ЕЛО

Тук може да напишете мнението си за нас и това, което правим за Българския шах, независимо дали е добро или лошо

by Advertising on Wed Sep 02, 2009 12:17 pm

Advertising
 

ЕЛО

Postby edmond dantes on Wed Sep 02, 2009 12:17 pm

1. Как се изчислява елото между двама играчи който имат такова след дадена среща или турнир? 2. Какво е необходимо за започване на натрупване на меж. ело и бг. ело? 3.Колко е сартовото меж. ело и бг ело?
edmond dantes
Кон
 
Posts: 30
Joined: Fri Jun 26, 2009 5:42 pm

by Advertising on Wed Sep 02, 2009 6:33 pm

Advertising
 

Re: ЕЛО

Postby Bobbylon on Wed Sep 02, 2009 6:33 pm

Доколкото зная, за получаване на рейтинг (Ело коефициент) е необходимо да изиграете в един или няколко турнира не по-малко от 9 партии с градирани състезатели (такива с рейтинг), като при това да постигнете определен минимален резултат срещу тях (точната стойност не зная, и за да не ви подведа не я споменавам, но е от порядъка на 2-2.5 от 9, или като процент - 25-30% успеваемост). Освен това е нужно резултатите ви (т.нар. пеърформанс - бележи се с Rp) във всеки отделен турнир да са над определен праг (за международно Ело, мисля че тази граница е 1400). В противен случай резултатите от дадения турнир се игнорират за формирането на начален рейтинг.

Промяната в рейтингите на двама състезатели, след изиграна между тях партия, се пресмята по формулата на родения в Унгария професор по физика в САЩ Арпад Ело, на чието име е кръстен този коефициент. Ако се поровите в Интернет, ще намерите много и най-разнообразни описания на тази формула, тъй като тя търпи известни промени и корекции, в зависимост от целите, за които се използва - официалната FIDE ранклиста, тази на американската федерация USCF, разните други национални федерации (включително и българската), както и всеки отделен интернет сървър за игра онлайн или кореспондентно. Всички те се различават малко от оригиналната формула (http://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system). За международен рейтинг например, може да погледнете как се формира и изчислява той на следната страница: http://www.fide.com/fide/handbook?id=73&view=article Може да видите и как практически се изчислява началният рейтинг, промяната му след изиграна партия, както и пърформънса - на следния адрес: http://ratings.fide.com/calculators.phtml

Що се отнася до минималният възможен начален рейтинг, то той е обект на промяна от страна на различните федерации, изчисляващи Ело - по тяхна преценка, в зависимост от количеството и силата на състезателите в съответната федерация, или поне така мисля. За FIDE, минималният стартов рейтинг бе 1400, но дочух, че скоро щял да бъде понижен на 1200 (освен ако вече не е направено). За българско Ело, откакто играя аз, бе понижен първо от 1700 на 1600, а сега забелязвам играчи и с по-ниски рейтинги - 1500, 1400, 1300... Може би и тук прагът вече е 1200. За гръцката и турска федерации, мисля че границата е дори по-ниска - 1000 :)

Разбира се тук четат доста по-опитни от мен шахматисти, както и хора от "кухнята", които биха могли по-точно да обяснят детайлите, но принципно това е схемата. ;)
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

by Advertising on Wed Sep 02, 2009 11:14 pm

Advertising
 

Re: ЕЛО

Postby S0uL_K33p3R on Wed Sep 02, 2009 11:14 pm

Вече не трябват 9 партии но няма значение... и вече няма минимално ЕЛО а се гледа рейтинг перформанса :)
S0uL_K33p3R
 

Re: ЕЛО

Postby Nqkoi on Sat Dec 12, 2009 11:40 pm

Абре има ли някои софтуер, който да ми сметне елото?

Или кажете с прости думи как бих могъл да си го сметна!?
Nqkoi
Кон
 
Posts: 42
Joined: Fri Dec 11, 2009 9:10 pm

Re: ЕЛО

Postby S0uL_K33p3R on Sun Dec 13, 2009 12:53 am

В сайта на "ФИДЕ" има калкулатори :)
S0uL_K33p3R
 

Re: ЕЛО

Postby Nqkoi on Sun Dec 13, 2009 1:32 am

Предполагам, че са това: http://ratings.fide.com/calculators.phtml

Кое от 3-те да цъкна?


ЕДИТ: И на 3-те цъках и не мога да ги вдяна.
Целта ми е ако трябва да направя няколко партии с машина ли каквото и да е и да ми определи елото.
Nqkoi
Кон
 
Posts: 42
Joined: Fri Dec 11, 2009 9:10 pm

Re: ЕЛО

Postby Bobbylon on Sun Dec 13, 2009 9:07 am

За конкретен софтуер, който да изчислява Ело коефициент чрез игра срещу него, не се сещам. Има обаче станици в нета, които предлагат нещо подобно. Там се изчислява един приблизителен коефициент - въз основа на резултатите от решаване на поредица шахамтни задачи с различна трудност. Ако потърсите, ще намерите такъв адрес. ;)

Що се отнася до калкулаторите на страницата на FIDE, те са за нещо съвсем друго - отнасят се само за официални партии и турнири, играни на живо по съответните правила на федерацията. Трите калкулатора изчисляват съответно т.нар. пърформънс (или ниво на постижение) на даден състезател за даден турнир (Rating Performance calculator), чрез който се пресмята началния рейтинг на състезателя (Initial Rating calculator), и накрая промяната в личния коефициент Ело, в резултат на изиграни партии - за състезател вече притежаващ рейтинг (Rating Change calculator). И в трите се използват формулите за официалния FIDE рейтинг, които се различават от тези в разните сайтове или софтуер.
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София

Re: ЕЛО

Postby Nqkoi on Sun Dec 13, 2009 4:23 pm

Bobbylon wrote:За конкретен софтуер, който да изчислява Ело коефициент чрез игра срещу него, не се сещам. Има обаче станици в нета, които предлагат нещо подобно. Там се изчислява един приблизителен коефициент - въз основа на резултатите от решаване на поредица шахамтни задачи с различна трудност. Ако потърсите, ще намерите такъв адрес. ;)

Еми не можах да го намеря този адрес. Ако знаеш такъв ще се радвам да го споделиш. :)
Nqkoi
Кон
 
Posts: 42
Joined: Fri Dec 11, 2009 9:10 pm

Re: ЕЛО

Postby LordVetinari on Mon Dec 14, 2009 12:16 am

Примерно този:

http://www.chessproblems.com/

Но такъв рейтинг има малко общо с истинското ЕЛО:)
User avatar
LordVetinari
Топ
 
Posts: 180
Joined: Wed May 07, 2008 9:50 pm
Location: Ankh Morpork

Re: ЕЛО

Postby Bobbylon on Tue Dec 15, 2009 5:53 am

Bobbylon wrote:Има обаче станици в нета, които предлагат нещо подобно. Там се изчислява един приблизителен коефициент - въз основа на резултатите от решаване на поредица шахамтни задачи с различна трудност. Ако потърсите, ще намерите такъв адрес. ;)

Оказа се, че двата сайта, които знаех, вече не съществуват. Ставаше дума за страници, където се предлага за решаване набор от шахматни задачи (еднакъв за всеки), и в зависимост от резултата се определя примерен коефициент за силата на решаващия. Задачите са разнообразни по сила - от трите фази на играта - дебютни уловки, тактика и стратегия, както и ендшпили.

Освен тях, има и страници, предлагащи решаване на същите типове задачи, но разполагащи с голяма база от примери. По този начин за всеки регистриран потребител първоначално се предлагат лесни задачи, и постепенно се увеличава трудността им. Избират се примери на случаен принцип. За всеки от тях се получават точки, които формират рейтинг на решаващия, добавят се или се изваждат от него - в зависимост от резултата и времето за решаване. Така се достига до приблизителната сила на играча - в цифрово изражение на коефициент, много подобен на Ело, но различаващ се от него най-малко по три причини. Първата е в начина на изчисляване на точките и промените в коефициента - формулите често са различни от оригиналните. Втората се крие е във факта, че това е относителен коефициент спрямо останалите ползватели на същия сайт. Трябва също така винаги да се помни, че това е рейтинг, отразяващ силата на шахматиста само в конкретната фаза на игра (тактика, ендшпил, и т.н.).

Тук давам популярни примери за такъв вид сайтове:
http://chesstempo.com/ - много добър сайт, с множество примери, разделени в две категории - тактика и ендшпили. Примерите за тактика са неограничени по брой за деня, докато теоретичните ендшпили са само по два на ден за неплатените акаунти. Предлагат се и изчерпателни обяснения към примерите.
http://www.chess.com/tactics/myhome.html - предлага по три примера на ден за неплатените акаунти, от разнообразно естество - предимно задачи за тактика, събрани от множество източници - реални партии или композиции, като произхода и анализа на позицията могат да бъдат проследени.

И на двата сайта се получава рейтинг - можете да проверите своята приблизителна сила, разбира се при споменатите уговорки :)

Освен тази възможност, във всеки сървър за игра онлайн или кореспондентно можете да получите подобен рейтинг - след изиграване на достатъчен брой партии срещу реални противници. Там обаче ползвателите често прибягват до помощ от шахматен софтуер. Също така разните съвъри предлагат и различен начален рейтинг, така че трябва да се изиграят наистина достатъчен брой партии за да бъде получения коефициент (отново относителен - спрямо другите ползватели) приблизително реален. Съображенията за разлика във формулите за изчисляване са валидни и тук.

Във форума има две теми за такива сървъри, където може да откриете много примери:
Игра онлайн - viewtopic.php?f=22&t=178
Кореспондентен шах - viewtopic.php?f=22&t=179
User avatar
Bobbylon
Цар
 
Posts: 631
Joined: Wed Apr 16, 2008 3:16 am
Location: София


Return to Въпроси, предложения, идеи, критики...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests