в New York Times, това си е долнопробна жълта статия по съдържанието си и такива като нея нямат място в този форум. Точка по въпроса и всяка следващо мнение тук ще се трие, ако не е точно и само за развитието на детския шах в България. Имам си и по-важна работа от това да се занимавам с дървени философи :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby deathly on Fri Aug 28, 2009 5:59 pm

:) Категорична подкрепа за Калин.....та горноте две изказвания са под всякаква критика.....ПАК ПОВТАРЯМ - ШАХМАТИСТИ СМЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ ВЪВ ВСЯКАКВА СИТУАЦИЯ ! Още повече че тук нищо не е доказано.
Като гледам сега и другите писания на горните двама...наистина е точно определението - ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ !
deathly
Кон
 
Posts: 39
Joined: Fri May 08, 2009 6:34 am

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby lyucy on Fri Aug 28, 2009 6:51 pm

"Дървените философи" според мен говорят с аргументи и доста логично... Докато да наречеш някого дървен философ за мен не е аргумент...
lyucy
Пешка
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 02, 2008 12:11 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby S0uL_K33p3R on Fri Aug 28, 2009 10:33 pm

lyucy wrote:"Дървените философи" според мен говорят с аргументи и доста логично... Докато да наречеш някого дървен философ за мен не е аргумент...


Явно никой не чете това което пише Калин...
S0uL_K33p3R
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Sat Aug 29, 2009 10:27 am

S0uL_K33p3R написа
Явно никой не чете това което пише Калин...


Ами какво да му четеш - той самият повече трие, отколкото пише...

deathly, шахматисте наш, аз нямам нищо против като шахматисти да се защитаваме един друг - стига да го правим умно.
Да триеш не се иска много ум.

Единствената възможна защита е да излезе някой шахматист, който познава отблизо Георги Живков, и да каже (по медиите, а защо не и тук) нещо такова:
"С Георги сме израсли заедно от деца, работили сме заедно, всеки ден сме заедно, бил съм до него в трудни моменти, аз съм сигурен, че той не може да направи нищо лошо."
Само че тази защита трябва да я направи някой друг, а не аз, защото аз не се познавам с Георги Живков.

Има и друго, което е много важно, когато даден човек има нужда от защита. А именно: да не го подлагаш на риск от допълнителни атаки.

Като е съдия, по-добре го сложи да съдийства турнир за ветерани (защото там повече хора го познават, играят опитни шахматисти и е по-малко вероятно да възникне какъвто и да било проблем)

Вместо това го сложили съдия на детски турнир - където е очевидно, че ще има доста хора, съвсем нови в шаха и е ясно, че мнозина няма да го познават...
Освен това е ясно, че там ще има родители - а е съвсем нормално родителите, особено на малки деца, да са много чувствителни на тема дали към техните деца се отнасят справедливо. Това е общовалидно, всеки го знае, и се наблюдава навсякъде - и в детските градини, и в училищата, и по турнирите...

Това са ясни и очевидни факти и просто трябва да се съобразяваме с тях.
(В този смисъл съм склонен да се отнеса с известно разбиране и към поведнието на Калин: този форум си е негова "рожбичка" и той като "родител" също е доста чувствителен по някои въпроси :-)
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Sat Aug 29, 2009 1:17 pm

Единствената причина да не отнесеш някой бан е, че ми е ужасно забавно да ти чета постовете :D
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby S0uL_K33p3R on Sat Aug 29, 2009 10:22 pm

Г-н Сирков, само едно ще Ви помоля, съкращавайте си малко постовете, защото докато ги прочета заспивам :(
S0uL_K33p3R
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Sun Aug 30, 2009 9:06 am

Ами спинкай си спокойно, S0uL_K33p3R, приятни сънища ти пожелавам!
Като се събудиш, пак заповядай.
За децата и особено за шахматите е полезно да спят повечко.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby S0uL_K33p3R on Sun Aug 30, 2009 10:25 am

Еми, то като Ви чета постовете които освен нападки и някакви глупости как да не заспивам !? Преди 3-4 поста обвинявате Калин, че триел повече от колкото триел... А то всъщност, каква е историята !? Някой като вас пише пост по 1 страница в който единственото което има общо към темата са 5-10 думи...Защото "уж" се обсъжда развитието на нас като цяло а единственото което се прави е да се повдигат спорове...
S0uL_K33p3R
 

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Nikolay Yordanov on Sun Aug 30, 2009 11:38 am

Преди година и половина на ОС на БФШ предложих УС да вземе решение шампионите във всички възрастови групи да бъдат освободени от такса за участие на всички турнири на територията на страната, както и от такса за картотекиране за следващата календарна година. По-късно през миналата година Христинка Илиева предложи, след като се поема участието в А група на по 6 отбора мъже и жени, да се поеме поне участието на отборите шампиони до 12 и до 16 през следващата календарна година. И по двете предложения до момента няма положително решение. А тук, вместо да срещнат сериозна подкрепа, подобни конкретни предложения биват разводнявани в непродуктивни дребни заяждания. Тази тема е сериозна и модерирането в нея би трябвало да бъде на съответстващо ниво. Може би дори постваните мнения да минават през модератор, преди да се публикуват.
Nikolay Yordanov
Офицер
 
Posts: 91
Joined: Mon Mar 10, 2008 8:45 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby sirkov-L on Sun Aug 30, 2009 5:31 pm

Прав си, спомням си, че ти си поставял и друг път тук това твое предложение ("шампионите във всички възрастови групи да бъдат освободени от такса за участие на всички турнири на територията на страната, както и от такса за картотекиране за следващата календарна година").

И то действително не само не получи подкрепа, но дори и не беше обсъдено, доколкото си спомням.

Аз лично си спомням, че още тогава на мен това предложение ми прозвуча като твърде незначително.
Затова и не го подкрепих, но и не се отнесох критично към него, както съм правил спрямо други твои изявления.

И днес отново ми се струва, че не е много ясно какъв точно проблем ще се реши с приемането на твоето предложение.

На пръв поглед то звучи като "финансово" предложение, но ми се струва, че ефектът от него ще бъде не толкова финансов, колкото известно повишаване на престижността на шампионската титла.

Не става ясно какво точно имаш предвид под "да бъдат освободени от такса за участие" - дали това означава БФШ да плаща тези такси, или организаторите на съответните опени ще трябва да се откажат от известни постъпления?
Отделно винаги трябва да очакваш контра-предложения от типа "ама защо само за шампионите, а не изобщо за медалистите" и "защо само по класически шах, а не и за ускорен шах и блиц".

Чисто финансовият ефект от твоето предложение, така, както аз го разбирам, годишно едва ли ще надминава 100 лв. за състезател-шампион в дадена възрастова група. Именно затова ми се струва, че не решава някакъв реален проблем.

Но пък може би и ти си прав, че подобно предложение е по-лесно да "мине", именно защото не изисква големи средства?

Така че, ДА: ако наистина нищо друго по-значително не може да се направи за детско-юношеския шах, аз съм ЗА да се направи поне това, което ти предлагаш.
Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

Re: За развитието на детско-юношеския шах в България

Postby Kalin on Sun Aug 30, 2009 5:39 pm

Тази тема се опасявам, че много се разводни, освен това вече мина твърде много време от започването и. Затова смятам да направя нова такава, където наистина мнения извън темата няма да се толерират и ще се пише конкретно и точно. Съгласни ли сте?

По идеите на Николай съм твърдо "ЗА", ефектът за състезател ще е доста по-голям от 100 лева на година (пък и титлата става по-престижна). Добавям към предложението и задължително поемане от БФШ на таксите поне на шампионите за европейско или световно (няма да натоварят бюджета чак толкова). Ако вземем да се плашим от контрапредложения пък закъде сме тръгнали въобще?
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG

PreviousNext

Return to Официални дискусии за Българския шах

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests