България с челни места от шахтурнир в Атина 22-29 авг. 2009

by Advertising on Mon Aug 31, 2009 11:15 am

Advertising
 

България с челни места от шахтурнир в Атина 22-29 авг. 2009

Postby sirkov-L on Mon Aug 31, 2009 11:15 am

http://sportni.bg/?tid=40&oid=2529863&cid=525

България с челни места от шахтурнир в Гърция


30.08.2009
Любомир Сирков, за SPORTNI.bg

Гросмайстор Красимир Русев и международен майстор Нанко Добрев заеха съответно трето и петто място на приключилия на 29 август голям международен шахтурнир в Атина.

Внушителен състав от 362 участници (300 мъже и 62 жени) се включи в обща надпревара, продължила 8 дни, от 22 до 29 август. Повече от 90% от участниците бяха от страната-домакин, но солидно представени, и то с поне по трима титулувани състезатели, бяха и страни със силни традиции в шахмата като Русия, Грузия, България. Турнирът "В чест на Националната съпротива", който се провежда при добра организация вече за 17-ти път, дава точки и за международната ранглиста на ФИДЕ и послужи като площадка за обиграване на подрастващата смяна на Гърция (малко над 200 от състезателите бяха гърци в различните възрастови групи до 20 г.)

Участниците се състезаваха за общо 25 парични награди (за първите 10 в генералното класиране и за най-добре представилите се жени, ветерани, младежи до 20 и до 16 години), както и за голям брой предметни награди (с които бяха стимулирани постигналите в общия турнир най-високи резултати деца до 12 и до 8 години – общо над 100 участници попадаха именно в тази категория.)

9-членната група от България включваше наскоро утвърденият (2008 г.) български гросмайстор Красимир Русев, международните майстори Нанко Добрев и Светла Йорданова, ФИДЕ-майсторите Веселин Пантев и Ива Виденова, майсторите на спорта Методи Стойнев (известен и като общински съветник от „АТАКА” в Дупница) и Радислав Атанасов (главен асистент в НСА по специалността „шахмат”) и перспективните млади състезатели Дарена Сиркова и Кристиян Йорданов (до 16 г.).

Към българската група можем да причислим и роденият и израсъл в България, но състезаващ се от името на Македония гросмайстор Владимир Георгиев.

Именно той с блестящия си старт (пет поредни победи) до последния кръг запазваше и най-високи шансове за успешно класиране и дори за първото място, но загуба в последната партия срещу крайния победител в турнира гм Николаидис го отпрати на 9-то място. Така най-високо от българите застанаха Красимир Русев и Нанко Добрев, и двамата с по 7,5 т. от 9 (по средата на дистанцията, в 5-тия кръг, те изиграха помежду си много напрегната партия, която завърши наравно и както често се случва, като че ли отдалечи и двамата от първото място, което в крайна сметка си поделиха с по 8 т. гросмайсторите Николаидис от Гърция и Багатуров от Грузия).

До седмия кръг много успешно беше представянето и на Методи Стойнев (6 победи от 7 възможни), но негови загуби в последните два кръга го оставиха извън призовите места.

С 6,5 т. от 9 Ива Виденова се представи успешно сред жените, като допусна пред себе си единствено по-високо титулуваните представителки на мощните школи на Русия и Грузия.

Със своите също с 6,5 т. ФИДЕ-майстор Веселин Пантев обаче не успя да достигне до приз (попречи му загубата в последния кръг), но може да се похвали, че е мъжът, повлиял най-силно върху крайното класирането при жените: след като в 8-мия кръг победи нашата Ива Виденова, в деветия той допусна загуба срещу представителката на домакините Анна-Мария Боцари, която с тази победа си осигури първото място при жените (и 6-то в генералното класиране).

С постигнатите от него 6 т. главен асистент Радислав Атанасов към Катедра "Технически и ледени спортове" (сред които попада и шахматът) показа, че академичната вглъбеност не е пресушила практическите му умения на състезател и дори в гръцки августовски пек запазва всички основания да "изпитва" студентите си в НСА и по този начин.

Със своите 6 т. Дарена Сиркова заслужи приз в своята възрастова група (до 16 г.), като се оказа единствения състезател от България, който в този турнир и 9-тте си срещи имаше за противници представители на домакините, т.е. на практика тя изигра не един международен, а един изцяло гръцки турнир.

С 5,5 т. ФИДЕ-майстор Светла Йорданова изостана в класацията на жените, тъй като този път пропусна да реализира победи срещу редица местни състезатели с видимо по-малък опит от нея.

Най-малко точки – 4,5 – от българите спечели младият Кристиян Йорданов, но той беше и нашият представител с най-малък международен опит до момента. Малко по-убедителна игра в последните 2 кръга, когато противници му бяха представители на домакините на неговата възраст, можеше да го изведе доста по-напред в класирането.

Въпреки че по време на състезанието в покрайнините на Атина се разгоряха едни от най-опасните горски пожари, които е преживявала Гърция досега, домакините се погрижиха състезателите да не усетят никакъв дискомфорт.

Личният ми блог (в него публикувам информация и мнения по шахматни и други важни теми) е тук: http://sirkov.blogove.eu/
sirkov-L
Цар
 
Posts: 417
Joined: Mon Mar 10, 2008 2:03 pm

by Advertising on Wed Mar 16, 2011 8:29 pm

Advertising
 

Re: България с челни места от шахтурнир в Атина 22-29 авг. 2009

Postby Deskata on Wed Mar 16, 2011 8:29 pm

Поздравления за отличниците
User avatar
Deskata
Пешка
 
Posts: 16
Joined: Wed Mar 09, 2011 5:08 pm

by Advertising on Wed Mar 16, 2011 9:54 pm

Advertising
 

Re: България с челни места от шахтурнир в Атина 22-29 авг. 2009

Postby chessamateur on Wed Mar 16, 2011 9:54 pm

До Deskata -малко късно си се сетила да коментираш някои теми.
chessamateur
Пешка
 
Posts: 16
Joined: Tue Feb 08, 2011 1:15 am

Re: България с челни места от шахтурнир в Атина 22-29 авг. 2009

Postby Kalin on Thu Mar 17, 2011 4:37 am

Тя коментира заради линковете в подписа и ако не ми отговори на личното съобщения ще я изтрия заедно с мненията :)
За съжаление вече почти не се занимавам с шах, но ще запазя изключително хубави спомени от периода, в който се занимавах! Шахът помага във всички аспекти на живота и шахматистите са много приятни хора :)
В момента се занимавам с Интернет маркетинг и оптимизация на сайтове и предлагам хубава възможност за допълнителни доходи, която може да разгледате.
User avatar
Kalin
Цар
 
Posts: 2364
Joined: Sat Feb 23, 2008 7:56 pm
Location: Sofia, BG


Return to Международни турнири

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests