Шахмат и образование

Всичко шахматно, на което не знаете мястото

by Advertising on Sat Dec 04, 2010 9:00 pm

Advertising
 

Шахмат и образование

Postby chessman on Sat Dec 04, 2010 9:00 pm

Здравейте! Искам да Ви задам един интересен въпрос. За високи постижения в шаха се изисква много време и усилия. Смятате ли, че шахматистите трябва да не наблягат на учението или напротив трябва да го вземат на първо място?
Само сицилианска защита !!!
chessman
Дама
 
Posts: 247
Joined: Mon Mar 10, 2008 7:35 pm

by Advertising on Sun Dec 05, 2010 10:43 am

Advertising
 

Re: Шахмат и образование

Postby atakurt on Sun Dec 05, 2010 10:43 am

На така формулираните въпроси моят субективен отговор е:
Смятам, че не трябва шахматистите да не наблягат на учението.
Шахматистите не трябва да вземат учението на първо място.
----------------------
ЗАБ. Въпроси, които подвеждащо насочват към "черно-бял" отговор, са манипулативни. Създадени са от гения на манипулацията Гьобелс. Прочети му трудовете и ще научиш как да питаш, без средноинтелигентният човек да разбере, че задаваш "черно-бял" въпрос.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

by Advertising on Sun Dec 05, 2010 12:06 pm

Advertising
 

Re: Шахмат и образование

Postby PaulBjork on Sun Dec 05, 2010 12:06 pm

Привет,
Не твърдя , че мога да дам едностранен отговор на този въпрос, но с удоволствие бих споделил мнението си, защото темата ми се струва изключително важна. Считам, че ако човек няма таланта и резултатите на Кирил Георгиев , Веселин Топалов или Антоанета Стефанова до 16-18 годишна възраст , трябва да има един основен приоритет и това е образованието. В подкрепа на твърдението си мога да ползвам статистически данни, локални и глобални примери. Статистически средната печалба на топ 100 играчите е под 20000 долара годишно. Печалба , която е достижима в повечето професии с далеч по-малко труд и психическо натоварване. За пример толкова е средната заплата на счетоводител в Унгария, програмист в Полша или адвокат в Хърватска. Избягвам даването на примери от прекалено развити страни както и от прекалено изостанали.
В нашата възраст нееднократно републиканския шампион е споделял , че ако беше отделил толкова време за учене на чужд език, колкото е отделил над дъската това е щяло да му донесе в пъти повече пари. В интервю Рустам Казимджанов признава, че съпругата му печели около 2 пъти повече от него работейки уважавана за страната професия , но все пак без да е в елита на практикуващите я. А Рустам не е случаен играч. Все пак с добър мениджър някои играчи успяват да си докарват странични доходи като треньори,секунданти, рекламни лица, автори на книги и статии което вече зависи до голяма степен от собствената им и тази на мениджъра им предприемчивост , находчивост и разбиране на маркетинга като наука.
Бих се радвал на толерантна дискусия по този въпрос дори и тя да обори твърдението , което аз защитавам.
PaulBjork
Пешка
 
Posts: 19
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:40 am

Re: Шахмат и образование

Postby atakurt on Sun Dec 05, 2010 12:47 pm

Правилно!
Накратко:
ШАХЪТ Е СРЕДСТВО, А НЕ Е ЦЕЛ!
Тази идея съм осъществил спрямо себе си, нея я прокарах и спрямо сина си.
Резултатите са очевидни.
Президент на ШК "Спартак" - Пловдив - viewtopic.php?f=41&t=921 . Гений и единствен официален представител на опозицията в българския шахмат! Родният шахмат не се ръководи правилно и затова върви надолу вече девета поредна година. РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МЕН ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАТЕ, ДОКАТО АЗ МОГА ДА ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАМ!
User avatar
atakurt
Цар
 
Posts: 914
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:43 pm
Location: София

Re: Шахмат и образование

Postby PPanayotov on Tue Dec 07, 2010 8:40 pm

И аз съм ЗА! Истинското лице на спорта е не професионалния му вариант, а масовия детско-юношески и аматьорски такъв. ВСЕКИ спорт е средство за развитие на определени качества и умения у ДЕЦАТА и ЮНОШИТЕ, а при ВЪЗРАСТНИТЕ - приятно средство за поддържане на форма и тонус (и, хмм, достъпно средство за пътуване в миналото).

Един от учениците на Питагор го запитал веднъж: "За какво ми е да знам това? Какво ще СПЕЧЕЛЯ, ако науча точно това?" На което Питагор отвърнал:"Дайте на нещастника два обола (дребна монета), това ще е НЕГОВАТА печалба от наученото".

Не възприемам възрастен човек да играе каквото и да е ЗА ПАРИ - един вид професионално - това винаги е контрапродуктивно за обществото. Оттам не възприемам и цялата тази ФЕНЩИНА - колко хора пропиляват най-хубавите си години в ГЛЕДАНЕ на мачове (примерно) и съпътстващото лочене на алкохол в полулегнала поза, както и безкрайното досадно обсъждане кой къде играел, колко бил струвал преди и сега, каква му била формата и пр., и пр.

Затова и "сделката"/договора с всяко дете, което иска да спортува (и, което е по-важно - с РОДИТЕЛЯ на детето) трябва да е горе-долу следната: "Спортувай! Това ще ти помогне ето така: (...). Тук при нас ще си прекараш страхотно, ще намериш много нови приятели! Дори и да не станеш най-добрия в този спорт (малцина стават), да не стигнеш далеч по пътя на спортното майсторство, поне ще си вървял по правилния път". Каква по-голяма гаранция от тази да дадеш на някого? Това се опитваме да внушим и на децата, които обучаваме в нашата школа - че не идват САМО за да печелят медали (а после - и пари), ами - за другото - за лично самоусъвършенстване.
После ПЕЧАЛБАТА (онази - другата печалба) ще я "осребри" като възрастен, а покрай него - и обществото.
PPanayotov
Офицер
 
Posts: 66
Joined: Wed May 13, 2009 7:24 pm

Re: Шахмат и образование

Postby king01 on Sat Apr 09, 2011 10:16 pm

аз лично смятам че учението си е учене и шаха си е шах... искам да кажа че има време за всичко и не е необходимо едното да е приоритет...
king01
Пешка
 
Posts: 5
Joined: Fri Apr 08, 2011 12:10 am


Return to Всичко за шаха

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest