ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Всичко шахматно, на което не знаете мястото

by Advertising on Fri Sep 03, 2010 12:50 pm

Advertising
 

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Postby tkpopov on Fri Sep 03, 2010 12:50 pm

На 29 септември тази година в град Ханти-Мансийск (Русия) ще се проведе конгрес на Международната Шахматна Федерация (ФИДЕ). На него ще се избира кандидатът за Президент на Федерацията за следващите 4 години. Кандидати за поста са сегашният Президент - Кирсан Илюмжинов и 12-тия Световен шампион по шахмат - Анатолий Карпов. Датата съвпада и с изборите за Президент на Европейската Шахматна Федерация. Мениджърът Веселин Топалов и украинеца Руслан Пономарьов - Силвио Данаилов води предизборна борба с други двама кандидати за поста. Това са турчинът Али Нихат Язъчъ и германецът Роберт фон Вайцзакер.
На конгреса ще се избира и домакинът за олимпиадата през 2014 г., за което кандидатстват България с курорта Албена и Норвегия.
Ето и интервюто, което българският претендент за Президент на ЕШФ даде пред репортер на в. "Сега":

- Г-н Данаилов, вярвате ли, че имате шансове да оглавите европейската централа, след като обявихте в отворено писмо, че двамата ви опоненти - Язъчъ и фон Вайцзакер, въртят политически игри, обещават пари, не крият връзките си с кандидатите за президент на FIDE - съответно с Кирсан Илюмжинов и Анатолий Карпов?

- Категорично съм убеден, че съм фаворит, макар че изборът ще бъде тежък. Германецът е син на бивш немски президент и има силна политическа подкрепа в страната си. Зад Язъчъ стои цялата държава, но пък моята кандидатура е в резултат на молбите на шахматните хора от много страни не само в Европа, а и в света. Българското правителство също е доказало подкрепата си за шаха. Сега сме помолили да ни дадат правителствен самолет, с който българската група да пристигне на олимпиадата в Ханти-Мансийск, тъй като пътуването до там е кошмарно. Домакините са създали изключително тежък и бавен маршрут. Организацията е толкова лоша, че дори не осигуриха стая на Вайцзакер. И не се съмнявам, че правителството ще ни влезе в положението. Освен това смятаме с нас да пътува и спортният министър Свилен Нейков, да бъде гост в българския павилион, защото ние сме кандидати и за домакин на олимпиадата през 2014 г. Това е изключително престижно събитие, ще дойдат хора от над 160 държави.

- А има ли шанс Албена да спечели олимпиадата?


- Защо не, макар че конкурентите от Норвегия вече имат осигурен бюджет от 15 млн. евро, което не е маловажно.

- Вие казахте, че не се кандидатирате за поста президент на FIDE, защото смятате, че сегашният - Кирсан Илюмжинов, се справя добре. Имате ли все пак амбиции да поемете и световния шах?

- Истината е, че съм готов за президент на FIDE, но мислех да се кандидатирам след 4 години, когато натрупам опит и име като ръководител на Европейския съюз. Но както се развиват нещата, може още през септември да се изправя срещу Анатолий Карпов. Защото той и няколко сериозни федерации като Испания, Германия, Франция и САЩ атакуват редовността на кандидатурата на Илюмжинов в Спортния арбитражен съд в Лозана. Проблемът е, че Русия издигна тази на Карпов, а Илюмжинов е кандидат на Мексико и Аржентина, което означава, че трябва да е член на някоя от тези федерации. А той очевидно не е и има съмнения за фалшификация на документите. Слушанията в съда са на 15 и 16 септември и се очаква той да се произнесе преди избора на 29 септември. Има голяма вероятност Илюмжинов да бъде декласиран.

- Но ще имате ли вие време да се кандидатирате чисто процедурно?

- Да, това не е сложно. Трябва Генералната асамблея на FIDE да се събере, да се реши, че Карпов няма опонент и да вземе разрешение за издигане на друг. Аз и федерацията сме готови. Идеите ми не биха били по-различни от тези в предизборната ми кампания за президент на европейския съюз. Основната ми цел е шахът да се превърне в печеливш бизнес. ЕCU да стане нещо като УЕФА - печеливша фирма, а също и да се развие шахът в училищата. Концепцията ми всеки може да прочете на сайта ми http://danailov-for-president.com.
User avatar
tkpopov
Дама
 
Posts: 215
Joined: Mon Sep 29, 2008 11:37 pm
Location: БУРГАС

by Advertising on Wed Sep 29, 2010 6:28 pm

Advertising
 

Re: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Postby HeavyMetal on Wed Sep 29, 2010 6:28 pm

Както се и очакваше, Илюмжинов остана начело. Просто кандидатурата на Карпов беше изключително несериозна, човекът, разцепил преди години ФИДЕ, да застане начело и. Лично за мене е по-интересен вторият избор, на континентални президенти.
HeavyMetal
Топ
 
Posts: 128
Joined: Sun May 16, 2010 7:13 pm

by Advertising on Wed Sep 29, 2010 7:27 pm

Advertising
 

Re: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Postby SvetlaYordanova on Wed Sep 29, 2010 7:27 pm

Вече си имаме президент на Европейския шахматен съюз-Силвио Данаилов .Честито!
SvetlaYordanova
Топ
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 13, 2008 1:33 am

Re: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Postby tkpopov on Mon Oct 04, 2010 10:08 pm

И нещо, което е още по-хубаво. Освен за президент Европейската федерация, г-н Данаилов е избран за вицепрезидент на ФИДЕ.
User avatar
tkpopov
Дама
 
Posts: 215
Joined: Mon Sep 29, 2008 11:37 pm
Location: БУРГАС

Re: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - ФИДЕ'2010 и ЕФШ'2010

Postby tkpopov on Mon Oct 04, 2010 10:11 pm

HeavyMetal wrote:Както се и очакваше, Илюмжинов остана начело. Просто кандидатурата на Карпов беше изключително несериозна, човекът, разцепил преди години ФИДЕ, да застане начело и. Лично за мене е по-интересен вторият избор, на континентални президенти.


Аз лично, не очаквах че при Карпов ще се случи такова нещо. Въпреки, че за него има 65 подадени гласа, трима въздържали се, но това две от бюлетините да се окажат невалидни е вече върхът.
User avatar
tkpopov
Дама
 
Posts: 215
Joined: Mon Sep 29, 2008 11:37 pm
Location: БУРГАС


Return to Всичко за шаха

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest