Ямбол

Местата, където се играе и тренира шах.

by Advertising on Thu Jul 29, 2010 1:11 pm

Advertising
 

Re: Ямбол

Postby PaulBjork on Thu Jul 29, 2010 1:11 pm

От няколко години следя качеството на играта на Доника, Красен , а отскоро и Елица. И тримата имат проблясъци. Доника е най-титулувана с безспорно влечение към стратегията и играта и изобилства от добре пострени планове и точни ендшпилни реализации , Красен има голям за възрастта си тактически талант, по-който много напомня на Калоян Бакалов от нашето поколение, а Елица е приятна изненада и си има собствен стил, който е изграден най-вече поради това , че работи самостоятелно. Ако тримата обединят плюсовете си ще се получи един превъзходен играч. Факт е обаче , че във възрастовите им групи има деца , които ги превъзхождат и ако треньорите и родителите им, а и самите състезатели четат тези редове само ще преразкажа нещо което съм чувал от треньорите на силен български състезател. На състезание , на което се е запознал нашия талант с дете от бивша съветска република , в приятелски разговор, нашия талант е казал че на седмица решава по "X" на брой задачи не си спомням точно числото - върти ми се 50 в главата, но колкото и да е било е било завишено спрямо реално решения брой. Поради езикови проблеми събеседника му не разбрал първата част от изречението и със спокоен тон констатирал : " и аз скоро ще стигна толкова на ден".
Относно предложението на г-н Куртенков няма спор , че нещата трябва да се случат именно по този начин - въпроса е радикално от веднъж ли да се направи прехода или постепенно. И двата подхода си имат минуси. От една страна постепенното в България почти не работи. Ако няма рязка граница между законно и незаконно у нас с години може да се въри по ръба. От друга страна тази година се прие закон, който ако се спазва буквално от 264 общини шахмат ще може да се развива в не повече от 20. За да бъда конкретен ще илюстрирам ситуацията в град Ямбол. Хора с правоспособност треньор по шахмат от града са 3-ма и в момента се подготвят още 2-ма . От 3-мата единия живее в Израел, другия в Канада, а третия няма желание да се занимава с такъв тип дейност, а и желаещи да се занимават при него също няма. От тези които се подготвят в момента единия ще се занимава само индивидуално с напреднали изключително талантливи деца. При другия малко хора биха имали желание да си запишат децата, защото нито е име като шахматист, нито е доказано име като педагог. Тоест в 5 общини нито в едно училище няма да се работи за този спорт. Децата и родителите им ще избират измежду други спортове. Мир на праха на г-н Николай Манев той беше прекрасен педагог и не силен шахматист, но не бих имал никакви притеснения да поверя детето си при него и да си платя за тази услуга нищо , че не е лицензиран, а ако ще школата му да не се казва школа по шахмат, а школа за интелектуално развитие или за логически игри.
Нямам намерение да се заяждам, но просто искам да уведомя интересуващите се за един факт в развита държава. През 2003 - 2004 година, учейки магистратурата си в град Мюнхен, се състезавах за Roter Turm Altstadt . Запознах се отвътре с дейността на техните клубове и федерация. Излагам факти, за най-силния шахматен клуб за деца в Мюнхен и работещите в него.
Ръководител и старши треньор :
Stefan Kindermann - дипломиран треньор
Dijana Dengler - основно работи с деца - начинаещи и почти с всички момичета в клуба . Не е дипломиран треньор. Завършила е бизнес администрация.
Gerald Hertneck - Работи със сезонни детски групи. Дипломиран инженер компютърни науки . Не е дипломиран треньор.
Ulrich Dirr - завършил Лингвистика и философия. Автор на шахматни книги. Не е дипломиран треньор.

Излагам тези факти като контрапример на твърдението : "Навсякъде е така". Само още един риторичен въпрос : "Ако мога да избирам между Димитър Синабов(първи треньор на Топалов), Димитър Роев(треньор на Мариан Бойчев) които нямат дипломи за треньор по шахмат, но възпитаниците им са покорили шахматните върхове и Петър Чираков примерно или Кристиан Ласкаров , които са дипломирани треньори кой ли ще избера?"
PaulBjork
Пешка
 
Posts: 19
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:40 am

by Advertising on Fri Jul 30, 2010 11:25 am

Advertising
 

Re: Ямбол

Postby atakurt on Fri Jul 30, 2010 11:25 am

В горния пост се повдигат доста важни въпроси и е явно, че пишещият го боли за шаха и е навътре в нещата. Затова, независимо, че едва ли е мястото за тези разсъждения в тази тема, ще се опитам да дам отговори на ситуираните казуси с оглед 38-годишният ми опит в абсолютно всички сфери на шаха.
1. Нужни са строго регламентирани правила, валидни за всички. На неспазилите ги да се налагат сурови наказания, а на спазилите ги да се дават преференции. БЪЛГАРСКИТЕ ШАХМАТИСТИ СА УМНИ ИНДИВИДУАЛИСТИ, поради което всеки дърпа чергата към себе си и се надява на изключения. От това се възползват некоректни властници, за да разделят и владеят, а нищо не се оправя в шаха.
2. Нужен е списък на лицензираните треньори на сайта на БФШ! Хората извън този списък да нямат треньорска правоспособност.
3. Некартотекиран шахматист да няма права на участие в състезания (даже и в "махленско опенче") и да няма право на тренировка. Да отпаднат ограниченията за картотекиране, като всеки клуб да може да картотекира всеки свой член по всяко време (но поне седмица преди състезанието!) и за постоянна сума от 15 лева.
4. Съдийската комисия да има пълни права за назначаване и наказване на съдии. Да има съдийски форум, където ВСЕКИ кибик да може неанонимно да подава сигнали срещу съдийски нарушения, които да получават отговор в двуседмичен срок.
5. Клубовете, които нямат нито един лицензиран треньор ИЛИ нямат нито едно помещение за тренировки за деца (одобрено от ХЕИ и от БФШ) да бъдат изключени от БФШ (уставът това и казва). Добре известно на БФШ е, че ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ КЛУБОВЕТЕ У НАС НЯМАТ ТАКИВА, като пловдивски примери - "Локомотив", "Локомотив 2000" и други! АМИ ТОГАВА КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ОЧАКВАТЕ, СЛЕД КАТО ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ДАЖЕ ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ТРЕНИРОВКИ?!?!
6. Всеки клуб да си организира добре сам дейността. Добре съм запознат с функционирането на германските клубове. Там почти всеки клуб си има: сайт с форум; представители на децата, на родителите, на кибиците в управителния си съвет!!!
7. Талантливите треньори биха могли да следват задочно в НСА, ако клубът стои зад развитието на шаха. А, ако не стои, то какъв смисъл има за един талантлив треньор да работи в този клуб? Ами да бяга другаде! Посоченият по-горе пример е в унисон с твърденията ми. В цитирания в горния пост клуб има лицензиран треньор, а останалите са помощник-треньори!!! Има огромна разлика, както например си има съдии и помощник-съдии. В случая помощник-треньорите работят, но отговорност за работатата им носи лицензираният треньор! Само ще допълня, че в момента ситуацията в Германия е коренно различна (почти ежемесечно съм там и знам). Като пример ще посоча шахклубът на малкото градче Вормс (около 80 х. жители), чиито член съм от ПЕТ години. Материалната му база и желанието за работа на деятелите му са ПО-ГОЛЕМИ от тези на ВСИЧКИ софийски клубове, взети заедно!!!!! Например, само отборите на клуба, които са официално лицензирани и официално участват в германските отборни първенства, са ДЕВЕТ!!! Това звучи като фантастика, но е реалност, ето ви линк за тези, които не вярват - http://www.schach-worms.de/?page_id=68 . Затова и количествените натрупвания са преминали в качествени изменения - клубът е настоящ шампион за мъже на провинция "Райнланд-Пфалц", имаща над 4 милиона жители.
А в България няма нито един клуб с два мъжки отбора, като всички софийски клубове, участвали в А, Б и В групи с мъжки отбори за 2010 г. са цифром и словом ЧЕТИРИ!!! :) :) :)
-----
Ако нещо съм изпуснал и има неотговорен въпрос; ако в нещо съм бил неясен или противоречив, то моля да ми бъде посочено. С радост бих се включил в дискусия, защото българският шах загива и вече всеки го вижда ...
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Mon Aug 16, 2010 10:36 am

Advertising
 

Re: Ямбол

Postby PaulBjork on Mon Aug 16, 2010 10:36 am

Огромно благодаря за споделеното. Очевидно това са знания придобити от опит. Наистина едва ли тук е най-подходящото място да обсъждаме работата на федерацията. Все пак г-н Куртенков, бихте ли ни споделили повече за начина на финансиране на клуба , в който членувате? Моя спомен е , че за да членувам в Roter Turm Altstadt SV плащах 130 евро на година - голяма част , от които бяха за федерацията. Не вярвам обаче единствено това да е източника на финансиране. Каква част са приходите им от спонсори, каква от субсидии има ли други източници? Това е знанието , което в най-голяма степен ни липсва. Не мисля , че в града ни има специалист по спортен мениджмънт, който да ни помогне в тази насока затова всичко , което споделите с нас би ни било от полза.
Last edited by PaulBjork on Wed Jan 26, 2011 11:26 am, edited 1 time in total.
PaulBjork
Пешка
 
Posts: 19
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:40 am

Re: Ямбол

Postby atakurt on Mon Aug 16, 2010 11:30 am

Съвместни проекти!
Търкане на обувки и чукане на врати!
Има много фондации и организации, които искат да заявят присъствието си и сами търсят евтин начин за това.
Изявата ни от 07.08.2010 г. ( viewtopic.php?f=13&t=873 ) струваше на шахклуба ни точно НУЛА лева, а на съорганизатора ни (по техни думи) - около ДВЕСТА лева.
Останалото бешe само безплатен труд - наш и на доброволци от страна на съорганизатора.
-------------------
НЕ Е НУЖНО ДА ИМА МНОГО ПАРИ, ЗА ДА СТАНЕ ПРАЗНИК, ДОСТАТЪЧНО СА И СЪВСЕМ МАЛКО ПАРИ!
СТИГА ДА НЕ СЕ КРАДЕ ... :)
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Ямбол

Postby PaulBjork on Thu Jun 09, 2011 9:06 am

Поздравления за класирането в "А" група. На 2 пъти последните 5 години бяхме близо и не ни
достигна късмет и опит в решаващи моменти, този път най-накрая и тези фактори
се обърнаха на наша страна.
Дали е рекорд постигнатото от Доника Шивачева - 12 годишен състезател да бъде
част от отбор спечелил участие в "А" група за мъже? Поне за града съм сигурен, че е рекорд.
PaulBjork
Пешка
 
Posts: 19
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:40 am

Re: Ямбол

Postby Shivachev on Mon Nov 19, 2012 4:08 pm

Ямбол - Градско първенство, 12.-18.11.2012г.

Победител в градското първенство на гр.Ямбол по класически шахмат е Петър Чираков! Той завърши с 6,5т. от 7 възможни, постигна 6 победи и завърши реми само с останалия на второ място Атанас Христов. Техни подгласници са Стоян Стоянов, Станислав Главчев и Благовест Иванов. Първенството е първо след прекъсване от 7-8 години и първи ямболски турнир, с ежедневно отразяване в интернет. Участваха 20 състезателя - 17 мъже, 1 момче и 2 момичета. Турнирът протече интересно, оспорвано, с някои изненадващи резултати и с много емоции. Провеждането на партиите вечер след работа е иновационен подход, който прилагат в момента доста европейски градове, особено за местни турнири. Колорит внасяха и двете момичета - Доника Шивачева- с изявите си и Калина Димитрова - с нейното поведение. Не отсъстваше и публика, дошла специално да наблюдава първенството. Тишина в залата понякога липсваше, но турнирът като цяло протече на доста високо ниво. В крайна сметка основните фаворити заеха първите 5 места. Победителят получи звание градски шампион, красива купа, парична награда от 150лв и покана за участие на турнира "Георги Хаджипетров" в гр.Бургас през м.2.2012г. Парични награди получиха класиралите се до 6-то място, а общия награден фонд бе над 550лв.

Ямбол - Градско първенство, 2012г.

Крайно класиране:

1. Петър Чираков 6.5т. 22.0

2. Атанас Христов 5.5т. 22.5

3. Стоян Стоянов 5т. 21.5

4. Станислав Главчев 5т. 20.0

5. Благовест Иванов 4.5т. 20.0

6. Димитър Русев 4.5т. 19.5

7. Златко Николов 4т. 22.5

8. Петър Петров 4т. 20.5

9. Доника Шивачева 4т. 18.0

10. Живко Георгиев 4т. 17.5

11. Димитър Иванов 4т. 16.5

12. Ради радев 3т. 17.5

13. Атанас Николов 3т. 16.5

14. Димитър котов 3т. 15.5

15. Калина Димитрова. 3т. 13.5

16. Росен Шивачев 2т. 17.0

17. Съби Железчев 2т. 13.0

18. Радостин Иванов 1т. 15.0

19. Иво Жеков 1т. 13.0

20. Панайот Ценков 0т. 9.5
Shivachev
Кон
 
Posts: 23
Joined: Sun Mar 09, 2008 9:27 pm

Previous

Return to Шахматни центрове в България

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests