Има ли Фишер дете?

Всичко шахматно, на което не знаете мястото

by Advertising on Thu Jun 17, 2010 8:25 pm

Advertising
 

Има ли Фишер дете?

Postby atakurt on Thu Jun 17, 2010 8:25 pm

"Спор за бащинство на вади тялото на Боби Фишер от гроба
Reuters
Останките на шахматния гений Боби Фишер ще бъдат ексхумирани, за да се определи дали той е баща на 9-годишно момиче, обяви адвокат, представляващ детето и майката.
Тордур Богасон, адвокат със седалище в Рейкявик, заяви, че исландски съд е разрешил да бъдат ексхумирани останките на бившия световен шампион по шахмат, за да се даде възможност за тестове, така че клиентката му, Джинки Йънг, може да разберете кой е баща. Според съда ексхумацията е необходима, за да се вземат тъканни проби и да се определи бащинството на дъщерята на бивша любовница на Фишер.
"На този етап ние просто се опитваме да установи това", каза Богасон. "И ако се потвърди, че тя е дъщеря на Боби Фишер, според исландското законодателство Джинки Йънг е негов законен наследник."
Боби Фишер почина на 64 години от неизвестно заболяване през 2008 г. Той е погребан в югозападната част на Исландия, на около 30 мили (50 км) от Рейкявик, като е живял в страната от 2005 г. до смъртта си.
Според Богасон няма информация за размера на имуществото, оставено от Фишер. Негов дългогодишен партньор и роднини в САЩ също участват в спора, каза адвокатът.
Той допълни, че е представил доказателство пред съда, което показва как преди да умре Фишер е изпращал на Джинки и майка й Мерилин Йънг "значителни" суми пари осем пъти в година, като се започне от 1000 до 5000 евро.
Гудйон Олафур Йонсон, който представлява американските роднини, заяви, че неговите клиенти приемат решението на съда и очакват резултатите от тестовете за бащинство.
Жената, която е описана в решението на съда като "партньор на Фишер в продължение на много години, близък приятел и довереница до смъртта му", заявява в съдебните документи, че той никога не се споменавал да има дете с Йънг.
Наследството на Фишер се оценява на около 2 милиона долара. Около него се разгоряха съдебни битки между бивша съпруга, двама племенници и данъчните власти в САЩ.
Фишер, който е роден в Чикаго и израснал в Бруклин, Ню Йорк, става световно известен през 1972 г., когато побеждава Борис Спаски за световната титла. Той държи титлата до 1975 година. Фишер е първият и единствен засега американец, печелил световната титла по шахмат. Легендарният шахматист прекара последните години от живота си като беглец от властите в САЩ. Той беше преследван заради нарушаване на санкциите срещу бившия югославски режим. "
-------
Дано е истина! Та Боби е един много плодовит шахматист. Даже и на 58 години ... хммм ... Дай Бог всекиму!
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Return to Всичко за шаха

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests